un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 16 septembrie 2022

16 Sep 2022  ·

ȘTIRI  ·

6 comentarii

Pe lângă: Glenmorangie 12 ani maturat și în butoaie de sherry, cum sunt whisky-urile care-mi plac mie. Tentant.

Un review foarte laudativ despre iPhone 14 Pro Max:

Unul mai echilibrat, ca să decideți voi cine are dreptate:

    6 comentarii

  1. Parcul ala eolian face fix cat un reactor la Cernavoda. La juma de miliard investitie. Nu 4 md sau cat vor astia sa dea pe un reactor.

      (Citează)

    • Funcționează… nonstop?
      [§”My second neuron is on vacation..”]

        (Citează)

    • why not? vantul bate si noaptea :)

        (Citează)

    • @add, asta sa fie singura noastra problema, ca avem prea multe surse de productie energie electrica. Este bine ca metodele de productie a energiei sa fie cat mai diversificate.

      Iar cu productia eoliana, lucrurile nu stau chiar asa de roz. Desi avem o putere instala de 3000 MW, de la inceputul anului si pana acum eficienta medie este undeva la 780 MW, adica aproximativ 25-30% din puterea instalata.

      Asa ca, pentru a echivala un reactor nuclear, ai nevoie de 3-4 parcuri eoliene de genul celui care este in proiect acum. Plus problema ca nu te poti baza pe o productie constanta.
      De exemplu, in timpul zilelor toride de vara cand toata lumea foloseste aerul conditionat, nu prea bate vantul. Deci ai consum mare si productie mica.

        (Citează)

    • Nu zic ca tre sa inchidem Cernavoda. E buna acolo unde e, productie constanta, relativ curata. Zic doar ca nu merita sa mai investesti in altele de genul pentru ca sunt foarte scumpe. In zona de est bate vantul destul de bine, chiar si cand e cald, datorita diferentei de temperatura a maselor de aer de deasupra marii si uscatului. Eficienta mai ridicata ar avea offshore, dar nu s-a sinchisit nimeni sa faca cadru legal si sa promoveze astfel de investitii.

        (Citează)

    • Am zis deja care ar fi calculele. Pentru ultimul parc eolian de 600 MW s-au cheltuit 1 miliard de euro. Acum, pentru ca tehnologia a avansat, Ziarul Financiar estimeaza ca investitia se va ridica la doar 500 milioane euro.
      Ca sa ajungi la puterea generata de un reactor de la Cernavoda, ai nevoie de aproximativ 4 astfel de parcuri eoliene, deci investitii de 2 miliarde de dolari.

      Costul este la jumatate fata de un reactor nuclear, dar si predictibilitatea productiei de energie este mult mai mica. Momentan perioadele “moarte” in productia de energie eoliana si solara sunt compensate de hidrocentrale, dar si acestea au o capacitate finita. Nu vor putea compensa la infinit zilele in care nu avem vant.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus