un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Au trecut 10 ani de la publicarea ultimului volum Game of Thrones

18 Aug 2021  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Pe 12 iulie s-au împlinit zece ani de când George Martin a lansat A Dance With Dragons, volumul 5 din seria Game of Thrones (cum îi zice lumea acum). De zece ani lumea așteaptă volumul 6 din cele 7 planificate. Oare îl vom mai vedea vreodată?

Țin minte ziua de 12 iulie 2011. Îmi precomandasem cartea de pe Amazon. Am luat Kindle-ul cu mine la muncă. Am rămas surprins cum la un moment dat cartea a fost uploadată automat în Kindle și gata, o puteam citi. Anterior citirea unui volum mult așteptat însemna drumuri pe la librării și vânzători ambulanți cu speranța că găsești ce vrei, asta dacă se traducea.

Ebook-urile și push-ul lor pe dispozitiv nu erau așa populare acum 10 ani, dar după ce-am văzut manevra asta și ușurința cu care am intrat în posesia cărții mi s-a părut că metoda tradițională nu mai are viață lungă.

Zece ani au trecut de la volumul 5. Între timp a apărut un întreg serial HBO, ba chiar s-a și terminat dezamăgitor pentru majoritatea privitorilor. Și între timp volumul 6 tot este așteptat, după ce inițial trebuia să apară prin 2015 și a fost anual amânat cu câte un an.

Probabil că va apărea. Martin, când mai scrie pe blog, se jură că a lucrat la el și nu mai are mult. Uitați ce scria Martin pe blogul său în februarie:

I wrote hundreds and hundreds of pages of THE WINDS OF WINTER in 2020.   The best year I’ve had on WOW since I began it.    Why?  I don’t know.   Maybe the isolation.   Or maybe I just got on a roll.   Sometimes I do get on a roll.

I need to keep rolling, though.   I still have hundreds of more pages to write to bring the novel to a satisfactory conclusion.

That’s what 2021 is for, I hope.

Problema este că eu sunt convins că ultimul volum planificat, volumul 7, nu-l vom mai vedea niciodată.

Cărțile sunt mult mai complexe decât serialul HBO. E o întreagă poveste prin Dorne, cu multe alte personaje. Volumul 5 a introdus din senin un alt Targaryen pe lângă Daenerys și cumva trebuie rezolvat și acela. Westeros, la finalul volumul 5, este în mare haos, personajele sunt în alte părți decât în serial, Jon Snow e mort, Nordul este sub zăpezi, Tyrion este sclav aruncat în arena cu lei atunci când Daenerys fuge cu un dragon și ajunge la călăreți, Sansa este în total alt regat, ăia cu corăbiile au un horn magic pentru dragoni șamd.

Treburile de mai sus au fost rezolvate în serialul HBO în vreo 2-3 episoade. Încă 2 episoade și Daenerys deja trecea marea ca să se lupte cu white walkers și să se combine cu Jon Snow.

În cărți… e lung. Martin are un stil de a lungi orice poveste. În anii trecuți a lansat câteva capitole din volumul 6 și, ca exemplu, este un capitol în care Arianne Martell doar călărește spre întâlnirea cu celălalt Targaryen și ni se arată cu lux de amănunte gândurile ei, temerile, ce speră să obțină șamd. Un întreg capitol pentru un drum cu calul!

Teoria mea este acțiunea nu se poate finaliza în volumele 6 și 7. Sunt prea multe personaje (again, mai multe decât în serial), prea complicate împrejurările în care se află majoritatea lor șamd. Bănuiala mea este că va fi nevoie și de volumele 8 și 9, exceptând cazul în care 6 și 7 vor fi imense. În cât timp le va termina Martin și pe acestea?

Nu știu. De zece ani lucrează la volumul 6, numit Winds of Winter. Primul volum, Game of Thrones, a apărut în august 1996. Trebuia să fie o trilogie, dar pe parcurs a crescut la cinci, apoi la șapte volume planificate. Cine știe de câte va fi nevoie pentru a termina povestea.

Și acum se pun două întrebări. Mai are Martin timp și chef să o termine? Martin are 72 de ani, poate vrea să-și trăiască liniștit bătrânețea, nu sub presiunea publicului.

A doua întrebare este și mai dură: îi mai pasă cuiva? Majoritatea cititorilor seriei de cărți au avut parte de o finalizare a poveștii în serialul HBO. Finalul cărților nu poate fi foarte diferit. E destul de clar că Arya se îndreaptă spre cariera de asasin badass și cu un scop bun. Este destul de clar că Jon Snow va reînvia și va avea rolul de “omul bun care repară totul”. Poate că la final Daenerys nu va căpia, ci va deveni regină sau ceva. Poate că nu și se va termina ca în serial. Dar mai contează? În mintea multora, povestea este încheiată și interesul a scăzut.

(Personal cred că Martin va termina povestea altfel în ce-i privește pe Jon Snow și Daenerys, astfel încât fanii să-și aleagă finalul preferat între serial și carte.)

Eu trebuie să încep să citesc cărțile lui Robin Hobb. Am înțeles că sunt foarte bune.

    10 comentarii

  1. GM a confirmat la o conferință cu fanii deja că planul lui era să o scoată pe Daenerys ca fiind nebună. Mie mi s-a părut o idee bună acest plot twist (can’t escape the Targaryen genes, cum ar veni), dar execuția făcută de D & D a fost proastă.

      (Citează)

  2. Las ca vine copilul și după ce face cam un an nu mai ai tu timp și nici chef de nici o carte.
    Salvează comentariul și îmi dai dreptate peste vreo 2 ani

      (Citează)

    • cam asta voiam sa zic si eu dar am zis sa ma abtin :-)
      dar eu zic ca Radu n-o sa mai citeasca nimic imediat ce se naste, nu tre’ sa treaca 1 an :-)

      inainte de copii, citeam cam 1-2 carti pe luna, desi au fost periode si cu o carte pe saptamana

      dupa copii… well, am avut ani in care nu am citit nici o carte; bine, nici faptul ca a aparut youtube nu a ajutat, m-am uitat la sute de ore de YT cand stateam seara cu copiii sa adoarma

      bine, de citit am citit tot timpul diverse articole pe net, wikipedia, adica nu doar stiri, ci si din alea TL;DR, dar carti de-abia de vreo 2 ani am reinceput sa citesc constant

        (Citează)

  3. Tocmai ce citesc cartile lui Robin Hobb si am terminat 10 din ele: Un sfat, ca google mi-a zis altceva: Citeste in ordinea aparitiei (Farseer Trilogy, Liveship traders, s.a.m.d).

    Legat de comentariile despre copii: Si eu si sotia citim mult mai mult de cand a venit copilul. Mai ales la inceput, o adormeam in brate, si o mai tineam in brate sa termin capitolul de pe kindle :)

      (Citează)

  4. Am un feeling ca de BF va fi o oferta bunicica la Kindle Paperwhite pe eMAG.

    George Martin ar trebui batut zilnic cu funia uda pana termina de scris cartile. Sunt autori care scriu balzacian, adica cu lux de detalii pentru ca sunt platiti la numarul de cuvinte sau de pagini. Dar ce face asta e bataie de joc.

    Probabil asta a ramas de pe vremea cand cartile se publicau serializat in ziare si reviste, si trebuia lungita pelteaua ca sa motiveze cumpararea fituicii respective.

    Autorii mai moderni practica scrisul serializat si ecranizabil, cu multe detalii si actiunea desfasurata pe mai multe planuri pe care le dezvolta alternativ in capitolele cartii pana reunesc personajele. Peter F. Hamilton si Brian Sanderson fac asa si scriu destul de bine amandoi.

      (Citează)

    • De ce trebuie batut? Asta e stilul lui de lucru, nu vrea/nu poate sa scrie, aia e… nu ne datoreaza nimic. S-au creat asteptari foarte mari de la el, poate prea mari. Scrie bine, dar sa fim seriosi, a devenit mainstream dupa ecranizarea HBO. Inainte era cunoscut doar de catre fanii fantasy/SF

        (Citează)

  5. din pacate ai intrat in trendul asta online ca vai, sa nu zici ceva sa jignesti.
    ca nu e voie sa ai opinia ta sau sa o spui, ca se supara online raducu si plange intr un video ca i ai ranit sentimentele.
    ba boss, zi adevaru. doare, riscul meseriei
    zi lucrurilor pe nume si cum stau
    iti iei hate maxim, uitate la mine cat ma iubeste lumea in gura pe aici

    Marean:
    cam asta voiam sa zic si eu dar am zis sa ma abtin :-)
    dar eu zic ca Radu n-o sa mai citeasca nimic imediat ce se naste, nu tre’ sa treaca 1 an :-)

    inainte de copii, citeam cam 1-2 carti pe luna, desi au fost periode si cu o carte pe saptamana

    dupa copii… well, am avut ani in care nu am citit nici o carte; bine, nici faptul ca a aparut youtube nu a ajutat, m-am uitat la sute de ore de YT cand stateam seara cu copiii sa adoarma

    bine, de citit am citit tot timpul diverse articole pe net, wikipedia, adica nu doar stiri, ci si din alea TL;DR, dar carti de-abia de vreo 2 ani am reinceput sa citesc constant

      (Citează)

  6. Bogdan:
    Las ca vine copilul și după ce face cam un an nu mai ai tu timp și nici chef de nici o carte.
    Salvează comentariul și îmi dai dreptate peste vreo 2 ani

    Ba o sa aibă mai mult timp, că o să fie bonă. Matilda e femeie de carieră. Radu freacă duda pe tastatură.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus