un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O emisiune bună despre dependența României de gaz, cum am ajuns aici și ce s-ar putea face

27 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

O discuție mult mai bună despre dependența României de gazul rusesc și posibilitățile noastre de a ne asigura din extracție proprie consumul a avut loc acum două săptămâni la Europa FM. Invitați au fost experți în domeniu, nu oameni care scriu bazaconii din acestea.

Uitați-vă la clip ca să auziți ce decizii proaste a luat statul român legând prețurile de bursa de la Viena, cum legea offshore este în lucru de vreo 4 ani (și probabil se resetează de câte ori vine altă coaliție la putere, că fiecare are prietenii lui) și, mai ales, cum alte țări au încurajat prin subvenții instalarea de pompe de căldură și alte tehnologii ce reduc factura de gaz a consumatorului final. Reduci nevoia de gaz, reduci și importurile.

Pare simplu, dar România a avut numai incompetenți și corupți la conducere. Probabil era bine când venea Gazprom-ul cu plicul și România s-a pus singură în situația în care era mai rentabil să importe gaz decât să-l extragă din zăcămintele pe care le avem.

Un alt articol bun pe subiect este acesta. Se intitulează foarte bine “Cum bâlbâie politicienii viitorul energetic al României, în timp ce votanții lor așteaptă gazul la aragaz de 30 de ani”.

De foarte multe ori am senzația că am putea trăi bine în România. Că am putea fi un soi de Cehia sau Austria sau Belgia. Ne dă mereu în spate incompetența, nepăsarea și corupția autorităților și lipsa de voință a oamenilor de a nu-i mai vota pe cei care se dovedesc, deceniu după deceniu, incompetenți, nepăsători și corupți.

    5 comentarii

  1. Austria sau Belgia , nu chiar.
    Dar as fi multumit si cu Polonia…

      (Citează)

    • La ce potential avem cu resursele disponibile si l-am avut cu capitalul uman puteam sa fim linistiti in in top, pe la finalul listei dar oricum acolo…

      Ce e de laudat e ca desi in tara asta se fura de 2000 de ani incoace, din toate partile inca exista potential si crestere.

      Daca s-ar oprii sangerarile bugetare , coruptia si indolenta romanilor am fi fost undeva departe.

      Totul incepe de la educatie , asa ca mai avem cateva generatii pana sa se vada rezultatele daca incepem de acum…

        (Citează)

  2. Silvanus: La ce potential avem cu resursele disponibile

    Silvanus: coruptia si indolenta romanilor

    Resursa umana e cam singura care conteaza. Din ce spui tu te contrazici, nu avem un potential sau resurse mai multe…
    Suntem unde suntem pentru ca atat putem – si suntem foarte bine datorita UE, altfel am fi fost pe langa Belarus sau Ucraina:
    https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?end=2020&locations=PL-RO-UA-BY-RU&start=2004

    Am pus data de start 2004 pentru ca in acel an a inceput economia sa creasca, aderarea la UE era aproape finalizata si atunci au inceput sa vina investitiile straine.

      (Citează)

    • trebuia sa specific resursele minerale si naturale.

      Capitalul uman a fost la cote inalte in 1990, erau oameni pregatiti, specializati etc. Dupa au inceput marile migratii – 90 -2000 si dupa 2007 o data cu intrarea in UE.

      Astept sa vad rezultatele recensamantului, sa vad cati nu mai sunt in tara. Merg lejer spre 16-17 milioane, poate mai spre partea inferioara a clasamentului dupa Covrig 19.

      Capital uman exista si acum, insa majoritari sunt “Capul lui Motoc vrem”

      Perfect de accord cu tine, daca eram lasati de capul nostru, nu exista MTO, nu existau memorandumuri pe justitie si altele eram cam ca Bosnia Hertzegovina, Belarus si altii.

      Si acum se fura si exista coruptie, dar mai putina pe fonduri EU vs nationale -vezi alde Anghel Saligny PNDL samd.

        (Citează)

  3. Radu, eu am lucrat o vreme intr-o companie de furnizare distributie gaze naturale.
    Romania NU are rezervele necesare pentru a-si acopera singura necesarul de gaz si atunci restul se importa.
    A, ca Romgaz vinde gazul mai scump decat Gazprom, asta e alta discutie.

    Independenti energetic putem fi cu ajutorul pompelor de caldura si al energiei geotermale. Insa e cale lunga pana acolo si nu cred ca vom apuca acea zi. Poate nepotii, nepotilor nostri, desi sunt sceptic.

    Toti cei care vin la putere au singur scop: sa se imbogateasca fantastic peste noapte astfel incat sa traiasca in Lux la Monaco, ei si familiile lor timp de 10 generatii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus