un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un AI produce 250 de articole pe săptămână pentru vreo 8 site-uri diferite

10 Jul 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Ca idee despre ce înseamnă AI-ul și joburile: Gamurs este o companie care deține vreo 7-8 site-uri de gaming. În martie, au concediat 50 de redactori, cam 40% din forța de muncă.

Acum, angajează un AI Editor, adică o persoană care va trebui să supravegheze un AI care scrie știri și articole. Le mai corectează, le verifică, le dă Publish probabil.

Ținta lor este ca AI-ul să scrie între 200 și 250 de articole per săptămână. Adică 50 per zi. Poate că nu este mult când împarți la mai multe site-uri, dar cu astfel de automatizări intrăm într-o nouă eră a clickbait-ului și a titlurilor optimizate pentru SEO.

Personal mă tem un pic de asta. Nu mă tem în sensul că mă va concedia Matilda de la blog (ea este CEO) și mă va înlocui cu un robot, dar mă tem că va scădea și mai mult calitatea conținutului exprimat prin text pe Internet, ceea ce va alunga și mai mulți oameni de la text spre video sau short video.

Deja trăim vremurile când capacitatea de atenție este atât de mică încât lumea citește doar titlurile și 5 cuvinte în diagonală sau preferă 30 de secunde de video vertical. Vremurile când superficialitatea este considerată suficientă ca informație, ba chiar unii se bat apoi în piept că dețin și adevărul.

Compania de mai sus caută o persoană care să verifice 50 de știri pe zi. La 8 ore de muncă, înseamnă 10 minute atenție acordată fiecărui articol în total. Asta înseamnă inclusiv paginarea pentru fiecare site în parte, upload-ul unor fotografii, tag-uri, SEO, ce se mai face. Cine să mai verifice și textul efectiv dincolo de o minimă corecție de typos? Nu pot să cred ca nu va scădea calitatea conținutului.

Dacă aș lucra însă ca redactor la vreun site, cu sarcina de a traduce zilnic și publica vreo 10 știri, m-aș teme mult mai mult pentru viitor. Și apoi, într-un viitor un pic mai îndepărtat, probabil se va ajunge ca la mâncare acum, când produsele artizanale sunt apreciate pentru că a pregătit cineva șunca de mână, nu este procesată dintr-o fabrică automatizată. “Site-ul nostru este scris chiar de oameni! Cu mâinile pe tastatură!”

    18 comentarii

  1. Exotismul local consta în jurnaliști care au luat bacalaureatul iar premium va fi cu ne-analfabeți

      (Citează)

  2. 100% corect.

      (Citează)

  3. Dacă Ai-ul se antrenează cu articole existente. Și tot mai multe AI-uri încep să scrie articole. Asta înseamnă că-n câțiva ani AI-urile or să se antreneze cu articole scrise de AI-uri?

      (Citează)

    • Se intampla asta deja, este un articol depre stack exchange unde cod pus acolo de la AI este dilaut de alte AI-uri atat de mult incat da raspunsuri distorsionate sau fake. Diminishing returns, AI-ul merge pana la un moment dat ca sablon pe ceva, sa lasi AI sa se ocupe de tot si sa te bazezi pe el 100% este o mare greseala. Uita-te la cazul cu avocatii aia doi care au mers la curtea de judecata cu referinte fake pe care AI-ul le-a pus ca find legit si ” reale “.

        (Citează)

  4. Ai impresia ca redactorii umani actuali fac o treaba exelenta, fara clickbaituri, seo and crap ca sa nu mai zic de 75% din site-uri plin de trackere si reclame ? Gen 10kb de text digerabil +25 de mb de bannere, reclame, filme pe autoplay samd ?
    Din partea mea sa dispara, ei sunt vinovati de cum sunt stirile si articolele acum, un ai nu are cum sa fie cu mult mai nasol.

      (Citează)

  5. Îți dă și bonuri de masă lunar?
    Sau e fără?

      (Citează)

  6. dar mă tem că va scădea și mai mult calitatea conținutului exprimat prin text pe Internet, ceea ce va alunga și mai mulți oameni de la text spre video sau short video.

    N-as paria. Calitatea continutului exprimat prin text per total este destul de slaba si ma astept ca daca toti aia care scriu continut foarte prost sunt inlocuiti de AI-uri calitatea sa creasca – am comparat niste texte – iar scriitorii mai buni decat AI-urile probabil nu vor fi inlocuiti si vor trebui si sa tragă un pic mai tare să își crească calitatea și mai mult.

      (Citează)

  7. sincer sa fiu, eu tot timpul am avut o suspiciune ca articolele de pe nwradu sunt scrise de un robot….

      (Citează)

  8. La cate greseli ai in unele articole, nu ar fi rau sa le bagi si tu prin chatgpt.

      (Citează)

    • speedy.gonzales

      10/07/2023 la 8:06 PM

      exact la asta ma gandeam si eu: de multe ori i s-a atras atentia fie ca are link-urile busite, fie ca link-urile sunt incorecte sau pur si simplu ca a scris anumite cuvinte gresit si degeaba, ca nu le-a corectat sau le-a corectat de-abia la sfarsitul zilei

      daca AI-ul ala o sa fie atat de bun incat sa scrie singur articolele, sa raspunda la comentarii (cam cum face ChatGPT) si eventual sa reactioneze la greselile semnalate de noi, sincer nu ii vad un viitor prea stralucit lui Radu
      adica s-ar putea ca peste 10 ani pur si simplu sa nu mai aiba de “munca” cu blogul lui

        (Citează)

    • Doamne Speedy, noroc cu tine ca semnalezi greșeli!

        (Citează)

  9. Am căutat sâmbătă o rețetă de păstăi (fasole verde) și în primele 5 articole am găsit unul cu multe dezacorduri, citind tot textul am realizat că este tradus cu google translate

      (Citează)

  10. Poate greșesc, va rog sa ma corectați.

    Daca AI -ul e trainuit sa scre pe subiectul X își ia informația din sursele X, Y,Z
    Dacă un procent mare de informație vine tot de la AI nu vom avea doar regurgitări ale AI-ului despre ce a scris un alt AI?

      (Citează)

    • Ba da.
      Problema cea mai mare a AIului nu e scrierea articolului, ci credibilitatea.
      Exemplu: telefonul xyz este un telefon excelent, cu o camera foarte buna de 20 de gigamega pixeli.

      Eu il citesc pe radu ca sa vad ce a vazut el.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus