un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Kingston Fury Renegade de 2 TB, unul dintre cele mai rapide SSD-uri din piață (7.300 MB/s)

14 Dec 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Fury Renegade de la Kingston este unul dintre cele mai rapide SSD-uri din piață. Oficial are un rating de 7.300 MB/s citire și 7.000 MB/s scriere, cifre care practic împing la maxim capacitățile portului PCI-Express 4.0 x4, care sunt în teorie de aproximativ 7.800 MB/s. Fury Renegade poate fi montat și în console PS5, iar în plus vine și cu 5 ani de garanție, un alt avantaj într-un domeniu în care garanția uzuală este de 2 ani.

Cei de la Kingston mi-au trimis un SSD la test. Modelul testat de mine costă în jur de 1.100 lei pentru 2 TB la eMAG, PC Garage și evoMAG, deși varianta cu radiator abia acum intră în stocuri. În principiu, când testezi un SSD treaba este simplă: trebuie să verifici că face ceea ce promite producătorul și în ce condiții.

SPECIFICAȚII OFICIALE

  • SSD de tipul PCI-Express 4.0 x4 NVMe, format M.2 2260
  • disponibil în variante de 500 GB, 1 TB, 2 TB și 4 TB
  • memorie 3D TLC, controller Phison E18
  • oficial citire secvențială 7.300 MB/s și scriere 7.000 MB/s (varianta de 2 TB)
  • oficial 1.000.000 IOPS pe citire și pe scriere random 4 Kb (varianta de 2 TB)
  • 2 PB total bytes written (petabytes, adică, pentru varianta testată de mine)
  • MTBF de 1.800.000 ore
  • 5 ani garanție
  • Acronis True Image HD inclus, ca să faceți ușor trecerea de la altă unitate

RADIATORUL INTEGRAT ȚINE SUB CONTROL TEMPERATURA SSD-ULUI

Eu am testat varianta cu radiator de aluminiu, model number SFYRDK/2000G, varianta de 2 TB. Radiatorul este negru, se potrivește cu aspect general al seriei Fury de memorii, și are un aspect compact, de bloc. Este un SSD care arată bine, în caz că vă interesează asta.

Mai important este că-și face și treaba. Eu am montat-o în slotul de sub placa video, practic cel mai nasol loc pentru ventilare în carcasa mea, iar un SSD-ul pe care scrii minute bune în teste cu 7.000 MB/s se încălzește rapid. Totuși, radiatorul își face treaba, iar la mine Fury Renegade n-a trecut de 60-62 grade Celsius, iar temperatura scădea destul de repede după încheierea testelor. Față de alte SSD-uri, unde inclusiv vedeam throttling termic în teste, Fury Renegade stă bine.

Nu sunt multe de zis ca aspect. M2 de dimensiuni 2260, radiator, negru. Nice!

TEHNOLOGIE DE TOP

Sunt de fapt puține SSD-uri care împing aproape de maxim specificațiile PCI-Express 4.0 pe 4 canale, iar în general acestea au tot ce se poate mai bun la bord. Controllerul lui Fury Renegade este un Phison E18, iar Phison face de ceva vreme cele mai performante controllere pentru stocare. Controllerul este practic motorul SSD-ului, cipul care trebuie să gestioneze scrierea a 7 GB de date în fiecare secundă sau să realizeze un milion de operațiuni de scriere sau citire din zone aleatoare ale memoriei, la nevoie.

Memoria este una 3D, adică are straturi verticale, și cu structură TLC, triple-level cell, adică scrie 3 biți în fiecare celulă de memorie, dacă țin bine minte. Teoretic memoriile cu un singur bit sau cu 2 biți per celulă ar fi mai rapide, că odată ce accesezi celula respectivă de memorie nu trebuie să mai scoți și bitul care te interesează pe tine din cei doi sau trei de acolo. Pe de altă parte, dacă astfel de SSD-uri precum Fury Renegade demonstrează 7 GB/s, este clar că de fapt memoriile TLC sunt foarte rapide.

Garanția de 5 ani mi se pare un fel de dovadă a încrederii pe care Kingston o are în acest SSD. Este o memorie foarte performantă, gândită pentru sisteme de gaming și desktop-uri high-end, inclusiv unele care lucrează cu baze de date sau alte aplicații speciale.

TESTELE CONFIRMĂ ȘI CHIAR DEPĂȘESC SPECIFICAȚIILE OFICIALE

Oficial ne așteptăm la 7.000 MB/s scriere și 7.300 MB/s citire de la varianta de 2 TB. De reținut că varianta de 1 TB are rating 6.000 MB/s pe scriere, iar cea de 500 GB are 3.900 MB/s scriere. Diferența vine din paralelismul de care este capabil controllerul. Când are la dispoziție multă memorie, poate scrie în paralel în diverse zone ale ei și de asta apare acel salt de la 3.900 MB/s la 6.000 MB/s în trecerea de la 500 GB la 1000 GB și apoi chiar și mai mult.

În testele mele cu Crystaldiskmark, am obținut 7.474 MB/s citire și 6.803 MB/s scriere. Este un rezultat foarte bun, dar atenție că l-am obținut solicitând la extrem SSD-ul, forțând controllerul să scrie cu 16 threaduri și o stivă de comenzi de lungime 32. Practic, fiecare nucleu logic al procesorului meu scria date în SSD (secvențial 128 KB) pentru a obține această viteză.

În practică, foarte puține aplicații vor fi capabile de a comanda o astfel de scriere. Aplicațiile de copiat fișiere nu sunt multi-core, iar programele care scriu multe date (export video, randare, compilare etc) de obicei nu au un astfel de volum de date de scris. Asta contează însă mai puțin, acum testăm ce poate SSD-ul dacă-l împingem la maxim și testele dovedesc că poate foarte multe.

Am testat și folosind IOmeter, care este un alt program în care poți configura scenarii avansate de scriere și citire a unității SSD, inclusiv multi-threaded și cu stivă mare de comenzi. Rezultatele au fost asemănătoare. De fapt, testând acolo citirea cu blocuri de diverse mărimi, am obtinut aproape întotdeauna rezultate de peste 7.000 MB/s, mai exact:

  • 128 KB: 7.370 MB/s
  • 256 KB: 7.437 MB/s
  • 512 KB: 7.033 MB/s
  • 1 MB: 6.964 MB/s
  • 2 MB: 7.118 MB/s
  • 4 MB/s: 7.371 MB/s
  • 8 MB/s: 7.794 MB/s

Acel ultimul test făcut cu citirea unor blocuri 8 MB se duce practic în limita teoretica a PCI-Express 4.0. Pare incredibil, dar IOmeter nu minte, iar testul rulează vreo 20 de secunde  pe fiecare specificație de acces.

Practic, ce spun datele de mai sus este că Fury Renegade este capabil de citire rapidă indiferent de mărimea blocului de date, ba chiar pare optimizat pentru blocuri mici și pentru blocuri mari. Pe cele medii obține “doar” 7.000 MB/s.

În ce privește IOPS-ul, un alt aspect foarte important la SSD-uri, Fury Renegade trece și acolo de specificațiile oficiale. Numărul de operațiuni input/output pe secunda se calculează prin scrieri și citiri în zone aleatoare ale memoriei, nu secvențiale, cu blocuri foarte mici, de 4 kB. Practic simulează ceea ce ar face uneori sistemul de operare sau operațiuni mai complexe precum ale bazelor de date, iar testul vrea să vadă câte poate executa controllerul în fiecare secundă.

Răspunsul este că peste un milion de IOPS. În cel mai bun rezultat, Crystaldiskmark dă 1.493.951 IOPS pe citire și 1.173.727 IOPS pe scriere.

IOmeter, în care am mai multă încredere în acest test, dă următorul rezultat:

  • IOPS citire: 1.031.774
  • IOPS scriere: 1.161.192

Am testat și cu alte blocuri și, conform așteptărilor, cifrele se înjumătățesc la fiecare dublare a dimensiunii blocului.

Așadar, avem cifrele de transfer secvențial și cele de IOPS și depășesc ușor pe cele oficiale. Asta face din Fury Renegade unul dintre cele mai rapide SSD-uri din piață.

Știu că am zis că puține programe pot accesa SSD-ul în mod multi-core, dar cele pentru care vreți stocare rapidă de obicei fac asta. Editare video, baze de date, compilare, gaming pentru transfer de zeci de GB de date în memoria video – toate fac asta. Inclusiv Windows folosea 7 nuclee simultan pentru copiere de foarte multe fișiere într-un transfer uzual, iar pentru copiere multi-core există utilitare incluse în Windows precum robocopy.exe, care este mai greu de mânuit (sau instalați WinRoboCopy pentru interfață grafică), dar vă poate ajuta să copiați zeci de GB de date mult mai rapid.

Ar mai fi de precizat că orice SSD folosit ca boot pentru Windows rulează în general mai încet pentru că Windows în sine constant accesează fișiere într-un mod destul de aleatoriu. Este deci recomandat să instalați Windows pe un SSD cât mai rapid tocmai ca să rămână cât mai multă capacitate pentru operațiunile voastre, în special dacă aveți și jocurile sau munca pe aceeași unitate de disc.

Dacă vreți să știți cifre de transfer efectiv de fișiere făcute cu sistemul standard din Windows, am obținut astfel:

  • un film de 9 GB: scris cu 3,1 GB/s în SSD și citit cu 3 GB/s
  • 631 fotografii, 1 folder, 3,4 GB total: scrise cu 1,44 GB/s în SSD și citite cu 1,7 GB/s

Sunt cifre la care nu mai există timpi de așteptare. Filmul și fotografiile s-au transferat în vreo 2 secunde, abia apare interfața de copiere și deja dispare. Câtă vreme ai un mediu rapid de pe care să hrănești SSD-ul, precum un alt SSD sau un card de memorie foarte rapid, este bine.

Sigur, avantajele și mai mari apar în multitasking și gaming unde trebuie transferate zeci de GB de texturi în memoria video sau în muncă serioasă, în editare video, compilare, baze de date și alte aplicații. Este un SSD ce poate fi montat și în PlayStation 5 pentru a-i extinde stocarea internă. În astfel de situații Kingston Fury Renegade este foarte bun, vine cu garanție de 5 ani și un preț foarte decent pentru performanțele sale.

Modelul testat de mine costă în jur de 1.100 lei pentru 2 TB la eMAG, PC Garage și evoMAG.

    4 comentarii

  1. Eu caut un astfel de SSD, dar nu țin să fie musai atât de bun. Practic vreau să mut jocurile pe un SSD pentru că anumite actualizări durează extrem de mult, atunci când se modifică extrem de multe fișiere (indiferent de dimensiunea actualizării). Din păcate la noi chiar și cele cu performanțe medii au prețuri încă mari. Pentru mine un preț de 600 de lei pentru un SSD de 2 TB cu performanțe medii e punctul în care aș cumpăra unul.

    PS: Au fost oferte mai bune acum recent pe afară la SSD-uri cu performanțe mari, față de Black Friday. La noi ofertele bune pentru 1 sau 2 TB nu prea există, poate nici nu sunt atât de căutate.

      (Citează)

    • Am luat de BF un SN770 de 2TB cu 140eur. Imediat după, prețurile au explodat. Mai așteaptă.

        (Citează)

  2. Tocmai remarcam ca am ramas fara spatiu pe PS5 si modelul asta pare sa fie foarte laudat

      (Citează)

    • Mmda, am comandat fara sa imi dau seama versiunea fara radiator, cea cu radiator nu exista nicaieri.
      Am anulat comanda.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus