un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 15 februarie 2021

15 Feb 2021  ·

ȘTIRI  ·

42 comentarii

Tradiția de Valentine a fost respectată.

    42 comentarii

  1. Sos cu usturoi – moartea pasiunii.

      (Citează)

  2. “Nvidia rtx 3060”
    lansarea de produse de dragul marketingului, ca de cumparat sunt petardele de 1050 si 2060.

    In clipul de pe orbita marte nu se vede nimic, pierdere de timp.

    Ce poza cheesy la kfc, toate etichetele la vedere, cartofii mai in afara cadrului ca sa se vada pieptul de pui, combinat cu vin rosu, pentru un 15 februarie memorabil.

      (Citează)

  3. Aceea nu este o drona pentru curse, este o drona FPV care este utilizata tot pentru clipuri video dar cu alta perspectiva.

      (Citează)

  4. Sunt curios dacă vor renunța la port pe iPhone 13, mai ales că anul ăsta cred că voi face și eu upgrade. Dacă da, ar trebui să vină cu cablul magsafe în cutie – eu ăla l-aș fi cumpărat oricum anul ăsta dacă luam un iPhone nou, mi se pare mult mai comod, chiar dacă nu e ieftin. Cineva spunea pe YT că va fi interesant modul în care vor justifica eliminarea portului, dar e clar că la început va fi mai greu fără el – să muți ce ai pe ăla vechi prin Mac/PC e încă mai rapid, asta dacă nu ai erori pe iTunes pentru Win cum am avut eu recent (dar pe Mac merge foarte bine).
    Eu ar trebui să-mi iau și AirPods, că n-aș putea folosi căștile cu fir pe care le am (le folosesc rar, dar sunt cele mai bune pentru vorbit). Apropo, AirPods pe mine m-au ținut cam 3-4 ani până să se ducă bateria.
    Cred că ăsta e un pas important pentru accesorii, nu faptul că s-a eliminat încărcătorul – cel puțin pentru cei care sunt cu accesorii mai vechi. Aici o să se simtă la bani.

      (Citează)

    • @dam167, de ce sa vina cu cablu magsafe in cutie? Poate nu toata lumea vrea sa foloseasca acel cablu si atunci de ce sa afectatm mediul inconjurator. Poate sunt unii care au deja acasa incarcator wireless cumparat pentru telefonul vechi.

      Si toti cei care au primit la primit la Iphone 12 cablu de date/incarcare cu mufa USB-C ce vor face cu ele? Vor cumpara un incarcator nou sau vor arunca pur si simplu acel cablu cum am spus in celalalt articol. Acum nu mai merge explicatia ca pastrezi cablul si il folosesti la urmatorul echipament Apple.

      Unde este protectia mediului?
      Si daca Apple este atat de obsedata de protejarea mediului, cum ar putea ei sa se gandeasca sa renunte la incarcarea prin cablu si sa te oblige sa cumperi un alt dispozitiv care polueaza mai mult decat un simplu cablu? Si care desigur, ca orice sistem de incarcare wireless, are o eficienta energetica mult mai mica.

        (Citează)

    • Cand te duci sa-ti iei telefonul, ia-l si pe cel vechi si pana sa-ti dai sign-out, da-i celui nou sign-in si o sa te intrebe daca vrei sa transferi totul de pe telefonul vechi (si-o va face atunci pe loc). Dupa ce se termina toata treaba, poti sa-i dai reset la factory si-ai terminat. Eu asa fac mereu, mai ales ca-l dau la buy-back.

        (Citează)

    • @varucu: da, așa fac și eu, dar sunt unii care nu folosesc cloud și au totul stocat pe terminal – e mai repede prin PC.

      @Andrei G: și anul ăsta a venit cu cablu, deci s-ar putea să vină cu magsafe dacă nu va avea nici un port. Dacă nu vine cu nimic, aia e, deși nu prea cred. Da, dacă vor elimina portul nu mai ai ce păstra, de asta va fi o tranziție importantă și da, o să coste. Cine are încărcător Qi îl va putea folosi pe ăla, dar probabil că nimeni n-are nici de-ăla, am uitat că toți suntem în urmă cu 10 ani. Eu n-am, deci pe mine mă va costa.

      Cum ziceam, eu mi-aș fi cumpărat oricum magsafe la iPhone 12, nu contează că nu-l încarcă în 10 min.

        (Citează)

    • @dam167, deci oricum am analiza situatia, cablul ala cu care a venit telefonul in cutie a fost oferit degeaba. O risipa a resurselor planetei.
      Sau o metoda prin care sa incurajeze utilizatorii sa cumpere incarcatoare noi de la Apple.

        (Citează)

  5. nu ca ar fi sampania aia cine stie ce, dar sa o asortezi cu un fast food ordinar e ca si cum te-ar astepta sotia in pat cu lenjerie sexy si sosete flausate.

      (Citează)

    • Comentariile pe care le lasi constant aici ma fac sa cred ca esti o femeie foarte deosebita. Galaex cred ca e singur, poate face Radu o fapta buna de Valentine’s.

        (Citează)

    • anda are dreptate.
      dar acum si moet e la fel de ordinar ca si kfc, de plusa si raducu cu un dom perignon sau ceva, dar un moet luat cu genius te scoate la un 140. eftin.

        (Citează)

    • Irina, sa stii ca nu e obligatoriu sa imi citesti comentariile. Poti sa treci peste.

        (Citează)

  6. Ce preconceptii… daca vreau sa mananc 3 felii de parizer de pofta si dupa sa bag un whisky la 1400 lei, imbracat in trening, sunt un taran coclit, este?

    Anda:
    nu ca ar fi sampania aia cine stie ce, dar sa o asortezi cu un fast food ordinar e ca si cum te-ar astepta sotia in pat cu lenjerie sexy si sosete flausate.

      (Citează)

    • Dar ce esti?

        (Citează)

    • Nu s-a coclit inca ;)

        (Citează)

    • @Robert, cam asa se intampla.
      Se presupune ca o bautura fina este pusa in valoarea de o anumita categorie de mancaruri. Daca mananci parizer cu mult usturoi nu o sa mai simti aromele fine ale whiskey-ului de 1400 de lei.

        (Citează)

    • taranii nu-si cumpara whiski asa, in general, nu mai zic de unul scump, deci nu esti taran, esti doar cocalar.

        (Citează)

    • Bine ca va asezati voi la masa de 5 metri lungime din stejar sculptat, din sala de oaspeti, ca sa beti o bautura. Cu candelabrul de 2 mil euro deasupra. Get a life fratilor.

        (Citează)

    • @Robert, nu ma asez la masa de 5 metri de stejar sculptat si nici nu am candelabru de 2 milioane. Dar in acelasi timp nici nu imi cumpar un whiskey de 1400 de lei fiindca la nivelul meu salarial consider ca este prea scump.

      Acum nu stiu ce sa spun, astept sa ne anunti dupa ce ai baut tu whiskey-ul ala de 1400 de lei cu ce mancare l-ai combinat. Daca a fost parizer sau altceva mai special.

        (Citează)

  7. ” În mod normal ar trebui să facă update-uri OTA.”
    mno ce pretentii ne am ajuns acum de cand cu tesla si ota.

    orice scularaie iei de acum vrei sa aiba ota?

      (Citează)

  8. Pentru oile inteligente care au pus botul la vrăjeala penibila cu eliminarea incarcatorului pentruprotecția mediului, luați… de aici

    https://youtu.be/WVPM6D-3aZo

      (Citează)

    • Băi ce ne-ai luminat! Da’ la restul gadget-urilor cum a fost până acum? că multe n-au încărcătoare în cutie, ba chiar unele au cabluri inutilizabile (20 cm sau ceva de genul). Un GoPro unde-l încarci? sau boxele/căștile wireless? Îți zic eu, aveai încărcător acasă sau îți cumpărai, fără să ai insomnii din cauza asta.
      La multe s-a presupus că ai un PC, dar nu, la telefon nu se poate, e inacceptabil. Nu toți suntem monștri să legăm telefonul la PC.

      Cât despre mediu, stai liniștit, înghiți mai multe lucruri care te afectează mult mai mult decât încărcătorul la telefon.

        (Citează)

    • Dovada clara ca pe prost nu îl poți convinge cu argumente dacă el nu vrea sa fie convins.
      Restul gageturilor nu au făcut campanie publicitara în care sa te manipuleze ca lipsa unui încărcător / cablu din pachet este pentru salvarea mediului. Și în plus, vorbeam strict de Apple aici. Pari murdar de tim apple pe la bot, clean yourself

        (Citează)

    • Si pentru ca radu se complace cu un sistem penibil de edit la comments, scriu aici o completare. Gp are mufa normala și găsești mai ușor un cablu pentru el și merge încărcat de la orice sursa pe când apple are conectorul proprietar și trebuie încărcate de la încărcător original conform manualului. Asa ca sgl

        (Citează)

    • Eu nu-mi cumpăr chestii după cum urlă în campanie. Mă doar fix undeva de cine și ce vrea să câștige. Vrei aifon, alea-s condițiile. Dar stai, suntem în țara unde poporul are pretenția ca conducătorii să fie exemple de corectitudine.

      Stai tu și uită-te la mistărwhostheboss care calculează el câtă hârtie intră în ambalaje. Eu sunt cu buzunarul meu, nu cu mediul și nici cu campaniile, că tim apple nu-i pus acolo să te ungă pe tine la corason. Adică atunci când voi considera că e prea scump ca să merite n-o să cumpăr, indiferent ce-ți bagă/scoate din cutie.

      Da, vorbim de Apple, dar peste 2-3 ani nu mai vorbim că va fi la fel la toți. Azi ne iau încărcătoarele, mâine o să ne oblige să consumăm apă îmbuteliată. Ține-te tare!

        (Citează)

    • @dam167, intr-un fel tu ai dreptate. Vrei telefonul X il cumperi in conditile in care il ofera producatorul (cu sau fara incarcator). Dar asta nu inseamna ca trebuie sa pui botul la vrajeala lor ca lipsa incarcatorului este pentru a proteja mediul. Si nu doar ca pui tu botul, dar incerci sa ii convingi si pe altii de acest lucru.

        (Citează)

    • propun sa il excludem pe Radu de pe acest forum.

        (Citează)

  9. Andrei G:
    @dam167, deci oricum am analiza situatia, cablul ala cu care a venit telefonul in cutie a fost oferit degeaba. O risipa a resurselor planetei.
    Sau o metoda prin care sa incurajeze utilizatorii sa cumpere incarcatoare noi de la Apple.

    Nu, nu e degeaba cablul pentru că Apple nu se aștepată la upgrade-uri de iPhone mai dese de 2 ani. Sau îl folosești la altceva (iPad, de exemplu). Eu aș putea să-mi iau acum 12 și să nu am treabă cu încărcătoarele, dar mai aștept pentru că eu am o chestie să folosesc minim 3 ani un telefon. Nu aleg să-mi cumpăr telefon în funcție de încărcătoare.

      (Citează)

    • @dam167, iar te faci ca nu intelegi ce spun. Ai un cablu de incarcare cu mufa lightning intr-o parte si mufa UBS-C in partea cealalta. Presupunem ca detii un incarcator de la vechiul telefon care are port USB-A.
      La ce folosesti cablul cu USB-C ? Cumperi un incarcator nou, nu?
      Adica primesti un cablu care este inutilizabil fara un incarcator nou.

        (Citează)

  10. @Pmk: nu, GP nu merge încărcat la orice sursă și cu orice cablu. Fie nu s-a încărcat, fie nu s-a încărcat complet (al meu, cel puțin), cablul care vine cu el e ca să-l legi la PC – așa scrie și în instrucțiuni, de altfel. Apropo, aifonul s-a încărcat de la sursele alea fără probleme. Ca să nu mai zic că transferul de date nu-l poți face cu orice cablu usba-usbc/usbc-usbc.

      (Citează)

    • Am gp de la 5 la 9 și zic ca manaci căcat. Se încarca de la orice mufa usb. Mai ales de la alea de laptop /pc. Dar e bine ca am pus un film al tipului ala care exemplifica clar din toate unghiurile ca premizele prezentate de Apple pentru scoaterea incarcatorului sunt false. Dar tu tot ignori. Nu va suport pe ăștia care sunteți atât de jegoși încât ignorați realitatea doar ca să va mințiți în continuare ca părerea voastră este corecta. Ce câștigi dacă insiști ca retardatul? De ce ignori realitatea prezentata în film? De ce ești prost?

        (Citează)

  11. Andrei G:
    @dam167, iar te faci ca nu intelegi ce spun. Ai un cablu de incarcare cu mufa lightning intr-o parte si mufa UBS-C in partea cealalta. Presupunem ca detii un incarcator de la vechiul telefon care are port USB-A.
    La ce folosesti cablul cu USB-C ? Cumperi un incarcator nou, nu?
    Adica primesti un cablu care este inutilizabil fara un incarcator nou.

    Îl bagi în:
    1) Încărcător de MacBook (dacă ai);
    2) În MacBook (dacă ai);
    3) În PC/laptop, din ăla cu Windows (dacă ai);
    4) În acumulator extern (dacă ai);
    5) În încărcător de iPhone 11 Pro/iPad (dacă ai).

    Dacă tu te uiți în jurul tău și n-ai nimic din alea de mai sus, și nici nu vrei să-ți cumperi, ce să zic? da, o fi inutil pentru tine. Vrei să extrapolezi pentru majoritatea oamenilor? fă-o, dar e un simplu cablu usbc-lightning pe care poți să-l folosești. Eu am acumulat în 4 ani vreo 3 încărcătoare cu usb-c și da, au și destulă putere pentru fast charging. N-ai vrut să-ți cumperi nimic în ultimii ani? aia e și da, la un moment dat tot o să-ți cumperi – ironia e că la mine au fost complet alte motive, nici unul n-are legătură cu telefonul mobil. De-aia îi zice ecosistem, nu? că merg chestiile împreună.

    Na, sau te plângi la nesfârșit.

      (Citează)

    • Haide sa o luam asa:

      1. si 2. In 2020 s-au vandut cam 5,5 milioane de macbook-uri. Raportat la peste 200 de milioane de telefoane Apple rezulta ca optiunea asta este valabila pentru sub 3% dintre clienti.
      3. PC-urile nu prea au porturi USB-C. Laptop-urile model nou au astfel de porturi, dar nu cred ca foloseste nimeni laptopul ca mod constant de incarcare a telefonului.
      4. Nu prea sunt multe acumulatoare externe cu USB-C pentru iesire. In general portul asta este pentru intrare, pentru incarcarea acumulatorului extern.
      5. Daca ai incarcator de iPhone 11 Pro/iPad ai si cablu de date pentru el. Ca doar nu ai primit doar incarcatorul, fara cablu. Iar in articolul anterior mi-ai explicat ca nu prea exista varinata in care cablurile se deterioreaza.

      Concluzie: avem sa spunem 3% dintre clienti care au Macbook/incarcator de Makbook. La asta se mai adauga un mic procent de utilizatori de laptopuri cu Windows/Linux care folosesc portul USB-C pentru incarcarea telefonului. Si inca un procent nesemnificativ de persoane care au baterii externe cu port de iesire USB-C. Cred ca in total sunt maxim 10% dintre clientii Apple care pot utiliza acel cablu fara sa-si cumpere un incarcator separat.
      Raman 90% dintre clienti care au primit degeaba acel cablu (adica majoritatea).

      Esti atat de inversunat, nu vrei deloc sa admiti ca miscarea asta de a elimina incarcatorul din cutie a avut o motivatie economica, nicidecum de protejare a mediului.
      Respingi si ignori cu inversunare orice argument.

        (Citează)

    • O să fiu cât mai scurt, pentru că n-are rost, eu nu încerc să conving pe nimeni de nimic. Majoritatea laptopurilor și a plăcilor de bază noi (de câțiva ani încoace) au măcar un port usbc. Sunt multe baterii externe pe piață care au usbc, asta de când au apărut telefoanele cu usbc – ce înțelegem de aici? cine a vrut până acum să aibă usbc, are.

      MacBook-urile au usbc și încărcător cu cablu detașabil usbc din 2016 – adună-i și pe ăia care au tot cumpărat de atunci.

      Un lucru îți scapă din vedere: nu mă interesează de ce au scos încărcătorul. Da, resping pentru că nu mă interesează cât de corectă e motivația lor cu mediul înconjurător – sunt obsedați de asta dintotdeauna și nu m-a interesat nici până acum. Vă doare că v-a mințit Apple? să nu mai cumpărăm eu și alții aifoane din cauza asta? lipsa stocurilor arată cât îl interesează pe consumator toată bălmăjeala asta. Sau vrei să ne adunăm toți aici la foc și să-i facem mincinoși și nu știu mai cum? la ce ajută?

      Așa ca idee, din câte știu eu Apple face cele mai mari eforturi pentru protejarea mediului înconjurător (oficial), fără să cunosc detalii (exclus speculații) eu unul nu m-aș grăbi să contest asta.

        (Citează)

    • @dam167, bun, ii aduman pe toti care au cumparat Makbook-uri din 2016 si ajungem pe la 20 de milioane. Adica probabil mai putin de 10% din cei care vor cumpara IPhone 12.
      Iar bateriil externe care au iesire pe USB-C le numeri pe degetele de la o mana.
      Calculatoarele de tip desktop nu potfi luate in calcul. Nu sta nimeni sa isi deschida calculatorul ca sa isi incarce telefonul.

      Asa ca idee, eu initial am comentat de Samsung ca au facut o prostie cu eliminaea incarcatorului din cutie si tu mi-ai explicat e metoda buna de salvarea a mediului a fost asta din partea Apple.

      Nu vreau sa nu cumperi tu produse Apple fiindca au renuntat ei la incarcator, nici nu imi pasa de asta. Eu doar mi-am spus parerea despre Samsung si tu ai sarit de fund in sus sa aperi Apple si sa-mi explici mie cum crezi tu ca ei salveaza planeta.
      Si de atunci ai ignorat fiecare argument oferit de mine prin care ti-am demonstrat ca de fapt masura asta va duce la cresterea poluarii. Si ca, in plus, le va aduce celor de la Apple peste 1 miliard de dolari pe an.

        (Citează)

  12. Eu cred ca ești vizitat nocturn de tim apple si iti place altfel nu este de explicat imbecilitatea cu care ignori realitatea.

      (Citează)

  13. @Andrei G: eMag, power bank – filtru după usb-c: 238 modele. Lol, calculatoarele desktop nu pot fi luate în seamă? păi nu lucrăm de pe așa ceva? dacă ai unul mai nou ai și usb-c. Chestia nu e că eu îți ignor argumentele, ci că inventezi cifre și tragi concluzii după cum vrei tu – 20 de milioane au MacBook și 10% cumpără iPhone 12? Sau vorbești de fast charging și tehnologii noi dar ai un singur încărcător și 1 telefon? nimic altceva? Și n-ai reușit să cumperi nimic cu usbc în ultimii 3-4 ani? Eu ți-am dat exemple clare de oameni din jurul meu, nu calcule aiuristice care nu înseamnă nimic. Tot ce speculezi tu ai să vezi în timp, o să se vadă ce tendințe de cumpărare sunt. Pune Mac-urile SH, pune Mac Mini, hai că sunt multe.

    Nu salvează nimeni planeta, cred că ideea era că mai puține încărcătoare oferite gratuit, mai puține încărcătoare în general. Eu am acum 3 power bricks de-alea de la Apple lângă mine și încă unul la birou, asta în vreo 10 ani de aifon. Dacă se păstrează trendul, în următorii 10 o să am mai puține de-astea noi. Nu știu dacă așa se calculează poluarea, dar… când te păcălește tim ce mai contează.

      (Citează)

    • @dam167, cati oameni din jurul tau ai auzit ca folosesc doar calculatorul pentru incarcarea telefonului? Adica sa spuna: “eu nu am nevoie de incarcator, cand raman fara baterie pornesc pentru cateva ore calculatorul si imi incarcarc telefonul”. De asta am spus ca nu trebuie luat in calcul criteriul asta.
      Tu spui ca mi-ai dat exemple de oameni din jurul tau…
      Ai dat un singur exemplu de o “cunostinta” care si-a luat iPhone 12 si s-a mirat ca nu exista incarcator in cutie. Apoi tu i-ai spus ca poate incarca de la vechiul incarcarcator, nu ai spus nimic ca va folosi calculatorul sa-si incarce telefonul cu noul cablu.
      Apoi ai dat exemplul tau care ai 4 cabluri lightning pe acasa de la vechile telefoane, adica ai vandut/dat mai departe/aruncat minim 3 telefoane fara cablu/incarcator.

      Calculele au fost asa, poate intelegi daca este mai pe scurt:
      – iPhone 11 s-a vandut in peste 200 de milioane de exemplare, putem presupune lejer ca iPhone 12 va depasi acest numar, adica aproape 250 milioane exemplare.
      – MacBook Pro s-a vandut in 2020 in 5,5 milioane exemplare. Daca adunam vanzarile totale din 2016 (cand au introdus incarcatoare cu port USB-C) ajungem undeva pe la 25 milioane.
      – Presupunand ca toti posesorii de MacBook pro din 2016 incoace isi cumpara iPhone 12, ajungem la procentul de 10% de care spuneam mai sus. Adica 10% dintre cei care au primit/vor primi un cablu Lightning – USB-C vor avea un incarcator de la MacBook prin casa la care sa il foloseasca.

      Ai dreptate cu ultima fraza: mai putin incarcatoare oferite “in cutie”, mai putin incarcatoare in general. Dar, poluarea nu este generata numai de incarcatorul propriu-zis, este generata in aceeasi masura sau mai mult de ambalaj si de transport.
      Asadar pentru fiecare incarcator comandat separat va fi nevoie de o cutie separata, de un blister separat pentru protectia incarcatorului, de un manual si un certificat de garantie separat si, cel mai grav, de un ambalaj ce va fi folosit la transport de catre firma care il livreaza/de catre curier. Plus combustibilul folosit in procesul de livrare.

      Per total, eliminarea incarcatorului reduce numarul total de incarcatoare de pe piata, dar creste putin poluarea generata.

        (Citează)

  14. dam167:
    @Andrei G: și anul ăsta a venit cu cablu, deci s-ar putea să vină cu magsafe dacă nu va avea nici un port. Dacă nu vine cu nimic, aia e, deși nu prea cred. Da, dacă vor elimina portul nu mai ai ce păstra, de asta va fi o tranziție importantă și da, o să coste. Cine are încărcător Qi îl va putea folosi pe ăla, dar probabil că nimeni n-are nici de-ăla, am uitat că toți suntem în urmă cu 10 ani. Eu n-am, deci pe mine mă va costa.

    Cum ziceam, eu mi-aș fi cumpărat oricum magsafe la iPhone 12, nu contează că nu-l încarcă în 10 min.

    Eu am un Xs si mi-am cumparat de la Ikea niste paduri de incarcare. la fiecare incarcare telefonul se incalzeste puternic. dupa vreo luna de folosire constanta (zi de zi) battery life ascazut de la 93 la 82%. Dupa ce am revenit la incarcarea pe cablu batery life si-a revenit la 85% si de atunci scade linistit nu s-a mai dus asa in cap.
    Momentan daca nu ai program de schimbare a telefonului anual n-as merge pe incarcare wifi. Sau poate sunt eu mai ghinionist.

    As cauta sa incerc si un pad din acela cu ventilator (am vazut unele la Samsung) sa vedem daca se incinge telefonul sau padul ca in ambele este cate o bobina parcursa de curenti cu frecventa mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus