un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunetul banilor, ediția digitală

29 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Tranzacțiile din blockchain sunt publice, chiar dacă anonime. Adică oricine poate vedea că niște bitcoin sau alte criptomonede au fost transferate de la x la y, dar nimeni nu știe cine este în spatele identificatorilor x și y sau cui aparțin acele wallet-uri.

Și Whale Alert cam asta face, supraveghează tranzacțiile și le scoate în evidentă pe cele mari. De exemplu, în cea de mai jos au fost mutați în total 10.001 bitcoins din mai multe portofele într-unul singur, valoarea totală fiind de 600 de milioane de dolari:

Am intrat la întâmplare pe contul de Twitter și trei tranzacții la rând erau cele de mai jos. 100.000 de Ether, valoare totală 178.996.605 dolari, într-o tranzacție. Un pic mai sus, cineva a transferat peste 745 de milioane de Ripple, valoare totală 330 de milioane de dolari, dintr-un portofel în altul. Tranzacția aceea de “doar” 17 milioane de dolari dintre ele pare ceva mărunt, în comparație.

Nici nu știu dacă sunt cifre ieșite de comun. Am intrat și am făcut screenshot la ce mi-a ieșit în cale.

Dacă intrați chiar pe site-ul Whale Alert puteți vedea un feed real-time cu astfel de tranzacții mari:

    12 comentarii

  1. ce tare…

      (Citează)

  2. Si cand te gandesti ca la toate tranzactiiie astea balesc si aia de la fisc (din toate tarile) ca ar vrea si ei sa fure ceva si nu pot…

      (Citează)

  3. Din pacate cele mai mari sume sunt bani negri din afaceri ilegale de la droguri pana la arme sau prostitutie, dar sa nu uitam ca si politicienii au primit spaga in bitcoins pentru ca nu sunt usor de urmarit. Va imaginati ca Oprisan, Chirica si Alexe sefii din PNL IASI, Teodorovici, Olguta Vasilescu etc. au primit spagi in Bitcoins.

      (Citează)

    • exista 63 de milioane de wallet-uri.
      cele mai recente date spun ca 2% din acestea (1.2 milioane) detin 95% din bitcoin

      capitalizarea totala a bitcoinului era de 200 de miliarde de euro anul trecut; acuma este 600 de miliarde, dar doar pentru ca a explodat, deci nu e relevant pentru ce discutam noi aici, ca acum lumea deja a intrat pe scara larga pentru investitii, in nici un caz pt afaceri ilegale

      deci valoarea medie per detinere a acestor 2% din wallet-uri era undeva la 150K euro

      iti garantez ca nici un traficant de arme sau de droguri nu se incurca cu asemenea sume.

      cu siguranta e folosit si pentru ce spui tu, dar in nici un caz nu e corect sa spui ca “cele mai mari sume sunt bani negri din afaceri ilegale”

      numai Tesla, adica 1 singur portofel, detine aproape 1% din tot bitcoinul, la preturile curente.

      ai impresia ca nu exista alti investitori (fonduri de investitii, high net worth individuals) care sa nu fi auzit de bitcoin pana acum?

        (Citează)

  4. Fiscul te prinde cand ii scoti in economia reala, prin banci, achzitii real estate, auto etc.

      (Citează)

    • Ii scoti printr-o firma dintr-un paradis fiscal. La sumele astea se gasesc solutii.
      Numai pe parlitii cu 0.1 bitcoin ii ia fiscul.

        (Citează)

  5. sin:
    Si cand te gandesti ca la toate tranzactiiie astea balesc si aia de la fisc (din toate tarile) ca ar vrea si ei sa fure ceva si nu pot…

    cand te duci data viitoare la spital, iti duci copilul la scoala, mergi pe autostrada sau ai nevoie de niste acte (toate punctele de mai sus, presupunand ca locuiesti intr-o tara civilizata), ei toate astea vin din banii aia “furati” de fisc.

      (Citează)

    • Nu am inteles niciodata de ce statul nu investeste in educarea personalului care lucreaza la fisc si in legislatie . Adicatelea in loc sa se ia de astia mici care fac de multe ori greseli neintentionate si genereaza astfel de reactii , normale zic eu, cand vine vorba de fisc, sa se ia de marii evazionisti care muta capitaluri din paradise in paradise, etc.
      Dar probabil ca asa nu ar mai fi rentabil sa intrii in politica si sa muncesti pe un salariu procentual din al presendintelui.
      Inca exista un accept din partea romanilor, ceva de genul: ” da, dar daca fura ,sa ne dea si noua ! ” . Cand va dispare asta , va fi ceva mai bine.

        (Citează)

  6. blockchainul ca si tehnologie pare interesanta, cum este folosita de monedele astea pare rusinos ca sa nu zic altfel.

    cine traieste intr-o societate civilizata intelege de ce.

      (Citează)

    • Oricat ma chinui sa inteleg, nu prea vad utilitatea tehnologiei de tip blockchain. Dovada fiind si faptul ca nu este folosita pentru nimic decat pentru generarea unor monede virtuale din care probabil 80-90% spera sa se imbogateasca, iar restul de 10-20% viseaza ca pe viitor vor inlocui tranzactiile cu bani, iar guvernele vor sta cu mainile in san si nu vor obliga exchange-urile sa le dea acces la toate datele.

        (Citează)

  7. In afara de Monero, tranzactiile nu sunt anonime pentru toata lumea.
    De acord ca nu se stie cine detine o adresa dar se poate urmari tranzactia pana intr-un exchange.

    Altfel spus da, esti anonim cat timp tii totul in bitcoin si nu interactionezi cu o companie, dar la un moment dat, cineva o sa iti afle identitate cand cumperi ceva sau transformi in valuta fiat.

      (Citează)

  8. si la pcgarage se poate cumpara cu btc.
    conform linkului putin tranzactii par ilicite ..

    https://www.coindesk.com/mits-ai-lab-crunched-200000-bitcoin-transactions-only-2-were-illicit

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus