un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus lansează un ultrabook OLED de doar 1 cm grosime și 1 kg greutate

21 Apr 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Am avut norocul să văd noul ultrabook Asus Zenbook S 13 înainte de prezentarea sa oficială și este un computer impresionant.

Principalele specificații impresionante sunt următoarele: Zenbook S 13 are 1 cm grosime totală. 10 milimetri! Și are doar 1 kg greutate.

 

Cumva cei de la Asus au reușit ca în carcasa sa groasă de doar câțiva milimetri să pună și un port USB-A 3.2 și un HDMI full-size. Sunt aproape la fel de groase precum carcasa respectivă, dar s-a putut și asta duce ultrabook-ul Asus în fața concurenței sale. Mai are și două porturi Thunderbolt 4 și un jack audio.

Al doilea element spectaculos este aspectul, care mie mi-a plăcut mult. Capacul monitorului este argintiu, cu o textură plăcută și câteva linii care îi dau un design plăcut, serios, premium. Pe acest capac Asus spune că a folosit un material numit Plasma Ceramic Aluminum, adică pe aluminiu au depus un strat fin de particule ceramice, care îi dau acest aspect plăcut și rezistență la amprente. Restul carcasei este din magneziu și aluminiu, cu sticlă pe ecran (dar nu este tactil) și pe trackpad.

Al treilea element spectaculos este ecranul, care este un OLED luminos la 500 nits și rezoluție 2.880 x 1.800 pixeli. Ecranele OLED mă uimesc în continuare pe laptopuri, ies imediat în evidență culorile mult mai intense și negrul absolut. Acestuia Asus îi spune Lumina OLED și vine din fabrică și calibrat pentru 4 profiluri de culoare, sRGB, DCI-P3, Display P3 și nativ, ca să poți comuta rapid între ele în funcție de tipul de activitate pe care-l ai, plus o deviație a culorilor practic inexistență cu delta E < 1.

Hardware-ul pare decent pentru muncă office și entertainment. Procesorul este un Core i7-1355U, cu maxim 32 GB RAM DDR5 și 1 TB stocare PCI-Express 4.0. Procesorul are 10 nuclee, 2P și 8P, și consumă uzual 15W, dar în turbo urcă la 55W și 5 GHz. Sunt curios ce face în testele de performanță și ce autonomie va avea cu baterie de 65 Wh; mă aștept la câteva ore.

Cursa tastelor este probabil și ea foarte restrânsă, iar în plus capacul monitorului ridică de pe masă carcasa ultrabook-ului. Tot pentru review-uri rămâne de văzut dacă nu cumva flambează când tastezi , având în vedere dimensiunile. S-ar putea să facă asta, dar sunt mereu compromisuri pentru o astfel de dimensiune și greutate.

Mai are Wi-Fi 6E, cameră IR și webcam Full HD, certificare MIL-STD-810H pentru vibrații și rezistență la temperaturi extreme, integrează două ventilatoare pentru răcire. Mi-a plăcut. Nu s-a zis prețul. Mă aștept la vreo 6.000-7.000 de lei.

    8 comentarii

  1. Nu ai apasat tastele de nu stii cat au cursa? Doar l-ai avut in mana, avem pozele dovada.

      (Citează)

  2. scria in embargo ca nu ai voie sa apesi pe taste? nu era o masa pe acolo sa probezi cursa tastelor? nu prea inteleg …

      (Citează)

    • Probabil ca asta scria, ca nu are voie sa faca niciun review tehnic si ca nu poate sa prezinte decat aspectul laptopului. Sunt destul de restrictive conditiile puse de producatori in cazurile astea.

        (Citează)

  3. dupa cum tine laptopul in toate pozele pare ca nu a avut voie sa apese tastele :)))

      (Citează)

  4. Doar 6-7000 de lei ? N-as crede

      (Citează)

  5. Eu urăsc faptul că toate laptopurile subțiri vin cu 4K la 13-14inchi, mi-e foarte greu să găsesc unul cu 1080p.

    Totul e minuscul, iar daca scalezi, arată ca dracu fonturile și iconițele, mai ales pe Windows.

      (Citează)

  6. Orice preț peste MacBook air îl face un model ratat sau ceva de succes. Fără sa fiu fan ala este etalonul pentru gama respectiva

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus