un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Și, veți merge la restaurant în interior sau la cinematograf?

4 Sep 2020  ·

GÂNDURI  ·

39 comentarii

Cu cinematograful glumesc, de fapt, pentru că regulile fac aproape imposibilă ideea de entertainment la cinematograf și nu cred că se vor duce mulți oameni la film în viitorul apropiat.

Cu restaurantele, însă, vă întreb pe voi dacă veți face asta. Veți merge în interior în localuri? Înțeleg necesitatea permiterii redeschiderii spațiilor interioare, că vine în curând toamna și iarna și nu se mai poate sta la terasă, așa că Guvernul face un compromis: un boost în economia horeca pentru o creștere a numărului de cazuri active, că e clar că se va întâmpla și asta, dar Tătaru zice că spitalele fac față, așa că mergem cu #doamneajută înainte.

Dar voi veți merge, chiar dacă sunt deschise? Că eu și Matilda ne-am gândit că nu avem motiv să o facem. Pot ieși la o terasă, dacă chiar vreau să ies. Iar când vine vremea rea, gătim suficient de bine încât să nu avem nevoie de restaurante. Acum, restaurantele nu oferă în principal mâncare, ci socializare cu prietenii, dar putem găsi alte forme de socializare în această perioadă.

Cinematografele, însă… eu nu le văd bine. Sorții sunt împotriva lor, cum se zice. Întâi pentru că nu sunt filme. Cineplexx (fostul Grand Entertainment din Băneasa) are zero filme în programul viitor, Cinema City la fel. Nu s-au lansat filme interesante în această vară, toate premierele importante fiind amânate.

Apoi, chiar și dacă ar apărea astfel de filme interesante sau dacă cinematografele ar începe să ruleze filme bune, dar mai vechi (maraton Hitchcock? Misiune Imposibilă? Star Wars?), condițiile de funcționare sunt foarte dificile:

  • adulții trebuie să lase un loc liber între ei, chiar dacă au venit împreună.
  • masca trebuie purtată pe toată durata filmului.
  • intrarea și ieșirea din sală se face ordonat, pe rânduri.

Nu știu dacă va fi permisă achiziția de popcorn sau sucuri, de exemplu, pentru că regula este, totuși, să stai cu masca pe față întreg filmul.

Și aici apar problemele. Cinematografele au costuri mari de funcționare, că e nevoie de vreo 15 angajați simultan acolo, ventilația și proiecția consumă multă energie electrică șamd. Nu ai filme, chiar dacă ai filme oricum poți vinde doar 50% din scaune, deja veniturile nu arată bine.

Apoi, cinematografele nu fac bani din vânzarea de bilete. Banii aceia merg la cei ce-au produs filmul, că ei îți vând produsul, iar la cinematograf rămâne ceva simbolic, un comision de distribuție. Cinema-urile câștigă din vânzarea de popcorn și suc, de asta și sunt atât de scumpe la ei. Dar în condițiile de astăzi, chiar nu știu dacă le pot vinde.

Iată trailerele de la James Bond No Time to Die, care ar trebui lansat prin noiembrie, dacă nu se amână iar.

Nu-i vreme de murit, maică!

    39 comentarii

  1. Am vazut poze pe fb si insta de ieri de la mall. Full in food court. Deci merge lumea.

      (Citează)

  2. Eu n-am calcat nici in mall de cand s-au redeschis, deci cinematograf clar nu. Mai ales in conditiile astea, 1 scaun liber nu mi se pare distanta suficienta. Multe sali sunt mici, nu pot fi aerisite decat prin sistemul centralizat de ventilatie, care pun pariu ca mai si comunică intre sali (adică recircula acelasi aer la mai multe sali alaturate). Deci no fucking way.
    La restaurante am fost de cateva ori la terasa, dar am observat ca mi-e frica sa ma duc la toaleta in interior si evit cat pot. Deci raman cu livrarile. Ar trebui sa ne facem timp sa gatim mai mult, dar nu prea reusim.
    Problema e ca degeaba nu mergem noi, vor fi oameni care se vor duce si se vor infecta si vor aduce si in locurile in care suntem nevoiti sa mergem.

      (Citează)

  3. Nu si nu.

      (Citează)

  4. Ar mai fi o optiune cinematografele gen MȚR sau Elvira Popescu, unde daca se vand peste 15-20 de bilete filmul e un blockbuster :)
    Dar tare ma tem ca, dupa 6 luni de seceta, si acolo se va aglomera.

      (Citează)

  5. Se vede ca nu ati umblat prin cinematografele din tara, sufla vantul si înainte..
    Exceptand premierele mult așteptate gen Avengers mai mult de 2-3 persoane nu sunt..
    Nu mergeti la (avan)premiere si e ok..

    De cateva ori am fost cu tata (sa ne refugiem de caniculă) si eram numai noi doi in sala principală , jena maximă sa punem sa proiecteze filmul doar pentru noi..
    Facandu-se prea frig am cerut sa se opreasca aerul conditionat ca incepuse sa-l doara pa al bătrân un umăr..
    Domnia de pe lume apoi..

    Cu pauze de 24 /48 ore intre reprezentatii si cu noile tehnologii de masurare a temperaturii preventia e destula …
    Cu ipohondrii covizi cinefili din ce in ce mai putini va fi si mai bine pentru sanatate.. însă greu tare pentru cinematografe ..
    Ca voi fi doar eu cu tata..

      (Citează)

  6. Nu. Imi place sa gatesc, imi place ce gatesc, iar acum de cand cu WFH nu ma pot plange ca nu am timp. Mancatul in oras era mai mult pentru socializare si prioritar la aer, pe terase.
    As merge pentru experiente senzoriale precum la The Artist, dar asta e asa, ceva o data pe an. Si poate pentru a ne intalni cu cineva drag, in format restrans.
    Prin urmare, pana la vara urmatoare, estimez de maxim 2-3 ori. Vedem.

      (Citează)

  7. Dar ce s-a întâmplat cu Netflix, nu mai are buget de publicitate?

      (Citează)

  8. Poate da la cinema cand o sa am si ce vedea, nu doar mușchi și filme răsuflare cu eroi pentru adolescenți. La restaurant exclus, I like to bake my own bread.

      (Citează)

  9. Cum adică ba sa stai separat chiar dacă ai venit cu amanta.
    Deci nu mai poți duce prada la cinema înainte sa o bagi în dormitor.
    Ce vremuri…

      (Citează)

  10. Am fost chiar ieri intr-un restaurant in Tg Jiu. Am fost sa mananc la pranz. Restaurantaul avea deja deschisa terasa si era deschisa acum si sala. Am fost singur in sala, mesele erau oricum distantate, nu m-a deranjat nimic.
    Dar doresc foarte tare sa merg la cinematograf. Vreau sa vizionez Tenet, abia astept sa apara Dune

      (Citează)

  11. Si? care e problema, maresc un pic preturile la bar, devine 55 lei popcornu, 39 o cola, samd.

      (Citează)

  12. Nu prea mergeam la restaurant nici inainte, daramite acum.

    Imi place sa merg la film la cinema, e o experienta, dar acum asa ceva este imposibil.

      (Citează)

    • Poate e imposibil pentru voi ipohondrii, cei care stati ascunsi sub pat din martie. Lumea va merge. Si la cinema si la restaurant. Voi care stati numai in casa chiar si la atatea luni distanta sunteti un procent mic, o bula daca vreti. M am uitat in program si deja de la mijlocul lunii septembrie incep sa apara filme, Tenet, WW1984 etc. La cinema cand incepe filmul poti foarte simplu sa iti dai jos masca ca nu sta nimeni in sala sa patruleze pentru asta. Daca nu ii lasa sa vanda suc s popcorn nu o s le deschida. Deci da.

        (Citează)

  13. Cred ca aceleasi persoane care au mers la terase in vara asta, vor merge si la restaurante. Cum terasele nu au fost deloc pline, nici restaurantele nu vor fi, dar nici nu vor duce lipsa de clienti.

      (Citează)

  14. pt toti astia care o dati toata ziua pe instagram international, dar la alte lucruri – ca si asta, sunteti fail total…
    treaba e asa, norvegienii (si altii probabil) au ars-o la restaurante luni de zile pana acum.

      (Citează)

    • mai gunoi. e prima data in 30 de ani, de cand exista statitici medicale, cand sectiile de terapie intensiva in romania sunt pline ochi cu persoane cu deficente respiratorie. este atat de rar parcursul unui bolnav pina la sectia aia incit la o polulatie de 20 mil ai doar 4000 de paturi pe national (si pe suport de ventilatie si mai putine cam 1500). niciodata nu au fost 500 de locuri ocupate brusc in romania de dupa 89.

        (Citează)

  15. As vrea sa merg la Tenet, dar doar la IMAX. Filmele lui Nolan vazute pana acum acolo au reprezentant o experienta memorabila.

      (Citează)

  16. Da. Merg la restaurant. Pentru că îmi place socializarea la un pahar cu prietenii.
    La cinematograf nu există socializare (dacă nu ești unul din gașca de cocalari care comentează fazele filmului cu bĂeții). Deci, pot să văd filme și acasă.

    Cât vor fi terasele, voi sta pe terasă, dar dacă nu ajungem la 3000 cazuri/zi după două campanii electorale/alegeri, școala începută, de vor scoate ăștia armata din nou pe stradă din motiv de stare de urgență… atunci mă voi duce la restaurant înăuntru.

      (Citează)

  17. daca nu e vital sau foarte important, nu merg nicaieri. simplu.

      (Citează)

  18. La cinematograf nu prea ma duceam oricum, putine filme merita. Plus ca ala din orasul meu avea atat de putini clienti incat l-au demolat. Pacat de el, era singurul care avea pauza la jumatatea filmului, sa improspatezi berea din organism.

    Restaurantele sunt deschise de ceva vreme aici si n-am mers, mancarea iese mai buna acasa. Si pentru cand nu avem chef sa gatim, comandam.

      (Citează)

  19. Deci ai condus 2100Km prin Romania si acu te sperii sa iesi sa mananci o ciorba la restaurant?

    Hai ca sunt deschise prin toata Europa, daca se respecta regulile nu o sa mai moara nimeni. Ca vor fi locuri in Romania unde nu se vor respecta regulile e adevarat, dar le poti evita punctual pe alea.

    La cinematograf, problema ar fi lipsa filmelor.

    Pe blogul asta sunt cei mai panicati si cei mai rupti de realitate cititori. Iesiti din casa si vedeti ca deja nimeni nu mai respecta regulile.

    Care e diferenta ca stai in restaurant fara masca, la masa ta, iar la 2 metri mai departe stau fara masca alti oameni, comparat cu situatia de acum din supermarket unde tu stai frumos cu masca, dar vine unu si se baga in tine cu masca pe gusa, sau doar pe gura ca vrea si el cartofi si nu poate astepta 1 minut?

    Iar cu deschiderea scolilor, copii si tinerii oricum stau deja bot in bot de cand s-a renuntat la starea de alerta. Doar ca nu la scoala ci in parc sau pe langa blocuri, numai Arafat nu vede asta.

    Pot pune pariu ca numarul cazurilor nu o sa creasca, dar nici nu o sa scada.

    Respectati niste reguli de bun simt(masca, spalat pe maini, evitat imbulzeala) si veti fi ok.

      (Citează)

    • @alex: corect, cu niste reguli minime de respectat esti ok. restul e panica aiurea.
      dar daca stai cu gura cascata la arafat, ce vrei.

        (Citează)

    • Bravo alex, susțin 100% afirmațiile tale. Au trecut deja câteva luni bune și în continuare la unii frica întunecă rațiunea.

        (Citează)

  20. ma minunez cum gandeste lumea. practic pana acum a fost o problema legata de pericolul infectarii dar pt ca a dat liber guvernul, gata a disparut problema. si oamenii vor merge pt ca sunt drone, consumul e mai presus de orice.

      (Citează)

    • Nu Ender, lumea nu merge pt ca a dat liber guvernul, tot mai mulți nu mai cred în marele pericol al acestei boli cu toate eforturile propagandei “martorilor lui covid”.

        (Citează)

  21. asa, si?
    vezi ca sunt licitatii fantoma cu bani dati si fara ventilatoare, care probabil nici nu au existat la firma x.
    vezi ca arafat facea nasoale cu chiloti pe post de masti samd.

    dar da, tu ai grija ca un sclav ascultator in continuare.

    zippo:
    mai gunoi. e prima data in 30 de ani, de cand exista statitici medicale, cand sectiile de terapie intensiva in romania sunt pline ochi cu persoane cu deficente respiratorie. este atat de rar parcursul unui bolnav pina la sectia aia incit la o polulatie de 20 mil ai doar 4000 de paturi pe national (si pe suport de ventilatie si mai putine cam 1500). niciodata nu au fost 500 de locuri ocupate brusc in romania de dupa 89.

      (Citează)

    • Stai asa, vrei sa zici ca existenta coruptiei e un argument sa nu te protejezi de virus?

        (Citează)

    • #Mihai:
      daca avem coruptie inseamna ca boala aia nu face probleme grave? singura legatura e in vulnerabilitatea sistemului medical. nu asupra inexistentei sau gravitatii unei boli cu o contagiune extrema (de cate ori ai prins o gripa in ultimii 3 ani? asta e de 3-4 ori mai lipicioasa) si agresiva asupra unui organism mai sedentar sau sensibil.

      ca esti ‘smecher” ca nu esti “sclav” sa iti spuna altii cat de bine iti face spalatul pe miini sau sa iti culegi mucii intr-o batista tine de lipsa educatiei. cand puti nu tine de statut ci de prostie.

      sa iti dau un exemplu: faptul ca intr-un loc au accidente foarte dese si politia sau autoritatea locala nu face nimic, ca au primit spaga, nu inseamna ca oamenii aia nu mor acolo sau sa nu ai o atentie sporita cand traversezi pe acolo (ca doar nu esti “sclavele si nu esti prost” sa te asiguri cand traversezi).

        (Citează)

    • Cred ca @Mihai asta este altul fata de cel care comenta pana acum pe acest blog. De 1-2 saptamani are numai comentarii retarde.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Cred ca @Mihai asta este altul fata de cel care comenta pana acum pe acest blog. De 1-2 saptamani are numai comentarii retarde.

      Confirm, nu sunt eu. :))

        (Citează)

  22. Nu si nu. Nu e o componenta asa de esentiala a vietii raportat la risc, vezi risk of ruin.
    Va trebui sa ne adaptam obiceiurile la noua realitate.

      (Citează)

  23. La cinematograf nu prea mergeam nici inainte. La restaurant/bar in interior – o sa merg. Poate nu la fel de des ca inainte, poate nu o sa stau la fel de mult … dar o sa merg. Au si astea rolul lor, ce ne facem daca problema tine 1 an, 2, 3, 4 ani…. ?

      (Citează)

  24. Andrei G:
    Cred ca @Mihai asta este altul fata de cel care comenta pana acum pe acest blog. De 1-2 saptamani are numai comentarii retarde.

    Si eu confirm ca nu sunt eu.

      (Citează)

  25. Cinema nu. Restaurant nu. Dar sint convins ca nu vor duce lipsa de musterii.

      (Citează)

  26. Mamă, de când așteptam să mai văd un alt film cu supereroi….

      (Citează)

  27. Sunt fumator, asa ca e clar.

      (Citează)

  28. Se incearca reintrarea intr-o perioada normala inainte de alegeri, dupa 27 septembrie probabil se vor reanaliza masurile. Oricum, nici PNL si nici Iohannis nu stiu ce ar trebui sa faca, asa ca se lasa dusi de val, copie si ei masurile de afara in speranta sa nu fim nevoiti sa stam din nou in carantina.

    Masurile cu restaurantele si cinematografele a venit pentru a sprijini niste sectoare afectate grav in timpul pandemiei. Banuiesc ca cei tineri care oricum nu respectau distantarea se vor inghesui la film.

      (Citează)

  29. Rami: La cinema cand incepe filmul poti foarte simplu sa iti dai jos masca ca nu sta nimeni in sala sa patruleze pentru asta

    Si de asta, copii, o să o tot lungim cu chestia asta…

      (Citează)

  30. Eu sper sa ramana terasele cat mai mult deschise. Inclusiv iarna, pana in dec. In Brasov cum se poate?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus