un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am în continuare 1 Gbps și pe upload pe RDS

2 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

De câteva luni am 1 Gbps și pe upload pe RDS. Am verificat astăzi:

M-am uitat în istoricul testelor și treaba asta a început prin februarie:

La fel aveam și în aprilie, când am testat un router. Am mai verificat azi.

De obicei Digi face astfel de mărire de bandă și abia după vreo lună anunță oficial că s-a întâmplat asta. Mă așteptam să fie așa, dar pe site-ul oficial tot 1000 cu 500 Mbps apare la Fiberlink 1000 (de fapt 940 cu 450 Mbps) deși au trecut 6 luni. O fi ceva la mine prin zonă sau bloc sau poate că fac lansarea asta soft pe o perioadă mai mare. Au mai fost câteva astfel de zile și în 2017, apropo, dar apoi a revenit la ce scria în acte.

    33 comentarii

  1. Să îi dracu cu internetul lor.
    Că la mine pe zonă mai mult de 100 mbps nu dau. Am de la UPC Vodafone 500 mbps și merge țambal conexiunea.
    Vreau să îți mulțumesc pentru articolul cu aerul condiționat și pentru menționarea brandului Gree. Căutam să montez aer condiționat și nu știam prea multe. Rămăsesem la Daikin, dar încă nu a crescut al treilea rinichi. Acum cu Gree e ok.
    Mersi, Radu

      (Citează)

    • Nu ti-ai pus ce router trebuie pentru Digi,iar Vodafone iti da un router rudimentar. De upload 25Mbps nu te mai intreb, iar titlul articolului vorbea de upload.

      Iar despre Vodafone, singurele care cresc sunt preturile.

        (Citează)

    • @Ionut M: cu plăcere!
      Dar în ce zonă stai și ce zice RDS că are disponibil acolo?

        (Citează)

    • @Ionut M, si eu sunt curios cum de ai doar 100 mbps, fiindca din cate stiu Digi are cam peste tot abonamente de tip Gigabit.
      Doar daca nu cumva reteaua a ramas pe cablu coaxial si atunci ar trebui sa ai maxim 50 mbps.

        (Citează)

  2. Ionut M:
    Să îi dracu cu internetul lor.
    Că la mine pe zonă mai mult de 100 mbps nu dau. Am de la UPC Vodafone 500 mbps și merge țambal conexiunea.
    Vreau să îți mulțumesc pentru articolul cu aerul condiționat și pentru menționarea brandului Gree. Căutam să montez aer condiționat și nu știam prea multe. Rămăsesem la Daikin, dar încă nu a crescut al treilea rinichi. Acum cu Gree e ok.
    Mersi, Radu

    Cat ai upload pe Vodafone?

    Ca eu am avut UPC care ulterior a devenit Vodafone fix si aveam viteze extrem de mici (10 Mbps or so).

    Am trecut la Digi (sau RDS, cum vrei sa le zici) si uploadul e de zeci de ori mai mare, mi se pare ca joaca in alta liga astia comparativ cu Vodafone.

      (Citează)

    • Spre surprinderea mea, foarte multi habar n-au ca viteza netului tine si de sculele din dotare.
      Stiu destui care si-au tras net d-asta bun si se vaita ca nu trece viteza de 50-60 mbps. Ba ca routeru e pilaf si nu stie giga, ba ca wifi e d-ala antic, ba ca laptopu e ala pa care juca bunicu deltaforce si placa de retea e numa buna de muzeu.
      Si mai si suna la provider sa se certe cu el.

        (Citează)

    • @Blackskull: de obicei la instalare vine RDS-ul cu un laptop și-ți arată ce viteză prind ei pe el.

      Eu, când am pus 1000 Mbps, aveam un router care nu trecea de 300 Mbps. De atunci am început să testez routere.

      Ăla de-l dă RDS cu 5 lei pe lună ar trebui să ducă lejer totul.

        (Citează)

    • UPC (Vodafone) foloseste tehnologia Docsis 3 care nu permite viteze foarte mari.. Din cate stiu au un maxim teoretic de 32 mbps per canal, iar UPC utilizeaza un singur canal pentru upload, de aici si limitarea setata de ei la 25 mbps.

        (Citează)

  3. Confirm și eu.
    Idee e că RCS RDS și-a tot îmbunătăți infrastructura și capacitatea rețelei s-a mărit substanțial, suportând un trafic mult mai mare fata de acum 1-2 ani.
    Treaba este la nivel național, nu doar București.

      (Citează)

  4. Salut Radu si eu am la fel ca tine acelasi abonament si la download am 960 si upload cam 800 si ceva…si eu locuiesc in Tulcea am fibra optica de la digi rds rcs

      (Citează)

  5. Eu am abonamentul de 300 insa practic prind 930 pe download si 590 pe upload de cateva luni bune. Don’t know why, too afraid to ask :-D

      (Citează)

  6. Blackskull:
    Spre surprinderea mea, foarte multi habar n-au ca viteza netului tine si de sculele din dotare.
    Stiu destui care si-au tras net d-asta bun si se vaita ca nu trece viteza de 50-60 mbps. Ba ca routeru e pilaf si nu stie giga, ba ca wifi e d-ala antic, ba ca laptopu e ala pa care juca bunicu deltaforce si placa de retea e numa buna de muzeu.
    Si mai si suna la provider sa se certe cu el.

    Nu trebuie sa ai cine stie ce scule, eu am router care a fost 200 de lei la promotie de black friday la emag, singura chestie care m-a interesat e sa aiba porturi de 1000 mbps (ca de aia platest net de 1000), atat.

    Merge bine, speedtest acum: 884 download/811 upload pe cablu, 511 download/499 upload pe wireless.

      (Citează)

    • dmDaca ai un pentium 4 poti sa tu 1gb ca e degeaba

        (Citează)

    • Nu conteaza doar ruteru. Procesor, placa retea, ce tip de wifi etc.
      Am un ruter care stie wifi 6 si un tovaras isi baga ceva in el ca vezi domle e degeaba ca el pe telefon tot viteza aia o are. I-am aratat ce inseamna un telefon cu wifi 6. Sau un laptop care stie wifi 6.

        (Citează)

    • Well, nu chiar tot hardware-ul. Am 1.000 Mbps din 2013, prindeam și cu PC-ul de atunci atâta după ce am pus un router bun.

        (Citează)

    • @nwradu, probabil PC-ul tau din 2013 era tot unul de top, nu o pocnitoare cu Celeron si HDD de 5400 rpm.

        (Citează)

  7. Poate să-mi spună și mie cineva ce poți face cu 1GBps acasă?! Că pentru browsing și streaming video decent nu ai nevoie de mai mult de 100Mb.

      (Citează)

    • Eu am trecut de la 300 la 1000Mb atunci cand a inceput si prietena sa lucreze de acasa, nu prea ne mai ajungea banda de net.
      Daca ai mai multe device-uri in casa care consuma net concomitent cam vrei banda de net.
      Plus ca diferenta de pret intre 300 si 1000Mb nu foarte mare:).

        (Citează)

    • @motanes: de exemplu când instalez un joc îl trag cu 80 MB/s de pe serverele lui, nu cu 12 MB/s.

      Diferența e de 5 lei pe lună, fac economie la altceva dacă am nevoie de ei.

        (Citează)

    • Mass Effect Legendary a avut 90 GB.

        (Citează)

    • @Razvan C, dar ce descarcati voi cand lucrati de acasa incat nu va ajungea o banda de 300 mbps. Pana si o conferinta pe Zoom are nevoie de o banda de maxim 24 mbps pentru calitatea maxima.
      Esti sigur ca de fapt nu era o problema cu routerul si cand ai trecut la 1000 mbps ai primit si un router mai performant, cu WiFi 6?

        (Citează)

  8. motanes: Poate să-mi spună și mie cineva ce poți face cu 1GBps acasă?! Că pentru browsing și streaming video decent nu ai nevoie de mai mult de 100Mb./blockquote>
    Incerc sa iti raspund eu.
    Multa lume, inclusiv eu avem vreo 3 TV uri care merg zilnic pe Netflix si youtube, 2 laptopuri de munca care merg in conferinta simultan si o gramada de divece-uri care se conecteaza la Wifi – Camere Video, purificator, robot, AC-uri
    Pe langa am si automatizari /senzori/becuri cu duiumul care iti mananca din banda serios. 100 de Mb mie personal nu imi ajunge.

      (Citează)

    • Pai verifica de curiozitate traficul facut de toate device-urile astea amintite de tine si vezi cat de mare e felia fiecaruia. O sa ramai surprins. Toate streamurile sunt optimizate, nu transfera nimeni sute de MB/s. Viteza conexiunii de net recomandata de netflix pt 4K e de 25 megabiti pe secunda. Si e de departe cel mai consumator de resurse serviciu. Pentru youtube 4K e recomandata conexiune de 20 Mbits/s. Restul consumurilor din casa sunt neglijabile. Nu cred ca sta cineva in casa cu cate 10 conexiuni deschise pe 4k si pe netflix si pe youtube. Deci fiti linistiti ca gigabitii astia sunt doar reclama sa mai dai 10 lei in plus. Cu net de 100 si fara probleme la echipamentele din casa o sa iti mearga struna tot ce vrei.

        (Citează)

    • Nu o sa-ti mearga struna tot ce vrei. Iti raspunzi singur de ce, in toata expunerea facuta. 100Mbps e ok, daca esti doar tu. Daca mai bagi pe langa tine si niste alti cetateni in locuinta, wfh, scoala online, gaming online si alte grozavii, nu mai e asa de roz situatia.

        (Citează)

    • Ps5, netflix 4k, si mai nou filmulete 8k pe youtube…simultan.

        (Citează)

  9. Salut Radu,

    Imi poti spune te rog ce router folosesti?

    Multumesc.

      (Citează)

  10. zetanu:
    Nu o sa-ti mearga struna tot ce vrei. Iti raspunzi singur de ce, in toata expunerea facuta. 100Mbps e ok, daca esti doar tu. Daca mai bagi pe langa tine si niste alti cetateni in locuinta, wfh, scoala online, gaming online si alte grozavii, nu mai e asa de roz situatia.

    Confirm și situația asta. 1 an și 5 luni am lucrat de acasă împreună cu mama, iar la 300 mbs nu ne ajungea banda deoarece, eu lucrând în IT- retelistica, iar mama cu baza de date + video call, conferințe se întrerupea.
    De ce ?
    Pentru că eu lucram, făceam streaming video(urmăream YouTube, WhatsApp, chat intern wfh + munca ce impune trafic generos de 15-20 mbs trafic rezultat din tool-ul Wireshark) nu ne ajungea.
    Trecând la 1000 + router cu WiFi 6( dețin tel + laptop cu tehnologia asta) problemele au dispărut.
    In prezent rulează Netflix pe tv o mare parte din timp, YouTube cam 12 ore pe zi pe tel + tv(muzica, videouri), WhatsApp video call, fișiere descărcate de pe diverse grupuri, Messenger, eu descarc ROM-uri pt telefoane (hobby in timpul liber) și ajung la un trafic de 400 mbs lejer.

    Cum spuneam, Wireshark sau terminal din Linux prin dump-uri sa vad traficul efectuat în timp real.

    Netul de la RCS RDS este calitativ, cel puțin în sectorul meu/zona mea nu am probleme, doar foarte rar.

      (Citează)

  11. Blackskull:
    Nu conteaza doar ruteru. Procesor, placa retea, ce tip de wifi etc.
    Am un ruter care stie wifi 6 si un tovaras isi baga ceva in el ca vezi domle e degeaba ca el pe telefon tot viteza aia o are. I-am aratat ce inseamna un telefon cu wifi 6. Sau un laptop care stie wifi 6.

    Traficul de internet este procesat de CPU + HDD/SSD.
    Deoarece se face procesare de tip decapsularea și encapsularea a pachetelor TCP/UDP sau pachetele de date.

    Atunci când faci un test de viteza urmăreste CPU din Task manager/ Performance sa vezi cum urca in utilizare in timpul testului de viteza pe Download și upload.

    Teoretic pe upload vitezele trebuie sa fie mai mari, deoarece procesarea pachetelor de date o face serverul de pe care are loc testul de viteza.

    Acum daca utilizați programul Speedtest din Microsoft Store vitezele vor fi mai mari, deoarece aplicația este optimizată pentru rularea testului de viteza pe Windows.

      (Citează)

    • MrGiulik: Acum daca utilizați programul Speedtest din Microsoft Store vitezele vor fi mai mari, deoarece aplicația este optimizată pentru rularea testului de viteza pe Windows.

      Din experiența mea, extensia Speedtest pentru Chrome se duce chiar mai sus ca aplicația.

        (Citează)

  12. nwradu: Din experiența mea, extensia Speedtest pentru Chrome se duce chiar mai sus ca aplicația.

    Din aplicația Speedtest am atins 900 /490 cu un laptop cu CPU N2840, 8 GB RAM și SSD.
    Cu extensia nu am încercat, doar browser aplicația și terminal pe Linux.

    Nici linuxul nu e optimizat pt traficul asta din terminal.

      (Citează)

  13. Alin:
    dmDaca ai un pentium 4 poti sa tu 1gb ca e degeaba

    Daca ai procesor lansat in 2008, nu intri in discutie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus