un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zoom test cu Samsung S23 Ultra de la 1x la 100x

23 Jun 2023  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Fotografii făcute cu Samsung S23 Ultra, zoom 1x, 3x, 10x, 30x și 100x. Știu, cel 100x chiar zici că-i pictură, n-are o utilitate reală. Este, totuși, fun to do pe plajă, înlocuiește un binoclu ca să văd ce era pe vaporul ăla, câte containere au pe punte, câte sunt galbene și câte roșii etc.

Sunt complet needitate, doar downsize la 1920 px. Cea 30x, însă, mi se pare chiar reușită pentru social media. În plus, este plin de vapori de apă deasupra mării, plus efecte de deformare de la căldură. În alte condiții atmosferice, ar fi ieșit și mai clar totul.

    19 comentarii

  1. L-am vazut si eu, de pe plaja Kranevo :)

      (Citează)

  2. De fapt, ti-a cautat repede pe goagal o poza cu un vas.

      (Citează)

    •   (Citează)

    • Cam asta inseamna peste tot poze imbunatatite cu ajutorul AI. Adica ai o poza fara prea multe detalii, iar softul analizeaza obiectele din imagine si adauga detalii pe care de obicei le are in baza de date.
      La fel o sa se intample de exemplu si la o poza facuta cu night mode daca in cadru ai un petic de iarba albastra. Softul o sa analizeze imaginea si o sa constate ca acolo este iarba. Neavand suficienta lumina sa “vada” ca este de culoare albastra, va verifica in baza de date la care ar acces si va alege o nuanta de verde pentru acel petic de iarba.

        (Citează)

    • @Andrei G: ce zici tu acolo e generarea de imagini / corecții după prompt. La prelucrare trebuie să extrapoleze datele din cadru, de exemplu din histogramă sau din zonele luminate și să facă corecții pentru culori – primul pas e balansul de alb, prin asta se corectează o mare parte din culori. Detaliile suplimentare se obțin de obicei prin clonarea altor zone din cadru, nu prin inserare dintr-o bază de date.

      Aia cu luna e legată de modul acela de astrofotografie, unde camera telefonului nu poate capta oricum acele detalii. Chiar și la camere dedicate uneori zgomotul de imagine e mai vizibil decât lumina captată a stelelor.

        (Citează)

    • As vrea un telefon care sa nu îmbunătățească imaginea. Am avut nevoie sa fac poze cu piele iritată sau alte detalii pe piele și softul imi decolorează, estompează ceea ce vreau să prind.
      Camera frontală imi face pielea de bebeluș.

        (Citează)

    • @dam167, adica tu spui ca daca iei o poza facuta fara night mode (dar sa fie in format raw) poti sa te joci cu balansul de alb si sa ajungi la rezultate similare cu o poza facuta cu night mode activ?

        (Citează)

    • @valentinul, poti sa incerci sa faci o poza in modul PRO si sa setezi sa se salveze in format RAW. Atunci, cel putin teoretic, ar trebui sa ai o imagine fara procesare.
      Problema este ca trebuie sa te chinui putin cu setarile ca sa iasa o poza folosibila.

        (Citează)

    • @Andrei G: balansul de alb corectează în general culorile, practic un cadru cu balansul de alb greșit arată aiurea – AI ăla ajută pentru că acea corecție presupune să identifici din cadru un element care e alb, iar restul tonurilor se modifică în consecință. Night mode face o suprapunere a mai multe expuneri (stacking), și din fiecare se păstrează ce e bun – de exemplu o expunere pentru zonele iluminate, alta pentru cele întunecate. Așa se elimină și zgomotul de imagine în astrofotografie, pentru că zgomotul apare aleatoriu în cadru, în timp ce subiectul rămâne fix. Telefoanele noi au procesoare puternice și pot face repede toate corecțiile astea foarte repede.

      În trecut se folosea și un singur RAW pentru a genera mai multe cadre care erau apoi suprapuse – se obținea un fel de HDR.

        (Citează)

  3. Din olimp nu se vede!

      (Citează)

  4. Susanu Renato:
    Din olimp nu se vede!

    Doar bugetarii se mai duc la mare la noi in perioada asta.

      (Citează)

  5. Mie mi se pare chiar uluitor ce poți prinde cu zoom X 100! Chiar nu ma așteptam. Din prima poză nici măcar nu se vedea ca ar fi ceva la orizont.

      (Citează)

  6. Mie toate cadrele mi se par slabe, dar dacă scopul era să prinzi vaporul, al treilea e singurul care arată cât de cât. Procesarea aia agresivă strică detaliile și, chiar dacă la prima vedere pare tot clar, arată ca naiba la o a doua privire: partea umbrită a valurilor e complet neagră, iar primele două au o profunzime a câmpului mult prea mare.

    E ceva de genul „uite ce poți face cu un telefon”, iar după ce te mai uiți o dată „…păi na, e un telefon”. Cel mai tare e că încă mai spune lumea că sunt „complet needitate”, de parcă la ce e acolo mai încape editare de undeva.

      (Citează)

  7. Daca vreau poze cu zoom, folosesc D40 cu 18-105, telefonul e o prostie la asa ceva.

      (Citează)

  8. Uite acum o să iau S nu știu cât pentru că are zum nu știu cât kix și pentru că îl recomanda nu știu cine pe internete.
    Sigur că da.

      (Citează)

  9. Încă puțin și prindeai și curbura Pământului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus