un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

AI Tech: Cele mai importante noutăți despre inteligență artificială în această săptămână (25 martie 2023)

25 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Trăim vremuri importante pentru dezvoltarea tehnologiilor de tip inteligență artificială. Nu o zic musai eu, ci CEO-ul NVIDIA (“We are at the iPhone moment for AI”) și Bill Gates (“The Age of AI has begun”), adică oameni care au viziune dintr-un punct mult mai înalt și experiența necesară pentru a identifica mai bine ce se întâmplă în jurul lor.

Știri despre aceste subiecte vin des. Iată-le pe cele mai importante ale săptămânii.

THE BIG THREE

Pentru mine nu lansările de funcții AI sau micile îmbunătățiri au fost remarcabile în această săptămână, ci alte trei materiale.

Bloomberg: “AI presents nearly level playing field for startups and big tech”. Este un articol foarte bun pe blogul Bloomberg despre apariția tehnologiilor AI și potențialul lor pentru start-ups.

Pe scurt, cei doi autori spun că marilor giganți din IT le este greu să experimenteze cu AI-uri. Exemplul cel mai bun este Google, care la lansarea Bard a arătat și o propoziție falsă spusă de AI (anume ca telescopul James Webb ar fi fost primul care a descoperit o exoplanetă), iar acțiunile companiei au scăzut cu 10% în acea zi și asta a tras și alte companii tech din SUA în jos.

Cei doi autori spun în schimb că start-up-urile pot experimenta și lansa mult mai ușor servicii bazate pe AI, în timp ce giganții din domeniu vor dezvolta de fapt AI-urile și vor asigura acces—pe bani—la API-urile lor. Asta nu este deloc departe de ceea ce spuneam și eu aici, anume că vor apărea mici business-uri ce folosesc AI pentru a micșora munca sau research-ul necesar utilizatorilor în diverse domenii. Pot fi găsirea unui itinerariu de vacanță sau generarea de tricouri. Poate vrei un tricou cu Mona Lisa bând un pahar de vin în Positano în timp ce pe străzi are loc un carnaval. Un AI bazat pe stable diffusion poate desena așa ceva practic instantaneu.

One example is Urvin Soneta’s Synth AI Labs Inc., an Indian startup whose software transcribes and summarizes audio conversations for corporate customers. Soneta, 26, said small companies can own a niche and don’t have to go after a giant market from the start like a big tech company does.

Altfel spus, ar putea urma un val de start-up-uri care vor construi business-uri bazate pe AI. Cele mai bune, cele mai performante și bine “tunate” vor rămâne în piață și poate cândva vor deveni giganți tech sau vor fi cumpărate de astfel de companii.

Bill Gates: “The Age of AI has begun”. Acest post de pe blogul lui Gates este al doilea material pe care ar trebui să-l citiți dacă vă place subiectul. Cum spuneam la început, Gates se pricepe la subiect, are viziune, are experiență.

Gates vorbește despre alte momente de cotitură în tehnologie. Compară dezvoltarea din prezent a AI-urilor cu momentul când a văzut pentru prima oară o interfață grafică pe un PC, în anii 1980. L-a angajat pe omul respectiv la Microsoft, iar Windows a devenit imediat un nucleu pentru PC-uri și pentru dezvoltarea Microsoft în următorii ani.

Vorbește apoi despre AI și spune că s-a întâlnit cu cei de la OpenAI încă din 2016 și a fost impresionat de progresul rapid.

In mid-2022, I was so excited about their work that I gave them a challenge: train an artificial intelligence to pass an Advanced Placement biology exam. Make it capable of answering questions that it hasn’t been specifically trained for. (I picked AP Bio because the test is more than a simple regurgitation of scientific facts—it asks you to think critically about biology.) If you can do that, I said, then you’ll have made a true breakthrough.

I thought the challenge would keep them busy for two or three years. They finished it in just a few months.

In September, when I met with them again, I watched in awe as they asked GPT, their AI model, 60 multiple-choice questions from the AP Bio exam—and it got 59 of them right. Then it wrote outstanding answers to six open-ended questions from the exam. We had an outside expert score the test, and GPT got a 5—the highest possible score, and the equivalent to getting an A or A+ in a college-level biology course.

Once it had aced the test, we asked it a non-scientific question: “What do you say to a father with a sick child?” It wrote a thoughtful answer that was probably better than most of us in the room would have given. The whole experience was stunning.

I knew I had just seen the most important advance in technology since the graphical user interface.

Postarea sa vorbește apoi despre diversele domenii în care AI-urile ar putea ajuta. Mai are și un paragraf excelent despre diferența între AI-urile de acum, adică modele create pentru a rezolva un task, și inteligența artificială adevărată, cea precum în Star Wars, cea pe care nimeni nu știe încă dacă măcar ar putea fi inventată vreodată.

NVIDIA lansează DGX Cloud

NVIDIA pur și simplu știe să facă bani. Ani de zile au vândut plăci video tuturor. Apoi a venit bitcoin-ul și au vândut tot ce puteau produce. Când s-a terminat cu mineritul, vine cloud-ul, iar plăcile lor video, de fapt arhitectura lor, este foarte performantă în procesări precum cele necesare acestor sisteme.

NVIDIA a organizat recent GPU Technology Conference. CEO-ul companiei, Huang, a spus acolo lucruri precum “We are at the iPhone moment for AI” și a vorbit despre istoria NVIDIA în domeniul AI-ului.

NVIDIA a furnizat primul computer DGX pentru OpenAI. DGX sunt super-computere realizate pe tehnologia plăcilor video, de exemplu un DGX A100 include 8 plăci A100 pentru un total de 5 petaflops de putere de procesare, plus un CPU AMD Epyc, 15 TB de stocare și alte cipuri specializate. Mai multe DGX-uri pot fi combinate într-un SuperPOD.

Trebuie însă bani pentru asta. Un DGX A100 rack-mounted costă 200.000 de dolari, iar prețul este decent având în vedere că generația anterioară, numită DGX-2, s-a lansat la 400.000 de dolari și nu era la fel de performantă.

Și atunci ce este DGX Cloud? Păi NVIDIA și-a dat seama că nu orice startup sau companie poate să dea 200.000 de dolari pe un server DGX, mai ales că uneori nu-l folosești la maxim sau poate chiar ai nevoie de mai multe în anumite situații. Așa că NVIDIA vinde acum și o soluție cloud, scalabilă, cu noduri DGX hostate în datacenter-urile NVIDIA, iar companiile pot închiria putere de procesare după nevoi și scala oricând.

Sună a soluție bare metal cloud, dar cu plăci video. Și costă tot mult, 37.000 de dolari pe lună per nod, dar plătești pe măsura nevoii. Un DGX Cloud conține 8 sisteme H100 (care sunt bazate pe arhitectura Hopper, echivalentul Ada Lovelace de pe RTX 4000 în lumea enterprise) sau A100.

Genul acesta de soluție poate însă accelera foarte mult dezvoltarea AI-urilor pentru că sunt costuri mai mici de intrat în domeniu și de scalat după nevoi.

ALTE ȘTIRI

Adobe a lansat un AI generativ de grafică numit Firefly.

Firefly as it exists today, in beta and without firm pricing (Adobe says that’s coming), offers a single model designed to generate images and text effects from descriptions. Developed using hundreds of millions of photos, the model will soon be able to create content across Adobe apps including Express, Photoshop, Illustrator and Adobe Experience Manager given a text prompt.

Pe scurt, generează imagini pornind de la o descriere text cu ce vrei să-ți facă. Va fi treptat extins și integrat cu mai multe produse Adobe din Creative Cloud. Adobe mai spune și că Firefly nu fură imagini de pe net, ci a fost antrenat și folosește integral cele disponibile în Adobe Stocks, care sunt ale lor.

Puteți vedea în partea de jos a imaginii textul pe baza căruia a fost generată. De remarcat: detaliile au fost date de “Adobe VP of generative AI Alexandru Costin”.

Microsoft integrează și DALL-E în Bing

Bing AI avea integrat până acum doar ChatGPT-ul, AI-ul de chat dezvoltat de OpenAI. Acum Bing are integrat și DALL-E, care este AI-ul care generează imagini pe baza unui text, făcut tot de OpenAI.

DALL-E este primul care a uimit lumea prin generare de imagini, dar a și adus scandalul legat de faptul că indexa imaginile unor creatori de conținut fără voia acestora.

Google lansează Bard în SUA și UK

Cei de la Engadget l-au testat și pare un produs similar cu Bing. Nu au raportat vreo funcție importantă în plus sau în minus.

Un dezavantaj este că nu citează mereu sursele de unde trage informația, ceea ce mie mi se pare obligatoriu în acest moment.

Per total, aș spune că Google l-a lansat din cauza presiunii publice ca să arate că are un produs similar Microsoft. Bard are aceleași probleme, poate fi ușor convins să spună conspirații și alte trăznăi.

Copilot pentru Office

Microsoft va integra funcții AI în Office 365 (Microsoft 365, după cea mai ciudată redenumire ever).

Prezentarea lor, pe care o vedeți mai jos rezumată, arată niște funcții impresionante. De exemplu, dai AI-ului tabelul de date și apoi doar îi pui întrebări pentru analiza lor; nu mai este nevoie să te pricepi tu la pivot tables și alte drăcovenii.

Mai arată pe acolo că îi poți cere să facă un PowerPoint pornind de la un comunicat de presă sau să-ți facă un rezumat al unor notițe înainte de un meeting sau să facă rezumatul unui email. Altfel spus, face muncă de bază, iar tu doar finisezi produsul generat.

Scripturi After Effects în ChatGPT

Tipul de mai jos generează scripturi pentru editare video în ChatGPT. Just another use case.

    3 comentarii

  1. De mentionat ca exista deja marketplace-uri pentru prompturi de gpt3 si 4 si lumea deja incepe sa asimileze existenta jobului de “prompt engineer”

      (Citează)

    • Asta cu Ai-ul mi se pare la fel de disruptive ca internetul pentru piața muncii. Sunt curioasa ce joburi vor exista când va fi Alice mare.

        (Citează)

  2. Nu înțeleg cum de Google care sta pe un munte de bani, au o armata de programatori și super servere nu reușește să facă ceva semnificativ în ultimii ani. Doar proiecte eșuate. Nu au mai avansat deloc cu Google assistant, nici cu limbile suportate și nici cu ce poate face. Cu AlphaGo și rezultatele obținute cu el, am crezut că se vor vedea rezultate și pe AI in următorii ani.
    Nimic și nici nu se întrevede ceva in viitorul apropiat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus