un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Programările la vaccin se fac în ordinea înscrierii în listele de așteptare, nu aleator

26 Mar 2021  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Ieri pe seară, după ce-am citit discuția din articolul de aici, am trimis un email pe adresa de contact pentru vaccinare. Am întrebat cum se aleg din listele de așteptare persoanele cărora li se trimit SMS-urile cu programarea la vaccin. Se trag cumva la sorți sau se iau în ordinea înscrierii?

Ideea este că aș avea argumente bune pentru ambele variante. Ordinea înscrierii, primul înscris, primul vaccinat, pentru că așa este normal la o listă de așteptare, o coadă.

În același timp, pe principiul egalității șanselor la vaccinare, ar merge și cu random. Să zicem că sunt 8000 de persoane pe o listă de așteptare și vin 500 de vaccinuri. Cui le dai? Le merită mai mult cei care s-au trezit mai devreme sau care au știut să folosească mai bine platforma online? Este o decizie grea. La fel de bine se poate decide să se tragă la întâmplare 400 de persoane din listă pentru a beneficia de vaccin.

Nu sunt vreun egocentrist ca să zic că datorită întrebării mele a apărut comunicatul de astăzi. Sunt sigur că și autoritățile văd discuțiile de pe net și vin cu precizări.

Comunicatul de mai jos a apărut pe 25 martie la ora 21:15. Probabil era în pregătire de multe ore, astfel de lucruri trebuie aprobate de multă lume. Redau textul integral și aici:

Ca urmare a solicitărilor primite privind modul de realizare a notificării persoanelor aflate pe lista de așteptare, vă informăm următoarele:

Platforma de programare realizează notificarea persoanelor prin respectarea categoriei de populație prioritară stabilită prin Strategia de vaccinare, precum și a ordinii de înscriere pe listele de așteptare.

Prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de așteptare este următoarea:

  1. 75% – Populația cu grad ridicat de risc
  2. 25% – Persoanele care desfășoară activități esențiale
  3. Populația generală, în cazul în care rămân locuri neocupate

Referitor la notificarea persoanelor din etapa a III-a a Strategiei, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare, nefiind aplicată o prioritizare suplimentară între subcategoriile III A, III B și III C.

Astfel, la înscrierea pe lista de așteptare, platforma asociază utilizatorului data și ora efectuării rezervării.

O persoană care optează pentru mutarea de pe lista de așteptare a unui centru pe lista altui centru de vaccinare, va ocupa următoarea poziție după persoanele deja înscrise.

Este important de menționat faptul că o persoană care anulează rezervarea și apoi se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul și va fi așezată la finalul listei.

După primirea notificării prin SMS și e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică și să selecteze data și ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicația generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea dozelor.

Reamintim faptul că, potrivit cerințelor CNCAV, listele de așteptare se activează în centrele de vaccinare în care nu mai sunt locuri disponibile. Numărul de înscrieri realizate pentru fiecare centru, numărul de locuri disponibile și tipul vaccinului sunt afișate în interfața de tip hartă din platforma ROVACCINARE.

Am subliniat cu bold niște fraze cheie.

Prioritatea de notificare era anunțată dinainte, nu e acum vreo surpriză. E un comunicat din 12 martie care anunța acest lucru. Practic acum este permisă vaccinarea și a celor din Etapa 3, dar prioritate au tot celelalte categorii de persoane.

Trebuie să spun că în continuare nu înțeleg bine cum se vaccinează populația generală. Ce înseamnă locuri neocupate? Vin 1000 de vaccinuri într-un centru cu 8000 pe lista de așteptare. Se iau întâi cei 700 de “grad ridicat de risc” și “activități esențiale” și, cum încă mai sunt vaccinuri disponibile, cheamă și 300 din populația generală?

Probabil că da. Iar dacă sunt mai puține vaccinuri decât primele două tipuri de persoane, ce se întâmplă atunci? Cheamă câte 3 “grad ridicat de risc” pentru fiecare “activitate esențială” sau cum împart acea prioritate 75%-25%?

Și apoi au răspuns și la întrebarea esențială: listele se parcurg în ordinea înscrierii pentru populația generală, nu trag la sorți. Știu că asta nu dă la calcul pentru toate situațiile descrise de mulți dintre voi despre cum unii au primit imediat SMS de programare și alții nu, dar alt răspuns nu avem, iar la conferințele de presă oficiale nu știu dacă are cine să-l întrebe pe coordonatorul programului.

Harta oficială este aici. Arată centrele, tipul de vaccin, numărul de oameni pe listele de așteptare. Practic, guvernul a devenit mai transparent în a spune tipul de vaccin disponibil în fiecare loc, că anterior trebuiau folosite tot felul de trucuri pentru a determina acest lucru.

Harta aceea putea fi și mai bună. Vă sfătuiesc însă să o utilizați împreună cu cea de la adresa https://vaccin.live pentru că am observat discrepanțe:

  • Pe harta oficială apare un singur centru de vaccinare la Palatul Copiilor. În practică, sunt două acolo, fiecare cu lista sa de așteptare. Pe vaccin.live apar amândouă.
  • Pe harta oficială apare un centru suplimentar de vaccinare pe Calea Văcărești, clinica Polimed. Pe vaccin.live acest centru nu figurează.

De fapt, nu figurează nici în site-ul de programări. Nu știu ce-i cu el, deși pe harta oficială scrie că sunt acolo peste 7200 de oameni pe lista de așteptare. Mă gândesc că e foarte posibil să fie de fapt al doilea centru de vaccinare despre care vă spuneam că există la Palatul Copiilor, că se cam potrivesc la cifre. Cert este că trebuie verificat pe ambele hărți, poate apar astfel de surprize.

    31 comentarii

  1. Bun, si daca eu am programat-o pe soacra-mea odata cu socru-meu, ea categoria 1, iar el categoria 2, la nivel de secunde distanta, click click, de ce el a primit programare inaintea ei? Ea n-a primit nici acum.

    Ceva e dubios in cea platforma.

      (Citează)

    • 75% + 25% inseamna ca eu nu voi fi programat niciodata. Doar daca numara ca Putin.

        (Citează)

    • Depinde.

      Exemplu:

      100 doze

      74 categoria 1
      25 categoria 2
      800 categoria 3

      Vor intra categoria 1 si 2 integral, si unul din categoria 3.

        (Citează)

  2. Platforma nu functioneaza asa cum trebuie, mai degraba un LIFO decat FIFO, poate cu ceva reguli de >65 sau esentiali printre ele.

    Am 4 cazuri de semnalat:
    1) oras de provincie, exista 1 singur centru in faza 2. A intrat acolo tata, fara probleme. In faza 3 la inceput era acest unic centru disponibil. Pe lista de asteptare am pus eu persoane estimativ cu numerele de ordine #100, #200, #200 si apoi #1200, #1200; Dupa 3-4 zile, lista de asteptare aici era #14xx insa se deschide pe platforma un centru nou de vaccinare. Cele 2 persoane #1200, #1200 sunt migrate automat aici si intra la vaccin imediat, sot/sotie (femeia <60ani; brabatul boala cronica). Nu s-a respectat nici un FIFO aici.
    2) centrul nou de mai sus are pe lista 400+ persoane. Mut de la vechiul centru persoanele aflate pe lista la numarele de ordine #100, #200, #200 si ajung la noul centru pe lista de asteptare la numerele 400+; In 15 min primesc SMS si intra la vaccin a 2-a zi. Lista de asteptare ramane 400+;
    3) la centrul nou de mai sus ma "portez" eu/sotia mai tarizu in zi. Numere de asteptare #500, #570; In ziua urmatoare se mai aloca 120 de vaccinuri aici, primim invitatie la programare dimineata urmatoare. Lista de asteptare incepe sa creasca, ramane la 600+.

    Daca s-ar fi respectat FIFO, niciunele din cele 5 persoane de mai sus nu ar fi intrat la vaccin.

    4) cireasa de pe tort: centrul de vaccinare initial se desfiinteaza (oras mic, timp de 2 sapt n-a mai fost deschis, nu au mai administrat doze). Inca apare in platforma de vaccinare cu lista de asteptare de 1000+ persoane. Numele ii apare schimbat si ar trebui sa fie asimilat de noul centru.

    #pfizer

      (Citează)

  3. Eu tot sunt curios de unde are vaccin.live acces la datele guvernului?

      (Citează)

  4. Eu sunt convins că e random. Pe 15, la câteva minute după ce s-au deschis înscrierile pe listele de așteptare, am văzut că în București deja erau câteva sute de persoane în fiecare centru, așa că m-am înscris la Focșani, la un centru unde erau doar 14 persoane pe listă. Nu am primit nici un semn de la centrul ăla, iar între timp numărul de persoane de pe lista ajunsese la aproape 500. Așa că marți dimineață, pe 23, dupa ce am văzut că la centrele de la Romexpo scăzuse numărul de persoane cu 200 peste noapte de la ~2900 la ~2700, m-am hotărât să mă mut acolo, sperând că o să prind loc in vreo 2 săptămâni. După doar 3 minute am primit mail și SMS că mă pot programa, iar mâine mă duc să fac vaccinul la centrul 6 de la Romexpo. Eu sunt în categoria 3b, ultima care ar trebui să fie la rand. Așa că eu nu cred nimic din comunicatul ăla. Și din ce citesc prin comentarii, e foarte plauzibilă varianta cu alegeri random. Doar că probabil cei responsabili evită să recunoască asta

      (Citează)

    • Oarecum similar aici, pare destul de random: Ma inscrisesem pe 15 pe centrul 5 Romexpo. pe la pozitia 4000+. Atunci erau doar 2 vizibile.
      Intre timp, s-au pus si restul in platforma. M-am mutat lunea asta pe centrul 7 si am primit SMS in cateva minute (apareau 1980 persoane pe listele de asteptare). Am pus sotia pe acelasi centru, la cateva minute (si vreo 150 persoane) mai incolo. Nu a primit nimic, pana acum. Un coleg s-a mutat miercuri pe acelasi centru si a primit, de asemenea SMS in cateva minute. E mai tanar decat nevasta-mea, care e mai tanara decat mine, deci nici varsta nu e un criteriu.

        (Citează)

  5. Sfatul meu, mergeti cu incredere la ora 19 la centre si incercati-va norocul. Eu am fost la unul dintre cele noi din Bucuresti si pentru ca ne-am strans exact 6 persoane, s-a deschis o fiola noua, special pentru a ne vaccina si pe cei veniti la tombola.

      (Citează)

  6. Off-topic: Radu, o idee de articol, porning de la:
    https://nltimes.nl/2021/03/25/philips-sells-home-appliance-division-chinese-firm-eu44-billion

    Philips a vandut bucata cu bucata fiecare divizie pentru care erau cunoscuti, de cand Frans van Houten a devenit CEO. Din Wikipedia:

    In November 2004, he became CEO of Philips Semiconductors, where he led the spin-off of the division, resulting in the formation of NXP Semiconductors.

    In 2016, he floated Philips Lighting, the company’s original business dating back to 1891.

    the television business in 2012; the audio and video businesses in 2014

    Practic, nimic din ce stim noi ca fiind “Philips” nu mai e conceput in Olanda incepand de azi. Singurele produse pe care le mai concep si produc sunt echipamente medicale pentru spitale si cercetare.

      (Citează)

    • Din câte știam, mai păstrează și chestiile de îngrijire personală, gen periuțe de dinți, aparate de bărbierit etc. Oricum, se discuta de mult că vor vinde tot și vor rămâne doar cu healthcare.
      Uneori am senzația că jumătate din economia olandeză e creată de Philips, că mulți s-au desprins din ei.

        (Citează)

  7. Radu, incerc sa programez o doamna de 90 de ani, din Bucu.
    Este pe lista de asteptare de la Romexpo 4, de 2 saptamani.

    Nu am primit nici o notificare de 2 saptamani. Cate persoane sa fi fost de peste 90 de ani in aceste 2 saptamani (simt nevoia sa repet perioada)?

    Ce as putea face? :(

      (Citează)

    • Centrul 4 de la Romexpo cred că este unul din cele vechi, care cred că mai au programări de rapel. Eu am făcut programări pentru cat. 2 de prin Ianuarie și acum au rapelul. Încearcă să schimbi centrul. Sau dacă vaccin.live îți dă notificare de centru nou, încearcă să schimbi imediat la acela.

      Dar oricum, la un calcul pe genunchi, dacă sunt 800 000 de persoane pe listele de așteptare, la capacitatea de ~60 000 de vaccinare pe zi, ar cam trebui să vaccineze pe toată lumea in următoarele 2 săptămâni.

        (Citează)

  8. E m-am programat primul sau in primii 10 la centrul de langa mine, inca nimic. Asta inseamna ca de cand au lansat doar categoria 2 au chemat?

      (Citează)

  9. Problema e (si)
    cu
    fondurile alocate completului de vaccinatori..

    Nu sunt bani.

    Vaccinurile zac in frigidere ca nu pot inca plati medicii din centrele cu programari.

    Vin banii .. incep vaccinarile.

    Cel putin asa- i in zona mea crepusculara..

      (Citează)

  10. Sor-mea s-a programat duminica. Dupa ea s-am mai prograt si altii pe care i-am anuntat eu si altii anuntati de ea. Toti au primit sms sa se programeze, ea nu. Inclusiv aia care s-au inscris dupa 4 zile la acelasi centru au primit sms…

      (Citează)

  11. Eu le-am trimis aseara un mail in care le-am demonstrat cu cifre ca lista de asteptare e vrajeala. Daca va uitati pe excelul de “transparenta” de pe data.gov.ro, se vede exact pe fiecare centru, pe zile, pe categorii, cati oameni s-au vaccinat.
    Ideea e ca eu sunt inscris pe o lista, eram pe pozitia sub 300, iar centrul respectiv a vaccinat deja, in 3 zile, 600 de persoane categoria 3b (plus inca vreo 700 din categorii prioritare). Cu toate astea, nu am primit nici macar notificarea de programare inca.

    Centru nou deschis, nu are rapeluri, toate dozele sunt trecute ca doza 1. Deci 600 de oameni “normali” s-au vaccinat inaintea mea, care eram al 300-lea pe lista.

    Sunt curios daca primesc vreun raspuns.

      (Citează)

    • Bună dimineața!
      Mai crezi ce îți servește Radu, Ghiță și alții?
      Bine ca ești suficient de smart sa îți dau seama singur de chestii

        (Citează)

  12. Radu, titlul pare o gluma, sincer.
    Eu m-am înscris în primii 20 și nu am fost notificat după 7 zile. 2 prieteni înscriși la același centru când erau 500 înscriși, au primit SMS a 2-a zi.
    Apoi eu m-am șters și mutat la alt centru pe locul 600, ghici, am primit SMS după 3h, mâine mă vaccinez.

      (Citează)

  13. Comunicatele de presa prezintă ce ar trebui sa se întâmple. In realitate algoritmul e făcut pe genunchi și nimeni nu verifică, nimeni nu ia în seamă reclamațiile. Sistemul este total random, nu se tine cont de ordine. Daca cineva de la STS ar urmări logurile cu data înscriere și data trimitere SMS, ar realiza că nu funcționează ok. M-am mutat pe centru 9 Romexpo și am primit mesaj. Persoane care s-au înscris la centru înaintea mea, sau în același timp cu alte persoane care deja s-au vaccinat, n-au primit nici acum mesaj.

      (Citează)

  14. Titlul ala e o minciuna grosolana. Inteleg ca asa ti-au comunicat incompententii care se ocupa de platforma dar sunt foarte multe exemple care arata ca nu e asa. Ar trebui sa filtrezi comunicatele alea nu se le publici ca atare, ca atunci ma duc si citesc direct declaratiile lor si aia e, nu mai e nevoie sa vin aici.

      (Citează)

    • Tu n-auzi ca daca asa i-au raspuns asa lui Radu, inseamna ca e adevarat? :-)
      Desi e plin FB-ul de plangeri pe tema asta (urmaresc canalul de vaccinare), ei tot o tin pe a lor, ca se ia in ordinea listei.

        (Citează)

  15. Ce cred ca se intampla in termeni mai tehnici luand ca exemplu cazul meu: e un bug
    Probabil ca e o singura tabela cu id-ul tau, id-ul centrului(ales)
    – Eu m-am inscris in prima zi cand au dat drumul la liste la un spital care exista deja in bucuresti…deci am fost printre primii(eram nr 300 in momentul acela) => am fost printre primii in tabela
    – Dupa un timp apar centre noi cum a fost romexpo 9 si lumea incepe sa se inscrie dar daca nu iei in considerare centrul, in acea tabela esti la coada.
    – Apoi vin eu si altii care se muta pe centre noi si in tabela ti se schimba doar id-ul centrului nou ales.
    – Porneste scriptul care programeaza lumea si cand face acel query cred ca selecteaza pe toti din acel centru prin 2 metode posibile: 1. ordoneaza dupa id-ul primary si automat ‘intra’ in fata cei care s-au bagat pe liste la inceputul campaniei sau 2. se face sortarea dupa data cand te-ai inscris dar cand te muti de pe un centru pe altul acea data nu se actualizeaza.
    De ce cred ca e asa: am avut mai multi prieteni care s-au mutat pe centrele romexpo noi si au primit sms in mai putin de o ora dar toti acestia s-au inscris in alte centre din prima zi. Mai stiu 2 persoane care s-au inscris pentru prima data chiar in aceiasi zi cand m-am mutat eu si nu au primit nici pana acum sms.

    Cred ca ce au spus in comunicat e cea ce doreau de la platforma si tot ce se intample e din cauza unui bug

      (Citează)

    • Are logica ce zici.

      In cazul asta it’s a feature!

      Am patit si eu la fel, eram la Romexpo 5, mutat pe Romexpo 7, am primit SMS in 5minute.

      Pare intr-adevar o problema de comunicare si de intelegere a implementarii sistemului.

        (Citează)

    • Da fix cazul meu, după ce m-am mutat am primit instant mesaj

        (Citează)

  16. Sorin:

    Centru nou deschis, nu are rapeluri, toate dozele sunt trecute ca doza 1. Deci 600 de oameni “normali” s-au vaccinat inaintea mea, care eram al 300-lea pe lista.

    Sunt curios daca primesc vreun raspuns.

    Pai daca inteleg eu bine, tu te-ai inscris pe o lista de asteptare. Ceea ce inseamna ca toate locurile de vaccinare care aveau si vaccin alocat erau ocupate. Daca nu au mai primit alocari de vaccin, e foarte probabil sa nu se vada locuri noi pentru vaccinare, chiar daca ar fi sloturi temporale disponibile in viitor. Nu stiu daca am fost destul de clar…

      (Citează)

    • Inteleg ce spui. Dar centrul nu a existat in lista pana in ziua in care m-am inscris eu. De pe 15, cand s-a dat drumul la programari pentru plebei, pana pe 19 cand m-am pus pe lista aia, am urmarit zilnic centrele din Bucuresti. Centrul respectiv nu a fost nici macar mentionat pe platforma, deci nu avea cum sa aiba oameni programati in categoria 3. Da, putea sa aiba sa zicem din categoria 2 inscrisi candva in trecut, daca mai fusese centrul disponibil.
      Deci toti oamenii din categoria 3 s-au inscris oficial pe 19, sau mai tarziu.

        (Citează)

  17. Pentru cine dorește sa se vaccineze urgent, cu Moderna.

    Pe 15 m-am pus pe lista de asteptare la Otopeni. Am urmarit zilnic numărul de vaccinați zilnic (fișierul excel cu transparența de pe gov.ro) și am observat ca la o capacitate zilnică de 60 persoane, nici una nu a fost din categoria a III-a pana pe 25.

    În același timp, auzind “miracolul” din Suraia – Vrancea, am văzut ca erau în lista de așteptare 23 de persoane. Verificând capacitatea, am văzut ca vaccinau zilnic între 90-120 persoane din grupa a III-a. M-am înscris Joi seara (25) și Vineri dimineață am primit SMS de confirmare, cu locuri libere începând de Duminica (+2 zile).

    Da, e ceva de mers (3 ore din București), dar e acum, și e Moderna.

      (Citează)

  18. M-am inscris din prima zi pe o lista de asteptare in Pitesti, eram al 74-lea la momentul respectiv. Nu s-a intamplat nimic pana acum 2 zile cand m-am mutat pe o lista la Romexpo, cu 4200 de inscrisi. A doua zi am primit sms, am programare weekend-ul viitor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus