un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se pare că nu-i bine să bagi mână în jetul de apă de la spălătoriile auto

17 Sep 2020  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă dacă vă dați pe piele cu apa sub presiune de la spălătoriile auto? Eu nu, dar am aflat recent la do-it-yourself-ul din cartier.

M-am atins pentru o fracțiune de secundă pe mână cu jetul de apă, foarte aproape de ieșirea din lance. It is not nice!

Practic am rămas instant fără piele pe o zonă lungă de 1 cm și lată de 2-3 mm, care s-a și umplut rapid cu sânge. Fiind un bărbat adevărat și timpul curgând în continuare din jetonul băgat în aparat, mi-am zis un sincer “that sucks” și am spălat în continuare.

Nu pare mare scofală în fotografie, știu, doar observ efectele. A doua zi mă durea zona din jur, cam 1 cm în fiecare direcție, ca la o vânătaie nasoală sau ca la o arsură. Bănuiesc că presiunea mare a apei a stricat țesuturile din zona aceea. S-a vindecat după vreo săptămână, cu tot cu o coajă ca de julitură serioasă. Oh well, măcar spăl mașina cu 7,5 lei.

Începe să înțeleg de ce unora le sare însă vopseaua de pe mașină la spălătorie. Am și tot mai mult respect pentru urmele de insecte care rămân în continuare pe mașină deși dau cu jetul de apă point blank în ele.

    43 comentarii

  1. Vezi ca e prin magazine (Auchan etc) un spray pentru insecte, ca sa le inmoaie inainte de spalatorie.
    Am folosit pentru parbriz si dupa 2 minute de actionare le dau cu stergatorul jos, fantastic.

    Am dat si pe vopsea si am lasat in 30 de secunde inainte sa bag lancea, si-a facut si acolo treaba, momentan fara sa vad efecte.

      (Citează)

  2. Si eu spal masina la self-wash-uri.
    Ce ma intrebam mereu e ce e ok si ce nu sa faci cu jetul ala puternic la masina. nu neparat pe mine :)
    De ex franele sunt safe? Eu fau cu jetul pe la discuri sa se curate mizeria de la placute.

      (Citează)

    • normal ca nu sunt safe. apa ramane acolo indiferent ce vei face.

        (Citează)

    • Giovani:
      normal ca nu sunt safe. apa ramane acolo indiferent ce vei face.

      Îți dai seama că din când în când plouă si treci cu mașina prin baltă și ajunge apă acolo și…

        (Citează)

    • „Apa ramane acolo” =)))))))))))))))))))))) Și ce? Când plouă ce se întâmplă? Cine v-a zis că dacă se udă frânele se strică sau nu mai țin? Apa aia se evaporă instant la prima frână :))))

        (Citează)

  3. Și n-ai dat și tu cu niște apă, să cureți sângele ăla?

      (Citează)

  4. Daca insistai cred ca puteai sa iti amputezi un deget cu jetul acela.

      (Citează)

  5. Primul gand: Baga-mi-as ****!!!
    Al doilea gand: Subiect de articol! Yes!

      (Citează)

  6. Sa moara bibi daca o inteleg p-asta cu self-wash. Ok, ca sunt cateva categorii de obsedati (aia de bani, aia de masini) care ar vrea sa faca asta, dar la ce explozie de selfwashuri vad, pare ca toti vor sa se simta ca gigel cu 4 clase care spala toata ziua la masini.

      (Citează)

    • La mine in oras au cam disparut alea clasice, cu angajati. Mai sunt cateva si sunt cam aglomerate.
      In plus eu nu ma agit prea tare sa iasa luna, am locul de parcare sub un copac din care curge un ulei. Ma duc, iau un singur jeton si cam asta e.

        (Citează)

    • E mult mai rapid asa, eu nu am timp sa stau doua ore pana imi spala unii masina. Ma duc la self wash si in 10 minute e gata, am dat mizeria jos de pe ea. Doar pentru interior merg la o spalatorie clasica.

        (Citează)

    • Nici eu nu înțeleg care e faza, de parcă nu am alte rahaturi de făcut. O duc la spălătorie automată, stau 3 minute cu muzica dată tare și apoi dau încă 3 minute cu aspiratorul și gata.

        (Citează)

    • Eu evit spălătoriile clasice din cauză că nu suport să se comporte spălătorul ăla ca și cum mi-ar face o favoare că îmi spală mașina. Sau să-i dau 5 lei bacșiș și să strâmbe din nas. Sau să plătesc 30-35 lei pe o spălare și să constat că eu aș fi spălat-o mai bine. Din cauza asta o spăl la cele automate. Self service nu am pe lângă mine.

        (Citează)

    • Subscriu la ce au zis băieții, langa mine sunt 2 clasice și mereu sunt full, e mereu coada de mașini ai căror proprietari lasă cheile spălătorilor.
      Plus bășinile de rigoare: uite ce grasa e vopseaua, nu dam cu un degresant? E 80 lei dar te rezolv eu cu 50 lei doar azi.
      Plus la bacșiș strâmbă din nas. Iau 3 jetoane, 9 lei și iese binișor, oricum nu mă duc la agățat pe Dorobanți cu ea.

        (Citează)

    • Sunt aceiași care adora casele self check. In curând se vor servi singuri la restaurant, asta după ce și-au gătit singuri mâncarea, ca aia de la bucătărie se mișca mai greu…
      De când nu prea se mai da liber la furtunul de la ghena care era folosit la spălarea mașinilor în fata blocului mulți au rămas cu un gol în suflet, dorul de a-și spala singuri fierul. Apariția acestor spălătorii e un vis îndeplinit pentru ei.

        (Citează)

  7. Complet de acord cu tine. Care e marea scofala sa scutești 20lei ca să transpiri tot pentru o treaba de muncitor necalificat? Poate dacă ai o troaca și ți-e frica sa nu se dezmembreze dacă da altcineva cu jetul… Sau o fi snobismul romanului care le știe pe toate, inclusiv secretul spălatului perfect. Radu, peste un an când mai prinzi experienta, îți dau 30lei sa mi-o speli și pe a mea?

      (Citează)

    • Pentru că pe lângă aia 20 de lei scutesc și 1-2 ore până îmi spală alții mașina. Depinde și cât de des speli mașina, dacă vopseaua ta vede apă când plouă și când mergi la neamuri nu se justifică. Eu merg de 2 ori pe săptămână la self-service cat să dau praful/noroiul de la exterior și la 2-3 săptămâni merg la spălătorie clasică pt interior. Înmulțește asta cu 20 de lei și cu câte o oră, pentru 2 mașini, și vezi care e marea scofală.

        (Citează)

  8. De ce ma duc eu la spalatorii self service si nu o sa mai duc niciodata la spalatoriile clasice:
    -3,4 jetoane cu care spal si aspir masina costa 10 lei. spalatoria clasica costa de la 25 de lei + bacsis
    -la spalatoria clasica, in Bucuresti, se stramba din nas si nu se spune multumesc daca bacsis-ul e doar 5 sau 10 lei
    -cand are praf depus, eu spal cu doua fise masina, si am plecat, nu o frec cu carpe. dureaza 6 minute procesul. la spalatoria clasica dureaza 1 ora, plus cat se mai sta la coada. din cate stiu, self-serviceurile folosesc Apa osmotica, si asta inseamna ca nu raman pete pe masina si nu trebuie stearsa.
    -la ultimele 2 vizite din 2019 la spalatorii clasice am fost pe seara, si a doua zi era vizibil dezastrul (masina era manjita, nu spalata). mi se pare ca in ultimul timp, calitatea spalatoriilor clasice s-a prabusit in Bucuresti
    -nu mai trebuie sa interactionez cu patronii si angajatii de spalatorii, care nu imi plac in 95% din cazuri
    -poate ma insel, dar cred ca banii sunt fiscalizati corect cand mergem la self-service. desi nu primim bon, folosim un aparat automat de emis fise, si din cate stiu acestea sunt corect controlate si fiscalizate, ca si vendomatele, care nu trebuie sa emita bon. de cate ori ati primit bon la spalatorii clasice?

    Ma mir ca cineva se mira de succesul acestor spalatorii 🙂 Mie mi se pare cel mai bun lucru care se putea intampla dpdv spalat masina!

      (Citează)

    • Walter White: poate ma insel, dar cred ca banii sunt fiscalizati corect cand mergem la self-service

      poti alege sa platesti cu cardul si nu mai ai problema asta.
      despre restul nu comentez (cred ca am mai facut-o aici pe blog cu alte ocazii), dar eu sunt multumit de spalatoria clasica.
      probabil are legatura cu alegerea locului si momentului pentru spalat si cu asteptari realiste si comunicare eficienta cu businessul / angajatul (nu, nu las recompense “grase”).
      evident, am avut si experiente nesatisfacatoare (cu mai mult timp inapoi), dar acolo nu m-am intors pentru a primi acelasi lucru.

        (Citează)

  9. Ce parere aveti de spalatoriile automate cu perii?

      (Citează)

    • Shack: Ce parere aveti de spalatoriile automate cu perii?

      Rapid si bine daca e fara asteptarea la coada, e solutia pe care o aleg si eu des si e cea mai buna solutie iarna cand vrei sa scapi de tot felul de saruri de pe partea inferioara a masinii, unde oricum nu ajunge nimeni cu jetul manual de presiune.

      Am intalnit/discutat cu multi “puristi” si emit teorii fascinante precum ca periile alea acumuleaza fire de praf/pietricele, care iti vor zgaria tabla. 5-6 ani mai tarziu, da observ ceva micro zgarieturi pe masina, insa nu e de la spalatul la perii.

      Da, ajung sa imi spal si acasa masina tot cu presiune, insa si acolo am perie speciala cu care frec jegul/insectele.

        (Citează)

    • Shack:
      Ce parere aveti de spalatoriile automate cu perii?

      Eu doar la tunel o duc, nu am mai dus-o la o spalatorie clasica de cativa ani de zile. La fise nici atat. Barbati-miu ii mai baga la a lui cate o fisa, dar foarte rar, daca e coada prea mare la tunel si tine mortis sa o spele.
      Bine, eu am si curte unde o pot curata la interior, asa ca de-aia nu mai apelez la spalatoria clasica deloc. Am de gand sa cumpar un aspirator umed- uscat Karcher, ca sa mai curat si tapiseria ocazional. Nu e murdara, dar na, mai schimb aerul in masina.

      La tunel, singurul inconvenient este suportul de biciclete, sau orice sistem de bare pus pe masina. Trebuie dat jos, altfel nu te lasa cu el.

      Legat de asta, unul din tunelurile pe care le avem, sunt fix in cartier, nici 1 minut nu iti ia sa ajungi acolo, cu tot cu spalat, daca nu e coada, in 10 minute esti inapoi acasa. Cu toate astea, saptamana trecuta ma uitam cum un vecin ii pusese pe copiii lui, 2 adolescenti, sa spele masina in spatele blocului. Cu galetusa si carpa. Masina fiind un Touareg de dupa 2018, deci nu ai zice ca n-are bani.
      Ori au facut copiii ceva si i-a pedepsit , ori e prea zgarcit sa dea 18 lei pentru 10 minute la tunel.
      Oricum m-a amuzat faza maxim, amandoi manjeau masina cu o scarba teribila, li se citea sictirul pe fata si in gesturi, in cel mai expresiv mod posibil :)))).
      Daca asta e pedeapsa, ceva imi spune ca nu mai repeta ce-au facut a doua oara.

        (Citează)

    • Dai 18 lei la tunel? Tu nu ai auzit ca e 3 lei jetonul? Chiar asa, cât costa jetonul de curățare interioară?

        (Citează)

    • Pmk:
      Dai 18 lei la tunel? Tu nu ai auzit ca e 3 lei jetonul? Chiar asa, cât costa jetonul de curățare interioară?

      Hahaha, jokes on them, ca cel mai ieftin la tunel e 14 lei (eu aleg varianta de 18, ca da si cu ceara), iar cea mai scumpa pe 22 de lei, parca. Si oricum, inainte sa o bagi in tunel, iti dau baietii cu inca un jet de spuma pe masina. Asta la OMV.

      Iar cu jetoanele tot la banii aia ajungi, ca iti trebuiesc macar 3-4 jetoane ca sa o cureti bine.

      O mai bag si la tunel la Lukoil-ul din Pipera, acolo e cu un leu mai scump. Si tot asa, ti-o spala cineva cu un jet de spuma, inainte. Asta de la Lukoil chiar e misto, l-au renovat de vreo cateva luni si e totul nou. Nu stiu daca spala mai bine sau mai prost, ca n-am avut niciodata masina atat de murdara incat sa nu se ia.
      La alte tuneluri nu am fost.

        (Citează)

  10. N-am folosit niciodata selfwash d-astea. Intrebare : merge sa selectez doar o spalare cu un jet de apa? Sau tre sa fac tot procesu: spuma, clatire etc?

      (Citează)

    • Da, merge. Toate au minim butoanele de “spuma” si “limpezire” si poti selecta limpezire si e doar un jet simplu de apa.

        (Citează)

  11. Selfwash always.
    Insist in zonele care ma intereseaza (sasiu, scut, jenti (interior/exterior, tot ce-i sub).
    Tablaria nu ma intereseaza dar dau o tura sa scot noroiul.

    Ah… am tractor :)

      (Citează)

  12. E bine ca n-ai insistat. Jetul ala poate intra prin piele si in fluxul sangvin si nu cred ca-ti va fi prea bine.

      (Citează)

    • Am avut un sef de echipaj care si-a bagat apa in glezna la 400 de bari, cind spala magaziile, s-a dezechilibrat si a trecut cu lancea peste picior. In 2 zile i s-a facut glezna cit genunchiul de cal. Noroc ca eram in Biscaya si am oprit la francezi la spital. 2 saptamini de odihna cu medicamente puternice plus o luna mers șui ca și-a afectat țesuturile (articulația).

        (Citează)

  13. Nu e asa cum zici dar la 2 masini peste medie, la ultima cand a uscat`o avea o pietricica in pasla aia si a zgariat tot plafonul. alta la sapalatorie de mall a scos-o la plimbare sa se plimbe cu ea. altu l-am gasit ca asculta muzica blana fara contact pus…. altu mi-a aruncat scrumiera la gunoi…. iar altu mi-a luat lacu dupa masina.

    si MOR dar MOR, cand ii aud BOSS da cum merge? ii facem boss un interior dala smecher fara sa stie sefu?
    vai de pla mea…

    la dalea automate sau cand o spal eu nu am patit din astea :)

    Boris:
    Sa moara bibi daca o inteleg p-asta cu self-wash. Ok, ca sunt cateva categorii de obsedati (aia de bani, aia de masini) care ar vrea sa faca asta, dar la ce explozie de selfwashuri vad, pare ca toti vor sa se simta ca gigel cu 4 clase care spala toata ziua la masini.

      (Citează)

  14. Acelasi lucru se intampla daca folosesti acasa un pistol de apa cu presiune, ca sa cureti scari, pereti, etc. Sper ca a fost un accident, si nu ai incercat sa te speli pe maini. :P

      (Citează)

  15. Locuiesc in Franța și aici nu exista spălătorie unde să îți spele un “Pamfil” mașina decât doar la firme specializate in detailing. Am observat în Romania un entuziasm ieșit din comun pt spălătoriile astea self. Voi nu vă dați seama ce cool e sa îți spele altul mașina. De ce căcat sa te obosești spalandu-ti muștele sau noroiul de pe conserva?

      (Citează)

    • Pentru a economisi timp, in general. De aia.
      In rest, eu am gasit niste Vasilici de la spalatorie de la mall cand dadeau curent de la masina mea la alta. Asa, fara sa intrebe pe nimeni, nici macar din politete. Ce sa zic, bine ca nu au plecat la plimbare cu ea.
      Alta data ne-am trezit ca au disparut toti maruntii din masina (fise de 50 de bani lasate acolo pentru carucioarele de la supermarket), vreo 20 de lei erau. Nu e vorba de valoarea pagubei cat de nesimtire.

        (Citează)

  16. Daca ai masina cat de cat decenta, si cat de cat nouta (gen maxim 2 – 3 ani) mi se pare ca iti bati joc de tine daca mergi sa o speli la gigeii de la spalatoriile clasice.
    Daca ti-ai luat o masina in scop utilitar, sa te care din a in b si sa mai cari periodic cu ea un sac de ceva…cu zero interes de cum arata, atunci e perfect de inteles ca o lasi pe mana unui pacala sa frece pe ea.
    Altfel, fie o speli la selfwash, fie acasa, fie in cel mai rau caz la tunel. La selfwash oricum nu o sa o speli niciodata cu adevarat bine, ci va ramane absolut intotdeauna o pojghita de mizerie. Exact aceeasi pojghita ramane si dupa ce o spala gigel la spalatoria clasica. Diferenta e ca la selfwash pleci cu pojghita pe ea si vopseaua intacta, pe cand la spalatoria clasica se apuca gigel sa “usuce” masina si practic iti preseaza pojghita cu o carpa pe vopsea zgariind-o in toate directiile. E ca si cum ai da cu smirghel pe vopseaua masinii.
    Daca sunteti curiosi, testul il faceti extrem de simplu: inainte sa se apuce gigel de uscat masina cu carpa magica…dati cu un servetel alb uscat peste vopseaua umeda. Sa vedeti ditai jegul ce se ia pe servetel.
    Stiu si teoria multora “e doar o tabla…nu o sa devin sclavul masinii”. Pai bun, pe logica asta sclavul casei deveniti sau nici curatenie in casa nu va place sa faceti? Pe voi va spalati? Sau nici sclavii propriei voastre persoane nu vreti sa fiti? Mai e vreun domeniu in viata sau vreo ocazie in care un om e confortabil in a lasa pe mana unui gigel cu 2 clase ceva in valoare de zeci de mii de euro? Nu…culmea ca la spalatul masinii nu avem nici un stres. Da, boss, ia cheile masinii asteia de 60.000 de euro si vezi tu ce faci.

      (Citează)

    • John:
      fie in cel mai rau caz la tunel.

      De ce e in “cel mai rau caz” tunelul?

        (Citează)

    • Si eu sunt curios care e problema tunelului. Masina e decenta, relativ noua, am ales-o pentru ca arata bine, dar asta nu inseamna ca o sa aloc timp sa o spal, cand nu am terminat de renovat casa si facut mobila.

        (Citează)

    • hehe, cam sunt de acord cu John
      eu am ramas cu sechele de la Dacia Solenza, o fi fost ea prost vopsita dar am plecat de 2 ori de la spalatorie cu vopseaua sarita din cauza ca imbecilii aia au dat cu jetul de foarte aproape

      de asta acum ajung la spalatorie de maxim 2 ori pe an sau cand e fff murdara

      mi-am luat un aspirator din asta stick pentru casa si aspir cu el si in masina – rezultatul e decent

      as merge la self wash dar nu m-am ocupat sa gasesc una in zona mea

      da intr-adevar, sunt complet de acord ca e bizar ca lasam fara probleme pe mana unui “pacala” un obiect de mii sau zeci de mii de euro

        (Citează)

  17. Pmk:
    Sunt aceiași care adora casele self check. In curând se vor servi singuri la restaurant, asta după ce și-au gătit singuri mâncarea, ca aia de la bucătărie se mișca mai greu…
    De când nu prea se mai da liber la furtunul de la ghena care era folosit la spălarea mașinilor în fata blocului mulți au rămas cu un gol în suflet, dorul de a-și spala singuri fierul. Apariția acestor spălătorii e un vis îndeplinit pentru ei.

    Nu-i asa ca tu chemi pe cineva sa iti schimbe vreun bec atunci cand se arde?

      (Citează)

  18. Spalatore clasica: “Cum o facem, bine sau foarte bine?”. Traducere: “Dai o spaga?”.
    10 lei/10 minute spalatul la self, asteptare 0 sau aproape, apuc sa dau si spuma, si ceara, aspiratul e gratuit, nici nu gasesc radioul dat pe nu stiu ce post de manele, la maxim.
    Pentru cei care nu au spalat-o niciodata la self: se poate spala imbracat la costum, daca esti cat de cat atent nu ajunge strop pe tine.

      (Citează)

  19. Jetul acela care te-a rănit e prea puternic chiar și pentru mașină. Un caz e când scapi jetul acela pe radiator și ți-a îndoit lamelele. Apoi, dacă ai vreun abțibild sau o vopsea un pic desprinsă, sigur ți-o va da la o parte și vei face o călătorie la vopsitorie. Cât privește unde o speli (self service sau să ți-o spele alții) depinde de categoria socială în care simți că te afli și de cât de mult ții la luciu.

      (Citează)

  20. Pmk:
    Dai 18 lei la tunel? Tu nu ai auzit ca e 3 lei jetonul? Chiar asa, cât costa jetonul de curățare interioară?

    La fel. 2lei50 pentru 5 minute de aspirator. Nu vad nimic special în întrebare.

      (Citează)

  21. Eu o spal in fata casei (nu imi pasa ce spune legea). Mai mult stricam vopseaua la cate o spalatorie (fie self service sau normala)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus