un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Astăzi începe săptămână #peoraveche

26 Oct 2020  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Mi se pare că săptămâna aceasta de după schimbarea orei de vară/iarnă este cea în care oamenii spun de multe ori, deși nu are nici un rost ideea, chestiuni de genul “da, este ora X, dar pe ora veche ar fi fost X+1”.

Eu și Matilda avem chiar un joc pe tema asta și încercăm să strecurăm cât mai des o astfel de expresie în dialog. Ieri ne-am dus în pat la ora 22, dar după ce am zis “da, dar după ora veche ar fi fost 23, deci e ok”. Înainte de asta am observat cât de devreme s-a întunecat afară, cred că nu era nici 17:30, dar “pe ora veche ar fi fost 18:30”.

Astăzi ne-am trezit la ora 6:10, devreme, dar ne-am zis “eh, ar fi fost 7:10, cum ne trezim normal…”. E funny cam pentru o săptămână. Trebuia să-mi iau și un numărător din acela cu clicker. Asta-i distracția când stai închis în casă.

În caz că vă întrebați cât mai ține treaba cu ora de vară/iarnă, Parlamentul European a decis deja eliminarea ei. În martie 2021 ar putea fi ultima oară când schimbăm ora (DW). Fiecare țară trebuie să decidă pe ce oră rămâne și să anunțe UE în legătură cu asta, care va analiza situația pe ansamblu.

Acesta e planul, oricum. UE și țările ei par ocupate acum cu alte probleme mai importante și nu știu dacă mai are cineva timp pentru ora de vară (pun intended). Iată niște imagini cu apusul de soare din vremuri mai bune.

    13 comentarii

  1. Ca de obicei dictaturile se misca mai repede. AFAIK, nici rusia nici Turcia nu mai schimba ora de cava ani. Interesant e ca sunt cateva tari care ar putea sa schimbe fusul orar cu ocazia asta, pentru a fi mai aliniate cu vecinii. Chiar si noi, avem la vest doar tari cu fusul setat pe CET (serbia si ungaria), iar banatu;; este decalat fata de ora solara. Sunt niste harti pe wiki (e.g. https://en.wikipedia.org/wiki/Time_in_Europe#/media/File:Tzdiff-Europe-winter.png) interesante.

    Oricum, e important ca noi suntem cu 50 de ani fara o ora in urma europei. Daca o pierdem si pe asta, se alege praful.

      (Citează)

  2. In 2020, cine isi mai regleaza ceasul? A fost un pic mai ciudat cand m-am trezit si m-am uitat la ceas ca a fost cam devreme. Dupa aia mi-am dat seama de ce.

    Atfel, acum a ajuns si ora din masina la ora reala, oricum nu se uita nimeni la ceasul ala, ca android auto folosea ceasul din telefon.

      (Citează)

  3. Sper sa ramanem pe ora de vara tot anul atunci cand se va renunta la DST.
    Intunecatul devreme, la fel ca si rasaritul la 4 dimineata in iunie, ma deprima.

      (Citează)

    • Am impresia ca, totusi, ora de iarna ar fi cea “normala”, parca asa stiam.

        (Citează)

    • Si eu prefer ora de vara din aceleasi motive prezentate de @Octav.
      Nu as vrea ca in Iunie-Iulie sa rasara soarele la ora 4 dimineata.

        (Citează)

  4. Ma intreb ce s-a mai intamplat cu initiativa lui Iohannis si PNL de a trece Romania la ora Europei centrale? Parea cel mai bun lucru de facut in 2014, de ce nu s-a mai intamplat? :)

    https://www.mediafax.ro/politic/pnl-propune-ca-romania-sa-treaca-la-ora-europei-centrale-12616272

      (Citează)

  5. Hai sa punem un pariu: cand o sa ia Romania decizia la ce ora ramane? Eu zic ca in saptamana cu 22 Martie.

      (Citează)

  6. Uite inca o idee in jocul vostru: ora 22.40 Sex salbatic 6 minute. Da, dar fupa ora veche a fost de 1 ora si 6 minute!!

      (Citează)

  7. Eu stiam ca de-abia acum am trecut la ora normala +2, singura schimbare este ora de vara care incepe in iunie si se termina in octombrie.

      (Citează)

  8. nashu_mare:
    In 2020, cine isi mai regleaza ceasul? A fost un pic mai ciudat cand m-am trezit si m-am uitat la ceas ca a fost cam devreme. Dupa aia mi-am dat seama de ce.

    Atfel, acum a ajuns si ora din masina la ora reala, oricum nu se uita nimeni la ceasul ala, ca android auto folosea ceasul din telefon.

    Cine nu are masina cu android auto are ceas de moda veche, care trebuie reglat. Plus ca eu mai am prin casa ceas la cuptorul electric, la cuptorul cu microunde.

      (Citează)

  9. Legat de sincronizarea cu tarile vestice ar fi doua variante:
    – prima e sa trecem la CET, adica GMT+1, daca ele ar alege sa pastreze ora de iarna, caz in care iarna ar ajunge sa se intunece la 15:40-16:00, cred ca ar fi deprimant si trist. Si nu stiu cata lume ar beneficia de rasaritul de la 6:00 versus cel de la 7:00 pe care il avem in mod normal acum in lunile de iarna.
    – a doua e sa trecem la CEST, adica GMT+2, ceea ce ar insemna sa ramanem la ora de iarna, iar ele sa ramana la ora de vara. In felul asta ne-am alinia ca ore, noi am avea ore decente de lumina vara, chiar daca rasaritul ar fi la un fantastic 04:30 la solstitiul de vara.
    Ramanand la ora de iarna am fi sincronizati si cu ora solara, potrivit linkului de pe wikipedia de la Boris.

    Dar eu as prefera ora de vara, e mai multa lumina in timpul zilei, chiar daca la solstitiul de iarna s-ar lumina aproape de ora 9:00 dimineata.

    E posibil ca dupa cativa ani de teste sa se ajunga la concluzia ca schimbarea orei nu e o chestie asa de rea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus