un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trafic de 3 ori mai mare pentru principalele site-uri de știri

28 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Într-unul dintre filmele seriei James Bond, un magnat din mass-media vrea să declanșeze un război între Marea Britanie și China, ca să profite apoi din asta. Pierce Brosnan și Michelle Yeoh îl împiedică, cu tot cu replicile cringy de rigoare.

Cu mintea de copil de atunci, mi se părea că este cel mai prost motiv pentru a începe un război. Doar ca să faci știri despre asta? Părea o tâmpenie.

Între timp m-am lămurit că nu-i așa. Eu personal am început să urmăresc știrile după 9/11, că atunci am descoperit CNN și ce altceva mai este disponibil la noi, și de altfel cred că o lume întreagă a privit atunci transmisiunile din Afganistan de la reporteri ce însoțeau trupele.

Este pur și simplu un spectacol morbid și rar întâlnit căruia oamenii nu-i pot rezista. În teorie, este suficient să afli evenimentele mari ale unui război, dar acum afișările se fac din “vezi cum o rachetă lovește un bloc”, “vezi un tanc care arde”, “vezi un copil cum își îmbrățișează în lacrimi tatăl”.

Ca să fie clar, nu blamez mass-media pentru asta. Este clar că oamenii vor acest tip de conținut, așa că cei din business îl oferă, ușor accesibil la orice oră. Asta este meseria lor. În plus, eu cred că informarea despre dramele din lume este necesară. Prea mulți, cel puțin prin bulele mele, ignoră în mod voit orice astfel de știre, indiferent de domeniul ei, și preferă doar meme-uri cu pisici sau reclamele la cosmetice de pe TikTok. Lumea reală este însă plină de monștri, de corupție, de incompetență și altele și cred că “să ieși din bula ta” înseamnă să afli și despre ele.

Lăsând însă genul acesta de cugetări la o parte, m-am uitat pe site-ul BRAT la traficul diverselor site-uri de știri de la noi. Interesul pentru știri este dublu sau chiar triplu și, din nou, mi se pare normal, vorbim de război în țara vecină, cu consecințe foarte directe asupra noastră.

Sursele preferate par a fi Hotnews, G4media, Știrile ProTV, Mediafax și Digi24, toate cu creșteri de 3-4 ori a numărului de afișări. Tot de la aceștia vă informați și voi sau ați găsit și altceva mai bun?

Altele însă n-am avut vreo mare creștere. De exemplu, Libertatea are trafic constant, deși au un corespondent care scrie din Ucraina!

Digi24 rămâne de departe lider în știri. În mod normal are cam 2,5 milioane de afișări pe zi, acum trece de 7 milioane.

Uitați și alte grafice scoase de mine:

 

    10 comentarii

  1. Digi24 nu. Sunt gusteri. Stirile ProTV nu – sunt de can can jegos.

    Eu ma uit pe Ziare.com, Hotnews – astea se actualizeaza cel mai rapid. Si Adevarul.

      (Citează)

  2. Toată media românească, cu f mici excepții, nu are reporteri de război prezenți în miezul evenimentelor. Drept pentru care urmăresc stirile de pe site-ul CNN. Adică de acolo de unde se informează și media din România.

      (Citează)

  3. Eu am stat in principal pe Hotnews, articolul cu Live updates, si pe subreddit-ul /r/worldnews

      (Citează)

  4. defenseromania.ro ; razboi.info si mai ales rumaniamilitary.ro , indeosebi pentru excelentele comentarii si link-uri !

      (Citează)

  5. In principiu HN si Digi24 pentru perspective romanesti (Digi24 e campion la stors lacrimi), BBC pentru perspectiva semi-europeana, defense news si rumaniamilitary pentru linkuri si mici analize (de multe ori anti rusesti, dar trecem cu vederea), mai nou Task & Porpose pentru relaxare/luciditate.

      (Citează)

  6. eu folosesc bbc news, mi se par destul de obiective.

      (Citează)

  7. Toate siteurile de stiri din RO mi s-au parut total irelevante in aceste momente. Cauta extrem de mult senzationalul, scot multe evenimente din context, nu prezinta cifrele relevante (chestia asta o vedeti zilnic la cazurile de covid).
    Personal, mi se par mult mai relevante siteu-rile financiare care prezinte si stiri geopolitice. Spre exemplu bloomberg. pentru ca desigur, in spatele oricarui razboi sau conflic sunt multe amanunte comerciale si te ajuta sa intelegi deciziile politice daca ai si niste cifre de impact in zona economica.
    este doar o parere personala, nu spun ca am sau nu dreptate, am zis doar ce mi s-a parut mie.

      (Citează)

  8. Eu ma uit la BBC pe televizor. Din Romania citesc de pe g4media, ma uit la Malin Bot si Zaiafet pe YouTube.

      (Citează)

  9. In general citesc G4media, Spotmedia, Adevarul si Libertatea.
    Acum, pentru Ucraina, urmaresc feed-ul live din The Guardian.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus