un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 14 mai 2023

14 May 2023  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Rusia a încercat să distrugă un sistem Patriot din Ucraina folosind o rachetă supersonică. Sistemul Patriot s-a apărat singur interceptând racheta.

Trenurile de marfă care aduc migranți în SUA. În jur de 700 de oameni au încercat să se suie pe un singur tren.

Monoglutamatul de sodiu revine în alimentație. Habar n-aveam că a fost extras întâi din alge și apoi produs din plante cu zahăr în ele, precum porumbul sau trestia. După ce s-a descoperit că nu are efecte adverse, ci din contră, doar accentuează aromele mâncării prin declanșarea mai multor receptori de gust pe limbă, MSG-ul este tot mai folosit în restaurante. FDA-ul chiar recomandă înlocuirea sării, care este consumată în cantitate prea mare pentru că dă gust, cu MSG sau alte alternative.

MTV News s-a închis. Reporterii de atunci vorbesc despre canal, care era un fel de TikTok și Instagram pentru tinerii de atunci.

Cele mai populare nume de copii în SUA. Liam și Olivia conduc de câțiva ani clasamentul și găsiți acolo top 10.

Cazul Daybell din SUA. Doi părinți și-au omorât copiii pentru că credeau că aceștia sunt zombie, posedați de diavoli. Bunicii au raportat lipsa copiilor și înțeleg că s-au bucurat când a apărut verdictul în acest caz.

Cum arată cel mai scump penthouse din lume. Este și cel mai înalt apartament din lume și costă 250 de milioane de dolari:

Fotografii cu viață de zi cu zi din Japonia. Fotografii cu câmpuri de lalele din Olanda.

Dolph Lundgren a anunțat că suferă încă din 2015 de cancer. Unele tumori au răspuns bine la tratament.

Grafice și ghiduri interesante.

Portugalia aprobă o lege privind eutanasie în cazuri de boli grave și dureroase. Foarte bine. Mi se pare că este dreptul fiecărui om să se sinucidă, în special în boli cu dureri constante. Problema este că, în funcție de boală, uneori nu ai cum să faci singur asta.

Interpolul cere ajutor în identificarea unor femei ucise. Peste 20 la număr, în diverse țări, neidentificate până acum. Trist site-ul, spune pe scurt povestea găsirii cadavrului (într-o valiză, în rău, în baraj etc) și ce semne identificabile au fost găsite.

Un simptom foarte timpuriu al Parkinson ar putea fi o voce monotonă, fără intonații sau inflexiuni multe. Cercetătorii spun că un algoritm ar putea recunoaște acest simptom din timp.

Un colecționar își vinde colecția de 86 de mașini, incluzând o mulțime de modele Porsche rare.

Unul dintre primii bolnavi de covid din SUA, în comă timp de 31 de zile, s-a întors acum la spitalul care i-a salvat viața pentru a le mulțumi medicilor. Probabil este Superman de a scăpat după atâtea probleme cauzate de virus, inclusiv 4 stopuri cardiace.

Premiile Pulitzer 2023. Unele investigații jurnalistice au dus la demisii, legi noi și chiar arestări.

    10 comentarii

  1. Eu stiam ca glutamatul se gaseste in creier, fiind de fapt, cel mai raspandit neurotransmitator. De asemenea, unele alimente procesate pe care le consideram foarte bune, de ex parmezan, are in componenta glutamat provenit in mod natural. De acolo si gustul ala umami. Deci povestea cu el nu e chiar asa de rea, bineinteles ca adaugat in mod artificial in mancaruri nu e de dorit, tocmai din cauza ca poate ascunde defecte ale mancarurilor. In plus, fiind un neurotransmitator, cantitatea in care trebuie sa se afle in organism, este destul de precisa.

      (Citează)

  2. La cel cu graficele, a remarcat cineva topul mancarurilor bazate pe branza de la pozitia 22, ultimul loc, 50? :)

      (Citează)

  3. Cazul Daybell iti da fiori

      (Citează)

  4. Americanii vor sa se asigure ca baiatului o sa i se zica Liam, nu Will sau Bill?

      (Citează)

  5. Nu este Superman, este dovada ca selectia naturala nu mai functioneaza, stiinta si medicina au progresat.

      (Citează)

    • tu esti exemplul suprem

        (Citează)

    • Eu sunt dovada ca teoriile lui Darwin sunt corecte, supravietuind si chiar prosperand intr-o lume plina de inculti nespalati.

        (Citează)

    • Ceva da cu virgula in comentariile tale. Prima data spui ca selectia naturala nu mai functioneaza, apoi explici ca teoriile lui Darwin (selectia naturala) sunt corecte, fiindca ai supravietuit tu.

      1. Pana la urma mai exista sau nu selectie naturala?
      2. Ce inseamna in viziunea ta ca ai prosperat? Ai o viata semnificativ mai buna decat a parintilor tai?

        (Citează)

  6. Salut decizia parlamentului portughez care se alatura unui club select de tari civilizate!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus