un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am renovat și balconul numărul deux

26 Jul 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE, PUBLICITATE  ·

31 comentarii

VEKA a făcut în acest an clipuri video cu Clubul VEKAnilor, în care joacă oamenii din reclame anterioare de-ale lor, precum cel care avea calendarul de 50 de ani. I-au reunit pe toți, inclusiv pe “Emil”, căruia i se zbate un ochi de câte ori cineva spune termopane în loc de ferestre (VEKA produce profile PVC de clasă A, care împreună cu sticla și feroneria intră în componența unei ferestre).

Au prins în clipuri inclusiv glume subtile, precum seria de păcănituri pe care le face de obicei o fereastră de-a lor atunci când se deschide și închide. Dacă aveți una, probabil știți la ce mă refer.

Dacă vă uitați la clipuri și apoi răspundeți la un scurt chestionar despre ele, puteți participa la tragerea la sorți pentru niște premii. Se dau boxe, căști și, premiile mari, vouchere de 2.500 de lei la eMAG.

Mă simt și eu membru în club pentru că am ferestre VEKA în majoritatea casei. De fapt chiar am ridicat un pic din sprânceană pentru că n-am fost invitat oficial în club, având în vedere că anul trecut am filmat alături de Hermann un clip despre ale mele, de ce le-am ales și cum.

M-am răzbunat însă muncind chiar la respectivele ferestre VEKA. Matilda s-a dus într-un weekend în pelerinaj la rude, așa că eu am profitat și am petrecut non-stop… în balcon, renovându-l și pe al doilea, că anul trecut scăpase neatins.

Am dat afară tot ce țineam în balcon. Am scos niște pene de lemn și am umplut acele goluri cu spumă expandabilă. Am tăiat spuma la nivel, am dat cu ipsos și cu glet pentru nivelare, apoi o mână de amorsă și două mâini de lavabilă. Am montat și o placă de rigips într-un capăt, ca să arate bine.

Faptul că afară au fost 35 de grade a fost de mare folos. Am băut 5 litri de apă în fiecare zi și din când în când mă duceam să leșin sub aerul condiționat și privirile îngrijorate ale pisicilor (care se gândeau că cineva trebuie să le hrănească și în zilele următoare), dar s-a și uscat rapid peretele!

Într-o zi am început munca pe la ora 8 dimineață și deja erau 30 de grade. În altă zi a plouat vreo oră și am stat cu limba scoasă pe fereastră, ca un câine, ca să mă răcoresc. Micile bucurii ale vieții sunt foarte relative, în funcție de ce activitate ai.

Am curățat și niște grinzi metalice de vopseaua veche și le-am vopsit din nou cu emailată. Apoi am șters frumos glafurile de glet și de lavabilă și am spălat toate geamurile. Între diverse etape am mai spălat pe jos și am dat cu aspiratorul, să nu fie praf. Am schimbat 4 tricouri. Cea mai bună investiție au fost niște ochelari de protecție, utili când cureți glet sau dai găuri în tavan, deasupra ta.

La final am pus polițe metalice. Așa că am terminat oficial renovarea casei. A durat doar 6 ani? Cam așa. Măcar la ferestrele VEKA știu că n-am de ce umbla vreo 50 de ani.

De fapt, într-un capăt al balconului, în partea de jos, am niște sticlă comunistă, din aceea cu fir metalic prin ea. Am recondiționat-o cât s-a putut, dar vreau să lipesc o folie translucentă peste ea, din aceea de privacy, care să disimuleze firele lăsând însă lumina să treacă. Să se uite vecinii și să se întrebe “bă, ăla pare că ar fi gol pușcă, dar are folia aia pe geam și nu se vede clar!”

    31 comentarii

  1. oricat ai renova, tot a bloc comunist arata.

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • I agree. Dar măcar pe dinăuntru pot face să arate mai bine vizual. Pe afară… e complicat și poate vine primăria cu izolare termică în viitor.

        (Citează)

    • Misteux.
      Au venit azi băieții de la Conzal și mi-au montat jucăriile. Ca ale tale, dar de 12000 BTU. Foarte mișto oamenii și profesioniști.
      Mulțumesc pentru articolul ăla și informațiile din el. Merge AC-u controlat din telefon, cât și din Google Home Mini.
      Funcționează perfect și le-am configurat din prima.

        (Citează)

    • Mă bucur că a mers bine!

        (Citează)

  2. Dar ai lăsat podeaua de ciment, fără gresie? Priveliștea e ușor dezolantă, blocuri comuniste gri.

      (Citează)

  3. Nu stiu de ce, dar mi se pare cam plictisitoare reclama aceasta. Toate glumele par fortate, nu sunt deloc naturale.

      (Citează)

  4. Foarte frumos, pare mult mai aerisit si spatios cu rafturi in perete decat cu dulapuri.

      (Citează)

    • Da, de asta am vrut rafturi. Plus că le pot muta și scoate după dorință. Am mai adăugat între timp o perdea din IKEA prin care nu trece lumina, că poate vrem să nu ne mai trezească soarele la ora 6.

        (Citează)

  5. toata lumea stie dalele alea ca sunt de la ikea si ca le ai luat de saracie.

    Andrei G:
    Eu vreau sa-mi pun niste placi din astea:
    https://www.ikea.com/ro/ro/p/runnen-podea-de-exterior-vopsit-maro-90234226/
    Mi se pare ca arata foarte bine si pentru un balcon mic investitia nu este atat de mare.

      (Citează)

    • Sigur, placile astea la 120 lei/mp sunt saracie, dar betonul gol sau gresia de 30 lei/mp arata lux si opulenta.

        (Citează)

  6. Andrei G:
    Eu vreau sa-mi pun niste placi din astea:
    https://www.ikea.com/ro/ro/p/runnen-podea-de-exterior-vopsit-maro-90234226/
    Mi se pare ca arata foarte bine si pentru un balcon mic investitia nu este atat de mare.

    Sunt misto de tot dalele alea. Trivial de montat, au aspect frumos si dau o senzatie placuta. Adica mult mai repede stau descult pe lemn decat pe gresie prafuita. Si eu ma uitam prima oara la cele de la IKEA, dar am gasti mai ieftine la Dedeman, dar indiferent de sursa, recomand solutia.

      (Citează)

    • Am și eu dale din acelea într-un balcon. Sunt ok, mă temeam că vor fi greu de întreținut, dar cu aspiratorul scoți praful dintre ele. Trebuie lăcuite din când în când.

        (Citează)

    • Acu aflu si eu ca sunt saracie, ale mele fac 10 ani de stat in ploaie/zapada/soare. Fix saracie sunt bosulica!

        (Citează)

  7. Deea:
    Dar ai lăsat podeaua de ciment, fără gresie? Priveliștea e ușor dezolantă, blocuri comuniste gri.

    exact asta voiam sa intreb si eu :)
    cu dale Ikea (care par foarte potrivite pentru un balcon, saracie sau nu), sau parchet laminat cu folie termica sub el – orice, dar sa nu mai inghete picioarele cand stai gtol pusca noaptea sa studiezi documentare…

      (Citează)

  8. Referitor la acele dale, cam cat jeg se strange in spatiul dintre el, si cum le speli/cureti?
    Le scoti manual si le bagi la dus? Vii cu lance?

    Eu as merge fara nici o indoiala pe gresie.

      (Citează)

    • Le aspir între ele, acolo stă 90% din praf. Poți da și cu apă pe sub ele, la o adică, dar aspiratorul face bine treaba. Sunt ușor de scos și pus la loc, dacă vrei să faci din când în când și asta.

        (Citează)

  9. balconul meu are 30 mp, nu mi le permit nici pe alea de la ikea :))

    Andrei G:
    Sigur, placile astea la 120 lei/mp sunt saracie, dar betonul gol sau gresia de 30 lei/mp arata lux si opulenta.

      (Citează)

  10. Cum ar zice ăștia tineri acum… E cringe rău reclama

      (Citează)

  11. Intrebare de newbie: de ce balconul trebuie inchis ?
    Cand s-au facut balcoane, idea era sa ai un spatiu unde sa ai aer, sa poti respira. Fiind inchis mi se pare ca, deja intr-un apartament nu ai nici spatiu in exterior, se inchide si mai tare.

    Stau in Franta, si aici (desi nu ai voie sa inchizi balconul) nu se vor inchise nicidecum, pentru ca e frumos sa poti iesi pe balcon, la soare, sa simti o adiere de vant, etc.

      (Citează)

    • Era o modă când nu era destulă căldură și închiderea îți izola apartamentul mai bine. Eu am deschis recent un balcon închis acum 20 de ani tocmai din motivele spuse de tine.

        (Citează)

  12. Radu răspunde doar când sunt bani mulți la mijloc! Alminteri dacă vă aduceți aminte, a scris un articol pe blog acum 1,5 ani în care spunea că nu are timp să răspundă la comentarii iar dacă vă uitați la câteva posturi din urmă o să-mi dați dreptate! Omul e pus pe bani (și e normal, nimeni nu lucrează pe grăunțe) dar e și profitor! Articolul ăsta arată cel mai bine esența lui! Când sunt bani la mijloc (interacțiune) e geană la comentarii!!

      (Citează)

  13. Cornel:
    Intrebare de newbie: de ce balconul trebuie inchis ?
    Cand s-au facut balcoane, idea era sa ai un spatiu unde sa ai aer, sa poti respira. Fiind inchis mi se pare ca, deja intr-un apartament nu ai nici spatiu in exterior, se inchide si mai tare.

    Stau in Franta, si aici (desi nu ai voie sa inchizi balconul) nu se vor inchise nicidecum, pentru ca e frumos sa poti iesi pe balcon, la soare, sa simti o adiere de vant, etc.

    Poate unde stai tu in Franta e frumos si bine…dar in rromanika sa iesi afara la 30 de grade si o umiditate infernala nu prea e asa frumos.

      (Citează)

    • azorel: Poate unde stai tu in Franta e frumos si bine…dar in rromanika sa iesi afara la 30 de grade si o umiditate infernala nu prea e asa frumos.

      Asta e o tampenie. In Romania nu sunt 30 de grade tot anul. Si aici sunt perioade in care e foarte cald, dar pe parcursul unui an e mai mult racoare decat cald. Pana si iarna mi se pare ok sa poti iesi in balcon la o gura de aer rece din cand in cand.

        (Citează)

    • @Cornel, sunt motive diferite pentru care oamenii din România își închid balcoanele:
      1. Unii fac asta pentru izolare termică suplimentară sau chiar izolație fonică; dacă stai la un bulevard principal nu ai nici aer curat și ai și foarte mult zgomot de la mașini.
      2. Foarte mulți însă vor să obțină un spațiu suplimentar; am cunoștințe care au transformat balconul în dressing, birou pentru copii sau chiar în bucătărie (acolo unde spațiul a permis asta).
      Este plăcut să poți ieși la aer, dar preferi să obții ceva spațiu în plus atunci când apartamentul este foarte mic.

        (Citează)

  14. Urat arata polițele metalice. nu puteai sa gasesti si tu unele inguste mai finute … practic ai omorat de tot balconul ala .

    Pe langa asta , mai aveai de dat un ipsos / glet / vopsea , ca arata ca la tara . Pe afara e vopsit gardul … inauntru …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus