un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus Flow X13 și placa sa video externă au ajuns oficial în România

8 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Asus a lansat ieri oficial în România laptopul ROG Flow X13 și stația sa grafică externă XG Mobile.

Ideea este foarte bună. Flow X13 este un ultrabook de 13 inchi, ușor, portabil, performant la 1,3 kg și 15,8 mm. Dar este un ultrabook și deci e mai greu să te joci ceva de ultimă oră pe el. Așa că pe lateral are un port gândit de Asus, de fapt un PCI-Express cu altă formă, la care conectezi stația XG Mobile.

XG Mobile este de fapt o placă video externă. Are înăuntru un NVIDIA RTX 3080 tactat la 1.810 MHz, alimentată independent pentru că are un consum pe măsură. Diverse alte porturi externe sunt integrate în carcasa ei.

Practic, obții o combinație a ambelor lumi. Ai un ultrabook foarte performant, că Flow X13 urcă până la Ryzen 7 sau Ryzen 9 5980HS, 32 GB RAM, ecran Full HD la 120 Hz sau 4K și inclusiv o placă GTX 1650 în interior. Este portabil, este ușor de luat la drum. BTW, testez acum un alt laptop de gaming cu procesor AMD Ryzen 9 și este uimitor cât de puțin se încălzește față de un Intel chiar și în sarcină susținută.

Când vrei să te joci ceva, îl pui pe biroul unde ai placa video externă și ai obținut performanța acesteia. Acel RTX 3080 poate duce orice joc din următorii ani inclusiv în 4K pe un televizor, dacă nu vrei să te joci pe monitorul laptopului.

Costă mult, desigur. Costă cât componentele luate separat, adică. Ultrabook-ul este 6.200 lei la eMAG și PC Garage în varianta cu AMD Ryzen 7, și mai mult în cea cu Ryzen 9 și stocare suplimentară. Placa grafică externă XG Mobile încă nu este listată separat, dar PC Garage are pachetul de Flow X13 Ryzen 9 și XG Mobile la 15.999 lei. Ar trebui să apară în viitor și un XG Mobile cu RTX 3070 în interior.

Soluția îmi place, mi se pare foarte mișto. Este ceva ce-aș folosi eu, un ultrabook puternic pentru portabilitate și totuși putere extremă atunci când ești la birou și vrei ceva capabil pentru gaming sau editare video 4K.

Singura problemă este că Asus trebuie să producă măcar vreo 2-3 ani laptopuri și plăci video externe cu acel conector special gândit de ei, toate interschimbabile între ele, pentru a mă convinge să intru în joc cu bani. Demonstrații tehnologice sunt multe, dar care sunt planurile de viitor?

De exemplu, o placă video RTX 3080 va fi foarte bună încă vreo 5 ani în viitor, deci n-ai motive să schimbi acel XG Mobile în acest timp. OK, dar dacă peste vreo doi sau trei ani vreau doar un ultrabook nou, voi găsi un Flow X13 adus la zi? Sau alt ultrabook sau laptop Asus cu acel conector gândit de ei?

Mie mi se pare că separarea componentelor în aceste două unități face ideea de upgrade parțial posibilă. Asus ar trebui să garanteze un roadmap clar și bătut în cuie de laptopuri și unități XG dotate cu acest conector, că altfel s-ar putea dovedi un fel de one time wonder. Și momentan nu fac asta, de fapt nimeni nu poate garanta acest lucru, ci doar prezintă intențiile și speranța că totul va fi bine.

Apare chiar un cerc vicios. Cumpărătorii așteaptă să vadă dacă Asus va face generații următoare; Asus nu va face decât dacă prima generație se va vinde bine.

Cine știe, însă, ce rezervă viitorul. Poate că toți producătorii de hardware se vorbesc între ei, adoptă un conector PCI-Express extern combinat cu un USB și vom vedea un nou segment de astfel de modele 2-devin-1.

    21 comentarii

  1. Nu prea vad logica în a face pereche intre un ultra book de 13″ și o placa RTX 3080. Mi se pare ca se adresează unor utilizatori complet diferiți.
    Ce vreau eu sa zic e ca 13″ e foarte mic pentru jocuri. Și dacă ii mai pui și monitor extern, pe lângă tastatura și mouse… Nu mai bine iei direct un PC?

      (Citează)

    • Nu, ca poate vrei sa il iei in concediu, sau cand mergi in vizita la parinti.

        (Citează)

    • Ideea e mai mult ca ai placa video externa acasa, unde probabil te mai si joci, dar mai cari laptop-ul dupa tine la munca, unde nu. Si ca sa nu cari dupa tine un laptop de 5-6kg cu baterie care tine 40 minute, ai optiune asta.

      Nu e o idee rea, dar daca tot au facut port idiot, proprietar, mi-ar fi placut sa vad un docking station in care pur si simplu pui laptop-ul, stil Lenovo.

        (Citează)

    • Alin:
      Nu, ca poate vrei sa il iei in concediu, sau cand mergi in vizita la parinti.

      Asta n-are sens. Laptopul+eGPU nu e mai compact ca un laptop de gaming (plus că ai și ecran mai mare), iar dacă lași GPU acasă, mai bine ții un PC acasă, că e mai ieftin, și iei un ultrabook cu tine.

        (Citează)

    • @dam167. pentru unii dintre noi are sens. Fix asa ceva vreau sa fac, ca eu nu vreau sa ma mai impiedic de desktopuri prin casa. Cand sunt plecat de obicei nu am timp si probabil nici pofta sa ma joc sau sa lucrez chestii intensive, deci o sa las eGPU acasa, desi, daca trebuie sa schimb tara pentru cateva luni, il pot cara cu mine, ca-i mai usor decat un turn, sau un desktop de jocuri. Am unu’ in Romania care are vreo 5 kilograme de praf si nu l-am mai pornit din 2018.

      Eu inclin spre un enclosure de GPU ( Razer Core X), dar solutia asta de la Asus pare mai mobila ca sa zic asa. Avantajul Asus pare sa fie solutia proprietara prin pcie X8, care ar permite sa folosesti un laptop cu CPU AMD.

      Partea proasta e ca esti legat de Asus, nu vad sa fie compatibil cu alt laptop si pana acum doar cu un laptop. Mna.

      Pe partea ailalalta, Core X, se poate conecta generic la orice laptop cu Thunderbolt, si asta avand o limitare, ca-s doar laptopuri cu procesoare Intel. Momentan.

      Tot ce pot sa spun e ca arata bine si imi face cu ochiul, pacat ca-i sistem proprietar Asus si compatibil doar cu laptopul lor. Laptopul ala nu ma convinge ( imi trebuie si de munca).
      @nwradu: L-ai testat sau il testezi acum, cumva? Vad ca e cu Ryzen 9, sunt chiar curios.

        (Citează)

    • Ieri cu tine doar laptopul ala mic de 13..Nu ai nevoie si de pc si de laptop

        (Citează)

    • @Catalinx, @Alin, ultrabook-ul ala de 13 inch nu o sa fie niciodata suficient de bun pentru gaming. Pe o parte suntem incantati cand vedem monitoare de gaming de 27″ / 32″, iar aici ne prostim ca vom juca jocuri de ultima generatie pe un display de 13″.

      Lasand la o parte modulul video, oare cat de performanta poate fi racirea procesorului in carcasa aia cu grosime de doar 1,5 cm? Asta pentru cei care vor sa explice ca il mai si conectezi la un monitor extern.

        (Citează)

    • @Andrei G . De asta sunt curios , ca procesorul ala e 8 core pe 7nm. Am un laptop de 2m cu procesor i7 (14nm) cu 4 core +HT si limitarea in materie de jocuri (nu ma joc eu cine stie ce), vine de la placa Geforce 940MX. Daca o scoti pe aia din carcasa devine mai rece.
      Evident ca nu stiu exact cat de bune sunt procesoarele alea, dar suna interesant.
      De display nu imi pasa, cand sunt in birou am display extern. Cand sunt pe teren 13 inchi cred ca sunt OK. Folosesc 14″ si 13″ acum si nu am nicio problema.

        (Citează)

  2. Pe mine m-a pierdut aici “Așa că pe lateral are un port gândit de Asus”.

    Exista placi video externe de ani buni, cu interfata Thunderbolt. Hai sa nu mai inventam porturi noi, proprietare, fara absolut niciun motiv.

      (Citează)

    • E mai rapid ce a făcut Asus aici decât thunderbolt unde diferența de performanță (pierderea) era cam de 20-25%. Plus că e mult mai compact decât un eGPU clasic.

        (Citează)

  3. hai pune reminder peste 6 luni sau 1 an, si intrebati asus atunci cate unitati au vandut in RO si in UE.

      (Citează)

    • Cred ca peste 6 luni (maxim 1 an) nici nu o sa mai existe in oferta niciunui magazin. Oricum nu o sa aflam niciodata numarul de unitati vandute, o sa dispara usor din atentia publicului.

        (Citează)

  4. @Catalinx: Pentru unii are sens, da, dar dacă lași GPU acasă, de ce să mergi pe ce a scos Asus, când poți pune ce placă vrei într-un Razer Core? Pentru puțină lume merită eGPU, dar varianta asta de la Asus e și scumpă și poate fără posibilitate de upgrade ulterior.

    Eu ziceam că n-are sens ideea că le cari pe amândouă după tine (laptop+eGPU), că de-aia e compact.

      (Citează)

    • Eu unul prefer in momentul de fata oricand un CPU Ryzen fata de arhitectura invechita si proasta de la intel. Dar fiindca prefer ceva mai performant si care functioneaza la temperaturi muuuult mai joase ca centralele termice de la intel, nu pot conecta un eGPU, fiindca momentan, toate eGPU-urile de pe piata vin cu interfata Thunderbolt, care sunt specifice intel, asa ca solutia de la ASUS e ceva menit sa profite de lipsa de solutii externe pentru platformele mobile Ryzen. Ca ei au conector proprietar, asta e alta poveste, dar la fel ca intel, asta a deschis o portita ca alt producator sa gaseasca o solutie alternativa, astfel aparand chestia aia frumoasa numita competitia.

        (Citează)

    • @Emil, principala problema este ca nu exista nimeni care sa joace jocuri de ultima generatie pe monitoare de 13 inch. Poate doar asa, maxim 1-2 ore pe luna cand nu ai alta alternativa.

        (Citează)

  5. E cam aiurea acest produs, iti iei laptop tocmai ca sa ai ceva compact, usor. Nu ca sa fie nevoie sa mai cari dupa tine un rand de cabluri si o caramida.

      (Citează)

  6. Ies mai ieftin cu doua PlayStation. Unul la mine, unul la socri. La maica-mea mai exista unul, ca are frati-miu.
    Case closed.

      (Citează)

  7. Emil:
    Eu unul prefer in momentul de fata oricand un CPU Ryzen fata de arhitectura invechita si proasta de la intel. Dar fiindca prefer ceva mai performant si care functioneaza la temperaturi muuuult mai joase ca centralele termice de la intel, nu pot conecta un eGPU, fiindca momentan, toate eGPU-urile de pe piata vin cu interfata Thunderbolt, care sunt specifice intel, asa ca solutia de la ASUS e ceva menit sa profite de lipsa de solutii externe pentru platformele mobile Ryzen. Ca ei au conector proprietar, asta e alta poveste, dar la fel ca intel, asta a deschis o portita ca alt producator sa gaseasca o solutie alternativa, astfel aparand chestia aia frumoasa numita competitia.

    Pentru ca se stie, Ryzen-urile nu sunt centrale termice :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus