un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 16 octombrie 2022

16 Oct 2022  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

O pereche de blugi din 1880, găsiți într-o mină, s-a vândut cu 87.000 de dolari. Îngropați-vă acum blugii, nepoții voștri vor fi bogați!

25 de fotografii panoramice superbe de la un concurs foto. Numărul 15 parcă este din Avatar, dar este din Vietnam. Frumoasă zonă, frumoasă perspectiva. De asemenea, fotografii de la Wildlife Photographer of the Year.

Cum se luptă chinezii cu cenzura de pe Internet. Numai în stradă, la o revoluție cinstită, n-ar vrea să lupte. Xi Jinping, de exemplu, este pe cale să devină cel mai puternic lider chinez din istorie, iar performanțe din acestea de obicei ți se urcă la cap și te fac să invadezi Taiwanul.

Fake news la americani cu ziare false. Cred că au învățat asta de la români, că parcă la alegerile de acum câțiva ani circulau ziare false prin diverse sate.

Au crescut vânzările de marmeladă în Londra. Oamenii au lăsat sandvișuri cu marmeladă la porțile palatului Buckingham pentru că reginei Elisabeta îi placea așa ceva. S-a cumpărat atât de multă marmeladă încât vânzările au crescut cu 20%.

Lui William Shatner nu i-a plăcut foarte mult în spațiu. “I saw a cold, dark, black emptiness. It was unlike any blackness you can see or feel on Earth. It was deep, enveloping, all-encompassing”

Cele mai cool cartiere din acest an. Bine că acum în Lisabona este Cais do Sodre, iar eu m-am dus și am vizitat Barrio Alto.

Ucrainenii au reparat peste noapte un crater de bombardament din Kiev, aflat în mijlocul unei șosele. Să-i cheme apoi și la noi!

Un scammer s-a prefăcut a fi astronaut care are nevoie de bani pentru bilet către casă. Femeia i-a trimis 30.000 de dolari.

Cocktailuri cu bere. Cam greu de făcut:

Mâncăruri chinezești bune.

25 de ani de la jocul Fallout 1. Țin minte că am încercat să-l joc pe un 486 cu puțin RAM și fiecare încărcare de nivel dura cam 40 de minute. Dacă intrai pe  o ușă într-o casă, 40 de minute. Ieșeai afară din nou, 40 de minute. Practic, am văzut asta și nu l-am mai jucat.

Un dovleac de o tonă a câștigat concursul de cel mai mare dovleac.

Ofertele acestea la pantofi sunt destul de bune, plus un Epic Sale pe Fashion Days.

    24 comentarii

  1. Nu inteleg anumite comportamente umane, oricat as incerca: sa lasi in chip de omagiu sendvisuri cu marmelada la moartea cuiva – te face sa te intrebi despre nivelul de prostie atins in societatea actuala.

      (Citează)

    • Nu discutam intelepciunea gestului (care intr-adevar a fost o idee proasta din moment ce sandvisurile alea se stricau pe acolo si au strans tot soiul de animale), dar referinta e la un filmulet simpatic pa care l-a facut regina acum cateva luni cu ursuletul Paddington. De multa vreme lumea se intreaba oare ce are regina in geanta, mai ales ca poarta geanta si la ea acasa, iar in filmulet Paddington o intreaba asta, si ea ii arata ca are un sandvis cu marmelada (referinta ca asta ii place si lui Paddington, au ceva in comun). Filmuletul fiind recent si adresat copiilor, probabil de-aia au fost lasate atatea sandvisuri din-alea.

      Ceva fain, tot atunci si din acelasi motiv au fost lasate si o gramada de jucarii cu Paddington, si ieri citeam ca i-au strans pe ursuleti, i-au curatat si in curand or sa fie donati unor copii.

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan: care-i diferență față de a lăsa flori?

        (Citează)

  2. In 94, cand eram prin liceu, mi-a adus var-miu direct din state o pereche de leviși. Originali, luati din magazin levis. Made in usa. Îi am si acu desi nu ramas mici de-o gramada de ani. Sint perfect purtabili. Deja fac treij de ani vechime in curand. Inca vreo 70 ca sa faca suta si zbang….500.000 dolarei pe olx. Oameni ii fac pa mostenitori.

      (Citează)

  3. Ar fi interesant cum poate fi explicabil ca ne uitam cu greata si condamnam cenzura din china, dar in acelasi timp acceptam cenzura aici in tarile astea presupus democratice. Si nu doar ca acceptam, dar fiecare blogaras sau vlogaras are o deosebita placere sa blocheze, stearga orice parere care nu ii convine. Bineinteles avand argumente inalt logice si bune dupa mintea lor. Pai asa au argumente si chinezii, fix cum au argumente idiotii care au blocat povestea cu fiu lu biden la vremea cand a aparut, la fel cum sunt blocate acum surse rusesti sau vag cu legaturi rusesti, la fel cum aici sau pe orice blog sau pe youtube etc se sterg comentarii si se blocheaza.
    Noi nici nu ne mai luptam cu cenzura. Atat de indobitociti de propaganda am devenit incat o acceptam cu bratele deschise, o cerem.
    Deci cenzura chinezeasca nu e buna, cenzura americana/occidentala e buna. Privarea de la caldura, apa calda si curent din vremea comunismului nu era buna, acum ca e propusa de luminile democratiei e buna. Acum e bine ca trebuie sa facem asta ca sa ne luptam cu fantasme si inchipuiri, sa sustinem razboiul altora. La nivelul istoriei o sa fim de rasu alora care ne vor urma. Vom fi batutii in cap ai istoriei ca am fost cu totii parte la mizeriile care se intampla acum.

      (Citează)

    • E o diferenta intre un blog personal, unde intri daca vrei tu, daca esti de acord cu ce scrie etc, etc si ce se intampla in china.

        (Citează)

    • Deci după logica ta, daca ajung in casa ta pot sa fac ce vreau eu ca este democrație? Iți respect regulile daca nu mă dai afara… Blog-ul este ceva personal, intri doar daca vrei, nu te pune nimeni sa intri la el pe blog. Poți oricând sa iți faci propriul blog si sa spui ce vrei ca nu te baga nimeni la răcoare.
      Una este cenzura din China si alta este cenzura de la noi. In China/Rusia poți ajunge la închisoare sau mai rău, in democrație poți sa spui ce vrei atâta timp cat ai si ceva dovezi, daca nu, te poate închide serviciu de unde ai host-ul pentru ca nu ii respecți regulamentul intern. Sau te poate da statul/persoana in judecata daca faci aberații nefondate despre ei. Dar daca ai dovezi clare ai câștigat. In comunism chiar nu contează daca ai sau nu dovezi.
      Chiar tu spui “sursele rusești” pai daca fac o propaganda falsa, răspândesc știri false. Daca nu este așa atunci sa vina cu dovezi clare. Cum ca NATO a atacat Rusia, NATO a invadat Crimeea, NATO desfășoară o “operațiune speciala in Ucraina”. Chiar nu am idee de ce vrei sa citești sursele alea rusești dar poți oricând sa intri pe site-urile din rusia :)) Aaa si nu toate sunt blocate, Memorial a primit si premiul nobel pentru pace dar a fost închis de Rusia. Ciudat, nu?
      ” Privarea de la caldura, apa calda si curent din vremea comunismului nu era buna, acum ca e propusa de luminile democratiei e buna. ”
      Auzi daca vrei sa consumi plătește, nu iți da nimeni in cap sa nu consumi… Dar plătești pretul.
      “sa sustinem razboiul altora. ” Susținem o tara care este invadata de o alta tara, ce este așa greu de înțeles? La nivel global nu exista politie din păcate, ai doar garanția de la restul de state care iți recunoaște statul. Toate statele trebuie sa fie unite când alt stat face așa ceva… In genul avem noi trei (Tu, Radu si eu) o bucata de pământ, Eu sunt mai Boss si mă duc sa mă cert cu Radu, vezi ca mă duc la Radu dar zici ca nu ii treaba ta…ii dau una la Radu si ii iau pământul, hehe cine urmează după?
      Daca era Romania tot așa gândeai? Si daca mergem pe mentalitatea asta, nu ii războiul nostru atunci lăsăm așa pana invadează tot ce este in jur si după ne cacam pe noi.

        (Citează)

    • Sa nu comparam o casa privata cu un bolg public. Blogul este ceva unde are acces oricine. Ca nu e cu parola si intra numai persoane alese. Daca intri neinvitat pe blog nu patesti nimic, daca intri neinvitat la mine in casa s-ar putea sa nu mai iesi.
      Si atata timp cat tu ca blogher lansezi in public o idee imbecila, lasa-ma si pe mine ca vizitator sa-mi expun parerea mea, poate la fel de imbecila. Nu-ti convine, pune parole si invita numai cunoscuti. Sau sterge tot ce nu-ti convine dar sa nu te vaiti apoi ca ramai doar cu o mana de oameni, gen pupincuristii. Cum e la altii de ex, sa nu dam nume.

        (Citează)

    • @Blackskull, daca nu putem sa facem comparatie intre un blog si o casa, haide sa comparam atunci cu un restaurant. Poti sa intri in restaurant atata timp cat respecti regulile. Daca te duci si incepi sa rastorni mese, cu siguranta proprietarul te va da afara si iti va pune si interdictie sa mai intri.
      Sau daca este un restaurant in care se servesc numai fructe de mare si tu incepi sa ii explici bucatarului cum friptura de vita

      PS: nu am vazut nici un blogger care sa filtreze comentariile neplacute (adica sa le stearga) si apoi sa se planga de faptul ca nu are comentatori.

      PS2: este ironic cum tu militezi impotriva cenzurii, dar cand vine vorba de comentarii publice te cenzurezi singur si alegi sa nu dai numele celor care te-au suparat.

        (Citează)

    • @John: cred că ți-au spus bine ceilalți, cenzură înseamnă că nu-ți poți spune părerea nicăieri, ba chiar ți-o iei dacă faci asta.

      Dacă cineva nu te lasă să-ți spui părerea pe blogul tău, aia nu este cenzură în înțelesul democratic al cuvântului. Ți-o poți spune oriunde altundeva pe Internet, de exemplu pe propriul tău site.

      Dacă eu nu vreau să discut cu tine și îți “interzic” vorbele în mediul meu de discuție, nu este cenzură.

        (Citează)

    • Blackskull: Sa nu comparam o casa privata cu un bolg public. Blogul este ceva unde are acces oricine.

      Alegi tu să vezi lucrurile așa, dar în realitate un blog nu are caracter de spațiu public. Dacă ții minte, inclusiv un judecător a decis că dacă platforma Twitter îți dă ban, nu îți încalcă dreptul la exprimare, și vorbim de ceva cu impact mult mai mare acolo.

      Blackskull: Si atata timp cat tu ca blogher lansezi in public o idee imbecila, lasa-ma si pe mine ca vizitator sa-mi expun parerea mea, poate la fel de imbecila

      Asta este altă treabă și ține de etica fiecăruia. Dar nu înseamnă că cineva este forțat de vreo lege a democrației să-ți accepte comentariile.

        (Citează)

  4. HBO Max nu se mai poate actualiza pe dispozitive Huawei care au servicii Google (MediaPad M5, P30 Pro new edition).

    Pana acum 2 saptamani, 1 luna, mergea bine mersi. Acum daca nu ai aplicatia instalata nici nu iti mai apare in Google Play.

      (Citează)

  5. Blackskull:
    Sa nu comparam o casa privata cu un bolg public. Blogul este cevaunde are acces oricine. Ca nu e cu parola si intra numai persoane alese. Daca intri neinvitat pe blog nu patesti nimic, daca intri neinvitat la mine in casa s-ar putea sa nu mai iesi.
    Si atata timp cat tu ca blogher lansezi in public o idee imbecila, lasa-ma si pe mine ca vizitator sa-mi expun parerea mea, poate la fel de imbecila. Nu-ti convine, pune parole si invita numai cunoscuti. Sau sterge tot ce nu-ti convine dar sa nu te vaiti apoi ca ramai doar cu o mana de oameni, gen pupincuristii. Cum e la altii de ex, sa nu dam nume.

    Partea cu casa nu mai e valabila in Europa de vest de ani de zile. E posibil ca si prin Ro sa ai probleme grave daca hotul sau persoana care ti-a intrat in casa neinvitata, “sa nu mai iasa”.
    In Belgia dai amenda sau faci parnaie grava daca agresezi un hot sau pe cineva care te viziteza neinvitat, daca acesta iti face reclamatie. Sa nu mai zic daca il omori.
    Daca ai caini in gradina si pe timp de zi sau de noapte, daca acestia musca pe oricine iti calca in gradina, ai ghicit, ai pus-o.
    Sunt exceptate cazurile de autoaparare, dar pe care trebuie sa le dovedesti pana la cer in cel mai limpede mod posibil. De exemplu, daca injunghii hotul sau agresorul fara ca tu sa ai ceva, e groasa rau daca nu poti sa demonstrezi ca el voia sa te omoare. Sa zicem ca ai camera de securitate, se vede ca vine spre tine, dar cum demonstrezi ca acesta avea intentia sa te omoare si nu doar sa te sperie, fara sa te intepe?
    Oricum, e trist ce se intampla prin vest din anumite puncte de vedere.

      (Citează)

  6. :
    ” Privarea de la caldura, apa calda si curent din vremea comunismului nu era buna, acum ca e propusa de luminile democratiei e buna. ”
    Auzi daca vrei sa consumi plătește, nu iți da nimeni in cap sa nu consumi… Dar plătești pretul.

    “sa sustinem razboiul altora. ” Susținem o tara care este invadata de o alta tara, ce este așa greu de înțeles?

    Cauta proiectul de lege din Elvetia pt “heating sinners”( ala cu inchisoare daca consumi prea mult.)
    Ori proiectul Germaniei pt optimizarea tuturor centralelor de casa/apartament aka sa introduca o limita de caldura si mai mult sa nu mearga.
    Si mai cauta despre Kosovo( pt politia lumii) ca e cel mai aproape de noi.

      (Citează)

    • Eu am cautat proiectul ala din Elvetia, dar nu am gasit nimic. Poti sa ma ajuti cu un link dintr-o sursa credibila?
      Chiar sunt curios care ar fi conditiile in care ai face inchisoare.

        (Citează)

  7. Salut,
    Stirea din link-ul ala a fost pe toate site-urile de stiri din Belgia, inclusiv HLN si Nieuwsblaad.

    Daca stii sa cauti in limba olandeza informatii, gasesti suficiente si destul de explicite. Nu ai voie sa folosesti arme de nici un fel contra spargatorilor sau dupa caz, si nici sa raspuzi cu agresiune inutila. Iar arma cum iti dai seama daca nu cumva ai folosit-o poate prea repede? Nu ai dreptul sa pedepsesti tu insuti infractorul, ci doar o persoana juridica.

    Als je een inbreker een paar tikken geeft, ben jij dan strafbaar of niet? Nee, je mag jezelf beschermen tijdens een inbraak of overval. Maar dat betekent niet dat je zomaar elke overvaller, inbreker, of insluiper mag neerslaan.
    De wet schrijft voor dat je je eigendommen en jezelf mag verdedigen, maar het moet echter wel in verhouding staan tot het strafbare feit van de inbreker.

    Als je een inbreker op heterdaad betrapt, mag je hem aanhouden. Maar je mag daarbij geen onnodig geweld of wapens gebruiken. Doe je dat wel, dan maak je je schuldig aan ‘eigenrichting’. Dat betekent: daders van misdrijven bestraffen zonder dat hier een rechterlijke procedure aan te pas komt, en dat is strafbaar.

    Asta am gasit in 5 secunde pe google. Pot gasi mult mai detaliat daca te intereseaza.

    Nu caut nimic si nu vreau nici o contra cu tine sau cu altcineva, ci doar ti-am raspuns prietenos la afirmatia ta ” Daca intri neinvitat pe blog nu patesti nimic, daca intri neinvitat la mine in casa s-ar putea sa nu mai iesi.”
    Si eu gandesc fix ca tine, dar sper sa nu fiu niciodata pus in situatia asta. Insa iti pot spune sigur ca suportam consecintele in cazul in care omoram sau ranim grav un hot, agresor la noi in casa etc..
    Nu stiu de cand locuiesti tu in Olanda, dar eu am 10+ ani in Belgia.

    PS: cauta textele in google, ca aparent nu pot pune si link-urile

      (Citează)

    • Legea asta care te-a panicat pe tine atat de tare nu difera cu nimic fata de legile din Romania. Noi avem asta cu raspunsul cu o forta proportianala de 20-30 de ani si nu prea au fost probleme pana acum.

        (Citează)

    • alexje: Nu ai voie sa folosesti arme de nici un fel contra spargatorilor sau dupa caz, si nici sa raspuzi cu agresiune inutila. Iar arma cum iti dai seama daca nu cumva ai folosit-o poate prea repede? Nu ai dreptul sa pedepsesti tu insuti infractorul, ci doar o persoana juridica.

      Așa este și la noi de mulți ani. Vezi cât s-a judecat Andrei Iovan pentru că l-a omorât pe hoțul care-i intrase în casă.

      Legea noastră nu este ca în filmele americane, unde scoți mitraliera dacă cineva îți sare gardul.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus