un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să luați voucher în Rabla pentru Electrocasnice și pașii programului

12 May 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

58 comentarii

Este greu de găsit o informație utilă despre Rabla pentru Electrocasnice cu două zile înainte de lansare. Încă un program de succes al guvernului.

Update 14 mai:

Rabla pentru Electrocasnice începe vinerea aceasta, pe 14 mai, zic știrile și un comunicat scurt. Rabla pentru Electrocasnice seamănă cu programul similar de la autovehicule: primești un voucher dacă înlocuiești un aparat electrocasnic vechi cu unul nou și modern și mai eficient energetic. Voucherele sunt de 200-500 lei, în funcție de tipul aparatului. Noile electrocasnice pot fi cumpărate de la o listă de vreo 24 de comercianți, practic magazinele mari din sistem.

Etapele programului sunt următoarele:

  • Etapa 1: 21 mai — 4 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice.
  • Etapa 2: 4 — 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete.
  • Etapa 3: 18 iunie — 2 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Din start văd o problemă acolo pentru că tabletele nu au ce căuta în acest program. Au un consum energetic neimportant, de ce sunt în program înaintea altor electrocasnice cu consum mult mai mare?

Știți ce-aș fi pus eu și nu văd în listă? Centrale termice. Sunt o mulțime de case și apartamente care folosesc centrale termice mai vechi și le-ar prinde bine înlocuirea cu unele moderne, cu consum mai mic de gaz, care și poluează mai puțin mediul înconjurător. În schimb, avem în program laptopuri și tablete.

Totuși, ocazia este bună pentru a înlocui ceva vechi cu ceva nou. Poate vreți un frigider sau un nou aer condiționat sau o mașină de spălat nouă. Dacă statul vă dă câteva sute de lei în schimbul celui vechi, profitați de asta.

Valoarea voucherelor Rabla pentru Electrocasnice în decembrie 2020 era cea de mai jos. Bănuiesc că nu s-a schimbat, deși n-am găsit informații la zi (site-ul AFM este din anii 80, dar poate va exista Rabla pentru Site-uri):

Posibil să fie și niște condiții de eficiență energetică pentru electrocasnicele noi pe care le cumpărați, de exemplu să fie eligibile doar cele cât de cât eficiente energetic.  Am actualizat lista de mai sus cu informațiile la zi din comunicatul oficial din 12 mai.

Precizare importantă din comunicatul oficial de presă apărut ulterior și din prezentarea de aici:

“Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi.

De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program

Altfel spus, nu poți da un laptop sau o tabletă veche pentru un voucher, că nu le acceptă. Poți da însă orice alt echipament inclusiv în program pentru un voucher pe care să-l folosești la achiziția unei tablete sau a unui laptop nou.

Site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, care gestionează programul, nu este absolut deloc util, fiind neactualizat de mult. Din ce înțeleg însă de la prima încercare a acestui program (trebuia pornit în decembrie 2020, dar a fost amânat pentru 14 mai 2021), etapele programului vor fi următoarele:

  • 14 mai – se deschide pe afm.ro sau electrocasnice.afm.ro o secțiune de Înregistrare Beneficiar. Acolo trebuie să-ți faci cont, apoi generezi o declarație pe propria răspundere că te angajezi să predai electrocasnicul-rablă pe care-l ai. O semnezi și o încarci la loc în site, alături de o copie a buletinului. Alegi ce tip de voucher vrei.
  • 21 mai – se emit voucherele. Practic săptămână 14-21 mai este pentru înscriere în program. Voucherele pot fi folosite în 15 zile de la emitere. Dacă nu-l folosiți, dispare și va fi alocat altcuiva.

O persoană poate lua mai multe vouchere, dar acestea nu se pot cumula. Poți folosi apoi un singur voucher per comandă, iar voucherul nu poate reprezenta mai mult de 50% din valoarea produsului comandat. Adică, dacă voucherul de frigider are 400 de lei, trebuie să cumperi un frigider nou de minim 800 de lei, din care apoi se scade valoarea voucherului.

Întrucât secțiunea respectivă a site-ului oficial nu este încă publică, detaliile fine despre cum vei folosi voucherul încă nu sunt foarte clare. Probabil vei merge la magazin cu el, pentru validare, împreună cu electrocasnicul vechi. Magazinele participante sunt obligate să le preia. Mă aștept să existe și un mecanism pentru a rezolva online aceste probleme sau oferte speciale legate de transportul produselor vechi.

eMAG, Altex, Flanco, Carrefour, Ideall și alte magazine vor participa cu siguranță. eMAG are un ghid intuitiv de informare. Flanco are altul. Pe restul nu i-am găsit, dar cred că magazinele vor anunța singure astfel de lucruri.

Voi actualiza articolul după ce apar alte informații. Important acum, dacă vă interesează programul, este să fiți pregătiți să vă înregistrați cât mai rapid pe 14 mai. Din experiențele anterioare, astfel de vouchere se dau foarte repede.

    58 comentarii

  1. În primul rând felicitări pentru articol. Foarte util.

    Desi nu au un consum mare de energie, e super utila și treaba cu tabletele. Am o tablete antica și veche pe care nu o pot vinde, ea funcționează dar nu ar cumpara-o nimeni și nici de donat nu prea e ok. Așa ca mai mult ca sigur va fi dată la rabla și voi lua o tableta noua ceva mid range pe care o pot folosi din când în când.

      (Citează)

    • Aici ii dau dreptate lui Radu. definitia programului este aceasta:
      “Este programul prin care oricine dorește să își înlocuiască un aparat electrocasnic
      vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu.”

      Nu are nici-o legatura protejarea mediului cu inlocuirea unei tablete, ba chiar in acest domeniu consumul echipamentelor noi este mai mare decat al celor de acum 5-6 ani (procesoare mai puternice, display-uri mai mari, etc).
      Ar trebui sa se axeze pe produsele care au o amprenta considerabila asupra mediului.

        (Citează)

    • Și eu aș da o tabletă veche pe una nouă cu voucher, doar că mi se pare că această categorie nu are mare legătură cu protejarea mediului, economisirea de energie sau altceva de genul acesta.

        (Citează)

    • Razvan C: În primul rând felicitări pentru articol. Foarte util.

      Mulțumesc!

        (Citează)

  2. lol, cum dracu sa dea 300 de lei pe o tableta veche?
    pai sunt destule tablete noi la pretul asta sau max 400.

    am o tableta de vreo 6-7 ani pe care am primit-o gratis cand am luat camera foto, mergea prost si atunci, nu am folosit-o deloc in anii astia, doar recent am facut-o interfata permanenta pt homeassistant

    deci daca o dau la rabla iau 300 pe ea? great, pai eu voiam sa cumpar alta tot maxim la banii astia.

    chiar nu conteaza ce tableta este? ca unii or sa cumpere tablete vechi cu cateva zeci de lei ca sa le dea la Rabla, e evident…

      (Citează)

    • “”voucherul nu poate reprezenta mai mult de 50% din valoarea produsului comandat””

        (Citează)

    • ma refeream la tabletele vechi cand am intrebat daca contreaza sau nu ce tableta este.
      eu de ex am acum o tableta veche cu valoare de piata, eu stiu, undeva de la 0 la 50 de lei.
      si inteleg ca o pot da statului pentru 300 de lei, cu care desigur o sa imi iau una noua de minim 600 de lei

      masura asta sincer nu are nici o logica, pare facuta doar ca sa mai vanda Altex niste tablete

        (Citează)

    • Nu contează, poți da înapoi orice tabletă.

        (Citează)

    • Între timp s-au sucit. Din comunicatul oficial eu înteleg că nu acceptă laptopuri sau tablete vechi, dar poți folosi voucherul pentru unele noi:

      “Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi.

      De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program”

        (Citează)

  3. AFM nu a binevoit să actualizeze nici măcar ghidul de finanțare după amânarea de la sfârșitul lui 2020. Între timp s-au schimbat și clasele energetice. Îmi imaginez că va funcționa la fel de bine ca programul pentru fotovoltaice.

      (Citează)

  4. Salutare , aragazul intra cumva in acest program ?
    Multumesc anticipat , o zi placuta !

      (Citează)

  5. Știe cineva dacă voucher ul poate fi folosit pt altă categorie?
    Ex dau un laptop, pot cumpăra o mașină de spălat sau sunt limitat la alt laptop?

      (Citează)

    • Adrian Enache

      12/05/2021 la 1:09 PM

      Florin:
      Știe cineva dacă voucher ul poate fi folosit pt altă categorie?
      Ex dau un laptop, pot cumpăra o mașină de spălat sau sunt limitat la alt laptop?

      Voucherul se poate folosi doar pentru un produs din aceeași categorie. Dai un laptop și cumperi un laptop. Poate reușești să faci un schimb cu cineva care are mașină de spălat de dat și vrea să cumpere un laptop.

        (Citează)

    • Auzisem declarația unuia de la minister ca ai putea cumpara și altceva ( de exemplu voucherul pentru un laptop vechi îl poti folosi la achiziționarea unei mașini de spălat vase sau uscator de rufe).

        (Citează)

    • Este pentru aceeași categorie. În particular pentru laptop, poți da unul înapoi și să cumperi un computer personal, adică desktop, nu trebuie să fie musai laptop.

      La Flanco pe site scrie invers:
      “laptopurile și tabletele care pot fi achiziționate la schimb cu un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală, monitor, tastatură şi mouse”

      Sper să fie ambele variante adevărate.

        (Citează)

    • Ehm, a apărut comunicatul oficial. Zice așa:

      “Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi.

      De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program”

        (Citează)

  6. Adrian Enache

    12/05/2021 la 1:07 PM

    catalin lupu:
    Salutare , aragazul intra cumva in acest program ?Multumesc anticipat , o zi placuta !

    Aragazurile nu intră în program. Și eu am vrut să iau aragaz și nu se poate.
    La Altex și la Flanco primești voucher de 150 lei sau 200 lei dacă dai la schimb un aragaz vechi și cumperi unul nou. Voucherul se poate folosi la următoarea achiziție de la ei.

      (Citează)

  7. Adrian Enache

    12/05/2021 la 1:08 PM

    Florin:
    Știe cineva dacă voucher ul poate fi folosit pt altă categorie?
    Ex dau un laptop, pot cumpăra o mașină de spălat sau sunt limitat la alt laptop?

    Voucherul se poate folosi doar pentru un produs din aceeași categorie. Dai un laptop și cumperi un laptop. Poate reușești să faci un schimb cu cineva care are mașină de spălat de dat și vrea să cumpere un laptop.

      (Citează)

    • Acum zic următoarele în comunicatul oficial:

      “Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi.

      De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program”

        (Citează)

  8. Aparatul vechi trebuie sa fie functional ?

      (Citează)

    • Salutare! Aparatul vechi nu trebuie sa fie functional. Am folosit programul in 2018 pentru un TV si o masina de spalat (ambele antice si nefunctionale)

        (Citează)

  9. Pentru tableta s-ar putea sa ceara un calculator vechi unitate + monitor. Deci cel ai probabil nu merge tableta veche la schimb. La fel pentru laptop.

      (Citează)

  10. Mersi pt articol, foarte informativ . O intrebare mai ciudata: daca am un laptop unde in locul DVD-writerul am pus un SSD, e ok ? De asemenea cu toate ca suportul caddy era promovat ca fiind universal, era mai ingust decat dvd-writer pentru ca masca care ar fi trebuit pusa sa acopere caddy-ul nu am mai putut sa o pun, nu se mai potriveau pozitiile clemelor de pe masca cu gaurile de pe caddy si a ramas o zona neacoperita in partea dreapta. E o problema asta in primirea acelui voucher? Stiu ca as fi putut face retur etc. doar ca laptopul fiind mai vechi (in 2011 l-am achizitionat) trebuia demontat tot din nou (cooler, keyboard etc.) ca sa am acces unde trebuie ca sa fac remontarea DVD-writerului.

      (Citează)

    • Poate sa fie total nefuncțional, spart, întrebarea este dacă se accepta. În decembrie era plar specificat unitatea + ecran pentru voucher laptop sau tableta.

        (Citează)

    • Da, nu cred că se acceptă laptopuri.

      “Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi.

      De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program”

        (Citează)

  11. Ma intreb daca in categoria aspiratoare intra orice tip de aspirator. De exemplu daca pot sa dau la rabla un aspirator de praf pe unul de geamuri.

      (Citează)

  12. Meserie rau programul asta. Ceva care pute romanism prin toti porii. Multe chestii neclare. Si la fel ca in anii trecuti or sa creasca preturile produselor care intra in acest program (frigidere, masini spalat, aspiratoare….).
    Asa ca saptamana trecuta mi-am luat un frigider de la altex. Tot ceva program rabla bla bla organizat de ei. Mi-au dat un voucher de 150 lei valabil 3 luni pe orice produse din altex. Mi-au adus frigideru nou si l-au luat p-ala vechi.
    Fara completat si depus de hartii, fara emotii ca nu prinzi voucheru sufleltului. Ceva asemanator e si la flanco. Aia dau 200 lei parca.
    Astept ca dupa 14 mai, frigideru pa care l-am luat sa se scumpeasca cu cel putin 200 lei. Pot sa pun pariu pe orice ca asa va fi.

      (Citează)

  13. Din ce am citit, pentru a putea primi un voucher de tableta/laptop, trebuie dat un computer format din unitate + monitor. Deci nu dau tableta veche/ laptopul vechi, nu le ia nimeni.

      (Citează)

  14. Si eu as fi vrut sa iau un aragaz, dar nu intra in program. I-am luat maica-mii saptamana trecuta de la Altex, cu voucher de buy-back de 150 Ron. Buni si astia… am folosit deja voucherul sa iau un SSD extern tot de la Altex.

    Acum 2 ani am luat un TV prin programul asta rabla de la AFM. Nu aveam tv vechi la schimb asa ca am intrat intr-un atelier care repara electronice si le-am cerut o vechitura… nenea de acolo mi-a spus “ti-l dau pe gratis, doar sa ma scapi de el”. O imensitate cu tub si vreo 50 de kg… cand l-au vazut baietii de la Altex, le-a trebuit ceva vreme sa-si faca putin curaj sa-l ridice.
    Deci vechitura nu trebuie sa fie functionala, si doar sa se incadreze in categoria respectiva.
    Un prieten si-a luat frigider si a dat la schimb unul foarte mic, cum sunt cele din camerele de hotel.

      (Citează)

  15. Am un monitor Philips care nu mai functioneaza, insa nu mai am piciorul lui. L-as putea da prin programul asta? seamana oricum cu un tv – dar mi-e sa nu spuna ca este incomplet sau ceva.

      (Citează)

  16. De pe site-ul AFM:

    “Ca și noutate, pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb orice
    echipament inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi.”

    Deci pentru laptop, se poate da la schimb orice alt aparat. Asa se intelege de aici.

    https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2021/noutati_in_programul_Rabla_Electrocasnice_2021.pdf

      (Citează)

  17. La Flanco vad ca au doar cateva marci de produse eligibile pentru Rabla, de exemplu televizoare Horizon. Mai degraba vor sa scape de rablele din magazine.

      (Citează)

  18. Ideea programului era de a micșora consumul de energie și nu de a scăpa de orice vechitură nevandabilă. Bine că nu au inclus și ceasurile smart….

    Razvan C:
    În primul rând felicitări pentru articol. Foarte util.

    Desi nu au un consum mare de energie, e super utila și treaba cu tabletele. Am o tablete antica și veche pe care nu o pot vinde, ea funcționează dar nu ar cumpara-o nimeni și nici de donat nu prea e ok. Așa ca mai mult ca sigur va fi dată la rabla și voi lua o tableta noua ceva mid range pe care o pot folosi din când în când.

      (Citează)

  19. In spate nu e vorba de consum de energie in primul rand ci de materialele poluante / toxice care intra in componenta acestor aparate.
    Electronicele sunt printre cele mai poluante (in special placile cu componente si componentele din laptopuri, tablete, etc).

    Asa ca orice echipament electronic vechi returnat la un centru specalizat este un bine pentru mediu, nu pentru consumul sau ci pentru deseul pe care il reprezinta.

      (Citează)

  20. Poate merge un update la articol cu un link la documentul de aici:
    https://www.afm.ro/main/programe/rabla_electrocasnice/2021/noutati_in_programul_Rabla_Electrocasnice_2021.pdf
    Se mai raspunde la cateva intrebari de mai sus.

      (Citează)

  21. cum poti sa stii ce clasa energetica are un televizor sau o masina de spalat rufe, ambele vechi de 5-10ani?

      (Citează)

    • Contează? La schimb poți da orice televizor sau mașină, inclusiv nefuncționale. Cele noi trebuie să respecte niște condiții de clasă energetică.

        (Citează)

  22. Întrebare: Știe cineva cine vine și ia aparatul respectiv? Vreau să-i schimb frigiderul tatălui meu și nu are cine să i-l ducă.
    Mersi anticipat.

      (Citează)

  23. Lucian:
    Îl ia curierul ca îl aduce pe cel nou.

    Da, între timp am sunat la AFM și mi-au confirmat că comerciantul e responsabil de ridicarea produsului vechi.

    Mersi!

      (Citează)

  24. Tampenie mai mare nu am vazut: pt laptop si tableta nu poti sa dai un laptop vechi sau tableta veche, trebuie sa dai altceva DAR pt un uscator de rufe poti da ORICE alt produs vechi inclus in program (adica si laptop/tableta veche)….

      (Citează)

  25. 10:28 – inregistrare completa de acum app 20 minute.

    Meniul de “genereaza voucher” imi returneaza:
    “În acest moment nu se pot genera vouchere. Vă rugăm să verificați calendarul etapelor programului și să reveniți.”

      (Citează)

    • Pentru ca nu s-au deschis inca sesiunile de generare vouchere.
      De astazi pana pe 20.05 este deschisa doar sesiunea de inregistrare.
      Din 21.05 incepe Etapa I: Mașini de spălat rufe/vase și categoria frigidere- 21.05.2021 ora 1000-03.06.2021 ora 2359

        (Citează)

    • @Marius: Multumesc. In ghid nu specifica asta iar operatiunile par a se desfasura una dupa alta…

        (Citează)

    • Da, nu e foarte clară procedura. Am făcut înscrierea, acum practic doar stăm și așteptăm?

        (Citează)

  26. facut contul :)
    and now my watch begins

      (Citează)

  27. Am generat voucherul, acum aștept SMS cu activarea lui.

      (Citează)

  28. Salut,
    Am incercat sa cumpar un aspirator de pe linkul listat de tine si nu prea functioneaza. Eroare eMag?! Produs listat gresit? E un aspirator de mana, cel mai ieftin, iar la introducerea voucher-ului, eMagul zice ca nu se poate aplica reducerea…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus