un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

State of nwradu – ediția de februarie 2022

10 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

De obicei începutul lui februarie este momentul când mă gândesc “wow, deja a trecut o lună din acest an, păi să mă apuc mai serios de muncă”. N-a fost diferit nici în acest an, am simțit același lucru.

Februarie este luna în care mă apucă și anxietatea legată de venituri. Ianuarie este tradițional o lună fără venituri și proiecte, că abia își revin oamenii după vacanțe și încep să se gândească la asta. Așa că la început de februarie încep să mă gândesc dacă anul acesta voi câștiga vreun ban. Uneori perioada aceasta de “secetă” ține și în februarie. Sper să nu fie cazul acum.

În mod total ironic față de această idee, am dat ieri noapte precomandă de S22 Ultra, varianta de 256 GB. Am trecut de la compact la cel mai mare telefon Samsung, dar vreau ca un an sau doi să am cea mai bună cameră foto, iar zoom-ul acela de 10x m-a prins în cârlig imediat ce l-am văzut. Mi-am făcut un cadou pentru ziua mea, care va fi la final de lună. Să sperăm că se livrează mai rapid de atât. Scump rău, dar îmi spun că, dacă-l țin doi ani, ies mai bine decât dacă aș fi schimbat anual telefonul, cum am făcut pentru foarte mulți ani.

Alice cred că a atins în săptămâna anterioară maximul saltului 4 de creștere. Saltul 4 = somn prost, agitație. La apogeul acestuia, Alice dormea câte 10-20 de minute ziua, de trei ori, departe de măcar o oră de somn precum înainte, iar noaptea era mai agitată, cu somn mai iepuresc. N-a fost deloc o perioadă ușoară pentru Matilda, care a dus greul ei. Acum, în ultimele zile, pare că suntem dincolo de vârful ei și lucrurile merg spre mai bine. Sunt departe de bine, dar aceea pare a fi direcția pe care o indică busola bebelușească.

Mie a început foarte mult să-mi placă să o țin pe Alice la piept, în ham de copii sau cum se cheamă acela. Avem un Lenny Lamb tocmai bun pentru asta. De obicei Alice urlă ca din gură de șarpe când o punem în el, dar se liniștește după ce merg câteva sute de metri cu ea și adoarme. Pentru a o obișnui mai mult cu hamul am început să o scoatem mai mult la plimbare în acest mod. Ne-am plimbat pe Calea Victoriei acum vreo două săptămâni și a dormit dusă. În weekendul trecut am făcut cu ea la piept o tură de lac în Herăstrău, vreo 12.000 de pași cu totul în acea zi pentru mine. Ne-am mai plimbat de câteva ori și prin cartier așa, la prânz.

Sentimentul este grozav. Îți cari copilul la piept, îl simți cald pe tine. De obicei adoarme imediat și parcă mă simt și mai bine când văd că se simte bine acolo și se relaxează și trage un pui de somn agățată ca un koala de tatăl ei. A început și să râdă mai mult, după cum se vede în clipul de mai jos filmat zilele trecute:

Mi se pare drăguț când lumea spune că seamănă cu mine, dar eu pur și simplu nu văd unde. Când râde, însă, ne bucurăm atât de mult încă nici nu mai contează cu cine seamănă.

Cândva în perioada următoare o să dăm o fugă la munte, la o pensiune. Sper să fie zăpadă pe jos cât să dea niște alb scenei, dar în rest nu vreau să îngheț prea tare în drum până la jacuzzi și înapoi (hăhăhă… dar vorbesc serios, de asta mergem acolo). Poate va fi relaxant.

La final de ianuarie a fost și ziua de naștere a Matildei. Se vede că ea este cea sociabilă din familia noastră. Anul acesta parcă mai mult ca niciodată i-a tot sunat telefonul și au venit o mulțime de curieri cu flori sau cadouri. Prieteni de-ai ei, colegi, alți colegi, alți prieteni, alți colegi—la un moment dat nu mai aveam unde să punem florile primite. Prin comparație, eu mi-am scos de mult ziua de naștere din toate rețelele sociale și aș prefera să nu mă sune nimeni (I usually get my wish).

Mi se pare că suntem pe un vârf al pandemiei și fix acum nu mai are nimeni chef să discute despre asta. Nici nu mai țin minte de câtă vreme nu mi s-a mai cerut certificatul acolo unde ar fi trebuit să se întâmple asta. Fix acum pare să se atingă și vârful lehamitei pentru sănătate. Vremuri ciudate, prieteni, vremuri ciudate!

Am citit Termination Shock, un nou roman de Neal Stephenson. Climate change, ceva politică, interesant până la capăt pentru că autorul are un stil foarte plăcut de a îmbina ficțiunea cu hard science. În plus, cartea este atât de nouă încât introduce și scurte vorbe despre covid, contact tracing, deepfakes șamd. Sunt curios dacă multe cărți SF din viitor vor fi așa. Oricum, romanul nu este nimic remarcabil, e de citit doar dacă nu aveți altceva mai bun în coada de așteptare. Anathem rămâne romanul său remarcabil, deși sunt curios să citesc și Snow Crash, scris acum multă vreme, unde a apărut prima oară termenul metaverse pe care acum l-a scos Zuckerberg la iveală.

Acum am început să citesc din nou Ringworld de Larry Niven. Nu știu de ce. După ce am recitit Rama săptămânile trecute, mi s-a făcut dor de un alt mare clasic de tipul first contact. Am citit Ringworld acum mulți ani și în română, voi fi curios să-l redescopăr acum în engleză, mai ales că nu mai țin minte mare lucru din carte, dincolo de ideile ei principale.

Ne-am uitat la Ozark. A devenit plictisitor după două sezoane și l-am abandonat. Primele două sezoane sunt bune, e un serial inteligent. Apoi devine unul cu scenariu stupid și persoane care acționează stupid, de parcă producătorii n-ar mai fi avut idei pentru a-l continua la același nivel. În prezent ne uităm la Ecaterina pe HBO, care-i amuzant și totuși destul de ciudățel, dar atrăgător tocmai pentru asta, și la Brooklyn 9-9, care este printre cele mai bune seriale de comedie făcute vreodată.

Am mâncat supă și noodles de la TukTuk cu livrare. Foarte bună. Supele acelea asiatice concurează oricând cu pho bo, iar tăițeii sunt foarte gustoși. Savarinele de la Liberté sunt și ele foarte bune.

Eu tot aștept iarna. Nu cu plăcere, dar cu îngrijorare că perioada asta frumoasă se va termina și va urma vreo lună întreagă de viscol, ger, mocirlă, nori.

Pentru voi cum a fost luna aceasta?

    34 comentarii

  1. Salutare!
    in/pentru cateva zile sunt in Bucuresti. O recomandare de local pentru un ramen?
    Multumesc.

      (Citează)

  2. Acum citesc “Lumea inelara”, tocmai au ainelizat 😂
    Momentan cam plictisitor, am văzut pe bloguldesefe ca i-a dat nota 1/5, ceea ce pare îngrijorător.

      (Citează)

    • Seria este faina, am citit-o prin liceu (toate cartile!).
      Intr-adevar inceput e blah, dar odata ajunsi acolo mie mi-a placut super mult.

      bloguldesefe – nu m-as raporta la calitatea unei carti dupa asa ceva.

        (Citează)

  3. Daca tie iti place Samsung, asta e, sa il folosesti cu placere :)
    Deși am luat 3 telefoane Samsung cadou altora, eu nu mă înnebunesc după acest brand.

    Vezi, asa iti revii și obții condiție fizica de invidiat, pe masura ce creste Alice depui și tu mai mult efort. Curand o sa faci ca Luke cu Yoda in spate :))

      (Citează)

    • Grogu nu Yoda.

        (Citează)

    • Ce ti-e si cu generatiile astea noi care nu au auzit de Yoda.

        (Citează)

    • Stai liniștit, am 40+.

      Am vrut să fie treaba “on point”, niciodată nu l-a ținut Luke pe Yoda în spate în schimb pe Grogu da, ieri am văzut episodul cu pricina în Boba Feet :)

      Acum… dacă pentru tine toți care arată ca Yoda sunt Yoda…
      Superficialitatea asta.

        (Citează)

    • Niste lecitina si mai vezi o data filmele ;)

      De unde crezi ca s-au inspirat in The book of Boba Fett?

        (Citează)

    • @Adrian, ca sa fie treaba “on point” poti sa cauti pe Google Images “luke and yoda” si te lamuresti. Acum na, daca nu te-ai uitat niciodata la filmele initiale…

        (Citează)

  4. Vrei sa tii telefonul doi ani? Doamne fereste!

      (Citează)

    • s10+ (fost al meu, actual al sotiei) a intrat in al treilea an de folosinta, inca e bestie si pe partea de apps si pe partea de fotografie.
      s20+ (al meu) a intrat in al doilea an si nu am nici cel mai mic motiv sa il schimb.

        (Citează)

  5. Clipește de doua ori scurt daca trebuie sa mint de dragul Matildei dar seamănă maxim cu tine! Sa vă trăiască!

      (Citează)

  6. Si mie mi se pare ca seamana cu tine :-)

    Mi-amintesc si eu cu placere de sentimentul pe care il ai cand iti porti copilul la piept. Apropo de asta, multa lume nu stie ca bebe trebuie purtat cu fata la parinte, nu cu spatele la parinte.

    In alta ordine de idei, cred ca ar cam fi momentul sa te gandesti daca vrei sa pui poze/filme cu fata fetitei pe blog/retele sociale. Dupa mine, sunt mai multe argumente contra decat pro. Mai ales ca esti persoana (semi) publica.

      (Citează)

  7. supele de la tuk tuk imi plac si mie ff mult. Pho decent insa in bucuresti la cine ai gasit? Ala de la toan s-a stricat extrem de mult in ultimul timp.

      (Citează)

  8. Brooklyn 99 a fost misto pana cand a fost preluat de NBC si l-au cam stricat, nu mai era asa de amuzant si l-am abandonat.
    Copilul seamana cu Guybrush Threepwood :D

      (Citează)

  9. Adrian:
    Grogu nu Yoda.

    Trebuie sa te uiti si la Star Wars inainte de Mandalorian :)

      (Citează)

  10. Seamana cu tine! Dar e ceva natural, tu ca parinte nu iti dai seama, am patit fix la fel.

      (Citează)

  11. Anda:
    Vrei sa tii telefonul doi ani? Doamne fereste!

    Eu pe Radu il inteleg, ca face parte din job, sa fii mereu la curent cu gadgeturile, dar restul oamenilor clar nu au de ce sa schimbe telefonul anual.

    @Baltha zerus la fel si la mine, n-are sens sa schimb vreun telefon pentru inca un an macar

      (Citează)

  12. Adrian: niciodată nu l-a ținut Luke pe Yoda în spate

    Ehm…

    https://www.youtube.com/watch?v=Gw8jQ5VQuec

      (Citează)

  13. Îmi place mult stilul de viață pe care îl ai și mi-ar plăcea să ajung acolo. De fiecare când citesc state of nwradu mi te imaginez un om fără griji, liniștit, cald, așezat, fără să te cunosc deloc. Deși grijile probabil că există, veniturile fluctuante fiind mereu un declanșator de anxietate.

      (Citează)

  14. Tare poza de profil, moare Giovanni Becali de ciuda. :P

      (Citează)

  15. In caz ca nu ti-a zis nimeni pana acum, o fac eu: seamana cu tine! Cica treptat o sa se observe si trasaturile preluate de la mamă.

      (Citează)

  16. Legat de cifrele pandemiei, stai linistit: “these are the highest numbers….so far”

      (Citează)

  17. Vorbesc serios, tine-o in brate si la piept cat de mult poti. Bebeluseala trece f repede si apoi cand se fac mai mari si pe sistemul copii mari probleme mari, iti va fi dor de senzatia asta. Si de cum problemele se rezolvau simplu cu un leganat la piept.
    Schimbat telefonul la 1 an, la 2 ani?
    What is wrong with you people?? De ce?
    Scriu comentariul asta de pe un Samsung A3 care are 5 ani, nu ma frig mainile.
    De ce dau oamenii atatia bani pe telefoane mi-e imposibil sa inteleg. Nu zic sa ii strangi, dar daca tot cheltuiesti, de ce nu pe o vacanta, prntru copil, pentru un hobby…

      (Citează)

    • Poate pentru unii oameni a avea cel mai nou model de telefon reprezinta un hobby. Nici eu nu-mi schimb telefonul prea des (il tin in jur de 3 ani), dar nu am o problema cu cei care prefera sa aiba mereu un model performant.

        (Citează)

  18. articolele de genul ăsta mi-aduc aminte de blogurile din 2007-2010. I’m feeling old.

    keep them coming :)

      (Citează)

  19. Alice seamănă cu tine ! :)

      (Citează)

  20. Zooropa:
    Salutare!
    in/pentru cateva zile sunt in Bucuresti. O recomandare de local pentru un ramen?
    Multumesc.

    Incearca Kanpai, recomandat de sefu’ la blog. Portii mici, daca vrei sa mananci si un fel doi!

      (Citează)

  21. Seamana cu tine. :)

      (Citează)

  22. Daca te coafeaza Ringworld, poate bagi si din seria Puppeteer, sunt bazate imnsho

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus