un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ELI5: de ce se insistă așa tare cu școala cu prezență fizică?

8 Nov 2021  ·

GÂNDURI  ·

111 comentarii

Eu tot nu înțeleg insistența autorităților de a ține școala deschisă în mijlocul celei mai mari pandemii de până acum din țara noastră.

Înțeleg că sunt probleme de ambele părți. Pe de o parte, sunt sigur că o bună parte dintre profesori nu știu să folosească Zoom sau nu pot controla elevii, așa că maschează această neadaptare prin insistența de a preda fizic, față în față cu copiii.

De partea cealaltă, sunt sigur că sunt alte probleme ce ar trebui rezolvate. Poate că ambii părinți pleacă la muncă și nu pot lăsa copilul acasă, la școală.

(Deși, la vârsta de școală, un copil n-ar trebui să fie capabil să stea singur acasă fără să-i dea foc sau ce altă teamă o exista? Eu stăteam singur ziua acasă dinainte de vârsta școlii, ba chiar îmi încălzeam mâncarea pe un reșou electric, ceea ce pare nesigur as fuck, dar am supraviețuit fără accidente.)

Poate că părinții nu se pot concentra la munca și callurile lor atunci când copilul face și el școală sau stă cu ei acasă. Înțeleg și asta. Îmi povestea un prieten că are un apartament de 2 camere în care lucrează pe Zoom el, nevasta sa și copilul de gimnaziu. Era haos, unde să te închizi câteva ore ca să ai totuși liniște în jur?

Dar totuși, prețul redeschiderii școlilor este plătit în vieți omenești. Nu este asta suficientă forță majoră pentru a le ține totuși online, în ciuda inconvenientelor?

Riscul mare este pentru profesori, mulți fiind bătrâni sau cu diverse afecțiuni. Înțeleg că infecția cu covid este mai puțin periculoasă pentru copii, deși au murit și destui minori pentru a nu putea spune totuși asta ca pe ceva sigur. Ar trebui să fim o societate care pune preț maxim chiar și pe o singură viață de copil, nu să le ignorăm câtă vreme sunt sub un anumit prag mic.

Am auzit des spunându-se o tâmpenie de genul “dar cu școala închisă, copiii oricum stau toată ziua pe la mall sau prin oraș”. Da, or sta, deși în acest caz vorbim de copii mai mari și mai rezistenți în caz că iau boala, că bănuiesc că nu cei de clasa a 2-a stau în mall. Apoi, se stă astfel pe grupuri de 4-5 copii sau adolescenți, nu 25 la grămadă, într-un spațiu închis și neventilat, timp de 6 ore. Este o diferență ca de la cer la pământ.

Riscul este și pentru părinți și bunici. Virusul poate fi adus acasă. 60% dintre români sunt nevaccinați. Dintre cei vaccinați, marea majoritate au făcut-o acum câteva luni și protecția aia scade și ea, că nu-i de la iron man.

Statistic vorbind, de câte ori s-au deschis școlile a urmat un spike de infectări. De ce nu se învață lecția asta? De ce insistența de a ține școala fizic?

Sunt chiar curios de acest aspect. Dacă faceți parte dintre cei ce vor ca școlile să fie deschise, spuneți în comentarii de ce și cum ați gândit toată treaba asta. Sau mai degrabă totul vine de la autorități și școli, nu de la părinți?

Eu locuiesc lângă o școală. De câteva luni există o lege care zice că este obligatorie purtarea măștii pe lângă școli. Evident că nu o purta nimeni, nici măcar dintre cei care așteaptă copii. Ba chiar vezi grupuri de câte 4-5 părinți sau bunici stând la o bârfă, fără mască sau cu masca pusă strategic să susțină gușa. Bănuiesc că statisticile astea zilnice cu sute de morți trebuie să vină și ele de undeva…

    111 comentarii

  1. pentru ca se lovesc de oamenilor din sistem, a profesorilor.

    ei au pornit din start ca scoala online e un kkt si acum e self fulfilling prophecy.

    Oricum in clasa e mai bine, nu trece un parinte pe langa calculat si te vede pe tine vorbind aiurea.

      (Citează)

  2. Sunt de acord cu scoala online sau deloc! am un copil de 8 ani in clasa 1. prefer sa il tin incuiat in casa (sigur, am cu cine sa il las) decat …. alternativa (nici nu vreau sa o rostesc/scriu).

    Pot sa iti dau si varianta pe scurt a celor care prefera scoala fizica (a celorlalti parinti din clasa): sa scape de el 4-5 ore pe zi.

      (Citează)

  3. Lasa-ma bre cu scoala online. La noi e inchisa grdinita. Ce gradinita sa faci online?
    Gradinita si clasele primare ar trebui sa mearga mereu in format fizic.
    Copiii fac 99.9% forme usoare iar profesorii si parintii sa se vaccineze.
    Daca copilul, vorbesc de cei sanatosi fara afectiuni, nu pateste nimic, parintele e vacinat, care mai este problema?

      (Citează)

  4. Pai motivul e ca scoala online numai scoala nu e. Zic asta avand copiii la o scoala privata la care s-au facut eforturi mari, nu am ce se le reprosez – dar tot nu e suficient. Gandeste-te cum se face scoala online in provincie sau la sate, unde copiii nu au nici computere etc

    Un alt motiv e ca copiii sufera foarte mult cand nu merg la scoala, pe multiple planuri, de la social la cresterea dependentei de ecrane etc

    Si in fine, un al treilea argument este ca e nedrept sa sufere copiii pe termen lung din cauza ca adultii sunt iresponsabili.

    Am fost de acord cu scoala online tot anul trecut, am zis ca nu conteaza asa mult, ca e mai important sa se reduca pandemia etc.

    Dar gata, enough, fuck this shit. Scoala in sine, adica timpul petrecut in scoala, nu a fost si nu este vector important de transmitere – adultii sunt. Iar pe adulti sa-i ia naiba de tampiti, nu mai am pic de empatie pentru acest popor de imbecili.

    Pe scurt: scoala online nu ajuta pandemia, dar face rau copiilor.

    Asa ca sunt pentru prezenta fizica.

      (Citează)

    • Perfect de acord. Adică am acceptat să se testeze vaccinul pe mine ca să revină viața la normal și acum tot eu sufăr că sunt unii idioți împreună cu ei.

        (Citează)

    • Nu suferi, sunt sigur că te-ai bucurat mai bine de viață ca persoană vaccinată. Eu cu siguranță am făcut asta.

        (Citează)

    • Marean: Scoala in sine, adica timpul petrecut in scoala, nu a fost si nu este vector important de transmitere – adultii sunt. I

      Chestia asta pare ca nu coincide cu ce s-a intamplat pana acum

      Vom vedea exact in 2 saptamani. Daca dupa 2 saptamani de vacanta incidenta a inceput sa scada, vom vedea ce se intampla dupa 2 saptamani de la reincepere.

        (Citează)

    • Am mai discutat asta. Eu vorbesc strict de timpul petrecut de copii in scoala.

      Faptul ca atunci cand se merge la scoala parintii socializeaza cu alti parinti, stau pe trotuar in fata scolii fara masca, ies la locuri de joaca sau in weekend impreuna cu alte familii etc nu are legatura cu riscul de transmitere in scoala, ci cu lipsa de responsabilitatea a parintilor.

        (Citează)

    • Stai, ce? Eu stiu copii bolnavi cu Delta. Cu forme destul de severe. Si copiii se imbolnavesc, deci dau in mod sigur mai departe. Si stiu sigur parinti care au luat de la copil de la scoala. Au luat dar au suferit infinit mai putin decat copilul nevaccinat, ei fiind vaccinati.

      Poate era cazul ca in scoala nu se transmite usor virusul la primele variante, desi nici atunci nu era nimic concludent. Acum vorbim despre Delta.

        (Citează)

    • da, pai eu am alta experienta la scoala la care am eu copii: au fost destule cazuri de covid in ultimele luni, dar nici unul luat de un copil de la alt copil

      deci, daca exista studii referitoare la transmiterea de la copil la copil in scoala versus restul transmiterii comunitare, as vrea sa le vad si eu – ma indoiesc ca transmiterea de la copil la copil este semnificativa

      in alte tari scoala nu s-a inchis deloc si totul a fost ok, iar copiii nici macar nu poarta/ nu au purtat masca la scoala, deci imi pare rau

      altii au facut studii si au concluzionat asa:
      “The spread between children themselves was very low,”

      https://www.theguardian.com/australia-news/2021/sep/08/the-delta-covid-variant-and-children-transmission-in-kids-is-low-and-only-2-hospitalised-report-finds

        (Citează)

    • Din articolul pus de tine:


      What were the key findings?

      Most children diagnosed with Delta experienced mild or no symptoms, with only 2% requiring hospitalisation, the NCIRS report said.

      This is despite the high transmissibility of the Delta variant, resulting in a fivefold increase in its spread in schools, early childhood education and care services (ECECs), and households compared with the original strain in 2020.

      NCIRS director Prof Kristine Macartney said the findings are consistent with recent studies overseas showing that the Delta variant is more transmissible and leads to a greater number of cases among children and young people. But those children do not often become severely ill. Most children in the study had no or only mild symptoms.
      “The higher transmission in schools and ECECs, and risk across the wider community, has made stay-at-home learning necessary for most children during the current epidemic period, while we work to achieve higher levels of vaccination rates among school and early childhood staff, and the adult population more generally,” Macartney said.

      “Transmission was low in schools as a likely result of the school holiday period and subsequent limited attendance in term 3, when the majority of greater Sydney school students engaged in remote learning,” the report found.

        (Citează)

    • si mai spun ceva, ca chiar discutam recent cu nevasta-mea: noi 2 suntem vaccinati cu 3 doze iar copiii nostri au dat deja dovada ca stiu sa se protejeze.

      i-adevarat ca exista un risc mic sa se imbolnaveasca, dar credem ca 1.5 ani de stat online e suficient, mai ales ca nu se vede capatul la chestia asta… deci ce ar trebui sa facem, sa-i tinem online inca 3 ani pana decid toti tampitii din tara asta sa se vaccineze sau sa moara?

        (Citează)

    • Stai sa se trezeasca Radu si sa imi aprobe comentariul, ca articolul pus de tine spune exact opusul.

        (Citează)

    • Uite ca a aparut comentariul mai sus.

      Altfel, daca ai tai nu poarte masti K95, in conditiile unei sali de clasa din timpul toamnei sau iernii, nu vad cum s-ar putea proteja eficient.

      Sau poate al tau se poate proteja sau nu se vede decat cu tine, vaccinat. Riscul ramane la fel de mare sa faci un accident (sau o multitudine de alte boli pentru care doctorii sunt rutati acum pe sectie de covid) si sa nu ai loc in spital, atat timp cat pe multi alti parinti (si chiar profesori) ii doare la basca si se aglomereaza spitalele in continuare.

        (Citează)

    • @nashu_mare, nu ne place de tine. Pui comentarii argumentate si strici povestile frumoase. Chiar trebuie sa citim si concluziile, nu doar titlul?

        (Citează)

    • Scoala in format fizic, 100%.
      Nu, nu avem nicio problema noi parintii daca copilul este fortat sa ramana acasa, in online. Lucram amandoi remote dar avem timp sa avem grija de copil prin rotatie nu cauzeaza niciun inconvenient, ba dimpotriva avem ocazia sa evaluam prestatia profesorilor si nivelul clasei.
      Problemele sunt insa doua, mari!
      Una este numarul de ore petrecut de copil zilnic in fata laptop/tableta, cca 5.5 ore de scoala plus vreo 1-1.5 ore teme se fac 7 ore de ecran zilnic. Este enorm (in mod normal noi permitem copilului max 1.5 ore de ecran/zi). Copilul se resimte, extenuarea psihica da efecte fizice, somnul, mesele, vitalitatea, atentia/concentrarea sunt puternic afectate.
      A doua este lipsa interactiunii cu colegii si gaska preferata din scoala. Incercam sa iesim afara in parc 1-2 ore cat mai ramane fizic dupa scoala dar inafara de aerisit si interactionat ocazional cu copiii aflati atunci in parc, interactiunea cu colegii preferati lipseste si rapeste 75% din placerea si stimularea pe care o induce joaca afara. Nu mai vorbim ca odata cu iarna posibilitatile se reduc exponential (nu mergem la mall la joaca, evitam adunarile de copii “la x acasa” din motive evidente).

      Daca toti adultii cu care interactioneaza copiii (la scoala si familia de acasa) ar fi vaccinati si s-ar proteja la minimul responsabil, copiii nu ar trebui sa sufere stand inchisi in casa lipiti de ecrane. Si nici rata de infectare nu ar fi afectata.

        (Citează)

    • Ok, bun răspuns, logic.

      Ce faci însă cu situația reală în care nu toți adulții cu care interacționează sunt vaccinați?

        (Citează)

    • Eu nu inteleg ce dovedeste acel citat pus de nasu mare, mai ales ca citatul meu in care se zice ca foarte putini copii s-au infectat tot de acolo e.
      Da, delta e mai contagioasa si la copii.

      Dar eu am spus ca infectarea in scoala nu e un vector semnificativ fata de infectarea comunitara. De acord ca e mai mare la varianta delta, dar in continuare nu are o pondere importanta, pentru ca a crescut transmisibilitatea in general.

      Oricum, nu asta e argumentul meu principal pentru care sustin scoala fata in fata. Asta e doar subsidiar. Argumentele principale sunt scrise in primul comentariu.

        (Citează)

    • Citatul pe care l-am pus conținea concluzia articolului. Zicea că, deși se îmbolnăvesc mai mulți copii, nu sunt spitalizați. Că nu s-a înregistrat un număr de îmbolnăviri în școală, dar ca de fapt copiii erau în vacanță. (poate ar putea intra aici și anchetele DSP care în cazul copiilor infectați întreabă dacă au fost la nunti și alte paranghelii nu dacă au fost la școală). Și, mai important, spune ca se impune să stea copiii acasă până ce nu creste numărul vaccinaților adulți.

      In altă ordine de idei, v-ați gândit vreodată că se va schimba modul cum va funcționa lumea? Că toți ceilalți au învățat cum sa lucreze într-o lume digitală din ce în ce mai mult în timp ce noi ne chinuim să o păstrăm pe aia veche?

      Altfel, dintotdeauna virozele s-au “arătat” la cei care au copii de grădiniță și școală generală, ca stau aia mici nas în nas în număr mare. Adulții nu stau în grupe atât de mari.
      De ce ar fi acum altfel? E covidu mai special? De ce, că e mai infecțios?

        (Citează)

    • Bun, si daca suntem de acord ca copiii nu fac forme grave, atunci de ce sa inchidem scolile?
      Ca sa ii protejam pe adultii care nu vor sa se vaccineze?!

        (Citează)

    • @Marean: pe scurt, da. Treaba statului este să protejeze fiecare cetățean, chiar și pe nevaccinați, neplatitori de taxe și ce mai vrei tu. Până la un punct, desigur, că nu poate pune nici bodyguard pe fiecare.

      Statul nu poate face voit clase sociale. Deja îi lasă pe mulți în urmă din lipsă de bani sau competență.

        (Citează)

    • Radu, eu iti explic de ce sunt eu pt prezenta fizica – eu nu sunt statul.

      Dar desi sunt de acord cu principiul general pe care l-ai zis, mi se pare ca aplicarea lui in acest caz nu e atat de clara.
      De exemplu, si copiii trebuie protejati de efectele lipsei de educatie, care si asa e la pamant. Apoi, exista inconsistente cat casa in actiunile statului, nu poti sa inchizi scolile dar sa tii deschise multe alte lucruri cu mult mai putin necesare decat scoala.
      Etc etc

        (Citează)

    • Marean: Bun, si daca suntem de acord ca copiii nu fac forme grave, atunci de ce sa inchidem scolile?
      Ca sa ii protejam pe adultii care nu vor sa se vaccineze?!

      Oh, raspunsul asta vine undeva la intersectia aluia al antivaxxerilor: “vaccinul afecteaza doar batranii, tineti-i in casa bla bla” cu clasicul “think of the children”

      Ca sa oprim blocarea spitalelor. Sau nu conteaza ca mor alti oameni? Nu neaparat de covid. E in balanta aici “copilul tau” vs “niste oameni pe care nu ii stii”

      Marean: Apoi, exista inconsistente cat casa in actiunile statului, nu poti sa inchizi scolile dar sa tii deschise multe alte lucruri cu mult mai putin necesare decat scoala.

      In afara de biserica, nimic nu e tinut deschis. Restaurantele, cinematografele etc sunt puternic restrictionate.

        (Citează)

    • @Tom, care este motivul pentru care evitati adunarile de copii la X acasa? Adica teoretic ar fi evident: sa evitati riscul de imbolnavire cu Covid.
      Dar in cazul tau, care sustii revenirea la scoala in clase cu 20-25 de elevi, nu-mi dau seama de ce nu ai fi de acord cu o adunare de 4-5 copii intr-o casa.

        (Citează)

    • @nashu_mare

      UIte, eu incerc din rasputeri sa raman rational, desi recunosc ca am atat de mult resentiment fata de ne-vaccinati incat nu imi este deloc usor sa raman rational.

      1. Ne intoarcem de unde am plecat: stim care este contributia deschiderii scolilor la situatia pandemica curenta asa incat sa putem spune ca da, este un factor important, deci dpdv pandemie ajuta sa le inchidem?

      Nu stim, doar presupunem. A fost ok sa presupunem anul trecut, cand nu exista vaccin. A fost ok sa presupunem in primavara, cand era vaccin dar accesul la el era dificil.

      Astazi insa nu mai este ok sa presupunem, cu toata empatia de care sunt in stare.

      2. Scolile au fost inchise cea mai mare parte a pandemiei, si la variantele anterioare care nu erau atat de contagioase ca delta.

      Ti se pare ca a ajutat inchiderea lor? Nici macar nu intreb daca ti se pare ca astazi avem o situatie pandemica mai buna DATORITA inchiderii scolilor, intreb doar daca ti se pare ca avem o situatie pandemica mai buna DIN ORICE MOTIV.

      Nu, nu avem o situatie mai buna, din contra, avem cea mai rea situatie.

      Si atunci, de ce sa mai sustin inchiderea scolilor? Nu a functionat pana acum, deci logica spune ca sunt sanse foarte mari sa nu functioneze nici de acum incolo.

      E absurd sa sacrificam educatia si bunastarea copiilor cand toate dovezile arata ca acest sacrificiu a fost si cel mai probabil va fi in continuare inutil.

      3. Nu e acelasi lucru cu “boala afecteaza doar batranii, tineti-i in casa bla bla”.

      Lucrurile se judeca in termeni de trade-off, mai precis:

      – “sunt mai putin vulnerabil deci nu ma vaccinez, sa se vaccineze aia care sunt vulnerabili” este egal cu “sunt un porc egoist, pentru ca refuz sa fac ceva care ajuta pe altii desi pe mine nu ma costa mai nimic”

      – “copiii trebuie sa mearga la scoala in ciuda riscurilor” este egal cu “sacrificiul este disproportionat de mare fata de efectele pozitive ale inchiderii scolilor (daca or fi efecte pozitive, ca nici asta nu stim), deci rational vorbind nu se justifica”

        (Citează)

  5. Scoala din ciclul 0-8, acolo unde copiii sunt in timpul formarii ca adulti si au nevoie de contact fizic, iar invatatorii/profesorii sunt majoritar greu de invatat lucruri noi (gen zoom), nu se poate face online. Este o absurditate.

    Legat de copiii lasati singuri acasa, conform legii nu ai voi sa ii lasi fara supraveghere adulta pana la 12 ani.
    Faptul ca tu turned out well, nu inseamna ca altii 2 pe langa tine nu s-au curatat, ca ei nu sunt aici sa ne spuna. E ca aia cu scanul de masina de copil: lasa ba ca uite, noi am mers fara scaun de copil si uite ca n-am patit nimic…

    De aceea e asa complicat sa alegi intre efectele nefaste ale pandemiei si deteriorarea iremediabila a unei generatii de copii.

    Ai si tu copil acum, o sa vedem cum o sa judeci aspectele astea cand o sa vina timpul.

      (Citează)

    • @vladutz, copilul ala de 10 ani are in general doar 4-5 ore de scoala pe zi. Cu cine sta in restul timpului (adica de la ora 12:00 / 13:00 pana seara cand ajung acasa parintii)? Cine se duce sa il ia de la scoala? Presupunca daca nu ai incredere sa il lasi sa stea acasa singur, nici sa circule prin oras nu ar fi in regula, nu?

        (Citează)

    • @vladutz, tu ești OK ca un om care „nu poate să învețe Zoom” (sau mai mulți, na) să-ți educe copilul? :))

        (Citează)

  6. De ce nu e OK scoala online?
    Pentru ca scoala online este o scola fake. Copii stau cu orele pe un scaun, cocosati peste un ecran la care se prefac ca sunt atenti. Intre timp stau de fapt pe telefonul mobil.
    Pentru ca nu socializeaza fizic, o chestie esentiala pentru orice copil, ca sa nu zic orice om.
    Pentru ca profesorii isi dau si mai putin interesul pe online.
    Pentru ca elevii invata mult mai putin si mai prost asa.
    Exista vaccin la liber de luni de zile.
    Exista deci varianta de a proteja batranii, bunicii, parintii, chiar si copii. E suficient ca elevii au pierdut doi ani de scoala reala.
    Cine nu se vaccineaza nu are decat sa isi tina copilul acasa, online.
    Hai sa ne revenim, avem tot ce ne trebuie.

      (Citează)

  7. ți-as recomanda să nu îți mai dai cu părerea despre sănătate și educație.
    ultimele articole spun totul (vezi cartofii prajiți dar și altele).
    te știam tehnic, că poți interpreta niște date statistice mai departe de „zgomot”. dar cred că m-am înșelat.

    ca fapt divers, în timpul valului 1-2-3 țările alea mult lăudate au făcut eforturi pentru a ține școlile deschise. de proști?!

      (Citează)

  8. Argumente palide, comparate cu viata de zi cu zi…

    Exemplu : doamna lucra la Lidl, el lucra la fabrica de papuci, au 1 copil in clasa a 2-a, bunicii stau la 200 km de ei ..lasa-l tu pe copil 8 H acasa sa faca scoala online

    Ce sa mai zic de gradinite ?? il lasi sa se joaca 1H, 2 H, dar trebuie si copilul ala sa faca ceva, nu doar joaca…
    aaa..si intre timp nu te pasuie nimeni cu curentul si cu intretinerea ca tu stai acasa cu ala micu’…
    Iar da, asta cu Covid-ul : fiecare isi asuma un risc…nu vrea lumea vaccin, c’est la Vie…

      (Citează)

  9. Logica asta se poate aplica si la profesori: daca nu se duc la scoala pentru ca s-ar expune prea tare, si nu se vaccineaza pentru ca drepturi si oculta mondiala, ce garantie ai ca vor sta acasa, in siguranta, si nu vor umbla prin autobuze ca sa se duca la mall sau la kaufland, sa cumpere manuale la promotie desigur.

      (Citează)

  10. vladutz:
    Legat de copiii lasati singuri acasa, conform legii nu ai voi sa ii lasi fara supraveghere adulta pana la 12 ani.

    Poti sa-mi spui si mie care e acea lege? Intreb la modul cel mai serios, nu stiu si vreau sa invat.

      (Citează)

  11. Sunt interese mai mari la mijloc…

      (Citează)

  12. – pentru ca cel putin in ciclul primar scoala online aduce mai multa frustrare decat achizitii pentru copil.
    – pentru ca nu e sub nici o forma ok sa tii un copil de 6-7 ani atata timp in fata unui ecran
    – pentru ca mare parte din achizitiile copiilor se fac prin interactiunea fizica si socializare cu profesori si alti copii
    – pentru ca bisericile is deschise bine mersi, crasmele la fel
    – pentru ca aici la capitala se mai face scoala online, dar in mediul rural scoala online e direct vacanta
    – pentru ca s-a pierdut deja un an de educatie, asta ar fi al doilea consecutiv si toata generatia asta o sa fie mai slaba (si nu era cine stie ce nici inainte)
    – pentru ca scolile ar trebui sa fie ultimele care se inchid, ca suntem in situatia de fata tocmai datorita lipsei de educatie din ultimii 30 de ani.

    Sa continui?

      (Citează)

    • add: – pentru ca bisericile is deschise bine mersi, crasmele la fel

      Diferenta esentiala e ca nu e participarea obligatorie acolo. In crâșme nici măcar accesul nu este liber. Alta diferenta e ca acolo nu amesteci bulele atat de bine.

        (Citează)

    • Corect, dar daca vrei sa inchizi ceva, incepe de acolo, ca vorba ta, prezenta nici nu e obligatorie.

        (Citează)

    • Nu are logica ce spui. De ce sa inchizi locurile unde oamenii au posibilitatea de a opta daca vor sa riste sa nu sa intre? Unde poti zice in plus ca nu au voie sa intre mai multe persoane decat o anumita limita? Unde ai reglementat deja ca au voie sa mearga doar cei pentru care riscul este minim?

      Scoala deschisa obliga parintii sa isi trimita copilul la scoala, fie ca vor fie ca nu, Fie ca se stiu la risc fie ca nu cred in risc.

        (Citează)

    • Daca scopul tau e sa limitezi raspandirea si ai alte solutii inafara de inchis scolile, epuizeaza-le intai pe alea. Atata spun. Ne cacam pe noi aici, cand tu faci evenimente cu mii de persoane, te cam doare in cur si inchisul scolilor e asa ca sa se vada ca faci ceva, ca afecteaza multa lume.
      E ipocrizie si mie nu-mi place.

        (Citează)

    • Dar, in afara de biserica, cam toate activitatile astea optionale sunt limitate drastic. Restaurantele sunt deschise dar accesul se face doar pe baza de certificat (nu mai zic de limita de densitate), mall-urile la fel, cinematografele la fel si cam orice altceva.

      Pana si accesul pe stadion in aer liber e blocat total.

      Au ignorat limita de incidenta pe care si-o pusesera pentru trecerea in online doar ca sa nu zica unii ca restaurantele sunt inca deschise (de fapt doar un slogan. Dupa cum am spus mai sus, sunt restrictionate maxim) pana ce au blocat complet spitalele. Ajung oamenii acolo sa primeasca o buetlie de oxigen in brate pe un scaun. Si in timpul asta nu au restrictionat sau controlat nimic in scoli, ca si aia e câh.

        (Citează)

  13. Vor scoala fizic pentru ca nu vor sa admita ca la 2 ani de pandeme nu au cursuri, nu au tehnica, nu au materiale, nu au profesori capabili sa predea inteligibil.

    Si pentru ca au zis o data ca se poate face scoala fizic, ca e OK, ca sunt vaccinati, ca e bine (remember Colectiv cu avem de toate?) acum au un caz de sunk costs phallacy.

    Trebuie sa pluseze, go for broke, sa mearga pana in panzele albe cu tampenia pentru ca nu sunt in stare sa admita ca au facut un rahat.

      (Citează)

  14. Ți-a mai zis cineva pe aici, renunță la subiecte legate de sănătate, școală etc. Te faci de ras. Daca ai nevoie să îți fie explicată decizia (foarte buna) de a permite copiilor sa meargă la școală…ia și citește comentariile și poate pricepi.

      (Citează)

    • Uite un sfat important pe care sper să-l prețuiești în viață: niciodată, dar niciodată, nu te faci de râs cerând să-ți fie explicat ceva sau zicând că nu înțelegi ceva. Doar oamenii care consideră că știu deja totul se pot face de râs.

        (Citează)

  15. Sunt foarte multi copii din mediul rural si probabil nu numai care nu au telefon (de laptop nu mai vorbim) de pe care sa intre la cursuri. La fel, foarte multi copii si profesori care nu au internet. Mama e profesoara in mediul rural. Internetul il are prin cablu de la Telekom. Dar internetul mai mult nu este decat este. A depus reclamatii peste reclamații și degeaba. Cade constant timp de zile si chiar săptămâni întregi. De internet pe date mobile nu se pune problema, pentru că semnalul este extrem de slab.

    Pe de o parte ma doare sufletul pentru copiii aia care nu au nicio șansă la educație, pe de alta stau cu teama ca mama mea sa nu ia covid. Deși are toate cele 3 doze, mai are și alte probleme de sănătate.

      (Citează)

  16. Nu vor scoala online pentru ca o sa trebuiasca sa plateasca 85% din salariul unui parinte care o sa isi ia concediu sa stea acasa cu copilul.

    Noi il tinem acasa momentan, pana cel putin se aproba vaccinul si la strumfi. Socializare face cu alti copii din grupul nostru de vaccinati care ii tin si ei afara din gradinita. A fost mai mult decat “amuzant” inceputul gradinitei, in a doua saptamana mai mai mergeau 5, dintr-o grupa de 22, restul praf si pulbere pe acasa. Daca tot sta oricum copilul pe acasa, de ce as vrea sa fie si praf pe deasupra si sa ma gandesc ca prinde si un covid peste o bronsita ?

      (Citează)

  17. PartidulCarantinaRomania

    08/11/2021 la 7:07 PM

    Ahh…Radu…acest geniu* care acum o săptămână nu înțelegea de ce trebuie o autostradă în jurul Bucureștiului, acum nu înțelege de ce e bine să mai ajungă copiii (în special cei din clasele mici) pe la școală, după o vacanță de două săptămâni…

    *care aprobă întotdeauna comentariile, chiar și pe cele critice

      (Citează)

    • Ți-am aprobat comentariul doar ca să zis tuturor că acestea pasiv agresive lăsate de anonimi care nici măcar nu dau un comentariu legat de subiectul discuției ajung direct în spam. Suntem cu toții ocupați, prefer să nu piardă nici ceilalți timpul petrecut dând scroll peste așa ceva.

        (Citează)

  18. Culmea, Ian chiar are dreptate. Sunt interese mari la mijloc.

    Stire protv din 12 octombrie 2021:
    “Ca și anul trecut, indemnizația pentru părinți este 75% din salariul de bază, fără a depăși 75% din salariul mediu brut la nivel național, care e 5.380 de lei. Cu alte cuvinte, să presupunem că dacă elevul face școală online o lună, atunci indemnizația poate fi cel mult 4.000 de lei brut, din care se scad impozite și contribuții.”

    Domnul ministru face toate artificiile cu putinta sa blocheze indemnizatia pentru parinti, pentru simplul motiv ca nu mai sunt bani. Inclusiv alea doua saptamani de vacanta, care se potriveau ca pumnul in ochi, tot asa au fost decise. Pentru ca in perioada de vacanta nu se platesc astfel de indemnizatii.

    Legat strict de decizie: e aberant sa lasi scoala fizic daca in localitatea aia ai rata de infectare de 15 la mie si ATI-ul e 100% ocupat. E dincolo de orice logica. Doar ca oricum nu se mai poate vorbi de vreo decizie logica, bazata pe argumente medicale. E deja decizie politica, luata 100% din pix. Plafonul de 60% a fost luat pe baza a ce se stie: in mai toate orasele mari, procentul de vaccinare a cadrelor didactice trece de 60%. Ca acolo se duc banii, ca doar nu credeti ca face cineva la tara o cerere pentru a primi indemnizatie de scoala online.

      (Citează)

  19. Eu tot nu înțeleg insistența autorităților de a ține școala deschisă în mijlocul celei mai mari pandemii de până acum din țara noastră.

    Pentru ca nu se descurca mai bine online. O sa vedeti rezultatele nu la BAC-ul de anul asta , ci mai incolo, cand elevii care au prins liceul acolo sunt cetatenii societatii de maine.

    Pentru ca copiii au nevoie sa fie supravegheati daca parintii merg la munca on site ca nu e legal permis sa-i lasi singuri, dar nici nu are cine sa stea cu ei. Da, dai legi sa le permiti parintilor libere, dar nu merge mereu ca-n filme

    Iar, sa zicem ca unii parinti elevi ar reusi ei sa se adapteze mai bine online, ce motiv ar avea sa nu treaca de tot la homeschooling, ci sa se intoarca in sistemul care-i ia in cardan dupa cum le tuna politrucilor care-l mentin? Daca vezi ca fi-tu se descurca cat de cat online, ce motiv ai sa il trimiti la scoala publica unde-l abuzeza toti incompetentii, unde-l trateaza ca si cand incompetenta lor e un privilegiu?
    Dupa care e mai greu pentru sistem sa justifice niste oameni care au profilul perfect al unui somer.

      (Citează)

  20. E vorba de bani.
    Niste gigei de partid au cumparat teste rapide si acum or sa le vanda la supra pret statului roman.

    Atat, nimic mai mult.

      (Citează)

    • O fi, dar nu le puteau vinde oricum. Mai ne prind vreo două valuri mari cu acest ritm de vaccinare.

      Dar treaba asta cu interesele o pot înțelege. Nu înțeleg care este interesul părinților sau al profesorilor în redeschiderea școlilor. Ei chiar sunt afectați, nu ministrul.

      Sau cei 60 la sută nevaccinați cred și că nu se poate întâmpla nimic rău de pe urma redeschiderii școlilor?

        (Citează)

    • Cei 60% nevaccinati sa-si asume desteptaciunea.

        (Citează)

    • nwradu:
      O fi, dar nu le puteau vinde oricum. Mai ne prind vreo două valuri mari cu acest ritm de vaccinare.

      Dar treaba asta cu interesele o pot înțelege. Nu înțeleg care este interesul părinților sau al profesorilor în redeschiderea școlilor. Ei chiar sunt afectați, nu ministrul.

      Sau cei 60 la sută nevaccinați cred și că nu se poate întâmpla nimic rău de pe urma redeschiderii școlilor?

      nwradu:
      O fi, dar nu le puteau vinde oricum. Mai ne prind vreo două valuri mari cu acest ritm de vaccinare.

      Dar treaba asta cu interesele o pot înțelege. Nu înțeleg care este interesul părinților sau al profesorilor în redeschiderea școlilor. Ei chiar sunt afectați, nu ministrul.

      Sau cei 60 la sută nevaccinați cred și că nu se poate întâmpla nimic rău de pe urma redeschiderii școlilor?

      Si ce anume ii impiedica sa le vanda?

        (Citează)

  21. Școala online a fost o revelație. Am putut vedea cât de pregătiți sunt profesorii. Jumătate sunt praf. Orele de lb străine sunt nivel de grădiniță. Matematica nu a predat nimic pe motiv ca nu se Poate face online dar se poate învață după niște pdf-uri.
    Cu toate astea sunt pt online. Fizic, nimeni nu respecta nimic. Sunt profesori care motivează ca nu pot respira și atunci cu câteva excepții toți îsi dau masca jos în clasa. Mare parte din ore se țin cu geamurile deschise plus ușa ca asa e aerisirea de top. Toți care vorbesc despre socializare ori bat câmpii, ori e vrăjeală școală. Din momentul în care pleacă profesorul și vine următorul n ai timp niciun sendvis. Socializarea e însă afara în curtea scolii când ies iar toți fără masca. Și toți care spun altceva probabil ca nu și iau niciodată copii de la școala. Mai sunt și cazurile care vor fizic ca să scape de ei de acasă și aceștia nu sunt putini. Nu știu sa i îndrume pe copii la nicio materie.

      (Citează)

  22. Inițial nici eu nu înțelegeam.
    Am o fatã de 8 ani, pe care aș proteja-o no matter what. Locuim aproape de un oraș mare, pe un teren mare, lângã pãdure. De vis. Câini, pisici, hectare pe care sa se joace. Eu nu lucrez, deci sunt dedicata ei 100%.
    Dar nu e bine. La vârsta asta are nevoie de socializare, oricât de clișeic sunã. Socializare în grup mare, nu ca vine 1 prietenã la ea. Acum se fac alianțe, acum se nasc preferințele, acum se definește personalitatea ei, în comparație și în relație cu ceilalți de seama ei. Acum ia naștere încrederea în sine, acum vede cã poate, acum fac echipe și au secrete. Mama ori tata, ori bunicii, nu reușesc sã-i complineascã aceste nevoi de dezvoltare.
    Mi-am dat seama așadar cã locul copiilor e între alți copii, nu izolați, cãci altfel vor avea un handicap in dezvoltare .
    Noi am ales sã echilibrãm puțin situația. Mai merge la școala, mai stã și acasã. Ne asumãm anumite riscuri astfel, mai ales cã la ei se mãnâncã la cantinã, dar vreau sã fie sãnãtoasã și mental .
    Soluția cea mai bunã era un sistem hibrid, in care jumãtate din efectivul clasei sã aibã prezența fizica 2 sãptãmâni, in timp ce cealaltã jumãtate sã aiba acces live la ce se vorbește la clasã sau ceva. Apoj sã se roteascã. Posibilitãți erau. Bani sunt. Voința de a face lucrurile altfel lipsește însã. Schimbarea aduce fricã, din pãcate.

      (Citează)

  23. nwradu:
    Uite un sfat important pe care sper să-l prețuiești în viață: niciodată, dar niciodată, nu te faci de râs cerând să-ți fie explicat ceva sau zicând că nu înțelegi ceva. Doar oamenii care consideră că știu deja totul se pot face de râs.

    Ai dreptate in mesaj, e normal sa întrebi și să afli, dar în articol ai CERTITUDINI. Iar în ultimul timp ai tot mai multe certitudini.

    Fapt divers, ești băiat deștept. Poți să faci o serie de articole cu argumentele antivaccinare și vezi ce iese. Dar nu alea 5g, solzi sau alte inepții. Îți fac eu un plan de lucru: poți începe cu monsanto și roundup sau cum se numea gunoiul ăla. Cum au fost acoperiți de fda, cum s-a dovedit că au falsificat testele etc etc. O paralelă ușoară cu pfizer care deja a fost acuzat că a falsificat studiile clinice. (Soția a lucrat in studii clinice și spune că 90% din studiile din Romania sunt falsificate).
    Poți continua cu acel articol care demonstrează că rata de infectare nu are legătură cu rata de vaccinare.
    Iar ulterior, o analiză a deceselor din Romania în comparație cu alte țări (+ cauzele).
    Daca faci astfel de articole obiective cred că lumea te va aprecia. Altfel, eu unul nu voi mai intra aici pt că repet: îți recomand să te abții la sfaturi legate de sănătate și educație.
    Pt cum ai tu certitudini legate de sănătate și educație, eu nu îmi voi mai pierde timpul. Ramai la burgeri. Sunt dovada educației și a sănătății.

      (Citează)

    • Și eu și soția lucram in Romania la o firma de studii clinice. Nici un studiu nu este falsificat!

      Mănânci rahat și arunci cu rahat inutil

      Nici o firma farmă nu își permite să se joace cu viețile oamenilor. Dovada stau cele 90% din studii care sunt abandonate pe parcurs.

        (Citează)

    • Normal că am certitudini, de asta nu înțeleg decizia redeschiderii școlilor. Există date clare care spun cum se iau bolile într-un astfel de mediu și eu le cred.

      Acum, că fiecare poate avea părerea că în spatele lucrurilor stă vreun alt adevăr și deci el are dreptate și eu nu…asta nu o pot schimba. Pot să scot eu numele fiecărei victime și cauza morții și legăturile sale până la Adam și Eva pentru o cercetare și tot va fi cineva care va spune “nu-i adevărat, este un complot al Big Sugar, rămâi la burgeri pentru că nu te pricepi “.

      Chiar tu ai niște certitudini în anumite subiecte și acestea te fac să spui direct “abține-te de la sfaturi, rămâi la burgeri”. Nu ți se pare ipocrizie să mă acuzi apoi pe mine de același lucru? Lăsând la o parte că răspunsul meu ar putea fi “unde vezi sfaturi aici?”

      Nu uita un lucru important: dacă nu ești de acord cu ce zice alt om, nu înseamnă automat că tu ai dreptate sau că celalt are dreptate, ci doar că aveți opinii diferite. “Cine nu este de aceeași părere cu mine se înșală” nu-i de obicei un principiu general valabil.

        (Citează)

  24. Raspunsul scurt e ca daca ai avea copii la gradinita / ciclu primar, ai intelege. Hai sa si detaliez acum :) scoala/gradinita online pentru copii asa mici necesita obligatoriu prezenta fizica a unui adult, un copil e departe de a fi independent in acest interval de varsta. Acum, imagineaza-ti cati parinti nu lucreaza remote, dincolo de bula corporatista, si cati nu au ajutoare deloc. Ce fac toti acesti parinti? Se zbat, supravietuiesc. 3 exemple concrete din familie: 1. eu am o fetita de 1an6luni, merge la gradinita de 6 luni, grupa baby, cu nenumarate intreruperi de viroze, etc. nu avem niciun ajutor si chiar daca lucram de acasa si eu si sotul meu, e imposibil sa lucram cu ea in casa, avem amandoi 2 roluri/joburi solicitante care necesita multe calluri, lucru in echipe extinse, etc, nu prea ne organizam singuri timpul…deci ne-am luat fiecare cate o sapt. de concediu pentru a supravietui celor 2 sapt. de vacanta fortata… toate zilele noastre de concediu asa s-au dus anul asta, 0 vacante, 0! 2. sora mea lucreaza in banca, in sucursala, fetita de 6 ani grupa 0 cu afterschool, nu are ajutoare, deci concediu… angajatorul a fost o perioada intelegator, acum nu prea caci ca ea sunt multi si imagineaza-ti brusc sa ai sucursalele fara angajati ca sunt toti p-acasa cu copiii… 3. cumnata mea, medic, fetita 7 ani, cu ajutor ocazional de la o vecina… ajunge acasa frnata si se apuca de teme cu fata caci adio afterschool sau o ia la spital cu ea… so, aceste vacante fortate/online blocheaza indirect ramuri intregi ale economiei. Angajatorii sunt din ce in ce mai putin intelegatori, astia cate mai supravietuiesc, avantajele fiscale sunt o gluma proasta, am rate la banca mai mari decat compensatia aia penibila oferita de stat… solutia e vaccinarea in randul adultilor care sa opreasca raspandirea in randul copiilor, nu online-ul care sa ne puna in pericol si mai mult job-urile. Abia in gimnaziu ai un copil suficient de independent si responsabil pe care sa il lasi singur acasa cu scoala online… sunt inconjurata de parinti epuizati, la fel si eu, jonglam de la o sapt. la alta… si nu se mai termina odata. Si on top of all these, eficienta scolii online este o gluma!

      (Citează)

    • Da, dar nu pornim de la presupunerea că părinții epuizați și școala făcută la un nivel mai prost sunt răul mai mic în pandemie? Că nu se moare de la un an de școală făcută prost (nu e ca și cum școala scotea numai premianți), dar de la covid da?

        (Citează)

    • Nu inteleg argumentele legate de faptul ca nu are cine sa stea cu copilul acasa. Vrei sa spui ca daca nu ar fi pandemie, copilul de un an jumate si cel de 7 ani ar sta la gradinita, scoala si afterschool cat sta parintele la serviciu, plus timpul petrecut pe drum? Practic, copilul ar pleca de acasa la 8 dimineata si s-ar intoarce la 6 seara? Sa imi fie cu iertare, dar asta e mare prostie, de asta la scoala in clasele primare se fac doar 4 ore, copilul are nevoie sa petreaca timo cu parintii, sa se joace, etc.
      Afterschoolul este aceasta gaselnita a societatii moderne pt parintii care vor sa se ocupe de copii cate 2 ore inainte de culcare si in weekend…

        (Citează)

  25. Hai sa îți mai dau câteva teme.
    Ce spunea practica medicală acum vreo 30-40 de ani și cum am avut o generație de infectați cu HIV?
    Ce se spunea referitor la fumat in sarcină?
    Dar referitor la anumite medicamente luate în sarcină?
    Că fapt divers, vaccinarea este o “soluție” caracteristica anilor 1990. Cercetare și tehnologie in medicina in 2020 nu înseamnă vaccinare. Daca ar fi așa simplu, hai vaccinare obligatorie din ușă în ușă și în 30 de zile ai rezolvat problema. Asta e soluția?

      (Citează)

  26. Într-un mod cat se poate de ironic nepoata mea a luat Covid in vacanță de la mama-sa care nu prea știe de unde l-a luat că lucrează de acasă de 5 ani de zile. Asta in condițiile in care tatăl e plecat in voiaj.

    De aici trag concluzia că nu doar la școală nu trebuie sa ii ducem dar trebuie sa ii izolăm total. Bine îi alienam un pic dar nu ii omoram!

      (Citează)

  27. Catutzi:
    Și eu și soția lucram in Romania la o firma de studii clinice. Nici un studiu nu este falsificat!

    Mănânci rahat și arunci cu rahat inutil

    Nici o firma farmă nu își permite să se joace cu viețile oamenilor. Dovada stau cele 90% din studii care sunt abandonate pe parcurs.

    în primul rând nu mănânc rahat și nu arunc cu rahat.
    în al doilea rând, trucarea rezultatelor se pot face atât la nivelul societății care derulează studiul (mai puține cazuri) cât și la sit. cum se face la sit? prin înrolarea unor pacienți care nu corespund în fapt criteriilor și obținerea unor rezultate foarte bune etc etc.
    uite, dacă lucrezi în studii, poți să îi spui și tu lui radu cum e cu studiile, părțile bune, părțile mai puțin bune etc etc. este un domeniu extem de interesant. nu știu funcțiile voastre și pregătirea voastră dar clar aveți informații interesante.

    dar dacă deja a apărut informații certe că studiile au fost „alterate” pentru pfizer, are rost să negăm cum se derulează?
    la fel că în privat nu există corupție? hai pe bune?!

      (Citează)

  28. Nu uitați ca tocmai s-au cumpărat teste pt elevi. Poate cineva are nevoie de bani .

      (Citează)

  29. @nwradule se vede că nu mai ești elev/student, să vezi ce înseamnă cu adevărat școală “online” și cît poate fi de nașpa. Tu vorbești pur ipotetic, nu ești nici elev și nici părinte de copil de școală.

    Școala online a fost o soluție de criză pe termen f. scurt (ceva de genul, max o lună, cît durează o carantină “normală”). Este aberant să se extindă pe un an școlar sau mai mult.

      (Citează)

  30. unde sunt datele care sa justifice inchiderea scolilor? si asta nu inseamna un spike pe un tabel.
    tu te uiti prin parcuri cat a fost inchisa scoala??

    exista vaccin, viata merge mai departe.

      (Citează)

    • Pai ce înțelegi prin date atunci? Restul datelor sunt în saci de morgă.

      Parcuri? Compari 5-6 oameni stând împreună în aer liber pentru o oră cu 25 de oameni stând împreună în spațiu închis neventilat pentru 6 ore? Și apoi vrei date?

        (Citează)

  31. De ce se insista asa tare pe scoala in format fizic? Pentru ca poate intr-un final se gandesc si guvernantii la educatie. Scoala online nu a fost si nu este o solutie nici in state mai dezvoltate.

    Poate doar pe la facultate sa aiba rezultate. Desi personal pot spune ca si acolo interactiunea cu alti oameni m-a schimbat, nu doar ce predau acei profesori.

      (Citează)

    • Nu știu dacă un an de școală proastă este mai rău decât pandemia. Școala proastă se mai poate recupera și corecta după aceea.

        (Citează)

  32. Trebuie gasite solutii plecand de la ideea ca scoala ramane deschisa, restul sunt detalii, se poate adapta. Au pierdut un an foarte important si lucrurile nu mai pot continua. O inchizi doar ca ultima masura, nicidecum inaintea restaurantelor, nicidecum inaintea carantinarii.
    E parerea mea. Copiii au nevoie de scoala fizica, de socializare. Boșorogii nevaccinati sa-si asume.

      (Citează)

  33. Stiu ca am ajuns la final dar o sa impartasesc totusi experienta mea: am inceput un nou job de curand si pentru ca trainerita avusese contact cu cineva cu covid primele 3 zile din 8 s-a tinut online training-ul. A fost mult mai lent, preda undeva la 60-70% din informatia pe care ar fi predat-o live, ai diverse lag-uri pentru ca nu poti vorbi in acelasi timp, daca ruga pe cineva sa arate ceva, pana shareuia ecranul dura etc, este muuuuuuult mai obositor sa fii atent la un ecran 8 ore decat sa fii atent la ce se intampla live in sala. Overall a fost naspa si toti abia am asteptat sa vina fizic la birou. Atunci am inteles in sfarsit de ce majoritatea oamenilor pe care ii stiu urasca scoala online.

      (Citează)

    • Este un unghi de a vedea lucrulile. Povestea mea este din celalalt unghi. Lucram ambii parinti de acasa la o corporatie din Bucuresti. Copilul clasa a 2-a la o scoala de stat fara pretentii din afara Bucurestiului. La inceputurile online-ului a fost mai greu intr-adevar… pana au invatat cadrele didactice care e treaba cu online-ul. Dupa cateva luni insa, lucrurile au inceput sa mearga ca unse. Invatatoarea (poate si datorita varstei mai tinere) a percutat perfect tehnicile de predare, skill-urile tehnice si a adoptat perfect tot ce i s-a pus la indemana (de catre primarie si parinti in mica parte): laptop, tableta grafica, lavaliera, camera externa HD, smart board. (asta pe langa tool-urile pe care le avea la clasa de cand se preda fizic – imprimanta, proiector etc.) – retineti – clasa a 2-a scoala din afara Bucurestiului. In conditiile astea a reiesit ca se parcurge mult mai multa materie in sistem online (copiii in clasa sunt galagiosi, invatatoare sta sa ii potoleasca pe fiecare se pierde mult timp pana trece pe la fiecare banca sa vada progresul fiecaruia.. etc). In online toata lumea in afara de invatatoare isi inchide microfoanele, vorbeste doar cand i se cere. Se lucreaza pe o platforma de e-learning foarte flexibila avansata si intuitiva.
      A fost si perioada cand s-a mers hibrid sau numai la scoala. Haos generalizat. In hibrid copiii din online terminau taskurile date mult mai repede si mai eficient decat cei care erau fizic in clasa si care aveau alte distractii la indemana (colegul de banca, si faimoasa socializare in timpul orei).
      Cat despre faimoasa socializare – da, este necesara, dar se poate face si altfel decat intr-o colectivitate de 30 de persoane, unde nimeni nu respecta nicio regula sanitara (cei mici nu au nicio treaba sa poarte masti in clasa – cel putin in cazul pe care il prezint eu). Copilul meu socializeaza cu copiii din comunitatea de pe strada pe care locuim, are multi de varsta lui, toti ne stim, suntem vaccinati, toti suntem foarte aware de reguli si le respectam. Cu colegii din clasa socializeaza strict online.
      Deci da, inteleg problemele cu online-ul in majoritatea cazurilor, inteleg ca eu sunt un caz fericit poate, dar sunt asa si pentru ca scoala, clasa si invatatorul copilului meu sunt un exemplu ca daca se vrea si se munceste, SE POATE, chiar si mai bine decat inainte, si din acest motiv cel putin pentru mine si scoala copilului imi doresc scoala online.
      “Invatamant online = invatamant fake”, “o pacaleala”, “ore inexistente”, “probleme tehnice”, “imposibilitate” sunt sinonime pentru nu vrem, ne e sila, de ce sa schimbam ceva ce cumva merge..etc

        (Citează)

  34. nwradu: Chiar tu ai niște certitudini în anumite subiecte și acestea te fac să spui direct “abține-te de la sfaturi, rămâi la burgeri”. Nu ți se pare ipocrizie să mă acuzi apoi pe mine de același lucru? Lăsând la o parte că răspunsul meu ar putea fi “unde vezi sfaturi aici?”

    atunci hai să îți răspund strict la subiect, deși arunci pisica peste gard.
    pe statistici, ce incidență avem la copii, câte cazuri grave câte decese?
    de părinți sau bunici? vrei să vorbim? păi nu e vina copilului pentru comorbitățile din familie și nu mi se pare normal să văduvesc pe cei fără vină eptnru că bunicii/părinții au dus uns til de viață nesănătos. da? cu atât mai mult cu cât există posibiltaitea de a te vaccina dacă te consideri vulnerabil.
    vezi că în mesaj ai dat-o în altele în condițiile în care eu doar ți-am atras atenție că paote „certitudinile tale nu sunt bune”.
    rămân la același sfat și îmi fac ieșirea de pe acest blog. stai departe de la a da sfaturi legate de educație și sănătate.

      (Citează)

  35. Ai reiterat in mai multe comentarii ca “nu e mai rau un an de scoala proasta decat pandemia”. Bazat pe ce? Cum calculezi efectele pe termen lung? Parerea mea e ca subestimezi mult aceste efecte.
    Asta primavara am fost prima data cu cel mic la un loc de joaca in parc. L-a prins pandemia fix cand a inceput sa mearga si un an de zile n-a stat decat in casa, curte si in fata casei (si a fost unul din aia norocosi care au asa ceva).
    Ei, cand a ajuns in parc fugea ca un bezmetic de la o instalatie la alta ca nu se putea hotari in care sa se dea prima data. Mi s-a rupt sufletul, iti zic.
    Toti copiii s-au salbaticit, nu stiu sa interactioneze unul cu altul, or atata timp pierdut la varsta asta (jumate din viata lui) e IMENS. Tare sunt curios de niste studii pe tema asta in viitor.

    Deci da, atata timp cat exista vaccin gratuit la discretie, nu sunt de acord sa inchizi scolile decat daca ai epuizat orice alta forma de control al pandemiei.

      (Citează)

    • Exista studii facute (eu am vazut in GB) care au masurat impactul acestui an pierdut si e destul de nasol. Au comparat rezultatele la teste cu cohortele anterioare.

      Si da, si eu am vazut copii in parc care se comportau de parca scapasera din inchisoare – nepotul meu e asa, probabil pt ca e mai mic decat ai mei si e singur la parinti. Pe ai mei sigur i-a ajutat faptul ca sunt doi.

        (Citează)

  36. Ela:
    Nu uitați ca tocmai s-au cumpărat teste ptelevi. Poate cineva are nevoie de bani .

    Si aici informatia exacta cu cine a castigat bani din asta (spoiler:Sile Camataru e printre ei). Poate asta ajuta sa raspundem la intrebarea “de ce sunt scolile deschise?”

    https://www.g4media.ro/opt-firme-au-castigat-loturile-2-si-3-din-licitatia-pentru-testele-de-saliva-destinate-scolilor-impartind-intre-ele-236-de-milioane-de-teste.html

      (Citează)

    • Cel mai mare tun din pandemia asta. 236 milioane de euro aruncati pe geam, nu se vor folosi nici macar 10% din testele alea. In primul rand nu are cine sa le faca, in al doilea rand daca ar avea cine sa le faca doua zile pe saptamana ar face in loc de scoala teste. Daca ar dura 5 minute de elev (desi dureaza vreo 10), cam aia e scoala pe ziua respectiva.
      De fapt aici sta si raspunsul in insistenta dobitocilor sa inceapa scoala cu prezenta fizica. Oamenii au dat un tun si acum incearca sa ii gaseasca justificarea.

        (Citează)

  37. Prefer scola cu prezenta fizica din urmatoarele motive. Am 2 fete una la gradinita grupa mare si una la scoala clasa a 3-a. eu si sotia lucram in IT(de acasa) de cand a inceput pandemia. Fetita cea mica cand a inceput pandemia era grupa mica si din martie pana in iunie nu a facut nimic, am primit in ultima saptamana un mesaj pe whatsup si au facut sambata un call de 45 de minute pe skype sa se mai vada copii si sa mai discute si cu doamna. La grupa mijlocie au fost 3 saptamani la inceput si 4 la sfarsit. Acum la fel este gradinita si la grupa mare cateva saptamani pe ici pe colo nu legate nici acelea asa ca nu a inteles si asimilat ce avea nevoie acest copil la gradinita: socializarea, joaca cu alti copii si alte concepte care se invata ca sa devii un om social. Noi acasa nu prea avem timp deoarece esti tot timpul in sedinte, treaba care decand cu pandemia toti sefii profita ca biroul este deja la tine acasa. Fata cea mare ce sa mai zic, a trebuit sa invete rapid sa se descurce pe un laptop si sa faca debugging/repare ca parinti erau ocupatii in acel moment, deoarece trebuie folosite mai multe tooluri de conferinta ca fiecare profesor are metoda lui. In acelasi timp mai ajuta si pe doamna si ceilalti parinti ca noi suntem IT-isti trebuie sa ne pricepem la asta. Ca sa nu ramana in urma a trebuit sa luam si meditatii, normal ca tot pe laptop asa ca alte ore in fata ecranului. Din punct de vedere scolar deja intram in al 3-lea an asa ca 1 an scolar este incorect din punctul meu de vedere. Nu mai punem la socoteala ca nu mai facem fata ca parintii, la munca nu mai performam cum e normal, puterea de cumparare a scazut si nevoile au crescut deoarece incet incet laptopul a cedat in celel din urma si am luat alt calculator. In concluzie pentru mine scolala online este necesara in anumite conditii, daca se reuseste o testare in masa a copiilor si o vacinare a adultiolor cu care intra ei in contact, plus metodele de preventie din scoala(masca, igiena mainilor si a salilor de clasa) se poate merge la scoala. Tin sa mentionez ca este o parere personala si nu inseamna ca am dreptate sau ca nu sunt de acord cu alte pareri, doar de asta discutam civilizat aici.

      (Citează)

  38. Pe copilul meu l-am tinut in online de la inceputul pandemiei pana acum. Motive de sanatate, detaliile nu conteaza.
    Doarece lucrez remote am putut sa observ atat perioada cu online toata clasa cat si perioada hibrid (al meu online, restul fizic).

    Este doar o simpla impresie ca fizic se face scoala mai bine. Total gresit! In format fizic peste 50% din ore sunt pierdute (profesorii vin cu mare intarziere la ore, multa galagie, “liniste va rog”, “va rog sa va potoliti”, etc, obraznicii maxime din partea copiilor, profesorii dicteaza din manuale si copii scriu ca niste roboti), multi copii chiulesc sau neatenti. Mult balast fara fundament si esenta.

    Cat a fost online au invatat sa umble cu Power Point, au facut informatica pe calculatoarele de acasa nu pe hartie la scoala, au invatat sa foloseasca email-ul si calendarul din Google, au facut proiecte in format digital, au creat/editat video, etc. Au capatat cunostinte informatice avansate pe care nu le-ar fi obtinut nici pana la finalul liceului. Cei care au vrut sa invete au invatat mult mai bine in online, cei care au vrut sa se joace s-au jucat (dar sa nu ne facem iluzii ca fizic ar fi fost atenti la ore)

    Din pacate multi profesori sunt depasiti de tehnologie, le este frica de ea. Vor sa aiba proiecte desenate pe hartie, nu digital. Nu vor sa invete sa umble cu calculatorul! Dupa peste un an si jumatate nu stiu sa remedieze probleme banale precum setat volum calculator, pornit camera, trimis un link de Google classroom.

    Relationare? Socializare? Oare am uitat toti cum era inainte de pandemie? Cum ne vaitam ca pe vremea noastra stateam pe afara nu cu ochii in telefoane precum generatille tinere?

      (Citează)

    • Exact despre asta am scris mai sus, completarea perfecta. Nu am vrut sa ma intind cu romanul ca deja scrisesem prea mult. Copilul meu a capatat mult mai multa informatie si deprinderi (nu numai) digitale decat daca ar fi fost la scoala fizic. SIgur si cu un pic de implicare din partea nostra a parintilor.
      Este cazul meu si il credeam singular – ma bucur mai mai e cineva care impartaseste aceeasi parere.

        (Citează)

    • pai daca le-au deprins atat de repede in pandemie inseamna ca le puteau deprinde oricand la fel de repede, de exemplu in prima luna de angajare

      deci este un fals avantaj asta

      nu ajuta cu nimic faptul ca le-au deprins acum, pentru ca nu e ca si cum cu cat incepi mai devreme cu atat ai sanse mai mari sa ajungi expert de nivel mondial in powerpoint sau etc

      nu, exista o curba de invatare foarte abrupta la inceput, si apoi cunostintele stagneaza la acelasi nivel zeci de ani

      asta inseamna ca nu e nici un avantaj sa parcurgi partea ascendenta a curbei mai devreme decat ai nevoie ca sa folosesti acele unelte – or, copiii nu au nevoie de uneltele alea in absenta pandemiei

      daca nu ma credeti, uitati-va la colegii vostri de la munca cum nu stiu sa faca nimic in plus decat chestii de baza cu aceleasi unelte despre care vorbiti, desi ei le folosesc de zeci de ani

        (Citează)

  39. Neînțelegerea vine din dezacordul asupra interpretării datelor, a consecințelor, nu asupra datelor în sine.
    Da, școlile pot crește riscul transmiterii bolii.
    Numai că o parte dintre noi nu vedem asta ca pe un motiv suficient pentru închiderea lor (sau mutarea în online, care e cam același lucru, cel puțin pentru nivelul preuniversitar).
    De aceea școlile trebuie să funcționeze normal, pentru că sînt un sector esențial al vieții umane, al societății, al angrenajului socio-culturalo-economic. Și toată lumea e de acord că închidem doar activitățile „neesențiale”.

      (Citează)

  40. Marean:
    pai daca le-au deprins atat de repede in pandemie inseamna ca le puteau deprinde oricand la fel de repede, de exemplu in prima luna de angajare

    deci este un fals avantaj asta

    nu ajuta cu nimic faptul ca le-au deprins acum, pentru ca nu e ca si cum cu cat incepi mai devreme cu atat ai sanse mai mari sa ajungi expert de nivel mondial in powerpoint sau etc

    Nu inteleg legatura cu prima luna de angajare.
    Era vorba de niste copii de 8 ani… clasa a 2-a – care au invatat chestii basic cum sa se descurce intr-un mediu digital avand nevoie de asta pentru indeplinirea unor taskuri. Nu zice nimeni ca vor ajunge programatori de VR sau experti in powerpoint. Important e ca au invatat niste tooluri care or sa le foloseasca strict pentru a-si diversifica metodele de invatare in viitor… cand totul va fi mai complex.

      (Citează)

    • legatura e ca nu ajuta cu nimic sa inveti chestiile astea inainte de a avea nevoie de ele (de ex la angajare)

      deci asta nu poate fi un argument in favoarea scolii online

      da, toti copiii au invatat f repede, pt ca au avut nevoie si pt ca e f usor de invatat, insa pt viata lor e complet irelevant, nu-i ajuta cu nimic “in viata”

        (Citează)

  41. Marean:
    pai daca le-au deprins atat de repede in pandemie inseamna ca le puteau deprinde oricand la fel de repede, de exemplu in prima luna de angajare

    deci este un fals avantaj asta

    nu ajuta cu nimic faptul ca le-au deprins acum, pentru ca nu e ca si cum cu cat incepi mai devreme cu atat ai sanse mai mari sa ajungi expert de nivel mondial in powerpoint sau etc

    nu, exista o curba de invatare foarte abrupta la inceput, si apoi cunostintele stagneaza la acelasi nivel zeci de ani

    asta inseamna ca nu e nici un avantaj sa parcurgi partea ascendenta a curbei mai devreme decat ai nevoie ca sa folosesti acele unelte – or, copiii nu au nevoie de uneltele alea in absenta pandemiei

    daca nu ma credeti, uitati-va la colegii vostri de la munca cum nu stiu sa faca nimic in plus decat chestii de baza cu aceleasi unelte despre care vorbiti, desi ei le folosesc de zeci de ani

    Nu stiu cum e in alte parti dar la noi la munca sunt teste inca din etapa de angajare cu tool-urile software folosite. Inclusiv power point sau excel. Nu sta nimeni sa iti arate dupa aceea cum sa le foloseti, ci la ce sa le folosesti. Sa vezi momente triste cu tineri care nu stiau nici sa foloseasca bine tastatura ca au avut doar telefon sau tableta…

      (Citează)

    • ideea e ca aceste skills de baza se pot invata repede si usor atunci cand ai nevoie de ele

      deci nu poate fi asta un argument in favoarea scolii online

        (Citează)

  42. deci nu poate fi asta un argument in favoarea scolii online

    Nu este un argument, este doar un avantaj venit o data cu scoala online. Pentru cei care vad numai dezavantaje asta nu conteaza oricum.

      (Citează)

  43. Marean:
    legatura e ca nu ajuta cu nimic sa inveti chestiile astea inainte de a avea nevoie de ele (de ex la angajare)

    Dl Marean, probabil sunteti apropiat de varsta mea, nici eu nu am avut nevoie de chestiile astea decat cand m-am angajat… eventual in anii de facultate, la licenta…
    Newsflash – acum se folosesc din scoala primara…. si nu numai pentru scoala online. Deci nu le-au invatat inainte sa aiba nevoie de ele, nicidecum.

      (Citează)

    • mie mi se pare ca daca nu le stiau pana acum, e pentru ca nu au avut nevoie de ele, corect?

      le-au invatat o data cu scoala online, adica exact cand au avut nevoie de ele.

      daca nu era scoala online, le-ar fi invatat mai tarziu – evident mai devreme decat le-am invatat noi, dar tot exact cand ar fi avut nevoie de ele

      :-)

      PS daca vreti sa ii ajutati pe copiii vostri cu calculatoarele pe viitor, invatati-i de mici engleza si se vor descurca f bine si cu tehnologia, ca totul e facut sa fie intuitiv, daca stii limba

        (Citează)

    • Nu numai elevii au avansat ci si profesorii in cazurile de mai sus. Si cine a zis ca avansul s-a or se va limita la atat?

      Lumea avanseaza, unii insa se chinuie sa se opuna si sa spuna ca nu se poate.

      Europa baga bani in digitalizare si in energie verde de acum pentru ce va fi mai tarziu (pactul ala pentru rezilienta). Noi ne chinuim cu altele atat pentru ca avem alte chestii de recuperat dar si pentru ca ne opunem.

        (Citează)

  44. Marean:
    mie mi se pare ca daca nu le stiau pana acum, e pentru ca nu au avut nevoie de ele, corect?
    le-au invatat o data cu scoala online, adica exact cand au avut nevoie de ele.
    daca nu era scoala online, le-ar fi invatat mai tarziu – evident mai devreme decat le-am invatat noi, dar tot exact cand ar fi avut nevoie de ele

    pe acest principiu nu ar trebui sa invete mai nimic la scoala ca nu au nevoie acum de acele informatii.
    Sa nu mai vorbim de derivate, integrale sau logaritmi. De aceste informatii s-ar putea sa nu aiba nevoie niciodata…

    Si ca tot ai spus de engleza: azi cred ca au facut in sistem fizic maxim 15 minute din ora de engleza. La fel la biologie. Profesorii au intarziat la ore, 10 minute s-a strigat catalogul si in rest discutii pe langa subiect. In online se facea engleza 95% din ora. La fel biologie. Si nu intarziau la ore. Aceiasi profesori.

    Dar daca copiii sunt la scoala fizic ne mintim singuri ca si primesc automat educatie si cunostinte.

      (Citează)

    • majoritatea cunostintelor se acumuleaza in timp, cladesti peste ce stii deja.

      nu e cazul in legatura cu folosirea tehnologiei de catre copii la nivelul asta de om normal (daca era programare de exemplu, da, stateau altfel lucrurile)

      nu stiu ce sa mai zic, ca mi se pare ca e destul de clar: copiii au invatat f usor sa se descurce la computer.

      asta e dovada clara ca e foarte usor sa inveti asta, deci o puteau face oricand.

      e bine sa stie la computer, nu zic nu, ce zic e ca asta nu poate fi un argument in favoarea scolii online

        (Citează)

  45. nwradu:
    Ok, bun răspuns, logic.

    Ce faci însă cu situația reală în care nu toți adulții cu care interacționează sunt vaccinați?

    Depinde de la scoala la scoala, obiectivul fiind sa incurajezi scoala fizica acolo unde profesorii sunt toti sau covarsitor vaccinati respectiv scoala aplica masuri clare si eficace pentru a detecta/opri aducerea virusului dinafara in scoala.
    La scoli private, se poate. La noi cel putin, cred ca au fost max 5 caxuri de covid in scoala de la debutul pandemiei.
    Parintele nu poate opta sa-si excluda copilul de la testare sau sa nu se supuna protocolului fara ca astfel sa opt-out implicit din scoala, alltogether.
    In rest, atata vreme cat e minimizata rezonabil doza de risc, copilul isi poate continua scoala in regim normal.
    Iar asta se poate face la orice scoala, cu conditia sa nu ai cretini care se prefac ca conduc invatamantul. Iar la stat, mai depinde si de parinti ce isi doresc. Ca nu poti nici sa nu te vaccinezi, nici sa nu dai acceptul pentru testarea copilului, nici sa nu fii vocal in a expune si denunta profesorii nevaccinati dar sa pretinzi ca scoala sa se desfasoare in format fizic.

      (Citează)

  46. Iulian

    Dar daca copiii sunt la scoala fizic ne mintim singuri ca si primesc automat educatie si cunostinte.

    Corect. SI nu numai noi ne mintim… si unii profesori ne mint ca ofera asa ceva… dar sunt copiii tampiti si nu asimileaza.

      (Citează)

  47. Scolile ar trebui ultimele inchise si primele deschise. Punctele 1-3 de mai jos s-au observat la nivel global.

    1. De cand a inceput pandemia numarul de sinucideri in randul adolescentilor a crescut. Criza creata de Covid are un impact foarte mare asupra sanatatii mentale a adolescentilor.

    2. A crescut numarul copiilor ce raporteaza abuzuri verbale si fizice din partea parintilor. Iar un impact foarte mare asupra sanatatii mentale a copiilor.

    3. Multi copii fac foamea acasa, ei se bazau pe mancarea gratis oferita de scoala.

    4. Text luat de pe situl unei scoli din UK.

    Any absence in term time destroys the continuity of a child’s education and reduces their chances of success.

     One day of school missed = 6 hours missed learning
     One day off school per school month = approximately 57 missed lessons per year
     90% attendance for a year = approximately 4 weeks off school (over 100 lessons missed)
     90% attendance for 5 years = Half a year off school (over 500 lessons)

    Cu alte cuvinte Romania vrea sa ajute copiii si sa le ofere sanse mai mari de reusita in viata sau merge pe un an de școală făcută prost nu face rau?

      (Citează)

    • @Cata: vorbim de România, nu de alte țări. Măsurile trebuie raportate la situația de aici și la specificul școlii românești. Cum au murit mai mulți minori? Prin sinucidere sau de la covid? Ai vreo cifră despre asta?

        (Citează)

    • @Cata
      1. Ai gasit vreo statistica de unde sa rezulte ca a crescut numarul de sinucideri? Eu am cautat si nu am gasit nimic. Cam toate statisticile arata ca, desi in anumite zone a crescut numarul celor care sufera de depresii, numarul de sinucideri este la acelasi nivel sau chiar mai mic.

      2. Asta cu abuzurile din partea parintilor este posibil sa fie adevarata (desi din nou nici aici nu am vazut o statistica relevanta). Dar aici trebuie sa ne gandim ca este o problema mult mai grava cu acesti oameni care nu sunt in stare sa petreaca timp cu copilul fara sa devina agresivi.

      3. Daca luam in calcul mancarea oferita in scolile din Romania (un corn uscat si 100-200 ml de lapte aproape degresat) nu cred ca sunt chiar atat de multi care se bazau pe aceste alimente. Oricat ai fi de sarac, un corn de 50 de bani tot iti permiti sa cumperi pentru copil.

      4. Textul asta nu exprima nimic concludent. Normal ca daca lipsesti o zi de la scoala (zi care are 6 ore), pierzi 6 ore de invatamant. Dar corect ar fi sa se faca o paralela intre 6 ore de scoala fizica (+ 1 ora pe drum dus-intors) raportat la 6 ore de scoala online. Cat pierde copilul in aceasta situatie?

      Presupunem ca in Romania nu exista teste standardizate la scoala, dar in tarile astea cu apa calda exista. De ce nu arata scolile din Marea Britanie care au fost rezultatele celor ce au invatat acasa raportate la rezultatele generatiilor precedente?

        (Citează)

  48. Cata:
    Scolile ar trebui ultimele inchise si primele deschise. Punctele 1-3 de mai joss-au observat la nivel global.

    1. De cand a inceput pandemianumarul de sinucideri in randul adolescentilor a crescut. Criza creata de Covid are un impact foarte mare asupra sanatatii mentale a adolescentilor.

    2. A crescut numarul copiilor ce raporteaza abuzuri verbale si fizice din partea parintilor.Iar un impact foarte mare asupra sanatatii mentale a copiilor.

    3.Multi copii fac foamea acasa, ei se bazau pe mancarea gratis oferita de scoala.

    4.Text luat de pe situl unei scoli din UK.

    Cu alte cuvinte Romania vrea sa ajute copiii si sa le ofere sanse mai mari de reusita in viata sau merge pe un an de școală făcută prost nu face rau?

    Alo… Cata… suntem in Romania… cati copii romani se bazeaza pe mancarea gratis oferita in scoli in Roamania?… sau arata-mi un adolescent roman care s-a sinucis ca nu mai merge la scoala… +.. punctul 4 se refera la orele de scoala ratate total… nu la orele de scoala online. Iar despre punctul 2… ce sa zic?… o fi asa… aici e vorba de cat de mult iti convenea faptul ca scapai de copil de acasa 5 ore pe zi. Depinde si de parinti cum percep asta.. ca pe o oportunitate sa ii ajute mai mult pe copii sau ca o corvoada.

      (Citează)

  49. nwradu:
    @Cata: vorbim de România, nu de alte țări. Măsurile trebuie raportate la situația de aici și la specificul școlii românești. Cum au murit mai mulți minori? Prin sinucidere sau de la covid? Ai vreo cifră despre asta?

    Cifrele lipsesc. OMS atrage atentia asupra cresterii cazurilor de sinucidere si lipsa statisticilor actualizate. Pentru tentativele de sinucidere nici nu sunt statistictici vechi pentru a compara cu anii de pandemie, pentru ca si partea asta e ingrijoratoare.

    https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2020-006072_RO.html

      (Citează)

    • Tu dai ca argument o intrebare transmisa catre Parlamentul European? O intrebare in care este specificat clar ca nu exista date statistice, deci logic este ca nu se poate afirma in cunostinta de cauza ca numarul sinuciderilor a crescut. Avem doar o ingrijorare ca acest lucru s-ar putea intampla.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Tu dai ca argument o intrebare transmisa catre Parlamentul European? O intrebare in care este specificat clar ca nu exista date statistice, deci logic este ca nu se poate afirma in cunostinta de cauza ca numarul sinuciderilor a crescut. Avem doar o ingrijorare ca acest lucru s-ar putea intampla.

      Ramanem doar cu ingrijorarea pentru ca datele au fost si vor fi insuficiente pentru a se sti exact.

        (Citează)

  50. skydive: Alo… Cata… suntem in Romania… cati copii romani se bazeaza pe mancarea gratis oferita in scoli in Roamania?… sau arata-mi un adolescent roman care s-a sinucis ca nu mai merge la scoala… +.. punctul 4 se refera la orele de scoala ratate total… nu la orele de scoala online. Iar despre punctul 2… ce sa zic?… o fi asa… aici e vorba de cat de mult iti convenea faptul ca scapai de copil de acasa 5 ore pe zi. Depinde si de parinti cum percep asta.. ca pe o oportunitate sa ii ajute mai mult pe copii sau ca o corvoada.

    Nu stiu cati copii romani se bazeaza pe mancarea gratis oferita in scoli dar acum cativa ani stiam un caz unde copilul ducea acasa lapte si cornuri daca mai ramaneau la sfarsitul zilei. Din experienta iti spun ca au fost momente in copilaria mea cand un corn si lapte pentru mine ar fi fost o delicatese. Adolescentii nu se sinucid ca e scoala inchisa si trebuie sa faca scoala online. Problemele de sanatate mintala la adolescenti apar din alte motive: nu mai interactioneaza fizic cu prietenii, stau prea mult cu parintii intr-un apartament de 2 camere, daca parintii se cearta non-stop linistea pe care o gaseau cand erau plecati la scoala conta pentru sanatatea lor mentala…si multe altele. Adolescentii se descarca povestind colegilor lucruri pe care acasa nu le pot discuta. Au sustinere, intelegere si se simt mai bine ca cineva ii asculta. Stresul cu scoala ii tine ocupati sa nu se gandeasca la alte tampenii…..
    In Uk s-a ajuns la concluzia ca nu prea se face carte cu scoala online si nici nu au reusit sa respecte programa scolara.
    Punctul 2 este o realitate.

      (Citează)

    • Cum s-a ajuns in Regatul Unit la concluzia ca nu se poate face scoala online? Au facut vreun studiu comparativ intre pregatirea online si cea fizica?

      In contextul in care se prevede o schimbare a mentalitatii pe termen lung si pare ca din ce in ce mai multi oameni vor lucra de acasa, nu cumva cei care se pregatesc din scoala in acest mod vor avea mai mult succes in viata?
      Poate cei care fac scoala online de la o varsta frageda vor capata mai multe competente digitale decat cei care se duc fizic la cursuri.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Cum s-a ajuns in Regatul Unit la concluzia ca nu se poate face scoala online? Au facut vreun studiu comparativ intre pregatirea online si cea fizica?

      In contextul in care se prevede o schimbare a mentalitatii pe termen lung si pare ca din ce in ce mai multi oameni vor lucra de acasa, nu cumva cei care se pregatesc din scoala in acest mod vor avea mai mult succes in viata?
      Poate cei care fac scoala online de la o varsta frageda vor capata mai multe competente digitale decat cei care se duc fizic la cursuri.

      Un articol interesant cu referinte la multe studii internationale ​gasesti aici: https://www.gov.uk/government/publications/learning-during-the-pandemic/learning-during-the-pandemic-review-of-international-research

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus