un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

M-am uitat la seriale SF-fantasy: Shadow & Bone, Jupiter’s Legacy, The Irregulars, The Nevers, Watchmen

27 May 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

Acum câteva săptămâni era vreme rea și am stat în casă și ne-am uitat la seriale.

Shadow and Bone (Netflix) este mediocru, 2/5. Acțiunea este bazată pe o carte young adults scrisă de Lea Bardugo; poate cartea este mai bună decât serialul, care-i simpluț ca amploare.

Acțiunea are loc într-o lume fantasy, un fel de îmbinare de ucrainieni cu mongoli și nordici. Există magie, dar sunt puțini cei cu puteri și nu foarte bine priviți în societate, deși nu văd cum putea fi o idee bună să-i discriminezi masiv pe oameni care puteau da cu foc din mână sau puteau să-ți oprească inima. În orice caz, ca și în alte cărți fantasy, cei cu puteri magice erau mai degrabă tolerați în societate.

Ăsta-i un punct slab. Al doilea este intriga. Țările sunt practic separate de o zonă de întuneric, populată de monștri. Era traversată cu mare risc de caravane. Se descoperă o femeie cu puterea de a face lumină acolo, de a învinge întunericul, așa că este luată la curtea regală pentru a fi antrenată de marele general.

Și totul este foarte simplu. Toate personajele sunt unidimensionale, iar conflictele sunt cele clasice: fata prea inocentă, prietenul care nu respectă ordinele superiorilor și merge să o salveze, regele care a pierdut legătura cu lumea reală, curtenii meschini șamd. Totul este previzibil.

Rezum altfel problema: primele sezoane din Game of Thrones au ridicat prea mult ștacheta.

Jupiter’s Legacy (Netflix) este de 3,5/5. Este tot un film cu super-eroi, dar în lumea modernă. Sezonul 1 arată cum au apărut primii super-eroi, prin 1920, și în paralel arată problemele lor de acum și problemele copiilor lor.

Serialul este bine făcut. Problemele lui este că avansează foarte lent. Întreg sezonul 1 este un origin story care nu-i nici ieșit din comun și nici surprinzător, ci doar avansează lent. Povestea din prezent, cu un bad guy misterios și problemele copiilor supereroilor, nu este nici ea prea bună. Sunt doar clasicele clișee cu tatăl prea dur care-și critică fiul indiferent cât de bine acționează acesta, cu fiica drogată care își face de cap șamd.

Avantajul său este că e suficient de bine făcut ca să dai play și la următorul episod. Abia la finalul sezonului tragi linie și descoperi că n-a fost, de fapt, o poveste prea interesantă.

The Nevers (HBO) este 3/5 și făcut de Joss Whedon. Londra victoriană cu puternice accente steampunk. Un fel de OZN misterios apare pe cer și le dă unor oameni puteri, X-Man style. Sau, dacă vreți, ca în Steelheart de Brandon Sanderson, prima dintr-o trilogie foarte mișto pe care v-o recomand.

Majoritatea celor cu puteri sunt femei. Cea din rolul principal are un fel de azil/adăpost/orfelinat/școală în care adună alte femei cu puteri, că și societatea din acest serial discriminează oamenii cu posibilități magice, deși nu pare deloc o idee bună. La fel ca în X-Men, proprietarul din umbră al școlii este în scaun cu rotile.

Acțiunea este legată de diverse intrigi din umbră ale unor personaje cu interese încă neclare, că e abia primul sezon. N-a fost rău, ci doar neremarcabil.

The Irregulars (Netflix) 2/5. Tot Londra victoriană, dar cu accente supranaturale. Iregularii sunt un grup de copii ai străzii (din aceia cinstiți și deștepți, dar murdari de funingine pe față și haine) pe care Sherlock Holmes și Doctorul Watson îi pun să cerceteze niște treburi misterioase. Fantome, puteri diabolice, din astea.

E doar slab. Nu mi-a păsat nici de oamenii respectivi, nici de problemele lor și nici de poveste. Am înțeles că Netflix a anunțat deja că nu va face sezonul 2.  Nu vă consumați timpul nici cu primul.

Watchmen (HBO) este 5/5. Jupiter’s Legacy mi-a adus aminte că nu am văzut serialul Watchmen, hit-ul HBO de acum 2 ani. L-am urmărit acum în două zile, binging serios. Este excelent!

Intrigă, actori, întorsături de situație, situații total neașteptate – le-a avut pe toate. Este foarte mișto lucrat și în detalii fine, de genul știrile care se aud la radio sau pancartele unor demonstranți ce apar peste 2-3 secunde pe ecran. Genul acesta de detalii arată aproape întotdeauna o producție bună.

Mai sunt și tot felul de situații absolut nebunești ce arată că scenariștii au mers all-in pe idei năstrușnice, gen aventurile lui Ozymandias din a scăpa de unde era ținut.

Ajută să vedeți întâi filmul Watchmen din 2009, că apare des vorba despre personajele acestuia. Eu am citit și comics-urile (singurele comics citite, de fapt) și sunt excelente și ele. Filmul din 2009 le urmărește destul de atent, de fapt, și spune o poveste bine gândită și ambiguă moral. O fi cu super-eroi, dar nu-i vorba de Batman aici.

Aștept un The Umbrella Academy bine făcut.

    17 comentarii

  1. Incep sa zgarie la ochi greselile gramaticale si de logica.

      (Citează)

    • Fă un pustiu de bine și spune care-s greșelile alea gramaticale și de logică, că poate îmi scapă mie ceva!

        (Citează)

    • Cea mentionata de Vlad e cea gramatica

      plus logica:
      pancartele unor demonstranți ce apar peste 2-3 secunde pe ecran

        (Citează)

  2. Radule, da o citire articolului inainte de a-l publica, sunt greseli care sunt facute din viteza si din lipsa unei citiri suplimentare.
    Referitor la continutul articolului netflix e presat sa livreze conținut si a ajuns plin de gunoaie. Prefer sa revad un film sau un serial mai vechi decat orice hit al lor.

      (Citează)

    • @Vlad, nu ar fi fost necesara o virgula dupa “referitor la continutul articolului”? Iar Netflix cred ca ar fi trebuit scris cu majuscula. Cu exceptia cazului in care este vorba de o licenta poetica si ai vrut sa evidentiezi cat de slab este continutul acestei platforme.

        (Citează)

  3. Problemele lui este ca?

    Deea:
    Fă un pustiu de bine și spune care-s greșelile alea gramaticale și de logică, că poate îmi scapă mie ceva!

      (Citează)

  4. Am vazut Jupiter, si sunt de acord cu nota. Pacat ca nu si-au permis sa ii spuna pe nume eroului, adica Supermans Legacy :)

      (Citează)

  5. Da, shadow and bones e prostie, in rest nu m-am bagat ca e inflatie din astea cu supereroi si e trist. Nevers arata bine, am vazut 5 minute zapand dar nu m-am bagat.

    Mai zic odata de The Boys, cel mai bun serial vazut de mine anul asta, nu m-am putut opri din bingiuit. Si e si cu super eroi, dar atipic.

      (Citează)

  6. Am pierdut-o pe Ellen Page… mai apare Umbrella Academy?

      (Citează)

    • cica da, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
      oricum era un personaj enervant .. mai bine o faceau pierduta prin timp

        (Citează)

  7. Shadow & Bone, mierie plina de clisee si cu actori urati.

    Jupiter’s Legacy, mediocritate cu clisee, actori acceptabili, intorsatura de scenariu neprevazuta la sfarsit.

    The Irregulars, mizerie, actori urati, scenariu facut la betie, uitasem ca exista.

    The Nevers, captivant, gagici cu super puteri in afara normei, cate o intorsatura in scenariu cat de cat reusita.

    Watchmen, idee buna, punere in practica atroce salvata de Ozymandias, ala negru de era gay si se vopsea alb, ala negru de se voia Dumnezeu si se vopsea albastru.

    The Boys si Invincible sunt mult peste oricare din aceste seriale.

      (Citează)

  8. Vezi INVINCIBLE pe primevideo
    (bine, cu gandul ca “The Boys” ai vazut deja)

      (Citează)

  9. Nu stiu de ce ar mai pierde cineva vremea cu seriale de pe Netflix. Toate sunt mizerii.

    Mai bine revad seriale vechi; OZ, Sopranos, House…

      (Citează)

  10. Am renuntat la Netflix. Finateaza mizerii gen Thunder Force dar periodic cresc pretul abonamnetelor. Jet!

      (Citează)

  11. Mi-a placut Jupiter’s Legacy dar cam putina actiune in prezent, s-au axat pe povestea din trecut. Din pacate are cam putine episoade.

      (Citează)

  12. Deea:
    Fă un pustiu de bine și spune care-s greșelile alea gramaticale și de logică, că poate îmi scapă mie ceva!

    Problemele lui este că avansează foarte lent.

    Asta iti cam da damage la ureche daca o citesti cu voce tare.

      (Citează)

  13. Va agitati degeaba cu greselile, nu citeste comentariile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus