un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

17 grade în februarie (de asta dispare cafeaua)

11 Feb 2021  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

17 grade Celsius arăta ieri bordul mașinii. Pe stradă am văzut și oameni în mânecă scurtă.

Dar na, mereu vor spune unii că încălzirea globală nu există, deși avem 17 grade în luna februarie! Nu, probabil ne-a încălzit vreun laser evreiesc sau ce mai zicea femeia aia în America. The ManBearPig ne mănâncă pe toți, dar poate vom începe, ca planetă, să discutăm despre planificarea unei dezbateri privind lansarea unei strategii de elaborare a unui proiect care să analizeze posibilitatea unor măsuri de a încetini evoluția începutului problemei.

(That’s a South Park reference)

Și nu, faptul că se va înrăutăți din nou vremea în zilele următoare în țară nu înseamnă că totul este în regulă. Schimbările acestea sunt subtile, în 2021 poate este o singură zi cu 17 grade C în februarie, în 2022 poate sunt două astfel de zile, în 2035 dispar culturile de cafea și 800 de milioane de oameni migrează ca să scape de deșertificarea zonelor în care în prezent trăiesc chinuit.

Dacă nu mă credeți cu cafeaua, uitați-vă la clipul de mai jos. Explică foarte bine cum fermierii văd culturile murind pentru că se încălzește clima, iar cafeaua ar trebui replantată la altitudini tot mai mari pentru a se dezvolta.

Mie îmi place cafeaua. Aș vrea să nu dispară. Nu prea am ce face în acest domeniu, e genul de treabă ce depinde de alt nivel.

    22 comentarii

  1. Nu mai dureaza mult si apare cafeaua sintetica… sau facut in laborator. Need not to worry!
    Glumesc ;)

      (Citează)

  2. gluma gluma, dar deja este sau o sa apara, tonomatele alea de cafea crezi ca au ceva prea natural in ele ? ^

    au facut astia carne in lab, da pai cafea..

      (Citează)

    • Tonomatele alea de cafea au fix cafea in ele. Si este cafea boabe care se rasneste pe loc. Problema este alta, faptul ca sunt foarte jegoase si sunt curatate doar superficial.

        (Citează)

  3. Nea Radule, în ritmul ăsta poate că abia strănepoții tăi vor suspina după cafeaua naturală dispărută, stai liniștit…

      (Citează)

  4. stai…ca deja in baia mare ninge

      (Citează)

  5. M-a pierdut “documentarul” la faza cu robusta care e folosita la espresso si arabica la “high quality coffee” cu sigla Starbucks.

    In rest ramane cum am stabilit, avem o problema climatica grava si urgenta, si disparitia cafelei va fi cea mai mica pierdere pentru copiii nostri.
    Probabil consumul de cafea in continua crestere e si el parte a problemei, pornind de la faptul ca se taie paduri pentru a face plantatii noi si terminand cu amprenta de carbon a fiecarei cesti de cafea.

      (Citează)

  6. Eu zic sa investim toti in cafea, ca nu poate decat sa creasca pretul.

    Dar nu inteleg de ce are nevoie de temperaturi scazute, toata cafeaua vine din zone tropicale si ecuatoriale.

      (Citează)

  7. cafeaua… ceva esential pentru pamanteni..

      (Citează)

  8. Azi la 13:30, in Brasov erau 15,7 grade. Acum la 17:30 sunt 1,7 grade si ninge, cu vant care te ia pe sus.

    Nice.

      (Citează)

  9. Cafeaua is not needed. Grow real food

      (Citează)

  10. Meh, desi beau cafea zilnic, atunci cand mi se termina, uit si cate 2-3 saptamani sa cumpar. Asa dependenta sunt de ea :)))

    Lasand gluma la o parte, da, ok, se incalzeste planeta. Intre timp, guvernele se scarpina in cur, nu vor sa interzica fabricarea de plastic (sau sa limiteze producerea plasticului si sa oblige folosirea plasticului reciclat), nu vor sa ia nicio masura drastica pentru a stopa (sau a incetini) chestiile care polueaza grav.
    Este de datoria noastra, ca oameni, sa avem grija de mediul inconjurator, dar poate nu era destul de evident pana acum, ca doar niste legi dure si schimbari venite de sus, pot sa mai atenueze din efecte.
    Daca oamenii erau constiinciosi din fire, nu mai trebuia sa existe legi.

    Intre timp, companiile fac burta mare, mana in mana cu guvernele si, doamne fereste sa mai folosesti pai de plastic, ca esti mancat. Intre timp, primesti la delivery tacamuri de plastic intr-o veselie, de am adunat un sertar intreg.

    Generatia asta, actuala, de guvernanti, este cea mai jegoasa posibil. Vorbesc de intreaga planeta, nu la noi. Pana acum, totul s-a axat pe dezvoltare, a evoluat lumea, etc. Dar de 20 de ani incoace, de cand se discuta de incalzirea planetei, totul s-a facut cu viteza melcului. Daca nu venea Elon Musk cu masinile electrice, cred ca si azi se umbla doar cu prototipuri. Si asta e doar un exemplu.

    Daca ii pasa cuiva de planeta asta, cu adevarat, Coreea de Nord era stearsa de pe harta, iar in Africa nu mai erau de mult, saracie, boli si foamete.

      (Citează)

  11. Asa.. si in afara de, cum zic englezii, “running your mouth”, ce altceva esti dispus sa faci? Eu nimic.. tu?

      (Citează)

  12. pai asta doar demonstreaza ca incalzirea globala e o prosteala.
    toata planeta a fost in lockdown cel putin cateva luni, cu 0 efect asupra temperaturii.
    sau cum, fara covidel acum am fi avut 18 grade in loc de 17? nu cred.

    btw, de getuta care mergea inot (got it) pana in state, sa nu consume ea co2 de avion, mai zice cineva de ea? sau a fost misto o vreme si acum gata, cam scurta viata cu idolii astia

      (Citează)

    • Da bogdan, fix asa functioneaza, planeta merge ca aerul tau conditionat, apesi pe butonu covid de la telecomanda si se raceste in 6 luni.
      Problema a fost ca iar a uitat Bill Gates sa schimbe bateriile de la telecomanda.

        (Citează)

  13. Daca ar fi numai cafeaua…

      (Citează)

  14. Eh, lasa ca se compenseaza cu Cluj, am avut -12 grade azi dimineata.

      (Citează)

  15. Cea mai mare problema dupa incalzirea globala este….cafeaua.

    Eu as fi zis mai degraba topirea inghetarilor, cresterea nivelului marii, disparitia unor orase pe coasta dar nah…presupun ca….cafeaua ii mai importanta.

      (Citează)

  16. Amuzant ca poza cu cele 17 grade este facuta in bordul unui SUV. SUV-uri care au neutralizat tot castigul facut in ultimii ani in restul pietei auto (scadere de diesel-uri, crestere de EV si imbunatatiri in emisii de CO2).

    Cu totii suntem, intr-o parte mai mica sau mai mare, contribuitori la problema asta si cat timp nu exista un efort de a reduce amprenta la nivel individual, mi se pare ironic sa te plangi de incalzire globala.

    Da, stiu, vaporul ala de pe ocean polueaza cat Romania intr-un an si e vina statului ca nu face mai multe. Vapor care tot noua ne aduce un munte de produse, probabil jumatate din ele inutile in realitate.

      (Citează)

    • Rares ai o bere de la mine !

        (Citează)

    • Serios, nici eu nu mai pot după toți taranetii care brusc au descoperit ca singura masina pe care merita sa o detii chiar si in oras, este un suv. Toți niște mici tractoristi, ipocriți care tipa e poluare și lipsa de spațiu în timp ce merg cu minitractorasul. Deh, publicitatea tine la fraieri, suv e răspunsul la toate problemele vieții

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus