un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 25 septembrie 2022

25 Sep 2022  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Poliția cumpără 600 de BMW-uri de la Automobile Bavaria. A fost o licitație prin care se cereau fix BMW 320ix. Probabil pentru că este mai confortabil să nu faci nimic, dar dintr-un BMW, nu din Dacie.

Kîrgîstan și Tadjikistan se luptă la frontieră. Ambele sunt foste republici sovietice care-și dispută ceva teritoriu între ele.

Peste 40 de studii au descoperit în cordoane ombilicale chimicale ce nu se descompun. S-au făcut peste 30.000 de teste.

Doi bătrâni de 89 de ani s-au sinucis împreună în București. Asta este societatea în care trăim. Mulți bătrâni simt că nu mai pot duce greutățile, că nu-s senatori ca să-și crească singuri pensiile când stau prost cu banii.

Criză la Kremlin. Putin a anunțat un discurs, apoi a dispărut și nu l-a ținut la ora programată. În orice țară democratică, ar fi râs toată lumea de așa o situație. Rușii, însă, au fost ocupați cu statul în vămi.

Colton Herta nu are punctele necesare pentru a concura în Formula 1. Nu poți fi pilot acolo când ai tu chef și te vrea o echipă, trebuie să ai niște puncte de licență în campionate mai mici. Asta este o tâmpenie care împiedică piloți talentați să ajungă mai repede în F1. În alte știri, Latifi nu va mai concura pentru Williams la anul, iar Tsunoda a prelungit cu AlphaTauri.

Despre femeia care a înființat French Laundry, de două ori cel mai bun restaurant din lume. Mi se pare interesantă mentalitatea capitalistă americană: femeia aceasta avea restaurantul la care visa dintotdeauna, dar l-a vândut când a avut o ofertă bună.

Qatar Airways este din nou cea mai bună linie aeriană din lume. S-au dat premiile Skytrax pentru acest an.

Doi americani au câștigat 1,3 miliarde de dolari la loterie. Nu-i rău. Am impresia că vor primi 750 de milioane de dolari, de fapt, pe care-i vor împărți.

Un virus simplu poate distruge celule canceroase. În viitor probabil că acesta va fi tratamentul uzual împotriva cancerului. Sunt deja multe teste de succes cu virusuri modificate să atace celule canceroase.

Un băiat cu cancer a vrut să vadă monștri ca de Halloween. Peste 500 de persoane s-au prezentat costumate în fața casei lui.

O problemă interesantă de sortare. Ai 25 de cai, îi poți pune să alerge câte 5, dar nu-i poti cronometra. Care este numărul minim de curse din care îi poți determina pe cei mai rapizi 3 cai:

Despre leșinul în apă. Shallow Water Blackout, cum îi zic străinii, este un fenomen care afectează diverse categorii de înotători și poate fi mortal.

Muncitorii care construiesc stadioanele Cupei Mondiale din Qatar stau în condiții foarte proaste. În principiu știam asta. FIFA a greșit rău când a pus campionatul acolo.

Pe Pământ trăiesc 20 de cvadrilioane de furnici. Există un astfel de cuvânt? Este vorba de 20 de mii de milioane de milioane de furnici. 20,000.000.000.000.000 de furnici. Posibil să fie și la fel de mulți guguștiuci, dacă iau ca referintă cartierul meu.

Samsung Watch4 la 689 lei. Watch5 Pro la 1.800 de lei.

  14 comentarii

 1. Cred că ți-au mai spus și alții că nu te prea pricepi la F1. Au fost destul de mulți piloți tineri și talentați care au ajuns în F1 destul de repede. De fapt regula aia previne cumpărarea unui loc foarte ușor. Cu alte cuvinte dacă singura mea experiență de condus sunt ture cu bicicleta în spatele blocului dar am niște zeci de milioane de dolari cu care nu am ce face nu pot să mă duc să mă dau direct în F1, trebuie să am niște performanțe înainte.

    (Citează)

  • Corect. Si e bine ca e asa, avem/am avut oricum prea multi Latifi, Stroll, Zhou, Mazepin, etc.
   Degeaba trec 2-3 ani pana se duc banii de la taticu si sunt ejectati, in F1 e f mult timp.

   Si-asa F1 e dominat de baietii cu bani (Verstappen, Leclerc – soferi buni, de necontestat) iar cate unu Ocon apare f rar – daca s-ar da mai usor locurile, ar scadea nivelul spectacolului.

     (Citează)

 2. Nu poti cere la o licitatie publica un model. Nu poti sa ceri nici macar brandul sau producatorul. Poti pune specificatiile necesare astfel incat sa se poata potrivi doar un anumit model de la un anumit producator.

  Si din experienta pot sa confirm ca socoteala de acasa nu se potriveste intotdeauna cu cea din targ, acum 15 ani unii voiau niste laptopuri cu procesoare Intel si au castigat unele cu AMD. Nu au avut de ales, procesoarele AMD indeplineau specificatiile puse, le-au cumparat si platit.

    (Citează)

  • La o licitatie din asta unii au castigat laptopurile la pret bun. Fara incarcatoare ca alea nu erau trecute in caietul de sarcini.
   Poate e fictiune, insa la CFR cred ca au si acum lopeti in depozit. Fara cozi.

     (Citează)

  • Aici au cerut o cutie de viteza unica pe planeta la o masina de politie neramforsata..
   Dacă alegeau de la 7 trepte in jos castigau francezii de la Dacia..
   Oricum cutuma e sa schimbe la cativa ani furnizorii intre ei..

     (Citează)

  • Gaelex: Poti pune specificatiile necesare astfel incat sa se poata potrivi doar un anumit model de la un anumit producato

   de fapt, nici asta nu prea ai voie sa faci (dpdv al legii).
   doar ca in anumite cazuri.. legea inchide ochii si totul merge inainte.

     (Citează)

  • Era cineva pe reddit care susținea tare ca se încadrează și alfa romeo Giulia, ca are tot cutie ZF 8+1. Dar nu se încadrează ca nu are awd permanent, are cutie de transfer și transmite pana la 50% pe puntea față doar atunci când e nevoie.

     (Citează)

  • @Gaelex, diferenta fata de ce spui tu cu laptopurile este ca aici nu exista nici o alta masina care sa se incadreze la specificatiile cerute.

     (Citează)

 3. De fapt nu banii erau problema pentru acei bătrâni, el fiind fost secretar de stat.
  Hai să nu exploatăm aiurea o întâmplare despre care nu avem toate datele

    (Citează)

 4. Da, exact asta e societatea în care trăim! Una care exploatează grețos și populist orice tragedie. Una care se “hrănește” cu cadavre și care trasează totul cu o superficialitate cumplită. Nu, nu lipsurile au determinat pe cei doi bătrâni să își ia viața. Aveau venituri mult peste media câștigurilor pensionarilor din țara asta, domnul a fost sub-secretar de stat, aveau un fiu la Bruxelles. Mai multă rigoare în informare nu strică, că de subiecte de umplutură nu are nevoie nimeni.

    (Citează)

 5. Cipper:
  De fapt nu banii erau problema pentru acei bătrâni, el fiind fost secretar de stat.
  Hai să nu exploatăm aiurea o întâmplare despre care nu avem toate datele

  This. Ai inceput sa scrii și tu căcaturi că alți “bloggeri”. Și n-ai nici o problema cu asta.

    (Citează)

 6. Asta este societatea în care trăim.

  Multumim ca atragi atentia asupra acestui adevarat fenomen. /s
  Macar nu esti si in tabara cu “nu ne mai facem bine”, sau “doar in romania se poate asa ceva” ca sunt satul de toate cliseele astea idiloate.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus