un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce anti-vaxxerii sunt atât de vocali?

5 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

70 comentarii

Știți ce nu înțeleg? De ce anti-vacciniștii sunt atât de vocali în credința lor nefastă, de ce propovăduiesc cu atâta ardoare acest mesaj care poate duce, în cele din urmă, la moartea altor oameni?

Este treaba fiecăruia dacă se vaccinează sau nu, chiar dacă eu unul aș prefera să o facă toți. Cum treci însă și de pragul de la care decizi să urli cât poți, de la care decizi să încerci să convingi cât mai mulți oameni de pericolul închipui al vaccinului? Și asta în condițiile în care toți specialiștii spun că este safe, statisticile din lume și din spitalele României arată cel mai bine eficiența sa, iar singurele voci anti-vaxxers sunt pe Facebook, venite din propaganda rusă repetată de minți slabe. De ce le crezi pe acelea și le devii un apostol foarte vocal?

Mă uitam la o știre recentă. Un șofer de autobuz din Iași a fost concediat după ce a lipit pe autobuzul său mesaje anti-vaccinare (link).

Chiar nu înțeleg. Ești șofer de autobuz, singura ta legătură cu medicina este că faci stația lângă facultatea la care alții învață știința reală. Cum treci de la asta la a fi convins că vaccinul este cel mai nociv lucru din lume, nu o boală care omoară zilnic vreo 200 de români în prezent? Cum ajungi să fii atât de convins de ceea ce ai citit pe net încât lipești mesaje pe autobuz, deci prețuiești mai mult mesajul anti-vaxxer decât propriul loc de muncă?

Se întoarce omenirea cu susul în jos, pe cuvânt. Acum câțiva ani se râdea masiv de Olivia Steer. Acum zeci de mii sunt mai vocali decât Steer. Pandemia asta arată de fapt cât de mulți oameni aparent normali din jurul nostru explodează dintr-o dată, o iau complet razna pe niște teme în care nu au nici o miză și despre care nu știu nimic, ci pur și simplu aleg să lupte până la moarte (la moartea altora, la propriu) de dragul luptei.

Oare acești oameni nu pot înțelege nici măcar simplu fapt că mesajul lor anti-vaccinare poate duce la moartea altora? Că undeva prin meleagurile Internetului un om îi crede și cândva poate ia virusul și moare, nevaccinat? Mi se pare egoism să lupți cu patos împotriva măsurilor restrictive atunci când spitalele sunt pline și pandemia este în floare prin România; o să fie timp destul și pentru stat înghesuit în cinematograf sau fără mască la metrou. Dar cum să numesc comportamentul prin care lupți cu toate forțele împotriva medicamentului care poate salva atât de multe vieți? Care deja este demonstrat că salvează vieți?

Încep să cred că oamenii care s-au vaccinat nu sunt suficient de vocali la rândul lor în mesajul pro-vaccinare. Majoritatea s-au vaccinat și apoi au plecat să beneficieze de avantajele suplimentare aduse de injecție. Au călătorit, s-au distrat la festivaluri, au râs de șoferi de autobuz concediați sau de proasta aia de la AUR. În tot acest timp, tabăra anti-vaccin a fost vocală, a urlat pe unde a putut, a lipit afișe, a militat pentru dreptul de a mânca nestingheriți la mall, chiar dacă asta duce la moarte altora din jur.

Bătălia se dă de fapt pe convingerea celor neinformați, a celor care nu știu pe cine să creadă, iar acei oameni au auzit până acum doar una dintre părți. Tabăra pro-vaccin era la mare, bucurându-se de viață.

Părinții mei s-au vaccinat zilele trecute cu a treia doză. Sunt chiar mândru că au fost primii la coadă, ca să zic așa. Dilema mea acum este dacă să fac doza 3 cu Pfizer sau cu Moderna, că am impresia că mă pot programa la ce vreau eu în platformă.

    70 comentarii

  1. in romania are loc o selectie inversa incepand inca de cum 70 de ani, ceea ce a dus la cel mai redus nivel de inteligenta din regiune.

      (Citează)

    • Eu astăzi ies din izolare. Nici nu am simțit ca am Covid. Mi-am dat seama întâmplător că nu prea mai am miros. Nu dispăruse de tot. Am făcut un test rapid, mai degrabă în glumă, nevand niciun alt simptom. A iesi si la PCR.
      Nu am avut absolut nimic. Nu am tușit, nu am avut febra, nimic. Vaccinat în aprilie. Sotia, vaccinata, nu a luat. Niciunul dintre cei cu care intrasem în contact la serviciu nu a luat. Dar toți vaccinați.

        (Citează)

  2. Suntem aici pentru că lipsesc educația și încrederea în cei care ar fi trebuit să coordoneze campania de vaccinare(oarecum pe bună dreptate..au f***t țara asta de 30 de ani…cine sa ii mai creadă). Mă gândesc că acel șofer de autobuz ar fi înțeles mai mult dacă i se explica pe limba lui. Da… sună dur, dar românii sunt proști, inculți și foarte creduli în NU.
    Suntem în bula noastră de oameni care am mai dat pe la școală, am mai citit niște cărți, ne am cam prins cum stau lucrurile în viața asta. Dar este atât de mică bula asta.. 😢
    P.S.: Băgat doza 3 duminică ( la fix 8 luni de la rapel). Lupt cu niște dureri musculare după ziua cu frisoane de ieri. Revin la normal în curând. 😁

      (Citează)

  3. las aici un articol cu date despre romania
    http://addictive-strategy.com/si-totusi-de-ce-nu-ne-vaccinam/
    ft bine scris cu date si analize intre GDP per capita, testele PISA etc si rata de vaccinare
    da….correlation does not imply causation . but still.

      (Citează)

  4. Dar e o luptă cu morile de vânt, fără nicio finalitate. E o energie risipită în van – încercarea de a-i convinge să se vaccineze. Și e ok așa, am ajuns la concluzia asta după multe luni de argumente epuizante cu rudele mele antivaxxeri. Poate sunt cinică, dar e foarte posibil să le mănânc coliva și nu mă mai încearcă niciun dram de empatie. Fiecare face ce-l taie capul, ne auto-sabotăm la limita imbecilității, și cam aia e.

      (Citează)

    • Perfect de acord. Doar ca din vina lor mor la pachet si oameni nevinovați care nu mai au loc in spitale sa se trateze/opereze de alte boli. Ar trebui ca toți aceștia care refuza vaccinul sa nu fie tratati de covid in spitalele de stat…

        (Citează)

    • Problema este că mor oameni nevinovați, da.

      Era interviu cu una internată în spital: “-De ce nu v-ați vaccinat? -Am auzit la televizor că face rău”. Ce poți să-i reproșezi acelei femei, că n-a știut să citească și surse străine de informare? Că nu s-a pricepul la ARN mesager? Ea a văzut ceva la televizor și a crezut.

      Alții cred de la rude cărora le acordă încredere, alții sunt influențați de anturaj șamd.

      Deea: Poate sunt cinică, dar e foarte posibil să le mănânc coliva și nu mă mai încearcă niciun dram de empatie.

      La cel mai cinic nivel, ar trebui să te deranjeze că din cauza lor nu te poți bucura de toate libertățile oferite ție de vaccin, pentru că pandemia nu încetează.

        (Citează)

  5. Pai mie minse pare simplu raspunsul la intrebarea din titlu: sunt vocali pentru ca este o oportunitate buna sa stranga capital politic fie pentru ei insisi, fie pentru ca sunt platiti de Rusia.

      (Citează)

  6. Să ne zici mai târziu câte comentarii ai în spam :))

      (Citează)

  7. Au intrat banii de la Oculta ;-)

      (Citează)

  8. Astia vaccinati nu-s vocali ptr ca-si vad de treaba lor. S-au vaccinat ptr ca (si aici fiecare are motivele lui) si au mers mai departe. Alora nevaccinati am impresia ca le cam place sa se alinte. Si aici vb de cei care invoca motive stupide antivaccin. Ca-s si unii care din motive medicale au retinere/interzis la a se vaccina.
    Saptamana trecuta, apropo de motive sa nu te vaccinezi, o colega care imi parea ocheiuț pana acu’, mi-a spus ca vaccinul este semnul diavolului si asta scrie si in biblie in apocalipsa. Mi-a si aratat unde, mai precis scrie acolo ca in mana dreapta e sabia ascutita cu care se va face ceva. N-am retinut prea bine ce anume. Si i-a zis ei un popa ca sabia aia e de fapt seringa cu care baga draci in tine. Acu’ ce sa zic…..fiecare cu pasarelele lui.

      (Citează)

  9. Chiar ieri am avut o discuție cu o colega : de ce eu pot sa circul pe strada cu acel certificat de vaccinare cînd sunt restricții . Ea nu vrea să facă vaccinul pe motivul : dacă fac un cancer de la el ? Îmi arata pe Facebook o filmare prin Iași . Comentariile erau că ăia dădeau cu gaz sarin diluat sa otrăvească lumea . Te doare mintea .

      (Citează)

  10. Articolul de pe blogul lui Vlad Petreanu ofera o explicatie foarte plauzibila. E vorba pur si simplu de un anumit sablon mental care din cauza validarii artificiale de pe retelele sociale si a politicienilor care incearca sa obtina capital politic din aceasta zona se incheaga bine de tot si devine foarte dificil sa il faci sa accepte un alt punct de vedere in ciuda argumentelor solide pe care le oferi.

    Problema e ca o parte din cei “normali” se radicalizeaza si ei vazand ca eforturile lor de buna credinta nu dau rezulta te

      (Citează)

    • Pe scurt, sunt proști, asta pare a fi? Nu sunt capabili să gândească singuri dacă ceea ce citesc este sau nu verosimil și cad în capcana unor șarlatani.

        (Citează)

  11. Sa ne zica un psiholog/sociolog cum sta treaba cu nevoia de validare, acolo in Piramida lui Maslow.

    In teorie, Moderna da un raspuns mai adecvat pentru varianta Delta cica, dar in practica peste 3 luni poti sa ai binemersi alta situatie pe teren: cu 30% vaccinare, poate zburda libera varianta Zeta ( numita in cinstea lui Zamolxis, dacul liber)

      (Citează)

  12. Macar Steer avea copiii vaccinati ! Idioata ea in idei, si directie si vocalista antivaxxer dar copiii ei nu sufera din cauza faptului ca a ei o mama nebuna . De fapt ideile antivaxxerilor sunt pentru altii … un fel de “sa faci ce zice popa nu ce face popa” .

    Sunt niste idioti, iar statistica de morti arata realitatea crancena.

      (Citează)

  13. S-a atins la un nivel uriaș de frustrare social. Oamenii sunt nemulțumiți și furioși din diverse motive.

    Pandemia e un debușeu. De asta nu avem oameni care nu vor sa se vaccineze și atât, ci oameni furioși, care vor să își urle nemulțumirea.
    .
    Situația e cam albastra

      (Citează)

    • Exact. Mulți din cei care nu se vaccinează o fac practic ca să invalideze acțiunile guvernului, își manifestă în felul ăsta opoziția.

        (Citează)

    • Pot înțelege frustrarea asta, o simt și eu când văd că țara stagnează și chiar merge înapoi în multe privințe sau că există atâta nepăsare, incompetență și corupție.

      Dar parcă pot separa planurile. Să-ți manifești opoziția fix pe subiectul pandemiei pare o mare greșeală.

        (Citează)

  14. Asta cu vaccinurile era oricum hot topic la copii înainte de orice covidel.
    Dar acum când e pe baza de internet e cel mai rău pt iq

    PS: făcut vaccinuri la ala micu, chiar și de alea extra. De covid nu i as face.
    Când se egalizeaza măcar vaccinurile “obligatorii” la toți atunci hai sa povestim și de asta de covidel

      (Citează)

  15. Citisem mai demult o analiza a unui psiholog legata de conspirationisti. Pe scurt, fiind prosti cu capacitate de intelegere redusa si simtindu-se externizati din aceasta cauza dar ei nu isi dau seama de asta, doar actioneaza din instinct si trec la atac prin agresivitati verbale/scrise. Nu pot fi convinsi ca gresesc si vor accepta informatiile doar care le intaresc convingerile.
    Asta e explicatia pe scurt. Pe lung, e mult mai interesanta :)

      (Citează)

    • Ce ciudată este mintea umană, nu? Pentru mine aproape este de neacceptat că unii pot gândi cum zici tu, deși sunt sigur că este foarte adevărat. Eu mă consider o persoană logică, nu mă tem să accept când greșesc, mi se pare greu de crezut că unii trec la atac când sunt contraziși, fără să analizeze ce s-a zis.

        (Citează)

  16. Ieri dimineata eram programat la booster shot. Vaccinat cu Pfizer prin februarie.
    Insa ghinion, saptamana trecuta contact, sambata simptome, test rapid pozitiv, duminica test PCR pozitiv. Simptome ca la o gripa usoara-medie pana acum, vedem pe mai departe cum evolueaza.
    Insa primul lucru pe care l-am spus celor din jur cand au intrebat cu ce sa ma ajute a fost sa se vaccineze daca nu au facut-o deja sau sa isi faca booster-ul cat mai repede.
    Ai mei parinti deja au fost deja de ieri.

      (Citează)

  17. Sunt vocali pentru ca pot si li se permite. Sunt vocali pentru ca cine tipa mai tare are dreptate. Si bineinteles ca inchid ochii la orice dovez le contrazic parerile, adica toate.

    Cand cineva ii contrazice nu este pentru ca ei abereaza tampenii, ci pentru ca oculta mondiala vrea sa ii reduca la tacere. Si in experienta mea imediat block, pentru ca atat de puternice sunt convingerile lor ca nu pot tolera nici o alta opinie.

    Ieri nu stiau sa rezolve pentru x ecuatia din tema la mate a copilului, azi sunt specialisti in biologie moleculara.

      (Citează)

    • Da

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      05/10/2021 la 12:11 PM

      Bă, am ajuns să fiu de acord cu Gaelex…ce vremuri trăim :)

        (Citează)

    • Cum ajungi să crezi că există o mondială? Că este o conspirație pentru a-ți băga cipuri? Conduci un autobuz și în timpul liber crezi în astea? WTF?

        (Citează)

    • Si eu dau unfriend direct mai nou. Am doar 2-3 persoane pe care le mai tin in lista, doar pentru ca suntem destul de apropiati in rest si ignoram subiectul cu eleganta, cand vorbim (o data la 2 luni). Au macar bunul simt sa nu se alinte pe FB cu rahaturi din astea, isi tin gura. Unul dintre copii nu prea e eligibil pentru vaccinare (probleme nasoale de sanatate), deci inteleg intr-un fel spaima lor fata de un vaccin deja atat de controversat. Isi vad insa de ciorba lor si nu dau lectii de imunologie pe facebook.

      In rest … unfriend fara discutie de cate ori pune careva chestii din astea inteligente.

      Noi suntem ambii vaccinati, copilul va fi imediat ce i se da voie.

        (Citează)

  18. Eu am impresia ca media are o mare vina aici… Promovează cam mult prostimea de genul. Îmi aduc aminte și de jocul ala “balena albastra”, eu foloseam și fb și vk(unde a apărut jocul) dar nu am auzit de joc… Pana când au început la știri 2 luni tot balenă albastra visau 😐 la fel, de un an tot covid visează media, acuma cu prostimea care visează cipuri peste tot (deși culmea avem criza de cipuri 😂) Un exemplu bun este Diana aia sau ce nume are de a fost data afara din aur 😂 DE CE AI PROMOVA O PERSOANA DE GENUL? A fost o perioada când doar despre ea se vorbea… Atâtea subiecte despre care sa se vorbească și ei aleg un gunoi 😐 prostimea cere prostimea primește 👍Cei care sunt vaccinați își vad de treaba lor, nu prezintă un interes pentru media. Plictiseala

      (Citează)

  19. Babaiatule, dar cum rezisti?! Imi vine sa le crap capul. Sor-mea, invatatoare, ma rog, fosta, c-a schimbat tara, are niste argumente de ma umple de toata jena.

    Deea:
    Dar e o luptă cu morile de vânt, fără nicio finalitate. E o energie risipită în van – încercarea de a-i convinge să se vaccineze. Și e ok așa, am ajuns la concluzia asta după multe luni de argumente epuizante cu rudele mele antivaxxeri. Poate sunt cinică, dar e foarte posibil să le mănânc coliva și nu mă mai încearcă niciun dram de empatie. Fiecare face ce-l taie capul, ne auto-sabotăm la limita imbecilității, și cam aia e.

      (Citează)

    • Babaiatule, știi cum rezist? Tac și observ. Nu mai deschid subiectul, nu mă mai avânt în conversații sterile, am căpătat o surzenie selectivă.

        (Citează)

    • O teorie psihologică spune că pe oamenii ilogici nu-i vei convinge să se vaccineze cu argumente logice. Mai degrabă vei reuși cu partea emoțională, să le zici “eu nu vin sa vă vizitez până nu vă vaccinați” sau “nu vă veți vedea nepoții altfel” etc.

      Nu musai pe șantaj, desigur. Poate fi și la modul “fă-o pentru mine, ca să stai liniștită că vei fi bine”.

        (Citează)

  20. daca nu ar obliga nimeni nu cred ca ar fi nimeni atat de vocal, problemele au aparut cu obligativitatea. Si daca te uiti nu stiu cat sunt de vocali cei impotriva vaccinului comparativ cu cei care ii fac inculti, idioti, retardati etc. Din cate vad curentul e mai mult impotriva obligativitatii si restrictiilor decat asupra vaccinului in sine.

    Ura si dispretul vine dinspre vaccinati inspre nevaccinati. E o adevarata vanatoare de vrajitoare atat la TV si in online. Anul trecut se spunea ca vaccinul il faci pt ceilalti sa nu se raspandeasca boala, acum se pare ca boala o raspnadesc atat cei vaccinati, cat si cei nevaccinati, deci o faci pt tine pana la urma. Acum e o problema ca majoritatea dintre bolnavi sunt cei nevaccinati si ca merita sa moara, desi pana la urma se pare ca ei sunt majoritatea, deci majoritatea care a cotizat la sistemul medical care acum ii ajuta, desi ajutor mult nu au, ca sansele de supravietuire sunt de 30-40 o data internati, si toti mor de covid, infectiile intraspitalicesti au fost infrante de covid si nu mai exista.

    Ura pare sa fie doar de o parte pana la urma.

      (Citează)

    • Care obligativitate? Să porți masca? Ce mare scofală este asta? Nici măcar nu mai este caniculă, ca să te chinuie pe față.

      monciu: acum se pare ca boala o raspnadesc atat cei vaccinati, cat si cei nevaccinati, deci o faci pt tine pana la urma

      Da, dar cei vaccinați doar o pot răspândi, însă nu toți fac asta. Cei care sunt infecțioși sunt așa pentru o perioadă mai scurtă de timp, de genul o zi.

        (Citează)

    • monciu: Acum e o problema ca majoritatea dintre bolnavi sunt cei nevaccinati si ca merita sa moara

      Asta cu merită să moară este impropriu spusă. Merită să moară pentru că s-au uitat la televizor și n-au știut să citească și știri în engleză? Sau pentru că nu se pricep la ARN mesager? Pentru că n-au bani de concedii și atunci nu le-a păsat din prima de vaccinare?

        (Citează)

  21. Că „antivaxerii” sunt vocali e oarecum explicabil. Chiar citeam ieri interviul psihologului Daniel David pe acest subiect, iar una dintre explicații este chiar încrâncenarea „provaxerilor”, care nu îi scot din „proști”, „idioți”, „antivaxeri” etc. pe cei care nu vor să se vaccineze. Nu văd niciun „provaxer” să spună „Băi, eu de mâine nu mai merg cu mașina, că știu că asta le reduce speranța de viață copiilor și nu e OK, mai bine iau bicicleta”. În schimb, dacă eu, om de 40 de ani în formă fizică bună, trecut prin covid, spun că nu vreau să mă vaccinez, sunt un idiot.

      (Citează)

    • Bogg: În schimb, dacă eu, om de 40 de ani în formă fizică bună, trecut prin covid, spun că nu vreau să mă vaccinez, sunt un idiot.

      Not really, este alegerea ta, cel mult alții te vor considera idiot în mintea lor, dar nu-ți vor spune asta în față.

      Problema apare dacă devii vocal în convingerea ta și încerci să le spui și altora că mai bine nu se vaccinează. Pasul acesta este periculos.

      Dă un link la interviul ăla.

        (Citează)

  22. Cumva ma bucur ca nu toata lumea e intoarsa cu capul in jos, ci doar tarile sarace, ca doar noi astia desteptii suntem praf in procente, restul lumii o duce decent, au invatat rapid ce e de facut.
    Noi nu am invatat nici sa asfaltam 2 metri de strada la nivel, ce asteptari sa ai de chestii stiintifice si medicale.

      (Citează)

    • Da, e tare cum se leagă toate, nu? 30% la vaccinare, 30% la vot, restul nepăsare pentru binele altora, pentru cine îi conduce, pentru cum merg lucrurile…. Multe corelații apar acum.

        (Citează)

  23. Radu, ideea e urmatoarea: nimeni de pe fata acestui Glob Pamantesc nu are dreptul sa decida asupra corpului tau.

    Ca eu m-am vaccinat e una, am avut considerentele mele, dar nu m-as lasa niciodata vaccinat cu forta, iar treaba asta cu pasapoartele verzi imi aduce aminte de Germania nazista cand evreii erau obligati sa poarte o stea in piept.
    Inteleg ca este o situatie dificila dar de aici si pana sa obligi un om sa faca ceva este absolut mizerabil sub pretext de binele comun.

    Oamenii sunt nervosi, pe buna dreptate, pentru ca:
    – li s-a spus ca prin vaccinare se vor imuniza, FALS! prin vaccinare esti protejat nu imunizat, trebuie sa porti masca si sa ramai precaut – wtf? si atunci de ce m-am vaccinat? raspuns: de prost!
    – pentru multe persoane vaccinate efectele adverse sunt crancene (uneori fatale), desi s-au investit miliarde de dolari in cercetare si testare
    – se minte la TV si in media dupa cum se respira, informatii contradictorii apar de la o perioada la alta
    – virusul pleaca in fiecare vara in vacanta apoi se intoarce sa faca ravagii – seems legit!
    – autoritatile declara ca suntem in cel mai nasol punct. Pai, prieteni?!?! inseamna ca nu stiti ce faceti, incercati altceva sau plecati acasa.

    Pe fondul acestor nemultumiri apar “elite” precum sosoaca/steer si alti maimuitoi care se urca pe valul asta de ura si atrag oameni f slabi de inger care devin la randul lor foarte vocali.
    Eu sunt de parere ca fiecare ar trebui sa faca ce considera ca este mai bine pentru el/ea, sa ia o decizie persoanala fara a fi influentat de o tabara sau alta ci de logica.

    My 2 cents :)

      (Citează)

    • Scrii prea multe prostii aici ca sa merite combatute.
      Mai ales aia cu “multe persoane vaccinate cu efecte crancene chiar fatale”. Probabil sunt cateva sute de victime la nivel mondial, vs cateva milioane ucise de Covid. Asta fiind o statistica absolut normala in cazul oricarui medicament (de succes!), mereu vor fi “rateuri” nesemnificative statistic fata de efectul benefic.
      Asta era si la vaccinul anti-tetanos -daca mai tii minte cand te-a vaccinat obligatoriu la scoala- si nimeni si nimic nu putea impiedica asta daca vroiai sa mai intri in colectivitate.

      Dar cel mai important este ca, daca tu vrei sa faci ceva cu corpul tau impotriva comunitatii atunci este dreptul comunitatii sa te excluda (cu certificat verde, stea in piept sau oricum altfel, neimportant).
      Pentru ca statul urmareste binele intregii societati si daca aceasta intentie se loveste de cativa nihilisti atunci trebuiesc luate masuri sa-i dea de-o parte si normalitatea sa-si urmeze cursul in beneficiul intregii societati.
      Nu merge sa te bucuri si libertate totala si de beneficiile societatii, nu exista nicaieri asa ceva, e utopic. Si atunci faci alegerea, pentru tine.

      Intr-o societate civilizata nici macar pentru copilul tau nu ai putea alege sa nu-l vaccinezi pentru ca ai calca legea si in scurt timp ai deveni “fost parinte”.

      Insa statul roman e vai mama lui, impotent si habarnist, altfel vocea antivaxerilor astia s-ar fi auzit doar in punga sau la vreun colt de strada pana cand ii maturau jandarmii cu jeturi de apa si bastoane.

      Sosoaca si restul guzganilor care calca legea, instiga la incalcarea legii si fac abuz de functie ar mai vedea lumina zilei la timp sa fie martorii vindecarii de sterilitate a celei “de-a treia generatii”, ca parca asta sustin.

      Nu e greu, dar din pacate, n-ai cu cine.

        (Citează)

    • @Mihai: nu te obligă nimeni să faci ceva. Ești liber să nu te vaccinezi. Faptul că alții pot să-ți interzică atunci prezența în anumite locuri pentru a nu pune în pericol alți oameni este tot o libertate de-a lor.

      În viață nu ai dreptul să faci orice vrei tu. De asta există limite de viteză, de asta nu ai voie să intri în zone securizate, de asta nu poți vinde bombe în piață.

      Mihai: – li s-a spus ca prin vaccinare se vor imuniza, FALS! prin vaccinare esti protejat nu imunizat, trebuie sa porti masca si sa ramai precaut – wtf? si atunci de ce m-am vaccinat? raspuns: de prost!

      Nimeni nu zice asta. Toți cei vaccinați știau de la început că eficiența nu este 100% și înțeleg și acum că trebuie să rămână precauți. Vaccinul care te face Superman nu s-a inventat.

      Cred că îți zici tu asta, dar eu nu am auzit-o de la nimeni vaccinat.

      Mihai: pentru multe persoane vaccinate efectele adverse sunt crancene (uneori fatale)

      Pentru 10 persoane din 3 miliarde de doze făcute în lume? Vezi că unii au murit și de la paracetamol sau de la alune.

      Mihai: – virusul pleaca in fiecare vara in vacanta apoi se intoarce sa faca ravagii – seems legit!

      Chiar este legit. Specialiștii au zis din timp că se va întâmpla așa. Valul mare din iarna trecută era așteptat din vară, la fel și cel de acum. Că i-a luat prin surprindere pe șoferii de autobuz este altă treabă.

      Virusurile fac mutații, apar noi tulpini. Este o chestie știută de când se studiază acest domeniu. Dacă te uiți pe ce-au zis specialiștii, chestia asta era anticipată încă din primăvara lui 2020, când s-a zis, de altfel, că pandemia asta va ține minim 2-3 ani. Se știu astfel de lucruri pe baza experienței anterioare.

      Mihai: Eu sunt de parere ca fiecare ar trebui sa faca ce considera ca este mai bine pentru el/ea, sa ia o decizie persoanala fara a fi influentat de o tabara sau alta ci de logica.

      Uneori e bine să asculți specialiștii, că nu se poate pricepe orice om la vaccinuri și virusuri. De asta te duci la medic când te doare bila, nu te tratezi după cum vrei tu acasă. Îi acorzi încredere unui specialist. E timpul să acorzi încredere și specialistului în vaccinuri.

      Schimbi o țeavă la chiuvetă apelând la un specialist, dar în chestiuni de viață sau de moarte iei decizii bazat pe ce zice un șofer de autobuz sau un anonim de pe Facebook? Asta este opusul logicii.

      Dincolo de asta, ar fi bine dacă nimeni nu s-ar lăsa influențat de alte tabere. Problema este că unii vor să-i influențeze și pe alții. Măcar de i-ar lăsa în pace.

        (Citează)

    • @Tom: se vede clar ca esti din aia ultra PRO-vaccinare :)) esti bine de tot
      “Pentru ca statul urmareste binele intregii societati” aoleo?!?! pai cum ca Iohannis a declarat ca statul roman a esuat. Dar e ok, tu esti peste Iohannis, luam lumina de la tine.

      ” este dreptul comunitatii sa te excluda (cu certificat verde, stea in piept sau oricum altfel, neimportant).” deci sa-nteleg ca evreii o cam meritau fiindca n-au ascultat de statul nazist care stia ce-i mai bine pentru ei cand le-a spus sa plece din Germania

      “Asta era si la vaccinul anti-tetanos -daca mai tii minte cand te-a vaccinat obligatoriu la scoala- ” Prietene, aia este o schema studiata si aplicata de ZECI DE ANI. Zi dupa mine: zeci de ani. Nu cateva luni, ceva facut pe genunchi pe repede inainte.

      Ar mai fi de comendat dar oricum n-are nici un rost, du-te tare si tipa cat de bine e sa te intepi.

        (Citează)

    • @Radu: In State anumite companii (Wallmart, Dinsey si altele) te obliga sa te vaccinezi altfel iti pierzi job’ul. Trendul asta este foarte periculos. Deci ce spui tu acolo ca esti liber va deveni curand o amintire din vremurile ‘bune’.

      “Toți cei vaccinați știau de la început că eficiența nu este 100% și înțeleg și acum că trebuie să rămână precauți.” Aici chiar nu-i adevarat, s-a dus o adevarata propaganda pentru “imunizare”
      Eu n-am de gand sa ma intep cu doza 3, 4…. 5274 pentru ca asa vor unii care initial ma mint in fata spunand ca este suficient apoi revin asupra declaratiilor.

        (Citează)

    • Tu pleci de la o premiza falsa. Daca esti de exemplu condamnat la moarte intr-un stat care inca apeleaza la chestia asta e probabil sa iti fie injectat, contrar vointei tale un cocktail care te trimite pe lumea ailalta. La fel daca de exemplu esti declarat nebun si periculos esti sedat, guess what tot impotriva vointei tale. Exemplele pot continua, concluzia este insa una clara, exsita situatii cand altcineva decide asupra corpului tau.

      La fel se intampla si cu celelalte drepturi fundamentale. De exemplu dreptul la proprietatea privata este garantat in toate tarile cu apa calda. Totusi daca e nevoie de o autostrada esti frumos expropriat, compensat si la revedere.

      Concluzia este ca drepturile fundamentale pot fi incalcate sau suspendate sau ce exprimare iti convine, in anumite conditii, care de regula sunt destul de clar precizate pentru a preveni abuzurile.

      Comparatia cu evreii este iarasi gresita. Aia NU aveau cum sa schimbe faptul ca erau evrei. Tu te poti vaccina gratis.

      Ca tot ai adus aminte de situatia din US, nu ti se pare ciudat ca in tara unde esti dat in judecata ca i s-a parut cuiva ceva suspect in privirea ta, nici un judecator federal nu a decis ca pentru anumite companii vaccinarea este obligatorie ? Ai impresia ca nu s-au deschis zeci sau sute de procese pe tema asta ? Ma rog pentru mintea ta probabil explicatia ar fi ca toti judecatorii au fost platiti de big pharma sau de oculta mondiala, dar desi nu neg ca exista asa o sansa la un trilion sa fie asa, cel mai probabil decizia nu a fost declarata ilegala pentru ca nu e.

      La fel CEDO a admis, din nou in anumite conditii specifice obligativitatea vaccinarii. Vreo cateva Curti Constitutionale au admis ca vaccinarea obligatorie a personalului medical nu este neconstitutionala. Chiar crezi ca toti sunt cumparati ??!?

        (Citează)

    • ce zici daca cei nevaccinati, in caz de covid isi acopera singur din buzunar cheltuielile medicale.
      se ridica toate restrictiile, toata lumea face ce vrea.
      doar ca daca ai covid, esti nevaccinat, platesti tratamenul, ati, samd.

      eu am platit pana acum tratamentul tuturor celor bolnavi de covid, incepe sa nu imi mai convina.

        (Citează)

    • Nu m-am vaccinat de frica reactiilor adverse (am ceva probleme cardiace) si asta nu inseamna ca sunt antivaxx. Ceea ce ma ingrijoreaza este aceasta strategie tipic romaneasca: ne-am pus toate sperantele in vaccin, 120.000.000 buc!? Din jumatate de suma se puteau cumpara medicamente eficiente: anticorpi monoclonali, antivirale etc, distribuite si in farmacii, care ar scadea si rata internarilor! Multumesc Mihai pentru atitudinea echilibrata si, de ce nu, chiar empatica!

        (Citează)

  24. Pentru ca in Romania e permis si nu e pedepist in nici un fel sa raspandesti stiri false la TV, Radio etc . Evidnet cand apare unu la TV la post nationall si incepe sa debiteze minciuni si studii false se gasesc o gramada care sa ia duda ca adevarata.

    CNA-ul doarme in post de multi ani, iar de cand cu pandemia cand au lasat sa apara la TV toti idiotii si sa raspandeasca mesaje contradictorii despre virus, vaccin si pandemie evident ca au influentat maxim trendul anti vax.

    Faptul ca marea majoritate a antivaxerilor sunt practic analfabeti functionali sau cu o intelgenta precara amplifica si mai mult mesajul.
    REtelele sociale au facut posibil ca toti antivaxerii sa isi raspandeasca mesajul intre ei si sa se valideze reciproc.
    Sunt antiovaxeri peste tot dar e clar ca in tarile din Est unde scoala vetii e cea care primeaza procentul de antivaxeri e mult mai mare ca in vest unde sunt ceva mai educati si mesajul public este acelasi din toate parile, putere si opozitie, iar asta se vede in procentul de vaccinati.

      (Citează)

    • L!nuX: Pentru ca in Romania e permis si nu e pedepist in nici un fel sa raspandesti stiri false la TV, Radio etc

      S-a întâmplat la fel în toată lumea. Vezi și în SUA câte teorii există. Și totuși, restul țărilor sunt la 70% vaccinare. Acolo n-au prins teoriile, aici da. De ce?

        (Citează)

  25. Se pare că e vina noastră că le-am permis anti-vaxxerilor să-și umfle mușchii și să ne umple de bale și nu le-am dat peste bot . De regulă pe proști trebuie să-i lași în pace dar în Românica nu-i valabilă treabă asta. Pentru mine orice anti-vaxxer e dușmanul meu personal și-l tratez că atare.

      (Citează)

  26. Nu e de râs , trebuia să-mi internez mama pentru un tratament urgent și azi ne-au trimis la plimbare pentru că toate internările și tratamentele au fost sistate 30 de zile . Motivul , spitalul e plin de covizi nevaccinați😡

      (Citează)

  27. Recomand “Zeii cei rai” de George Voicu. Nu e o mare lucrare, dar sumarizeaza cateva idei despre teoria conspiratiei.

      (Citează)

  28. Am luat o parte din articolul tau si l-am adaptat pentru tine, asta ca sa intelegi ca si tu esti la fel de expert ca soferul de autobuz cand vine vorba de vaccin:
    “Chiar nu înțeleg. Ești blogger, singura ta legătură cu medicina este că scrii articole despre vaccin, articole citite de alti cititori de ai tai. Cum treci de la asta la a fi convins că vaccinul este cel mai bun lucru din lume, ca este o boală care omoară zilnic vreo 200 de români în prezent? Cum ajungi să fii atât de convins de ceea ce ai citit pe net este adevarat suta la suta, ca toti doctorii stiu despre ce vorbesc astfel incat sa iti pui sanatatea in vorbele lor?”

    Concluzia: asa cum tu ca blogger iti dai cu parerea, toti oamenii au dreptul sa isi dea cu parerea, indiferent de consecinte. Daca tu ai un blog si altul este sofer, nu inseamna ca intotdeauna ai dreptate.

      (Citează)

  29. Mihai:
    @Tom: se vede clar ca esti din aia ultra PRO-vaccinare :)) esti bine de tot
    “Pentru ca statul urmareste binele intregii societati” aoleo?!?! pai cum ca Iohannis a declarat ca statul roman a esuat. Dar e ok, tu esti peste Iohannis, luam lumina de la tine.
    ” este dreptul comunitatii sa te excluda (cu certificat verde, stea in piept sau oricum altfel, neimportant).”deci sa-nteleg ca evreii o cam meritau fiindca n-au ascultat de statul nazist care stia ce-i mai bine pentru ei cand le-a spus sa plece din Germania
    “Asta era si la vaccinul anti-tetanos -daca mai tii minte cand te-a vaccinat obligatoriu la scoala- ”Prietene, aia este o schema studiata si aplicata de ZECI DE ANI. Zi dupa mine: zeci de ani.Nu cateva luni, ceva facut pe genunchi pe repede inainte.
    Ar mai fi de comendat dar oricum n-are nici un rost, du-te tare si tipa cat de bine e sa te intepi.

    Inteleg ca ti-a cazut in mana ceva almanah Historia si ai aflat chestii? Evident, nu le-ai inteles. De citit ca tine, poate si cainele meu.

    Nu a zis nimeni nicaieri ca e bine. Doar necesar. Pentru individ, familie si comunitate si extinzand, pentru natiune ca intreg.
    Ca orice lucru necesar, are +/ -.
    Nu refuzi sa te vaccinezi ca e nu stiu care imbecil vremelnic la putere, nu o faci pentru ei, o faci pentru tine.
    Statul esuat ar trebui sa te ingrijoreze cand NU te vaccinezi si ajungi in spital. (iti recomand niste exercitii de logica, nimic abraziv pt creier).

    Atata vreme cat vaccin = proctectie, si ti-a fost pus la dispozitie gratis si abundent, macar 0.001/’000 bine au facut si politicienii astia printre 1 miliard de tampenii.
    Pentru stiinta ta: vaccinurile anti SARS sunt in studiu de la inceputul anilor 2000 (au mai fost 2 epidemii de atunci, reduse).
    Doi, cand toata compania (big pharma X) pune celelalte dezvoltari pe stdby si varsa toate resursele doar in finalizarea produsului, in 10 luni se intampla mai multe chestii decat in 10 ani.
    Cand 3 miliarde de insi iti zic ca bati campii, mergi la nani.

      (Citează)

  30. Radu , cu greu m am hotarat sa scriu un comentariu. Nu te supara , mi se pare ca esti de pe alta planeta cu articolele tale pro vaxx , cu explicatii atat de simpliste. Barem fraza asta e bomba :Și asta în condițiile în care toți specialiștii spun că este safe, statisticile din lume și din spitalele României arată cel mai bine eficiența sa, iar singurele voci anti-vaxxers sunt pe Facebook, venite din propaganda rusă repetată de minți slabe. De ce le crezi pe acelea și le devii un apostol foarte vocal? Wtf, propaganda rusa, toti specialistii , loool. De curiozitate , altceva mai citesti in fara bulei tale pro vax? Sau va dati ok unu la altu care sunteti in aceeasi tabara? Sau unii speciali de mai sus care -i vad prosti pe aia aia care nu si fac vaxxinul salvator . Ei , microbiologi de renume, epidemiologi…..lol.
    Sper sa nu ajungi ca astia Radu – https://archive.org/embed/victimile-vaccinarii-din-israel
    Apropo de specialisti, eu zic sa mai citesti un pic.
    https://www.activenews.ro/stiri/Expert-FDA-%E2%80%9EVaccinurile-anti-COVID-ucid-mai-multi-oameni-decat-salveaza-169492
    Luc Montagnier e destul de specialist pt tine? https://www.activenews.ro/stiri/Laureat-Nobel-%E2%80%9EVaccinarea-este-o-eroare-uriasa%E2%80%A6-Creeaza-noi-tulpini-si-provoaca-decese-166972
    Dr. Michael Yeadon – fost vicepresedinte Pfizer reprezinta ceva pt tine?https://www.activenews.ro/stiri/VACCINURILE-vor-creste-letalitatea-COVID-19.-Ex-vicepresedintele-PFIZER-Dr.-Michael-Yeadon-si-peste-160-de-medici-din-intreaga-lume-alerteaza-Europa-asupra-pericolelor-vaccinurilor-Covid-%E2%80%9EDecese-in-masa-previzibile-SCRISOARE-CATRE-UE-166983
    Deci daca vrei iti mai dau material, da te rog nu mai spune balariile de ma sus, ca aste e o mare minciuna. Deci vorbim de specialisti in domeniu, nu de Olivia Steer( ca vad ca asta e placa voastra preferata).
    Robert Malone iti spune ceva? https://www.activenews.ro/covid-dezvaluiri-covid/Inventatorul-vaccinurilor-ARN-mesager-%E2%80%9EEste-cel-mai-cumplit-COSMAR-al-vaccinologilor.-OPRITI-vaccinarea-168364

      (Citează)

  31. nwradu:
    Lol fii serios, trenul cu specialiștii a plecat de mult, nu mai este îndoială că ar fi nocive. Sunt miliarde vaccinați deja, du-ti propaganda în altă parte.

    Somn usor in continuare.

      (Citează)

  32. Ciprian:
    Las asta aici, asa aparent fara vreo legatura cu site-ul de propaganda activenews.
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/fenomenul-fake-news-ce-spun-autorii-site-urilor-considerate-mincinoase-in-romania-685968

    PS: nu e nicio diferenta intre cei care se uita doar la Antene si cei care se informeaza doar de pe un singur site sau doar de pe Facebook. Cautati pe google : echo chamber

    Lol, de la UM DIgi te informezi? hahahaha

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus