un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum treci de la 8 ani de închisoare la achitare totală?

16 May 2022  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Nu comentez pedepsele definitive dispuse în cazul Colectiv. Mi se pare că acestea, oricât ar fi de lungi sau scurte, oricum nu pedepsesc nici măcar o mică parte dintre vinovații în acel caz sau că se face cumva dreptate. Eu sunt dintre cei care cred că cercul vinovaților este mult mai mare și include pe toți cei care au perpetuat un sistem ce a permis toate acele ignorări ale legilor. Oamenii nu se tem de lege, de norme, de regulamente, de poliție, de inspectori, de aplicarea ei – iar asta duce la tragedii.

Dar lăsând asta la o parte, m-am uitat la următoarele decizii:

  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior – achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Cum ajungi de la 8 ani de închisoare la achitare? De la 7 ani de închisoare la achitare?

Ce încredere să mai ai în justiție dacă un judecător zice “stai 8 ani la pușcărie”, dar următorul zice “tu ești nevinovat”? Care dintre ei are dreptate, ne putem întreba la modul filosofic.

Ce s-a întâmplat aici? Greșeală în prima instanță? Milă în a doua? Cine a analizat atât de greșit lucrurile, primul sau al doilea complet de judecată? Ce se întâmplă în alte procese care nu ajung la știri? Monitorizează cineva astfel de cazuri și caută o explicație?

Piedone s-a dus la închisoare. Are de executat 4 ani de închisoare, după ce inițial fusese condamnat la 8 ani și 6 luni. Are o vârstă, deci poate executa doar două treimi din pedeapsă, ba chiar poate iese și mai repede pentru bună purtare. Nu are voie să mai exercite timp de 5 ani vreo funcție publică, deci nu mai poate candida la primărie la următoarele alegeri. Știrile zic însă că Piedone are o avere bună, deci va trăi bine, nu moare de foame, iar fiul său, deputat PSD, se pregătește de o candidatură la primărie.

Statul român a avut grijă, acum câțiva ani, să se asigure că nu poate fi silit să plătească despăgubiri în cazul Colectiv. Un întreg sistem bolnav care a dus la acea tragedie nici măcar nu va da despăgubiri. Acestea pot fi cerute doar de la cei vinovați. Nu de la Piedone, care a fost și el exceptat de la asta. Poate de la ceilalți…

În paralel, Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care amână cu 3 ani crearea unor centre de tratament pentru marii arși. Termenul inițial, stabilit acum câțiva ani, era de 18 mai 2022 și bineînțeles că nu s-a făcut nimic în acest sens. Se amână pe 2025. Probabil se va amâna din nou și atunci, că doar e PSD la putere, și între timp se uită totul și sperăm să nu fie nevoie de ele.

    14 comentarii

  1. in toata treaba cu colectiv mi ar fi si rusine sa aduc un partid anume ca fiind de vina.
    nu s a schimbat nimic, indiferent de partid, ramane cum am stabilit

      (Citează)

  2. Nu există justiție pe lumea asta. Câtă vreme un avocat bun poate face diferența dintre o pedeapsă mai dură sau una mai blândă pentru aceeași infracțiune nu mai putem vorbi de dreptate, ci tot un fel de bătaie în noroi e, doar că fără să ne mai murdărim costumele.

    Desigur, nici la partea opusă a spectrului lucrurile nu sunt mai bune, cu simulacre de procese sau condamnări fără niciun fel de șansă de a te apăra.

      (Citează)

    • Corect ! Ai perfecta dreptate, cat timp pe aceeasi speta se pot da sentinte diferite si totul tine de capabilitatea avocatilor, nu putem vorbi de justitie corecta.

        (Citează)

  3. e o gluma nu? un pamflet. sau esti sarcastic.

    0Minime0:
    PSD bad.
    PNL – neutral
    Userino – good, wholesome

      (Citează)

  4. Usr e salvarea. Votati usr. Hai nicusor. Hai clotildo. Voi eseți salvarea.

      (Citează)

    • Voi traiti in Bucuresti/S1? Nu stiu daca regret vreun vot mai mult decat astea 2. Voi observati cum zonele din S1 care nu prezinta importanta sunt efectiv in paragina? Mihalache/Grivita/Bucurestii Noi/Chitila/Sisesti? In mai toate sectoarele din Bucuresti se misca lucruri si mediul devine usor mai placut de trait (S6, 3,4), dar sectorul 1 sta sa pice. Traiasca Nicusor si Clocotilde, acum aveti apa calda…

        (Citează)

    • @Marius: esti un om mic si obtuz, n-ai rabdare si ceri ca niste oameni care au trecut de la simpli cetateni la primari de 2 ani sa faca din sectoare un fel de Germania.

      Gandeste putin mai departe, daca poti, si intelege ca acolo unde e PSD/PNL lucrurile se stiu, aia s-au perindat pe la primarii si consilii de zeci de ani. USR invata din propria experienta, nu are decenii de experienta ca ceilalti. Pana la urma, de ce ai votat USR de fapt? Probabil ca te-ai saturat de “experienta” in furt si ignoranta celorlalti. Da-le o sansa si astora sa capete experienta si sa duca la capat niste proiecte structurale mari, inainte sa iti faca tie gardul viu pe strada sau sa astupe o groapa.

      Termoficarea a zis-o si ND: sunt sute de km de conducta ce trebuie inlocuita, tu vrei sa faca asta intr-o vara si in acelasi timp sa dea si cu bidineaua pe aceleasi strazi?
      Te rog gandeste-te mai bine la cat e de munca acolo si ca in CGMB si in consiliile locale sunt deja niste gunoaie umane (PSD/PNL) care ridica obstacole la fiecare sedinta.
      Hai sa nu ne punem singuri piedici, ca oricum sunt deja unii care pun piedici. Nu mai votati nenorociti.

        (Citează)

  5. În celebrul dosar al transferurilor/fotbal, prima instanta i-a condamnat la 20 de ani de pușcărie. A 2a instanta i-a achitat. Adica i-a scos nevinovați. Ulterior, au prins-o pe judecătoare cu 200.000 de euro primiți de la cei pe care ii achitase. În plus, în timp ce îl judeca, a rămas și însărcinată cu Borcea. Până la urmă au ajuns amândoi la pușcărie. Ea, și….si cu bani luați. Ultima instanță a facut dreptate. Sigur, durează foarte mult procesele. Dar iată ca, e bine ca sunt mai multe instante.

      (Citează)

  6. Dacă anii de pedepse se înmulțeau cu numărul de victime, mai că ne apropiam de ceva cât de cât corect.

      (Citează)

  7. “In cazul lor, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca pot fi gasite vinovate cel mult de incalcarea unor hotarari de Consiliu Local. Or, HCL-urile fiind acte infralegale, asemenea fapte nu constituie abuz in serviciu, intrucat nu intra sub incidenta art. 297 Cod penal, asa cum a fost el interpretat de catre CCR prin Decizia nr. 405/2016.”
    (ca să vă scutesc de niște multe file de citit, care mai mult te confuzează)

      (Citează)

  8. 0Minime0:
    PSD bad.
    PNL – neutral
    Userino – good, wholesome

    USR nu a prea avut ocazia sa dovedeasca nimic

      (Citează)

  9. Cauza este aceeasi reteta romaneasca de succes aplicabila oriunde calitatea unui serviciu (public, de justitie, in cazul de fata) depinde de oameni si nu de utilaje automatizate:

    INCOMPETENTA + CORUPTIE impachetate.sau nu, dupa caz, in INFLUENTA POLITICA

    Tot lantul e afectat, incepand cu politia, organele de ancheta/procurorii, avocatii si terminand cu judecatorii.

    E o geseala sa ai alte asteptari.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus