un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Formula 1 va experimenta un sistem diferit de calificări, cu o mini-cursă sâmbătă

29 Apr 2021  ·

AUTO  ·

6 comentarii

Formula 1 va experimenta cu un sistem ciudat de calificări, un fel de mini-cursă ce se va desfășura sâmbătă pentru a stabili ordinea plecării în cursa reală de duminică. Ideea este bună și rea în același timp.

Vor fi 3 curse în 2021 cu acest sistem. Încă n-au fost anunțate și care vor fi acestea trei, dar se pariază că două dintre ele vor fi Silverstone și Monza, circuite de viteză și unde depășirile sunt posibile.

Cum va fi noul sistem de calificări:

  • vineri vor avea loc calificările care de obicei aveau loc sâmbătă. Vor fi cele trei faze eliminatorii Q1, Q2 și Q3, dar acestea vor stabili ordinea pentru calificarea tip Sprint de sâmbătă, nu pentru plecarea în cursa de duminică.
  • sâmbătă are loc calificarea Sprint. Acesta este de fapt o mini-cursă de 100 km în care piloții se luptă între ei exact ca-n cursa mare. Ordinea în care termină cursa Sprint va stabili ordinea de plecare duminică.
  • duminică are loc cursa normală de Formula 1, pe 300 km lungime, ca și până acum.

Înțeleg de ce fac asta. Formula 1 vrea mai multă audiență, iar numărul mare de telespectatori din 2020 probabil a arătat că există mult potențial. Am impresia că milioane de oameni au început să se uite la Formula 1 după ce-am văzut documentarul Drive to Survive pe Netflix. Eu cunosc trei astfel de cazuri, deci sigur am dreptate. Dacă vi s-a întâmplat chiar vouă, spuneți în comentarii.

Iar dacă există potențial, Formula 1 vrea să stea mai multe ore pe ecranul telespectatorilor, că asta înseamnă publicitate și audiență în plus. Cursa de duminică nu poate fi mărită, deja întinde mașinile și rezervoarele lor la maxim (realimentările nu sunt permise în timpul curselor), iar slotul TV de 2 ore este de obicei fix.

Așa că extind calificările pentru a le face mai interesante. Acum ai motiv să te uiți și vineri la Formula 1, că atunci se mută clasicul Q1-Q2-Q3. Acesta mi s-a părut plictisitor în ultimul an pentru că de obicei piloții fac unul sau două tururi rapide și în rest stau degeaba. 70% din timpul calificărilor este timp mort.

F1 elimină plictiseala cu mini-cursa Sprint de sâmbătă. 100 de km înseamnă o treime dintr-un grand prix normal și va dura cam 30 de minute. Se dau și puncte pentru aceste calificări, trei, două și respectiv un punct primilor trei clasați, important pentru clasamentul general.

Trăgând linie, Formula 1 vrea să ofere ceva și privitorilor casual, cei care probabil nu urmăresc calificările uzuale de până acum. Aceștia ar putea fi interesați de o cursă clasică, doar că mai scurtă, transmisă sâmbătă.

De ce zic însă că ideea este și rea? Pentru că pare stupidă. Facem o cursă mai mică pentru a decide ordinea de plecare în cursa mai mare. Inevitabilele crash-uri și ieșiri în decor vor strica total șansele de duminică ale unor piloți, așa că mă aștept ca majoritatea piloților să fie ceva mai reținuți sâmbătă.

Ideea ar putea și alunga niște telespectatori. Te uiți 30 de minute la cursa de sâmbătă și-l vezi pe Hamilton imbatabil, terminând “calificările Sprint” cu 30 de secunde înaintea celorlalți, urmând deci să plece primul duminică. Parcă nu mai ai la fel de multe motive să te uiți la cursa reală de duminică, nu?

Și mai mult, însă, aș spune că Formula 1 caută să se schimbe, dar parcă nu are curaj să o facă total. Vreți curse sâmbătă și duminică? Perfect, organizați două curse complete, una în fiecare zi, precum în alte campionate de motorsport.

Și chiar mai mișto: duminică să se plece în ordinea inversă clasamentului din cursa de sâmbătă. Hamilton pleacă ultimul duminică, Verstappen penultimul. Asta înseamnă curse de recuperare, multe depășiri, ceva bun de văzut mereu pe circuit. Și poate că nu vor reuși să-i depășească pe toți cei din față duminică și vor termina pe 5 și pe 6. Nu contează, punctele tot se strâng, iar la final cel mai bun tot primul în clasamentul general va fi.

    6 comentarii

  1. Poate ar trebui sa faca vreo 5-6 curse atunci, nu doar vineri-sambata-duminica, sa ne uitam toata ziua la F1, ca la Esca pe protv.
    Eu am inteles ca fac asta deoarece rating-urile au tot scazut, nu ca ar avea potential. Daca nu erau in groapă, ar fi venit cu ideea asta de acum 5 ani.
    https://www.grandprix247.com/2021/02/09/formula-1-suffers-decline-in-global-audience-and-unique-viewers/

    > Am impresia că milioane de oameni au început să se uite la Formula 1 după ce-am văzut documentarul Drive to Survive pe Netflix.

    La mine e fix invers, urmaream inainte cu mare pasiune, dar lately vad doar bani si fițe, de vreo 10 ani am zis “pas”.

      (Citează)

  2. la mtb au introdus chestia asta acum vreo 2 ani. O mini-cursa de 30 min vinerea. Foarte diferita ca tip de efort de cea de duminica. Si cei care castigau vinerea erau de cele mai multe ori diferiti de cei care castigau duminica. Aici insa cred ca vor fi exact aceleasi rezultate si vineri si duminica.

      (Citează)

  3. Cand eram mic ma jucam F1 Grand Prix de la Accolade in draci, am avut o perioada cand m-am uitat la F1 la televizor cand erau Nigel Mansel, Michael Schumacher in circuit.

    Dar de cand e Hamilton nu m-am prea uitat, nu m-a mai interesat.

    Am vazut documentarul de pe Netflix, mi-a placut, dar nu m-a motivat sa astept cursele de F1. Daca se intampla sa imi aduc aminte la timp, bine, daca nu, nu ma uit.

      (Citează)

    • Pe mine m-au cam pierdut din era Schumacher. Combinatia de Schumacher castigand saptespe campionate la rand si Miki Alexandrescu povestind cum sta el la bere cu Ralf (fra’su) a fost prea mult pentru mine.
      De cand e Hamilton la putere nu cred ca am vazut 3 curse cap-coada.

        (Citează)

  4. nope, nu m-am uitat la documentar, nu planuiesc sa ma uit la el, nu planuiesc sa ma uit la mini cursa de sambata si …ai ghicit, nu planuiesc sa ma uit la f1 pe viitor nici daca decid sa concureze toti pe dacii sandero.

      (Citează)

  5. Indiferent de parerea fiecaruia pe acest subiect un lucru e clar. O mini cursa de calificare va fi mult mai interesanta si captivanta decat actualul format q1 q2 q3 unde pilotii merg, asa cum spune si Radu, 1 2 tururi maxim si apoi se plimba pe circuit. Probabil vor audienta mai mare si la calificari si sa elimine timpul mort si lipsa de miza a sesiunilor de practice / antrenamente libere

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus