un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Țeapă: curierul care aducea buletinele a întârziat (dar l-am ridicat oricum pe cel nou)

2 Mar 2023  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Mi-am ridicat buletinul. Surpriza a fost să descopăr că este valabil doar 8 ani. Am întrebat dacă are legătură cu noile buletine cu cip (apocaliptic) și mi s-a zis că probabil da, vor dori să înlocuiască aceste cărți de identitate cu unele cu cip.

În caz că nu știați, din vara 2023 ar trebui să înceapă și în București eliberarea de buletine de format nou, mai mic, și cu cip. Din păcate, al meu expira de acum și a fost nevoie să-l schimb. Abia aștept să apară însă cele noi.

Anyway, când am depus actele mi s-a spus să vin începând cu 28 februarie. M-am dus pe 28 februarie pe la ora 15, un pic înainte de închidere. Spun de ce am venit. Cotrobăie doamna de la buletine printr-o cutie care probabil avea aceeași vârstă ca mine. Nu-mi găsește buletinul.

Zice:

“-Încă nu a venit curierul cu buletinul dvs. Mai așteptați în sală dacă vreți, că mai sunt oameni care așteaptă curierul!”
“-Dar la ce oră trebuie să ajungă curierul?”
“-Ehe, trebuia să vină de o oră…”

Și m-am întrebat, în sine mea, ce s-ar fi întâmplat dacă veneam în cursul dimineții după buletin. “Începând cu 28 februarie”, dar fără a se preciza vreo oră.

Asta este o boală lungă a autorităților nostre. Nu le pasă de cetățean, nu le pasă dacă bați drumurile degeaba pe la ei. Poate stai în trafic o oră ca să ajungi acolo. Poate că te ploconești la vreun șef nasol ca să te lase să pleci cu o oră mai devreme. Poate ai nou-născut pe acasă. Nu le pasă, nu e problema lor.

Dacă ceva merge prost la tine, iese scandal și ești tratat ca ultimul om. Dacă ceva merge prost la ei, ghinionul tău, tot ei ridică tonul pentru că cea mai bună apărare este atacul. Să nu credeți că veți auzi măcar vreun “ne cerem scuze” de la cineva. Replica preferată este “și noi ce să facem!!!?!” pe ton arțăgos.

În cazul buletinelor la sectorul 4, chiar așa stau lucrurile. Ei au pretenția ca tu să faci programare online chiar dacă nu ai și nu știi să folosești un computer, să completezi digital cererile, să printezi chitanțe oferite de procesatorul de plăți, să vii cu toate actele în dosar. Iar dacă nu merge bine, asta e viața. Ce, nu te-ai obișnuit ca lucrurile să nu meargă bine? La ce te așteptai?

Dacă aveți de ridicat buletin în ziua Z, mergeți în Z+1.

    20 comentarii

  1. Stiam ca de la finalul anului se vor putea face noile buletine, eu unul mai am pana in 2026, dar abia astept sa il schimb ca sa il pot pune si eu in portofel ca tot omul :))

      (Citează)

    • Cartea de identitate a avut mereu loc în portofelele mele. Talonul nu..

        (Citează)

    • Incapea in portofel si ala mare dar daca tot e electronic l-aș fi făcut sa poata fi înrolat într-o aplicație eventual in cea a bancii, sa il poți folosi si asa.
      Talonul il tin doar in masina, la fel si permisul.

        (Citează)

    • La mine in CASCO scrie ca daca mi se fura masina cu talonul in ea nu primesc despagubiri. Sunt singurul fraier? Sa schimb asiguratorul?

        (Citează)

    • @sorin, asa e regula la casco (si parca si cu cheia de rezerva). Eu neavand casco nu-mi fac griji… nici pentru talon, nici pentru masina :))

        (Citează)

    • @Sorin

      Joac-o p-asta:

      “Nu se va plăti nicio despăgubire, dacă la comiterea furtului sau a tentativei de furt, au luat parte persoane din familia ta, indiferent de gradul de rudenie sau de afinitate.”

        (Citează)

    • Si cum toti ne tragem din Adam si Eva…

        (Citează)

  2. Și eu tânjesc la cel în format nou de ceva vreme.
    Sunt curios dacă vor pretinde vreo taxa extra când voi vrea sa schimb buletinul după 4-5 luni, presupunând ca dau drumul în vara.

      (Citează)

  3. Boală a autorităților? Pai lor le convine haosul pentru ca au de munca. Sigur ca pleaca de la prostie si neștiință dar stim ca amantele si nepoțeii nu pot performa la buget.

      (Citează)

  4. De parca la privat nu este la fel! 😀
    Incearca sa rezolvi o situatie la curierat, asigurari/service reparatii auto (piesa nu este pe stoc nici in Germania:)) ba chiar si la emag (mai nou, de cand a disparut partea de relatii cu clientii) sau tazz/glovo…
    Se rezolva tot abia atunci cand ai norocul sa se rezolve, cel mult primesti scuze goale si empatie la pers II-a singular si externalizarea culpei :))
    Te-ar fi incalzit vreun “Draga Radu, ne pare rau pentru situatia care s-a (!) creat” sau “numarul mare de cereri a facut ca sistemul nostru sa intampine..”?
    Poate am eu ghinion, dar am o gramada de povesti despre imbecilitatea angajatului/probleme de sistem la banca/digi/curierat…
    cred ca orice firma cand devine foarte mare incepe sa scartaie

      (Citează)

    • De cand majoritatea companiilor au inceput sa renunte la numerele de telefon de contact, este din ce in ce mai greu sa rezolvi o probleme. Hai ca acolo unde au chat, maipoti sa faci cate ceva. Dar in cazurile celor unde nu poti discuta decat pe mail sau prin formular de contact, este dezastru.

        (Citează)

  5. da’ chiar ai avut NEVOIE de buletinu’ ala, nu gluma

      (Citează)

  6. Si mie imi expira luna asta buletinul si ma gandesc: daca nu mi-l reinnoiesc acum si mi-l fac direct pe acela cu cip in toamna, reusesc sa “supravietuiesc” doar cu pasaportul pana la toamna? La Politie pot sa ma legitimez cu pasaportul, right? Exista situatii in care nu pot folosi pasaportul si imi trebuie neaparat buletinul?

      (Citează)

  7. Sa repetam impreuna: carte de identitate.
    Buletine nu se mai emit de prin 2007-2009 (de cand erau lupii albi)

      (Citează)

    • Esti singurul om care considera ca asta e important. Si abia acum am aflat ca nu mai am buletin ci carte de identitate

        (Citează)

    • @F., multi inca nu au aflat ca moneda noastra nationala este leul si nu ronul. Nici nu mai conteaza ca folosesc termenul de buletin in loc de carte de identitate.

        (Citează)

  8. Corneli:
    Esti singurul om care considera ca asta e important. Si abia acum am aflat ca nu mai am buletin ci carte de identitate

    Da, ma zgarie pe ochi folosirea incorecta a limbii romane. Cum la fel de tare ma zgarie “chineji”, “ma doare amigdalita” sau “i-au scos apendicita”. Sau deja celebrul “lucrez cu carte de munca”- alt document care a fost desfiintat de multi ani.

      (Citează)

  9. Peste 2 luni imi expira permisul.. abia astept distractia, ce sa zic..
    In vara, daca ne ajuta ET, “ne lasa” sa ne facem buletine noi.. alta distractie

    2023.. anul schimbarilor

      (Citează)

  10. Ce ironic, la pasaport te cheama la mama naibii si e gata cu o saptamana mai repede, dar nici ca te-ar anunta ca e gata, tre’ sa verifici tu zilnic pe site cu acel cod. La buletine de ce nu fac la fel?
    De aia exista cutiile alea de varsta ta, pentru ca daca-ti spune sa vii pe 15 martie, tu te duci oricum pe 17 ca sa fii sigur ca a ajuns :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus