un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 4 iulie 2021

4 Jul 2021  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Cei doi răniți grav de la Petromidia sunt în comă indusă, dar în stare stabilă. Imagini de la intervenția pompierilor și cum arată zona deflagrației acum. Majoritatea filmărilor cu explozia sunt în acest clipISU Constanța are fotografii cu pompierii după intervenție. Momentan ancheta se duce pe ipoteza unei țevi fisurate, deși acestea sunt inspectate periodic cu camere speciale.

Unitatea HPM,  unde a avut loc explozia, se numește Hidrofinare Petrol Motorină. Este practic a doua din lanțul de producere a motorinei. Țițeiul brut intră întâi într-o unitate numită DAV, Distilare Atmosferică și în Vid, unde este încălzit treptat și se separă în mai multe componente, printre care și motorină. Motorina aceasta intră apoi în HPM, unde se întâmplă mult reacții complexe, dar ca rezumat este eliminat sulful din motorină folosind hidrogen. Petromidia prelucrează doar petrol sulfuros.

Totul este inflamabil, inclusiv hidrogenul. Și imaginați-vă conducte sub presiune prin care circulă tone de motorină, hidrogen și alți produși de reacție în fiecare minut. Revizia generală a rafinăriei a fost făcută anul trecut, înainte de termen, că în pandemie a fost un moment bun pentru asta.

Eu am fost acolo acum trei ani. Ca în orice rafinărie, era o grijă dusă la extrem pentru siguranța muncii, a trebuit să port cască în fiecare moment după ce-am intrat pe poartă, deși nu ne abăteam de la drumurile asfaltate dintre instalații și nu intram în zonele cu regim special. Înainte de a ajunge acolo le-am trimis lista cu camerele foto pe care le aduc și bineînțeles că din start mi s-a zis că n-am voie cu ele în zonele Ex speciale. La un moment dat am oprit mașina să fac fotografii în față unor instalații, de pe drum și, deși eram însoțit de 2 persoane din rafinărie, în câteva minute a venit o mașină de la securitate ca să vadă ce facem acolo și dacă rămâne în permanență cineva la volanul mașinii, în caz că e nevoie să o mute. Nici la Fabrica de Combustibil Nuclear n-am văzut atâta grijă pentru normele de siguranță.

Dar acesta este domeniul, este mereu un nivel de pericol crescut. E ca în aviație, unde și un avion nou-nouț poate avea un accident. Când aud știri din acestea sunt recunoscător că nimeni din familia mea nu lucrează în domenii cu astfel de nivel de risc, unde poți pleca dimineața la muncă și să nu te mai întorci.


Amazon UK distruge anual milioane de produse nevândute, inclusiv televizoare și laptopuri. E un cerc vicios cu produse care, dacă nu se vând la timp, devin demodate și Amazon preferă să le distrugă și să facă loc pentru altele noi în depozite. Doar nu o să le doneze…

Despre semnarea Declarației de Independență americane. Pe 4 iulie 1776. În caz că vreți să citiți cum s-a ajuns acolo și care au fost pașii până la acel document.

McDonald’s SUA se luptă cu francizații pe taxe. 95% din restaurante sunt în regim franciză acolo, iar McD le impune niște taxe noi de tehnologie.

Despre Sultana, cel mai mare accident maritim din istoria SUA. 1.168 de morți la scufundarea unui vapor cu zbaturi în 1865.

Marijuana este legală, dar nu la olimpiadă. O alergătoare de top din SUA are interzis la Olimpiadă după ce probele de sânge au arătat că a consumat marijuană, deși în statul ei este legală. Și culmea este că nu-ți îmbunătățește performanța, făcându-i pe mulți să ceară schimbarea regulilor.

O rețetă de burger adevărat:

Cum să scoți dungile de pe adidașii prea îndoiți.

Cele mai mișto străzi din lume. South Bank din Londra este o zonă foarte mișto și m-am plimbat pe acolo de câteva ori, dar în rest nu le-am văzut.

Un bărbat și-a rupt vertical penisul. Este o premieră mondială, zic medicii.

Astronomii au găsit un nou tip de supernovă.

Se lansează o nouă serie de cărți Star Wars: High Republic. Nu mai iau țeapă și a doua oară, că prima nu mi-a plăcut.

Despre satul chinez unde se înscenează fotografii pentru Instagram. Da bine să fotografiezi țărani cu boi și port tradițional.

Grill cu șpil de la Lidl. Al doilea episod a ieșit mult mai bine decât primul:

De ce este prostituția ilegală? Interesant că în Anglia nu este ilegală, dar este ilegală prostituția în public și organizarea de bordeluri. Pe cont propriu, adică, ai voie.

Un nou tip de submarin rusesc intră în teste.

Vaccinul CureVac are 48% eficiență. Este un alt vaccin de tip mRNA, demonstrând că nu-i așa ușor să faci unul bun. Spectatorii de la Wimbledon au aplaudat-o pe Sarah Gilbert, prezentă în tribune, cea care a condus echipa care a dezvoltat vaccinul AstraZeneca.

Fotografii de la valul de căldură din Canada și SUA. 49,6 grade Celsius în Canada. Orășelul respectiv a ars după aceea.

Trailerul de la Foundation. Pare mai degrabă un prequel despre cum Hari Seldon i-a convins să accepte Fundația, dar na… important este să fie entertaining. Pe Trantor era mereu noapte?

Formula 1 astăzi, tot în Austria. Verstappen pleacă din pole, apoi Lando Norris și Sergio Perez, abia apoi Hamilton și Bottas. Nu-l văd bine pe Hamilton.

    7 comentarii

  1. “a trebuit să port cască în fiecare moment după ce-am intrat pe poartă, deși nu ne abăteam de la drumurile asfaltate dintre instalații și nu intram în zonele cu regim special”
    la instalatii sub presiune, daca pocneste ceva, zboara schijele ca in prima linie.

      (Citează)

  2. Si de bine ce au facut revizia nu a trecut nici un an si au avut un accident? Nu e cam dubios sa ai o explozie cand de abia ai verificat chipurile tot?

    Pe Trantor cam era noapte pentru ca toata planeta era un oras si din cauza cladilor inalte soarele nu prea ajungea la nivelul strazilor. Plus ca actiunea se cam intampla prin subteran, unde fiecare nivel era alta civilizatie de studiat pentru definitivat psihoistoria.

      (Citează)

    • Sunt convins ca filmul nu se va ridica la nivelul cartilor, dar cu toate astea abia astept sa apara.

        (Citează)

  3. Ia uite ce review-uri bune au Petromidia pe Google, chiar si de la straini care au fost in vacanta.

      (Citează)

    • Este amuzant cum s-au gandit oamenii sa dea review-uri negative unei rafinarii. De parca asta ar fi un punct de interes turistic.

        (Citează)

    • tu numai obiectivelor turistice dai review?

        (Citează)

    • Nu stiu daca dau review-uri numai obiectivelor turistice, dar stiu sigur ca nu am cautat niciodata sa vad cate stelute are pe Google o fabrica, o uzina, sau orice obectiv industrial.
      Tu cand ai cautat ultima data sa vezi ce note a primit o rafinarie?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus