un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 31 octombrie 2021

31 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

La fiecare 16 ore, o femeie din SUA este împușcată mortal de un fost sau actual partener. Violență domestică în țara armelor la liber.

Un pensionar de 90 de ani a donat 100.000 de lei Maternității din Sibiu. Frumos gest, felicitări respectivului domn.

Interviu cu coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia. Mi-a plăcut ideea de a programa direct la vaccinare oamenii și, dacă se prezentau la ora respectivă, bine, dacă nu, asta e. Sunt sigur că a fost eficientă măsura aceasta.

Cât de des se tund românii și cât cheltuie pe asta. Observ că sunt cam în medie.

Boeing 787 Dreamliner a împlinit 10 ani. Am zburat și eu cu unul, o să povestesc cândva experiența.

Disney+ va avea un documentar despre Beatles. Folosește imagini filmate în 1969 și nefăcute niciodată publice.

Consilieri PMP arestați pentru trafic de influență la Primăria București.

Cele mai bune trupe rock contemporane. Ehm, sure.

6 ani de la Colectiv și încă se caută vinovații. N-am nimic de zis. Nu pot decât să bănuiesc că atât durează astfel de procese complicate și că nu voi zice la fel și în 2030.

Un bărbat a descoperit că fundația casei sale era făcută din bile de bowling. Cică sunt solide, mai ales dacă pui nisip între ele.

Aroma de pumpkin spice nu conține dovleac. Dar creierul nostru reacționează bine oricum.

Cum arăta un prototip de iPod.

Bagel sub formă de pizza. Sau un sandviș mai mare, nu știu ce să zic:

Ce-i de vizitat prin China.

Cărți bune ale acestuia an.

FDA autorizează vaccinul Pfizer pentru copiii de 5-11 ani. În curând probabil și CDC-ul face asta și americanii se apucă de vaccinare. Mă aștept să înceapă și la noi, că de obicei România urmărește recomandările CDC și EMA.

Rețete mai dietetice. Burgeri de inspirație caraibiană.

    31 comentarii

  1. Singure si i-au ales, e problema lor ca raman cu jeguri violente. Si-mi este cam greu sa cred ca pana au pus mana pe arma s-au comportat exemplar.

    Programarea directa la vaccinare a functionat pentru ca oamenii au tendinta sa raspunda autoritati, s-au scris si carti pe tema asta gen The nudge.

    Nu ma costa aproape nimic tunsul, mi-am luat masina de tuns cand inca aveam melanoame pe crestet si cretinele de la frizerie se infigeau in ele cu ura cu pieptanul desi le atrageam atentia de fiecare data.

    Nu numai ca se cauta vinovati pentru Colectiv, unii dintre ei sunt primari din nou. Si e atat de simplu, e semnatura ca poate functiona clubul, puscarie. Este sef direct al celui care a semnat ca poate functiona clubul, puscarie x 0.6. Este seful sefului celui care a semnat, puscarile x 0.5 si tot asa pana la cel mai de sus din institutia respectiva.

    Bilele de bowling sunt pline in caz ca nu ai vazut pe Discovery cum se fac, sunt corp solid cu 3 gaurele, nu mai trebuie sa pui nici un nisip in ele.

      (Citează)

  2. Eu, de vreo doi ani, ma tund acasa. Mi-am luat o masina de tuns si in 5 minute ma fac “boboc”. Tuns scurt, uniform, fara pretentii de freze (ca oricum nu-mi prea ieseau). Recomand tuturor, n-aveti idee ce bine o sa va simtiti, incercati o data si 100% o sa ramaneti la tunsoarea asta.

      (Citează)

    • Ce masina de tuns ai ?

        (Citează)

    • Eu am MOSER CHROM2STYLE BLENDING EDITION și ma tund tot singur. Am nevoie de ajutor din partea stotiei la conturul din spatele urechilor și la spate, dar poți sa trăiești și fără asta.

        (Citează)

    • Subscriu. Am facut socoteala ca economisesc pretul masinii cam in 10-12 luni de tuns. Plus ca nu mai pierd timpul cu mers la frizer, asteptat pana se elibereaza scaunul. Dar, ma ajuta si podoaba capilara – mai mult spatii libere :-)

        (Citează)

    • Am o masina de tuns oarecare, luata din Lidl, parca. Oricum, ma tund o data la doua saptamani, parul nu apuca sa creasca. Mai fac direct cu lama ei, nu pun distantier, si cred ca raman 1-2 mm de par, cat sa nu fie chiar chelie. Pentru tunsori de genul asta orice masina e buna.

      Eu m-am tuns asa intr-o vara, cu gand sa revin la freza initiala dupa ce trecea canicula, dar mi-a placut atat de mult incat asa am ramas de atunci. N-as mai suporta claie de par.

        (Citează)

    • Musai sa aveti 2 masini de tuns. E o placere sa se strice unica masina, duminica seara cand esti tuns doar pe juma.
      Eu am 2 rowenta seria TN nujtucat. Ambele au bine peste 10 ani vechime. Ma tund minim la 2 saptamani, chiar mai des daca mi se pune pata. Dupa fiecare tuns, musai masina curatata. De uns nu le-am uns niciodata ca cica nu e nevoie, asa scrie in cartea lor. Am ajuns la performanta ca nici oglinda sau lumina nu-mi trebuie ptr tuns. S-a format mana asa bine ca merge de la sine. Frezura tip periuta 3mm sus, 1 si 2 mm laterale si spate.

        (Citează)

  3. Legat de programarea la vaccinare, asta ar insemna sa ai o lista cu numerele de telefon ale oamenilor. Yep, fa asta in Romania. Dar ideea pare buna pentru un stat care are o evidenta destul de buna a populatiei.

      (Citează)

    • Statul are așa ceva prin operatori, poate cu excepția celor pe cartelă. Pe mine m-a sunat poliția când a fost nevoie, fără să le fi dat vreodată numărul de telefon.
      La o adică se puteau trimite și prin poștă programările.

        (Citează)

    • Ponderea celor cu cartela in Romania e foarte mare. Mai sunt institutii care au numere de telefon (cum ziceai tu de politie, sau ANAF) dar nu e o baza de date nationala. Poate la noi ceva asemanator se putea face prin implicarea medicilor de familie care de cele mai multe ori au niste date de contact ale pacientilor.

        (Citează)

    • Bunică-mea de 85 de ani mi-a zis de la început ca dacă o programează medicul de fam ea se duce. Altfel nu iese din casă, ca e bătrână și nu o țin picioarele. E ceva psihologic cred legat de autoritate, compliance, comoditate.

        (Citează)

    • @Alex, crezi ca in Portugalia nu sunt persoane care folosesc cartele prepaid?

        (Citează)

    • Nu au fost sunați, ci statul le-a trimis o scrisoare prin poștă. E bine, eu rău! Depinde. Eu m-am vaccinat in ianuarie în România (persoană fara probleme medicale), colegilor de muncă din Vest, de aceeași vârstă cu mine, le-a venit rândul prin Iulie August. Deci eu am câștigat 6 luni in Romania.

        (Citează)

    • Programarea directa la vaccinare arata de fapt ca cineva acolo sus are un plan bine gandit: vaccinam in ordinea pericolului, X la ora h, y, la ora h prim etc. Asta inseamna ca pana la ziua z, avem vaccinare p% si putem sa incepem sa deschidem treptat, intai terasele, apoi restaurantele la interior etc. Asta inseamna o societate organizata.

      Ce a fost la noi a fost debandada neorganizata: face fiecare ce poate, daca poate, daca vrea, daca are timp. Ce ar putea sa iasa din asta?

        (Citează)

  4. Din alea 50 am auzit de Mastodon, Gojira și Foo Fighters. Ori sunt eu rămas în urmă pe subiect, ori articolul bate câmpii cu grație. Probabil o combinație.

    La tuns, stric media. Dacă am păr lung e ușor de ajustat, dacă mă rad iar nu-i mare filozofie, nu intenționez să folosesc alte stiluri, așa că s-a desființat de mulți ani ultima frizerie în care am intrat ca puștan .

    M-aș mira foarte să n-o ia dosarul Colectiv pe urmele celor cu mineriade sau lovi…revoluții. Aia e, dacă nu există un termen maxim peste care nu poți întinde pelteaua cu un dosar, noi să fim sănătoși.

      (Citează)

  5. nwradu:
    Pe mine m-a sunat poliția când a fost nevoie, fără să le fi dat vreodată numărul de telefon.

    Nu ți-ai dat numărul de telefon când ți-ai schimbat buletinul?

      (Citează)

  6. Si femeile alea de ce nu-si iau arme? Ca un pistol 9mm nu e asa scump, mai ales ca poti sa gasesti deja folosite, iar o cutie cu 50 de cartuse e vreo 25-30 de dolari.

      (Citează)

    • Da, este o solutie foarte buna. Sa-si ia si ele pistoale si sa doarma cu pistolul sub perna. Sau sa faca dus cu pistolul in mana.
      Crezi ca ala care vine sa le impuste, le anunta inainte ca sa aiba timp sa-si pregateasca pistoalele? Sau crezi ca daca tu personal ai avea pistol si ar veni unul inarmat la tine sa-ti ceara banii de exemplu, ai avea timp sa reactionezi?

        (Citează)

  7. sin:
    Si femeile alea de ce nu-si iau arme? Ca un pistol 9mm nu e asa scump, mai ales ca poti sa gasesti deja folosite, iar o cutie cu 50 de cartuse e vreo 25-30 de dolari.

    corect! eu chiar ma intreb cateodata de ce scolarii si studentii nu au arme in america.

      (Citează)

  8. Si in Spania (cel putin in anumite comunitati autonome) s-a mers pe aceeasi idee de a programa automat oamenii. Ideea este in felul urmator: aici fiecare om care are asigurare de sanatate publica este inscris la o policlinica. In fisa lui se afla toate informatiile inclusiv numerele de telefon de contact. Inainte de a incepe campania de vaccinare, s-a facut mega apel ca oamenii sa isi actualizeze datele de contact in cazul in care sunt expirate. Actualizarea se face inclusiv pe internet, pe app-ul special pe care oamenii il folosesc pentru programari pt consultatii la medicul de familie sau prin pur si simplu prezentarea la receptia policlinicii. Daca nu puteai sa ajungi la o programare (cum a fost cazul meu deoarece eram racit in perioada respectiva), sistemul te reprograma automat. Spre finalul verii, deoarece in august este luna de vacanta in Spania, au rugat oamenii care urmau sa fie programati sa indice (tot via internet) perioadele de timp cand NU vor fi in oras pentru a nu fi programati degeaba. Mi-a placut foarte mult organizarea si cum au pus totul la cale, mi s-a parut mai “civilizat” decat cum a fost in RO.

      (Citează)

    • Păi în Romania n-a fost deloc programare din partea autorităților. Dimpotrivă, oamenii s-au programat singuri, fiind de fapt tot cei care oricum se vaccinau. Dovadă cei 70% de șoșokari care se înghesuie acum fie la vaccin fie la morgă, care cum poate…

        (Citează)

  9. Rezistenta femeia aia, sa fie impuscata asa des. Dar a si avut multi parteneri.

      (Citează)

  10. Blackskull:
    Musai sa aveti 2 masini de tuns. E o placere sa se strice unica masina, duminica seara cand esti tuns doar pe juma.
    Eu am 2 rowenta seria TN nujtucat. Ambele au bine peste 10 ani vechime. Ma tund minim la 2 saptamani, chiar mai des daca mi se pune pata. Dupa fiecare tuns, musai masina curatata. De uns nu le-am uns niciodata ca cica nu e nevoie, asa scrie in cartea lor. Am ajuns la performanta ca nici oglinda sau lumina nu-mi trebuie ptr tuns. S-a format mana asa bine ca merge de la sine. Frezura tip periuta 3mm sus, 1 si 2 mm laterale si spate.

    Deci de 10 ani ai degeaba o a doua masina. Puteai sa stai linistit cu una singura, dar fricile astea…

      (Citează)

    • Nu e degeaba. Le folosesc pe rand. Un tuns una, un tuns ailalta.
      Si asta dupa ce am avut un panasonic inainte care fix dupa 6 luni m-a lasat intr-o duminica seara cu juma de cap tuns. Rezolvarea: invoit de la munca dimineata si mers rapid la frizer sa rezolve problema. Noroc ca era iarna si am putut sa pun caciula. Varianta maxima de urgenta era sa ma rad in cap.
      O masina buna si ieftina e rowenta TN1606F0. Pana in 70 lei la altex. Tanc.

        (Citează)

  11. Am baut la americani un Pumpkin Spice Latte si de atunci mi-a ramas gandul ca : ia uite ma ce fac astia, coc dovleac, il paseaza si apoi il folosesc la bauturi.
    Drept pentru care ma pregateam sa execut si eu o astfel de bautura. Citind articolul mentionat de tine, imi dau seama ca aromele sunt date de nutmeg,scortisoara si alte condimente . Multumesc pt articol !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus