un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Harley face o bicicletă electrică

29 Oct 2020  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Harley-Davidson a arătat noua sa bicicletă electrică, vândută sub numele Serial 1. H-D a înființat această compania Serial 1 Cycle Company pentru a produce biciclete electrice.

Asta înseamnă că nu mai trebuie să aștepți vârsta de mijloc pentru a avea ceva de la Harley-Davidson. Deși, din ce văd în imagini, bicicleta aceea are oricum o formă parcă mai potrivită pentru aceeași vârstă. Încă n-au anunțat prețurile, dar s-ar putea să aibă ceva succes cu ea pe piață după ce o lansează anul viitor deși va costa câteva mii de dolari.

Nu glumeam cu vârsta de mijloc. Problema companiei, ca și a brandului Corvette, este că majoritatea cumpărătorilor nu erau tineri, ci 45+. Cu toții fac eforturi mari să schimbe asta, încercând să facă produse pe placul unei generații mai tinere și să le și promoveze în rândul ei. Sunt curios dacă Harley-Davidson va reuși să se poziționeze altfel măcar cu această bicicletă.

Până și clipul video e filmat pe interlaced, ca-n vremurile televiziunii analogice.

Dincolo de asta, însă, bicicletele electrice chiar au șansa să revoluționeze în viitor transportul personal la fel cum bicicletele clasice au schimbat cândva transportul personal. Gândiți-vă că, anterior bicicletei, trebuia să ai cal sau alt animal. Trebuia să-l ții undeva, să-l hrănești, avea “autonomie” limitată și după un timp murea. Apoi au apărut bicicletele, care erau ieftine și te puteau ține o viață și puteai fi folosite de oricine.

Am putea asista la o revoluție similară după ce se mai ieftinesc bicicletele electrice pentru că fac transportul mult mai accesibil. Nu oricine poate pedala jumătate de oraș și să ajungă la destinație fresh. O bicicletă electrică permite însă asta pentru că motorul ei preia de fapt efortul picioarelor. Mai trebuie doar să le scadă prețul.

Ați mers vreodată cu o bicicletă electrică, de fapt? Sau aveți una? Eu am mers de vreo două ori și mi-a fost clar că sunt șmechere de tot.

    8 comentarii

  1. N-am mers, probabil la pensie. P-aici e plin de ele, am inteles ca se vand mai multe decat alea normale. Cred ca activitatea preferata a pensionarului olandez e sa iasa cu nevasta la plimbare pe biciclete electrice.

    Ca pret, o bicicleta electrica decenta e clar peste 1000 EUR. Dar si una ne-electrica la fel, asa ca nu pot sa zic ca ar fi mare diferenta. Cred ca doar trecerea de la Tiagra la Ultegra si deja acoperi diferenta de pret intre o bicicleta normala si una electrica, iar daca te duci la Dura-Ace si carbon, alea electrice par Eugenii.

    Despre asta de la H-D nu stiu ce sa zic. Arata bine cu saua aia Brooks si inteleg ca vor sa etaleze transmisia pe curea, dar chiar daca e mai rezistenta la jeg (adica mai usor de curatat) decat aia pe lant, putina protectie n-ar strica. Si cum olandejii sunt pragmatici si exista destula concurenta, ma indoiesc ca se va vinde prea bine.

      (Citează)

  2. Eu cu o d-asta m-as da https://www.erockit.de/en/home-2/

      (Citează)

  3. Am mers, este fain. Nu mi-as lua pentru oras, eu 10-15km ii fac oricum lejer cu bicicleta clasica. Mai interesant ar fi, din nou pentru mine, sa folosesc una off-road, sa ma ajute sa ajung in zone sau sa acopar distante care poate altfel ar fi mai dificil din punct de vedere al efortului.

    Daaar, sunt mult, mult prea scumpe momentan. 3-4-5 mii de euro mi se pare enorm.

      (Citează)

  4. Eu am una de la Decathlon (https://www.decathlon.ro/bicicleta-mtb-e-st-100-275–id_8560739.html). Mountain-bike, 4500 de lei, pret mai mult decat decent. O folosesc 90% prin paduri. Este bestiala, si urci prin niste locuri cu ea de nu ti-ai putea imagina. Evident, exista si modele cu 4-5-10k de euro care sunt mai puternice/usoare/etc, dar asta la sub 1k este GENIALA.

      (Citează)

  5. de cand am iesit din Lockdown, adica din mai (locuiesc in Franta) mi-am luat o electrica de la Decathlon. 1500, ajunge la 1000 dupa ajutoarele de la regiune.

    Am facut deja 2200 Km pina acum, deci in cam 5 luni (fara luna august cand nu prea am folosit-o). Am renuntat total la metrou sau alte mijloace de transport. In unele zile fac 7-8 km (casa-cresa-birou-cresa-casa), in alte zile ~30-40 km daca am de mers pe la clienti si santiere. Copilul il deplasez doar cu ea, la revedere carucior.

    Este modul perfect de transport pt Paris, chiar daca suntem departe de Olanda sau tarile nordice la capitolul conditii.
    In Bucuresti am incercat de curand bicicleta/trotineta, nu as repeta experienta nici mort, este sinistru.

      (Citează)

  6. uite fix asta
    https://www.decathlon.ro/bicicleta-elops-920-e-lf–id_8405261.html
    singurul punct slab ar fi franele, pe care in curand le upgradez, sunt prea light pt cat car eu cu ea. in rest e excelenta

    In rest accesoriile te duc pe la +150 (scaun bb, casca, antifurturi (minim 2, bune).

      (Citează)

  7. Are tata una… de curios m-am urcat si eu pe ea. M-am dat jos dupa 3h. Merita fiecare leuț… ca si fun fact, tata avea un grup de vreo 10 pensionari sprinteni si in fiecare weekend, înainte de pandemie, se plimbau cu bicicletele în jur de 10-15km dupa care trăgeau la câte unul acasa, topeau un vin si se retrăgeau la casele lor. Toti îl lăudau pe tata ce bine merge cu bicicleta la anii lui, cică nici macar nu transpiră… până le-am spus eu ca e electrica.

      (Citează)

  8. Ce mi-a lasat bale la gura, de la Harley, a fost motocicleta aia electrica, lansata anul asta.
    Asta: https://www.harley-davidson.com/us/en/motorcycles/livewire.html#010
    Mi se pare superba si are un aspect destul de tineresc, ca tot ziceai ca motocicletele HD sunt batranicioase.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus