un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bonusuri la alt nivel: Musk a cumpărat cu 70 de dolari acțiuni care valorează 1000 de dolari bucata și a câștigat 24 de miliarde de dolari

26 Apr 2022  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

19 comentarii

Mai știți când v-am zis că Elon Musk a câștigat miliarde pentru că i s-a permis să cumpere acțiuni Tesla cu vreo 6 dolari bucata, deși ele costau la bursă o mie de dolari?

Așa funcționează bonusurile la nivel înalt. Dacă un CEO își atinge anumite ținte privind compania pe care o conduce, primește ca bonus niște acțiuni. De fapt nu le primește, ci are dreptul (options) să le cumpere cu preț foarte redus și apoi, poate după un interval de timp stabilit în prealabil, are dreptul să le vândă la valoarea de piață, pe bursă. Sistemul este bun, că-l forțezi astfel de director să ducă spre noi culmi de succes compania.

Cea mai bună analogie este că cineva v-ar permite să cumpărați euro cu 0,24 lei bucata. Puteți merge apoi oriunde să-i vindeți cu valoarea lor de piață de 4,9 lei. Mișto afacere, nu?

Musk a făcut asta pe final de 2021. A cumpărat 10,7 milioane de acțiuni Tesla la prețul unitar de 6,24 dolari, deci a plătit vreo 67 de milioane de dolari pe ele. Valoarea lor reală pe piață este de 10,8 miliarde de dolari! Așa se fac banii.

Au mai trecut de atunci două trimestre cu rezultate excelente pentru compania Tesla, creștere mare de livrări, trecere la profit bunicel șamd. Fiind vreo patru trimestre la rând de obiective îndeplinite, Musk va primi tranșele bonus de acțiuni numerele 9, 10 și 11 din contractul său de director. Așa zice Reuters. Se pare că acest contract, încheiat în 2018, are 12 tranșe de bonusuri pentru diverse obiective. E ca un joc acolo, primary și secondary objectives completed, ia bonusurile astea!

Câți bani primește deci Musk sub această formă? Fiecare tranșă îi dă dreptul să cumpere 8,4 milioane de acțiuni Tesla la prețul de 70,01 dolari fiecare. Asta înseamnă că va cheltui 3 x 8,4 x 70,01 = 1,764 miliarde de dolari pentru a le cumpăra.

Valoarea lor de piață? Păi o acțiune Tesla costă 1.005 dolari, deci 25,2 milioane de acțiuni valorează 25.200.000.000 de dolari. 25,2 miliarde de dolari adică, dacă nu vreți să numărați zerouri.

Not bad, nu?

Tesla a raportat în ultimul trimestru venituri de 18,7 miliarde de dolari și un EBITDA de 5 miliarde de dolari, cele mai bune rezultate de până acum.

Nu-s mulți care ar fi putut face ce a făcut Musk. Acum câțiva ani țin minte că erau mulți care râdeau că Tesla are pierderi de sute de milioane de dolari. Cum să fii companie de succes când ai pierderi? Niște ani mai târziu, Musk este cel mai bogat om de pe planetă și râde tot drumul către bancă, cum se zice.

 

    19 comentarii

  1. Ca de obicei, trebuie sa vina un economist sa explice ca actiunele acelea nu valoreaza nimic pana nu le vinde si nu are banii in cont la banca. Pana atunci sunt o hartie igienica glorificata.

    Teoretic are jde de miliarde, practic se uita la ele ca nu poate face nimic pana nu trece termenul. Da, e foarte probabil ca avea mult profit de pe urma lor, dar e posibil si sa vina extraterestrii sa isi recupereze dementul.

      (Citează)

    • Bine ca esti tu normal si sarac

        (Citează)

    • De fapt, dupa ce le vinde si are banii in banca, s-ar putea sa nu aiba decat hartie igenica glorificata (USD). Dupa cum vezi el cauta sa scape de cash cat mai rapid, vezi si discutia cu twitter.

        (Citează)

    • De fapt el poate sa se imprumute pe baza lor sa faca diverse, gen sa cumpere Twitter cu jumatate din bani imprumutati fix asa, ca are actiunile alea.

      Iti dai seama, nu valoreaza nimic pana nu le vinde. Alea cresc mai bine decat dolarul.

        (Citează)

    • imi place ca ai bagat aceeasi placa pe care o bagi la criptomonede, esti destul de constant in prostia ta. ideea ca e mai bine sa te uiti la niste actiuni care stau degeaba (pe care poti sa le vinzi foarte curand si, ce crezi, chiar tu poti sa decizi cat de mult vor creste sau scadea in functie de cat de bine iti faci treaba) decat la borcane cu muraturi. acum tu decizi la ce preferi sa te uiti

        (Citează)

    • Hai du-te cu actiunile acelea sau cu bitcoinii sa iei un litru de lapte si o paine.

        (Citează)

  2. Proprietarul Tesla, Elon Musk, ii acorda CEO-ului Tesla, Elon Musk, un bonus in actiuni.
    Practic e acelasi caz cu SUA care pot tipari cati dolari vor ei.
    Seems legit.

      (Citează)

    • Musk are 17% din Tesla, nu este proprietarul companiei.

        (Citează)

    • Bine Andrei, cum zici tu.

        (Citează)

    • Problema nu e ca elon musk proprietarul ii da bonusuri lui elon musk ceo-ul, problema e de unde vin acele actiuni.
      De exemplu musk ca sa isi exercite dreptul de optiune a vandut alte actiuni pe care le avea deja si cu alea a platit optiunile noi.
      Practic el vindea (pe bursa) un dolar si cumpara (preferential) 5 dolari cu dolarul vandut. Smecher nu. Problema e ca atunci cand el vindea actiuni, ghici ce se intampla cu pretul lor si cu valoarea fraierilor care investisera in tesla deja (un mic hint de la 1200 la 800 EUR minus 50%).

      Dupa aia ghici ce se intampla cand elon se gandeste ca vrea sa cumpere si googleul sau mai stiu eu ce, si se duce si vinde actiuni de 25-30 de miliarde la o companie cu ebdita de 5 miliarde.

      D-aia ne place capitalismul asta.

        (Citează)

    • @Niles, ar fi aceeasi situatie daca SUA ar printa bani si i-ar aloca unui singur stat din cele 50. Si in acelasi timp ar trebui ca valoarea dolarului in raport cu celelalte monede sa creasca.
      Pentru ca asta se intampla la Tesla: se “tiparesc” mai multe actiuni doar in momentul in care valoarea actiunilor existente creste peste un anumit nivel stabilit anterior.

      @Boris, bursa este o piata pe care aproape toti jucatorii incearca sa speculeze niste cresteri artificiale de preturi si sa se retraga inainte sa se sparga bula. Dar toti sunt constienti ca va fi cineva care va pierde la final.

        (Citează)

    • Andrei, daca ii intrebi pe aia de la SEC nu o sa fie de aceeasi parere. Ei o sa iti explice ca brusa este foarte “regulated”, si chiar e regulated pentru “catei”, dar nu si pentru “lei”.

        (Citează)

    • Desigur ca bursa este reglementata, dar asta nu inseamna ca nu se face specula. Cumperi actiuni Tesla in speranta ca valoarea lor va creste si le vei vinde peste ceva timp cu profit. Nu le cumpara nimeni bazandu-se pe faptul ca isi va recupera banii din dividende.

        (Citează)

  3. Optiuni, nu options, ca nu suntem abia iesiti din padure. Eu le-am invatat ca optiuni, la facultate in anii 2000.

      (Citează)

  4. Are multi bani pe hartie, daca ar vrea sa-i scoata maine … ar trebui sa-si puna pofta-n cui, probabil i-ar lua un an sa vanda atatea actiuni, timp in care vor creste si vor scadea.

    Partea interesanta la americani mi s-a parut faptul ca bogatanii pe hartie pot lua credite folosind acei bani pe care de fapt nu-i au, reusind astfel sa traiasca fara sa fie nevoiti sa vanda multe actiuni deodata.

      (Citează)

    • Din cauza asta sunt multi sustinatori ai ideii de impozitare a profitului nerealizat.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Din cauza asta sunt multi sustinatori ai ideii de impozitare a profitului nerealizat.

      Iar asta e o prostie chiar de nivel comunist (nu socialist!). Cand iti scade valoarea portofoliului iti da statul bani inapoi cumva?
      Nu mai zic ca asta ar insemna caderi uriase pe burse, s-ar duce fondurile de pensii in cap si pensiile oamenilor odata cu ele.

      Nu are niciun sens impozitarea unui profit nerealizat fizic, e doar visul unor nebuni care nu inteleg economie.

        (Citează)

    • Daca fondurile alea de pensii sunt investite in companii care au o baza solida, atunci nu vor scadea decat cu valoarea impozitului pe profit. In schimb daca sunt investitii in actiuni umflate artificial, atunci da, se vor duce in cap.

      Ca tot vorbim de fondurile de pensii, nici macar acum (dupa 14 ani) nu au reusit sa revina la valorile de dinainte de 2008. Asadar avem deja dovada ca sistemul actual este destul de fragil si poate duce la probleme sociale grave.

      Poate ca nu este atat de simpla ideea asta de impozitare a castigului nerealizat, dar trebuie cautata o solutie prin care toti sa plateasca impozite similare raportate la castigul anual.

        (Citează)

  5. Omiteti toti un lucru important: Elon Musk este cel care a construit compania, si a adus-o unde este astazi. Deci este indreptatit sa aiba un castig din urma muncii sale.

    De dezbatut ar fi cand ai un VC gen Jason Calacanis, care doar pune banii si nu pune osul la treaba, si la 25k investiti in Uber, a scos $125mil usd. Ala doar a contribuit cu o suma modica. Dar network, know-how, brand – nu le are oricine.

    Nu fiti carcotasi in ce priveste vanzarea acestor actiuni. Evident ca atunci cand e suma mai mare, nu exista lichiditate suficienta pe piata. Dar in acelasi timp, nu e ca si cum ar vinde azi toate actiunile – sunt prea multi bani sa faca ceva deodata cu ei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus