un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să oferi telefonului mobil o nouă viață sau o retragere frumoasă

3 Nov 2020  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Un sondaj făcut de Orange spune că doar 3 din 10 români dau telefoanele lor vechi prietenilor sau rudelor. Eu sunt unul dintre ei.

Dacă vi se pare mic procentajul, este pentru că același sondaj spune că 50% dintre români păstrează telefoanele vechi în casă, stau degeaba cu ele în sertar. Ar putea fi mult mai bine valorificate.

Pentru mine există un circuit al telefoanelor vechi în familie. Telefonul meu anterior este mereu al Matildei. Ei nu-i pasă prea mult ce telefon folosește, dar eu fac upgrade anual, așa că și ea are un telefon destul de modern. Anul acesta i-a plăcut să aibă 3 camere foto pe telefon (eu am S20, ea are acum un S10).

Telefoanele mai vechi ajung în familie. Mama, tata, socrul și soacra au telefoane care mi-au aparținut mie cândva. Nu știu ce-au făcut cu cele și mai vechi, că obiceiul acesta durează de câțiva ani, dar mă îndoiesc că le-au aruncat direct la gunoi.

Sigur că nu toate se păstrează intacte atât de mulți ani de utilizare, dar pentru asta există service-uri. Dacă citiți blogul meu de multă vreme, poate vă amintiți că la un moment dat mi-am demontat propriul HTC One X ca să-i lipsesc la loc antena wifi și apoi un LG G5 ca să-i lipesc la loc antena GPS, atunci când au apărut astfel de defecte. Ambele au ajuns după o vreme la soacră-mea în stare foarte bună.

Mama a utilizat o vreme un S6 de-al meu. La un moment dat i-a rupt mufa, dar asta s-a rezolvat la service, și dacă tot l-a dus acolo, i-a schimbat și bateria cu una nouă, că cea veche se umflase vizibil. Recondiționarea asta i-a mai dat telefonului viață în plus. Acum folosește un S7 vechi de-al meu, care încă funcționează excelent și o ține o zi întreagă la baterie.

N-aveți de ce să aruncați pur și simplu telefoanele la coșul de gunoi sau să le țineți uitate în vreun sertar chiar dacă nu aveți cui să le dați. Întotdeauna există ceva mult mai util de făcut cu ele sau măcar mai prietenos cu mediul înconjurător.

Orange are un program amplu de sustenabilitate, construit pe patru direcții:

  • Buy-Back: duci la ei telefonul vechi și primești un voucher valoric pentru achiziția unuia nou. 200.000 de telefoane au fost astfel colectate în ultimii 10 ani.
  • Reparare: orice defect poate fi reparat. Eu simt că majoritatea oamenilor schimbă telefonul pentru că nu mai ține bateria, dar aceasta poate fi înlocuită cu una nouă. Apelați la un Care Center Orange pentru componente de calitate.
  • Recondiționare: aici ajung, de obicei, telefoane puțin folosite, precum cele returnate de cumpărători. Orange le curăță, le verifică și apoi le scoate la vânzare într-o secțiune specială a site-ului pentru cei ce caută o ofertă bună.
  • Reciclare: puteți duce telefonul vostru vechi pentru reciclare în orice Orange Shop. Puteți duce aici telefoane, tablete, încărcătoare și căști. Orange se va ocupa ca acestea să fie reciclate așa cum trebuie, cu recuperarea unor materiale acolo unde este posibil și eliminarea în siguranță a celor periculoase. N-are rost ca toate chimicalele din baterii și alte componente să ajungă în groapa de gunoi a orașului.

Intrați aici ca să aflați detalii despre cum puteți oferi telefonului vostru vechi o viață nouă sau o retragere frumoasă.

    34 comentarii

  1. Exemplu la telefoane recondiționate pe site-ul Orange : iPhone 11, fara abonament, la 3211 lei. Acum câteva zile la pe eMag era 3300 lei nou.
    Sincer, nu poți să dai un telefon reciclat la preț de telefon nou.

      (Citează)

    • Stai sa vezi cand iti cumpara ei telefonul ce preturi iti dau…parca au facut scoala cu nutu

        (Citează)

    • La abonament de 8 euro reconditionat 2022 ron

        (Citează)

    • Programul asta este destul de vechi. Am cumpărat mai multe telefoane recondiționate de la ei. Telefoanele arătau ca unele noi, singura diferența era cutia. Prețul era mai bun atunci.
      Cred ca au crescut prețul pentru ca cele la preț mic erau cumparate de indivizi și erau puse pe Olx. Practic un client orange nu prea avea șansa sa cumpere la prețul mic, stocul era terminat de combinatori.
      Așa cu o diferența mică de preț combinatorul nu se mai bagă.

        (Citează)

    • Programele astea au altă problemă de fapt: prețurile nu sunt actualizate constant și uneori cele “resigilate” ajung să coste aproape cât cele noi. Și eMAG are prin resigilate chestii vechi și pe care vrea aceiași bani ca atunci când le-au listat prima oară.

      Ideea nu cred că este să fie date acele telefoane pe bani de nimic. Uneori e doar cutia desigilată sau un telefon utilizat 3-4 zile de cineva care l-a returnat. Ideea este să fie un pic mai ieftine pentru cei care vor cel mai mic preț posibil.

        (Citează)

  2. De curiozitate, ai idee ce fac firmele gen Orange cu telefoanele primite la buy-back?

      (Citează)

    • Probabil ca au alte firme contractate care le reciclează, scot aurul și celelalte metale prețioase din ele

        (Citează)

    • Reciclare, probabil. Nu cred că vor câștiga bani din ele. Telefonul este reciclat ca la carte, tu primești un discount și cumperi ceva de la ei cu acel voucher, toată lumea câștigă.

        (Citează)

  3. 1. Platesc un pret de nimic pe telefoane la buy-back.
    2. Interesul lor de fapt este sa cumperi de la ei alte telefoane noi. Adica piata de consum, cumparati mai mult, nicidecum responsabilitate.

      (Citează)

    • corny: 2. Interesul lor de fapt este sa cumperi de la ei alte telefoane noi. Adica piata de consum, cumparati mai mult, nicidecum responsabilitate.

      Orange a avut primul service cu adevărat rapid din București, deci au militat mereu pe responsabilitate. Nu te forțează nimeni să duci telefonul la Buy-Back, îl poți repara oriunde vrei tu și să-l folosești încă 17 ani, dacă poți.

      Dacă însă îl duci la Buy-Back, bănuiesc că și dorința ta este să cumperi un telefon nou. Că doar de asta îl duci. Prin urmare, când te găsești cu adevărat în situația de a da ceva la Buy-Back, ești mulțumit că există posibilitatea (sau OLX sau orice altă formă de a primi bani în schimbul a ceva ce nu-ți mai trebuie).

      Dar totuși, te miri că o companie vrea să-ți vândă mai mult? Că pare treaba uzuală a companiilor în acest caz.

        (Citează)

  4. Nu stiu cat de eficienta dpdv economic este repararea lor. Eu am un galaxy s6 (stiu ca e un tel vechi, dar nu aveam nevoie de mai mult). Dupa 4 ani si jumatate de utilizare bateria nu rezista de dimineata pana seara, camera foto focaliza aiurea si nu puteai sa faci poze cu el, fata telefonului era dezlipita la un colt si se vedea foarte urat. La un moment dat, dupa ce i s-a descarcat bateria nu s-a mai deschis deloc. Desi eram multumit de el, nu cred ca este rentabil sa-l duc la service (bateria trebuie schimbata, camera foto la fel, carcasa trebuie schimbata si ea). Pur si simplu costul este prea mare si nu stiu cat va mai rezista (asta in conditiile in care actuala defectiune e mai serioasa si implica aruncarea telefonului.

      (Citează)

  5. Fix asta fac. Le dau spre reciclat la firme specializate. In unele țări pot primi inclusiv deduceri de taxe dacă se ocupă de reciclarea electronicelor. E și un interes economic aici, dar și de imagine, corporate responsability etc.

    Edit: cred că ai un bug la citarea altor comentarii…

      (Citează)

  6. Cum sa ii ajuți pe Orange să mai facă niște bani

      (Citează)

    • Dacă cineva face bani pentru că, în loc să arunc ceva ce nu-mi trebuie la gunoi, i-l dau lui, chiar mă bucur că-l și valorifică și-i merge mai bine, indiferent că este o persoană sau o companie mare.

      De asta duc și cartoane și plastice la reciclat. Sper că undeva există o companie care le reciclează, le revinde pentru a fi refolosite și face și milioane de euro din business-ul ăsta. Nu cer nimic pentru că am furnizat eu materia primă, doar mă bucur că s-a putut refolosi.

      În cazul de Buy-Back, service sau reciclare, mi se pare că eu profit de fapt prin economie de bani sau prin eliminarea poluării. Iar la recondiționare, telefoanele sunt de obicei returnate și cred că le vând în pierdere, dar nu totală.

        (Citează)

    • Vai ce nobil din partea ta, aici era poluarea, in s7 edge ul meu cu ecran crapat care sta în sertar. Sa il donez lui orange sa mai faca un banut, saracii. Sa oprim poluarea pe banii nostrii in numele unor multinaționale.

        (Citează)

    • Pmk:
      Vai ce nobil din partea ta, aici era poluarea, in s7 edge ul meu cu ecran crapat care sta în sertar. Sa il donez lui orange sa mai faca un banut, saracii. Sa oprim poluarea pe banii nostrii in numele unor multinaționale.

      Ma inchin tie, luptator anticapitalist.

      Si eu incerc sa ma lupt din greu cu sistemul. Nu mai strang dupa caine, sa nu imbogatesc firma care face pungile. Ba chiar dau de lucru si salubritatii.

      Ca si tine, nu le dau nimic cersetorilor astora. Am 10 telefoane in sertar (cine stie cand imi trebuie). In plus, stau bine acolo langa cele 3 aparate de barbierit, 4 uscatoare de par si cele 50 de cabluri / incarcatoare stranse de-a lungul anilor. Ca sa mai recuperez din bani le-am pus pe olx, chiar daca nu se dau. Le tin acolo ca olx nu cere bani si cand o fi sa le vand le vand. Ca tine si ca mine mai sunt milioane de altii, dar poluarea nu sta in telefonul meu sau in al tau. E doar un telefon, nu? Cat sa polueze un singur obiect?

      Sunt curios, in cazul tau particular, cand problemele societatii devin si probleme tale si cand vei considera ca tu, ca si altii, reprezinti o piesa dintr-un puzzle si nu un puzzle intreg.

        (Citează)

  7. E vrajeala asta cu buyback la telefoane. Cat imi dau pe telefonul meu Lenovo A5000? O suta de lei? Nu fac nimic cu banii aia, trebuie sa mai pun eu 400 pentru telefon nou, decent.

      (Citează)

  8. Astept cu interes un program gen “Apple Buy back” sau “Samsung buy back” cum e prin tarile asa zis “cu apa calda”.
    Un voucher de 100 de lei pentru un telefon aproape nou este doar marketing .

      (Citează)

  9. F.:
    Astept cu interes un program gen “Apple Buy back” sau “Samsung buy back” cum e prin tarile asa zis “cu apa calda”.
    Un voucher de 100 de lei pentru un telefon aproape nou este doar marketing .

    ai la “apple” https://istyle.ro/trade-in/ , dar nu cred ca iti convine sa dai un s10 perfect la 1.000 lei

      (Citează)

    • Samsung parcă dădea maxim 600 de lei în alți ani pe un telefon din generația anterioară. Gen duceai Note8 ca să iei Note9 și primeai 600 de lei pe el.

        (Citează)

  10. La noi in familie fiecare e cu telefonul lui.
    Se ia de nou si se utilizeaza pana incepe sa nu mai mearga, moment in care se schimba. Cam 2-3 ani inseamna asta. Nu luam varfuri de gama ci in jur de 1000-1200 lei.
    Cand se reinnoieste telefonul de serviciu al meu fie eu fie sotia il luam, in functie de care dintre telefoanele noastre este mai “obosit”.
    Copilul e prea (inca) mic sa aiba telefon.
    “La noi in familie” inseamna eu, sotia, mama si socrul.
    Si din cate stiu si in familia cumnatei mele e tot la fel.

      (Citează)

  11. Apple are propriul program de buy back, iar mie imi convine sa le dau telefonul inapoi o data la 4 ani, chiar daca nu primesc decat 120€ pe el (cum am luat pe ultimul 7, tot la Orange). Decat sa stau cu el in sertar sau sa ma complic sa incerc sa-l vand mai departe, pentru mine asta este solutia perfecta. Sper doar ca ei chiar recicleaza metalele alea…

      (Citează)

  12. nwradu:
    Dacă cineva face bani pentru că, în loc să arunc ceva ce nu-mi trebuie la gunoi, i-l dau lui, chiar mă bucur că-l și valorifică și-i merge mai bine, indiferent că este o persoană sau o companie mare.

    De asta duc și cartoane și plastice la reciclat. Sper că undeva există o companie care le reciclează, le revinde pentru a fi refolosite și face și milioane de euro din business-ul ăsta. Nu cer nimic pentru că am furnizat eu materia primă, doar mă bucur că s-a putut refolosi.

    În cazul de Buy-Back, service sau reciclare, mi se pare că eu profit de fapt prin economie de bani sau prin eliminarea poluării. Iar la recondiționare, telefoanele sunt de obicei returnate și cred că le vând în pierdere, dar nu totală.

    Nu cred că se vând în pierdere, nici măcar la operatori. Apple poate recondiționa doar modelele noi, de asta pentru ele primești un preț decent, nu și un iPhone 7 pe care acum nu ți-l mai poate vinde. Orange în schimb vindea modele vechi de telefoane, mai ales la abonamente (încă mai e pe site un 6s, deci a fost relativ recent) iar refurbished de la Apple nu e tot una cu ce e la Orange. Acum că pentru tine merită ce primești în schimbul telefonului e ok, dar nu poate fi vorba de pierdere când ți se oferă pe un terminal mult sub prețul pieței SH, mai ales când telefonul trebuie să arate impecabil – atunci știi că va fi recondiționat, nu reciclat.

    Cred că deranjează și faptul că la operatori primști un preț simbolic și tot felul de reduceri, nu se evaluează pe bune valoarea terminalului în momentul respectiv. Nu e tot una să duci un iPhone sau un LG de acum 5 ani.

      (Citează)

    • Piata SH ofera garantie? Cand cumperi un iPhone de pe OLX si ceva nu merge, suni persoana sa iti dea banii inapoi sau alt telefon? Daca vinzi un produs pe OLX si te suna peste 6 luni sa iti spuna ca nu mai merge, il repari / ii dai banii inapoi?

      Sunt avantaje si dezavantaje pentru orice serviciu. Orange si altii au niste costuri asociate (costul de buy-back, costul tehnicianului pentru reconditionare, pret de servicii garantie). Faptul ca au acest program inseamna ca au si clienti ce returneaza produsele in buy-back si clienti care cumpara produsele respective. De ce exista aceasta aversiune fata de un business de care tu in mod particular nu ai nevoie?

      Orice serviciu costa. Vrei sa scapi de produsul tau intr-un mod civilizat (obligat sau nu), te costa. Datoria producatorului (in mod ideal) nu e sa stranga dupa tine, e sa iti ofere posibilitatea sa strangi dupa tine. Daca iti schimbi masina de spalat / frigiderul, o lasi in drum sa se ocupe altcineva sau chemi un serviciu de ridicare / o dai la buy-back?

      dam167: Nu cred că se vând în pierdere, nici măcar la operatori. Apple poate recondiționa doar modelele noi, de asta pentru ele primești un preț decent, nu și un iPhone 7 pe care acum nu ți-l mai poate vinde. Orange în schimb vindea modele vechi de telefoane, mai ales la abonamente (încă mai e pe site un 6s, deci a fost relativ recent) iar refurbished de la Apple nu e tot una cu ce e la Orange. Acum că pentru tine merită ce primești în schimbul telefonului e ok, dar nu poate fi vorba de pierdere când ți se oferă pe un terminal mult sub prețul pieței SH, mai ales când telefonul trebuie să arate impecabil – atunci știi că va fi recondiționat, nu reciclat.

      Cred că deranjează și faptul că la operatori primști un preț simbolic și tot felul de reduceri, nu se evaluează pe bune valoarea terminalului în momentul respectiv. Nu e tot una să duci un iPhone sau un LG de acum 5 ani.

        (Citează)

  13. De ce schimbi telefoanele anual? :-)

      (Citează)

  14. @Andrei: e o aversiune pentru că dacă vinzi acum un iPhone 6s refurbished nu e același lucru cu ce oferă Apple – s-ar putea ca în cazul în care ți se strică display-ul să nu ți-l mai poată înlocui, sau chiar să ai un telefon făcut din alte 2. Normal că e alegerea fiecăruia dacă cumpără/face buy-back.

    Am văzut la iStyle cum i s-a spus unei doamne/domnișoare că iPhone-ul ei perfect funcțional are valoare 0, ceea ce e cam aiurea. Pentru comoditate și eu aș da la buy-back chiar și un laptop, dacă banii oferiți sunt într-o marjă față de piața SH, pentru că magazinul ăla nu-ți preia un obiect fără să facă bani din asta. La mașina de spălat e altceva, de obicei aia e stricată sau cu probleme când o înlocuiești. Ține de abordarea fiecăruia, dar e normal să nu ne convină când produsele sunt evaluate foarte prost.

      (Citează)

  15. Radu tu degeaba le schimbi anual dacă doar Android, servești :)) no offence !

      (Citează)

    • LOOOOOOOOOOOOOOOL

      Terminati ma cu prostiile astea. iOS e in urma cu 10 ani. Sunteti spalati pe creier.

      no offence ! :)))

        (Citează)

  16. Deci 50% din romani tin telefoanele vechi in sertar, 30% dintre ei le dau rudelor si 25% le recicleaza.

    Ceva nu se leaga si nu am fost eu cea mai buna la chimie…

      (Citează)

  17. Probabil că sunt mulți români ca și mine, folosesc telefoane midrange pentru minim trei ani de la producători care scot modele pe bandă rulantă. Și atunci e cam dificil să dai altcuiva telefonul deoarece e învechit și ce trebuie schimbat în el e dificil de găsit, de obicei aftermarket de slabă calitate.
    Soacrei i- cumpărat în Xiaomi de 370Lei exclusiv pentru convorbiri. Tatăl meu are un Motorola de 600+ pentru că mai citește știrile și îi place să își pozeze gradina. Nici unul nu ar fi fost mulțumit cu vechiul meu Xiaomi Mi A1 care a dus trei ani.

      (Citează)

  18. Andrei: Ma inchin tie, luptator anticapitalist.

    Si eu incerc sa ma lupt din greu cu sistemul. Nu mai strang dupa caine, sa nu imbogatesc firma care face pungile. Ba chiar dau de lucru si salubritatii.

    Ca si tine, nu le dau nimic cersetorilor astora. Am 10 telefoane in sertar (cine stie cand imi trebuie). In plus, stau bine acolo langa cele 3 aparate de barbierit, 4 uscatoare de par si cele 50 de cabluri / incarcatoare stranse de-a lungul anilor. Ca sa mai recuperez din bani le-am pus pe olx, chiar daca nu se dau. Le tin acolo ca olx nu cere bani si cand o fi sa le vand le vand. Ca tine si ca mine mai sunt milioane de altii, dar poluarea nu sta in telefonul meu sau in al tau. E doar un telefon, nu? Cat sa polueze un singur obiect?

    Sunt curios, in cazul tau particular, cand problemele societatii devin si probleme tale si cand vei considera ca tu, ca si altii, reprezinti o piesa dintr-un puzzle si nu un puzzle intreg.

    Lol ce? Faptul ca nu consider ca e ok sa primesc banii de 4 pachete de tigari pe telefon care acum 3 ani costa 4000 de lei inseamna ca nu rezonez cu problemele societatii?
    =)))
    Sau ca nu pun botul la vrajeala cu reciclarea, ce grija are orange de natura, uite cum lupta ei cu poluarea facand bani grei cu telefoanele date de fraieri de pomana.
    idiot much?
    sa nu mai zic de exeplul cu cainii…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus