un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

700 MW diferență de consum mediu orar între o zi caniculară și una normală de vară

19 Jul 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE, TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Graficul de mai jos arată consumul de energie electrică, plus generarea ei prin diverse mijloace, în România în perioada 5-8 iulie 2022. Mă interesează doar graficul cel mai de sus, albastru închis, care reprezintă Media Orară de Consum.

Am ales acest interval deoarece 5 și 6 iulie au fost zile caniculare, iar pe 7 iulie s-a răcorit vremea atât de mult încât nu prea a mai fost nevoie de aer condiționat.

Chestia asta se vede din plin. Dacă duceți mouse-ul pe site-ul original prin grafic, puteți vedea un consum mediu energetic orar de 8000 MW în orele de vârf (adică în jur de 13-14) pe 5 iulie, 7.800 MW pe 6 iulie, apoi 7.300 și 7.100 MW pe 7 și respectiv 8 iulie.

Asta înseamnă temperaturi un pic mai joase. Diferența aceea de vreo 700 MW de la o zi caniculară la una ceva mai normală este echivalentul unui reactor al centralei de la Cernavodă.

    24 comentarii

  1. Mult noroc cu trecerea la masini electrice daca sistemul aproape este pus in genunchi de niste aparate de aer conditionat.

      (Citează)

    • stai tu linistit. daca e cerere, vine si oferta.

        (Citează)

    • @add, a venit oferta pentru energie. Doar că prețul a crescut cu 300%. Să vedem cu cât o sa mai crească în momentul în care se mărește parcul de mașini electrice.

        (Citează)

  2. Până acum a fost bine. Creca 3h total am dat drumul la AC vara asta.

      (Citează)

    • La noi se soare de dimineață până seara. Stam cu ACul din primăvară pana toamna.

        (Citează)

    • Matilda: Stam cu ACul din primăvară pana toamna.

      Bucurați-vă cât încă mai este permis, nu ați auzit de climate crisys? Acum se inchid termocentralele și trebuie să strângem robinetul.
      Bonus, masinile electrice se vor incarca doar in afara varfurilor de consum. Pentru că nu au destule limitări.

        (Citează)

  3. Tano:
    Până acum a fost bine. Creca 3h total am dat drumul la AC vara asta.

    Felicitari ai reusit si o economie de doua taste: un d si un spatiu. Economule!!!

      (Citează)

  4. multumim tov nicolae pt baraje si centrale construite acum 50 ani din care romania inca traieste.

    dar vaai, au mutat orase, au ingropat biserici sub apa. in ziua de azi nu mai poti face absolut nimic de infrastructura, fara tunel sub apa pt ursi si lilieci, si alte lighioane

      (Citează)

    • am gasit comunistu

        (Citează)

    • Dacă tu crezi că în România nu se fac mari proiecte de infrastructură din cauza ocrotirii pârșului de pădure ești naiv. Tunelele subacvatice pentru urși sunt doar perdea de fum.
      În România nu se fac din lăcomie în hoție și din incompetență. Adaugă la asta faptul că proiectele mari au durate de realizare care exced cu mult timpul cât vreun politruc din ăsta stă pe funcție. Și atunci ce motivație să aibă el să facă cărțile? Ca să vină altul să colecteze?

        (Citează)

    • Prindeai tu 180km/h cu 1300/1310? Neaparat “pe Pitesti”, ca era singura autostrada.

        (Citează)

  5. si-au instalat bucurestenii instant-uri pentru apa calda

      (Citează)

  6. add:
    stai tu linistit. daca e cerere, vine si oferta.

    Unele lucruri nu functioneaza chiar pe principiul asta, si in Bucuresti e cerere de apa calda si caldura, iar oferta lipseste des.

      (Citează)

  7. Dar avem ofertă electorală..

      (Citează)

  8. Din pacate Cernavoda nu este nici acum terminat si nici nu sunt semne ca ar fi sanse sa se apuce sa ii termine celelalte 3 reactoare. Ar garanta independenta energetica a Romaniei, si nu prea se vrea asta la nici un nivel.

    Plus ca ar da foarte rau pentru imaginea oricarui guvern sa faca ceva cladit pe umerii lui Ceausescu, ar fi evident ca nu am progresat deloc, ba chiar din contra. Un pantofar si o analfabeta au facut mai mult pentru dezvoltarea tarii decat oricare guvern succesiv.

      (Citează)

    • Uite comunistul!!!

      Asa mi s a zis mai sus. Mai bine petrol de la rusi și curent la 10 lei kwh decât sa recunoști un adevăr referitor la ce proiecte gigant s au făcut în România în urma cu decenii.
      Păcat de ce a ajuns tara asta

      Radu – ai putea face un articol cu proiectele gigant și cum ar fi arătat tara fără ele.

        (Citează)

  9. In sfarsit Radu propune un subiect interesant, care ar putea fi dezvoltat mult cu: fenomenul trecerii consumatorilor la Hidroelectrica si decaderea Enel furnizare, baietii destepti din energie etc. Urmaresc aproape zilnic site ul Transelectrica care este foarte interesant, mai ales pentru zilele cand avem productie mare de energie electrica din eoliene. Fie si numai disperarea Enel furnizare, care nu stie cum sa-si mai convinga clientii sa mearga cu ei si avem un fenomen unic, dupa mine, in ultimii 30 ani. Ca facilitatea oferita noua cu Hidroelectrica nu este chiar ceea ce pare (vezi intentia Fondului Proprietatea de a vinde la un pret mare din actiunile pe care le detin ei acolo) m-am convins singur dupa ce am privit problema in ansamblu.

      (Citează)

    • Momentan nu este cine știe ce oferta la Hidroelectrica. Adică prețul final este același cu prețul oferit de restul furnizorilor minus subvențiile oferite de stat.

        (Citează)

  10. Atât mă costă confortul într-o zi de caniculă : https://imgur.com/a/emtuKJS

      (Citează)

  11. Sper sa ajungem si noi o tara cat de cat in curs de dezvoltare si sa atingem macar 20.000. MW zilnic, intr-o zi normala! Desigur plusul de consum sa vina dinspre industrie dar si dinspre populatia. Daca te uiti la facturile romanilor vei constata ca locuim in padure! Cred ca factura medie nu sare de 100 kwh! Lumea a treia! O casa dotata cu ce-i trebuie pentru un trai civilizat, cu camere suficiente, cu intimitate si confort n-are cum sa fie subh 150-300 kwh/luna Sper sa ajungem la stadiul in care fiecare casa sa aiba un sistem eficient de climatizare, apa calda in permanenta etc

      (Citează)

  12. tot cu 110 pe autostrada? ai mai ajuns acasa sau inca esti pe drum?

    Vijan:
    Prindeai tu 180km/h cu 1300/1310? Neaparat “pe Pitesti”, ca era singura autostrada.

      (Citează)

  13. Casa izolata + termopane din alea bune.
    Fara geamuri/usi larg deschise. Gemurile rabatate unde se simte nevoia si aia e.
    38-39 C afara.
    22-24 C inauntru.
    Cred ca eficientizarea consumului e mult mai importanta decat consumul in sine.

      (Citează)

  14. S-au închis capacități de producție fără să se pună nimic în loc. Ar trebui sa existe o lege ca să închizi o sursă abia după ce ai pus altă sursă, nouă, în funcțiune! Criza energetică este creată de politicieni iresponsabili.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus