un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sonos a lansat Ray, un soundbar mai mic pentru zona mainstream

12 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Sonos a anunțat ieri soundbar-ul Ray, un model mai ieftin și de dimensiuni mai mici decât celelalte produse ale lor. Aș spune despre el că pare soluția perfectă pentru cei ce vor un soundbar de calitate pentru televizorul lor, dar fără alte pretenții în afară de a avea sunet mult mai bun.

Eu am testat câteva produse Sonos până acum (review Beam gen 2) și mi se par un fel de Apple al domeniului audio: calitate foarte bună, sunet excelent, minimaliste și destul de scumpe. Ce-i drept, toate modelele fac parte din segmentul premium, unde aceasta este oferta, și fac și treabă premium, calitatea audio și puterea sunt de top.

Și acum vine Ray. Un soundbar de 300 de euro, pe când modelul Beam gen 2 este 500 de euro, iar Arc, cel de top, 1000 de euro. Ray are 4 difuzoare, două tweetere și două mid-woofere, fiecare cu propriul amplificator. Design-ul este tot minimalist, cu câteva butoane capacitive, iar intrarea de semnal este una optică. Are la bord, desigur, wifi și poate lua muzică din rețea inclusiv prin Airplay 2 sau Spotify Connect. Nu are microfon, dar în România asta nu contează pentru că asistenții vocali nu sunt activați aici.

Beam 2 are 5 difuzoare. Mai are și intrare HDMI eARC, care suportă modurile “HD” de sunet precum Dolby Atmos. Pentru cei care vor însă un subwoofer doar pentru a avea sunet mai puternic și mai clar la televizor, plus ca să pună muzică în cameră direct din telefon sau PC, Ray pare mai mult decât suficient pentru un preț cu 70% mai mic. Intrarea optică îl face practic compatibil cu orice televizor și îi veți putea controla în continuare volumul din telecomanda acestuia.

Un alt avantaj este la dimensiune, are 55 cm lungime, cu 10 cm mai puțin decât Beam 2. Asta înseamnă că devine un model discret sub televizor. Difuzoarele dau sunetul direct în față, deci poate fi montat și în mobilă undeva, eventual sub ea pe podea, fără mari inconveniente pe partea audio.

Pe ecran, deci, mi se pare un model reușit, s-ar putea să fie cel care aduce Sonos în mult mai multe case decât generațiile anterioare.

    11 comentarii

  1. La prima vedere am zis ca l-au facut in forma de testoasa argintie … poza e cam neinspirata.

      (Citează)

  2. Acu juma de an cautam una/doua boxe portabile. M-am bagat la un sonos one gen 2. Dat retur ca nu facea banu. L-am frecat pe toate partile, nu m-a convins Am testat apoi un harman kardon onyx 6. Se auzea prea gros. Schimbat setarile egalizator, degeaba. Ambele din clasa lux si totusi se auzeau nasol. Parerea mea. M-am oprit in final la doua anker souncore flare2. Gasit o varianta de reglat egalizator pe net si mie mi se par peste alea doua. Desi sint mai ieftine. Asa ca pretu nu reflecta intodeauna calitatea, asta apropo de sonos care fac doar produse premium.

      (Citează)

  3. Am 2 boxe sonos one gen2 puse in stereo si calibrate cu iphone. Dupa calibrare calitatea la sunet e mult mai buna. Conteasa sa fie 2 boxe nu una singura. La soundbar Bose TV sound bar e calitativa. Intre bose si sonos as alege bose. Dupa ce iti trec prin mana multe boxe si sound bar poti sa iti alegi boxa care iti place in functie de sunet. Sunet curat am gasit la bose si bowers wilkins formation pentru gama wifi.

      (Citează)

  4. Eu aștept sub-ul ăla mai ieftin, că n-am chef să dau 700 eur pe unul normal.

      (Citează)

  5. Subul il pui pe podea doar daca stai la casa, nu la apartament, si nu e bunica ingropata in pivnita.

      (Citează)

  6. Discutia a plecat de la un soundbar. Am cautat cam jumatate de an, vazut review-uri de pe afara, ascultat fizic.
    Am ales Sonos Arc + Sub + 2 sateliti spate ONE SL. Pentru home theater acasa intr-un living de 40mp e perfect.
    Observatii:
    1. Doar soundbar-ul ARC este OK. Daca adaugi SUB, il eliberezi pe joase de care se ocupa SUB-ul, si reda mai clar si fin medii si inalte.
    2. Daca adaugi si 2 sateliti ONE SL, iti face un Dobly ATMOS perfect pentru filme (un pic sub Samsung Q9x care vine tot cu sateliti si sub, dar care are problema ca daca nu primeste ATMOS satelitii spate nu se aud, ceea ce e o pierdere pentru ascultat muzica)
    3. Calibrarea la SONOS cu un iPhone dureaza 2 minute, si schimbarea e MARE
    4. Cand ai sateliti spate intra in meniul de la Sonos si alege nivelul de sunet surround (se modifica doar pentru sateliti) atat pentru TV cat si pentru muzica, astfel incat sa fie echilibrul perfect intre fata si spate.

    Un plus teribil la SONOS e aplicatia si cat de bine se “joaca” sistemul cu alte sisteme:
    – perfect integrat APPLE, il ai in Homekit ca si camera, dau sunet direct din telefon/mac/tableta atat eu cat si jumatatea mai buna.
    – perfect integrat Samsung prin eARC HDMI (btw, uitati de alte cabluri sau wireless, HDMI da sunetul cel mai bun)
    – cu SPOTIFY merge perfect, eu pun o melodie, intra altcineva si adauga in coada alta melodie.
    – inregistrati serviciile folosite (Spotify, Apple music, Youtube, Soundcloud, Tidal, etc) in aplicatia Sonos, si cand dai cautare la o melodie iti cauta in toate serviciile, le poti adauga in playlist Sonos.

    Per asamblu il folosesc de 3 luni si deja m-au castigat de client pe viitor.

      (Citează)

  7. hiqued: anker souncore flare2

    Dolby Atmos presupune mai multi sateliti, inclusiv in tavan

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus