un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fitbit lansează smart watch-ul Sense și noile Versa 3 și Inspire 2

26 Aug 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Fitbit a lansat o nouă generație de smart watch-uri, printre ele și Fitbit Sense, un model superior gamei Versa, gândit pentru monitorizarea sănătății, plus noul Versa 3.

SENSE

Sense preia design-ul de pătrat ușor rotunjit de la seria Versa, este construit din aluminiu, inox și sticlă, are ecran AMOLED cu opțiune always-on și autonomie de 6 zile. Are GPS integrat și rezistență la apă, iar cureaua poate fi ușor schimbată. Are microfon și difuzor pentru apeluri și poți face și plăți contactless cu ceasul. La aceste capitole, chiar pare un smart watch modern.

Mai interesanți sunt senzorii, Fitbit a mers all-in la acest capitol și Sense are de toate la bord. Măsoară, desigur, activitatea fizică, pașii, distanțele parcurse șamd. Are acum și senzor ECG pentru electrocardiogramă și te poate avertiza în caz de fibrilație atrială. Nou este și un senzor electrodermal pentru calculul nivelului de stres, înțeleg că vei pune palma pe ecranul ceasului pentru a-l calcula.

Ceasul are și senzor de temperatură. Înțeleg că nu-ți va spune temperatura precisă, ci doar dacă ți-a crescut sau scăzut, ceea ce mi se pare alegerea corectă. Un senzor care să stea la încheietura ta și totuși să-ți măsoare precis temperatura, în ciuda celei ambientale și a temperaturii interne a ceasului, nu va apărea prea curând. Eu aș fi mulțumit ca dispozitivul să mă avertizeze că a crescut peste cea normală, ar putea fi o primă avertizare că urmează o răceală sau că ai o inflamație/infecție pe undeva.

Sense măsoară și SpO2, nivelul de oxigen în sânge. Ceasul include și opțiunea Fitbit Premium gratuit timp de 6 luni, opțiune care îți dă acces la tot felul de programe de antrenament și îți arată și mai multe informații de sănătate. Comunicatul vorbește despre rapoarte suplimentare precum ritmul cardiac în repaus sau SpO2 în timpul nopții.

De fapt, tocmai aceste lucruri par problematice. Mi se pare că trebuie văzut clar ce informații vei avea direct din ceas și ce informații vei avea doar folosind și serviciul Fitbit Premium. Apoi, o parte dintre funcții, în special cea de ECG, sunt supuse unor reglementări medicale. Fitbit încă așteaptă aprobarea FDA pentru activarea acestei funcții în SUA, iar pentru Europa trebuie o aprobare din partea unor autorități medicale europene. Altfel spus, ECG-ul va fi activat ulterior în ceasuri, după aceste aprobări.

Preț: 1.649 lei, apare la final de septembrie în magazine și vor fi disponibile tot felul de accesorii sport și fashion.

VERSA 3

M-am jucat un pic cu Versa 2 și mi s-a părut un upgrade prea mic față de Versa 1. Aducea câteva noutăți plăcute, dar în același timp nu îmbunătățea anumite aspecte pe care le acceptam pe Versa 1, că era prima generație, dar păreau deja neglijate când le vedeai nerezolvate și pe a doua. Acum că a apărut Sense, deja nu mai e așa important, seria Versa trecând, cel puțin pentru mine, într-un plan secund.

Oricum, Versa 3 are GPS integrat, ca și Sense, deci integrare mai bună cu hărțile pentru tracking-ul activităților sportive. În rest are cam ce te aștepți de la un ceas modern, adică notificări, plăți contactless, monitorizează pulsul, always-on display, rezistență la apă, monitorizarea menstruației, a somnului șamd. Autonomie este tot de 6+ zile, dar se vorbește și de o încărcare rapidă care-ți dă autonomie de o zi în 12 minute de încărcare.

Pe Versa 2 mă deranja docking-ul prost gândit (ieșea cablul în jos) și faptul că puteai instala o singură față de ceas în ceas, plus că aceste fețe aveau un design destul de banal. Versa 3 pare să fi rezolvat aceste aspecte, cel puțin în imaginile de prezentare, așa că ar putea fi un ceas best-buy când ajunge în magazine. De fapt, în România s-ar putea să fie o alegere mai bună decât Sense, în funcție de cum apar toate acele aprobări pentru senzorii medicali.

Preț: 1.149 lei, disponibil tot de la final de septembrie.

INSPIRE 2

Fitbit a prezentat acum și brățara Inspire 2, care-i un fel de Versa mai mic. Are autonomie de până la 10 zile, monitorizează pulsul și somnul și alte date despre activitatea ta și, poate mai important, vine cu abonament gratuit de un an la Fitbit Premium. Nu poți face plăți contactless.

Problema pe care o văd eu acum este că are un preț anunțat de 499 lei (final de septembrie) și totuși doar ecran alb-negru, iar pe segmentul ei se luptă cu Xiaomi Mi Band 5 și alte modele asemănătoare ce par superioare în specificații. Nu știu câți clienți vor da bani în plus doar pentru ca datele lor să ajungă la o companie americană, nu chineză, de exemplu.

Plata contactless pe Sense și Versa 3 se face prin Fitbit Pay, apropo, care este compatibilă cu următoarele servicii în România: BT, Orange Money, Revolut, TransferWise, BCR, CEC, bunq.

    13 comentarii

  1. Am trecut pe-aici, ca de fiecare data cand vine vorba de fitbit, ca sa zic ca hardware-ul e o mizerie sinistra si ca am cateva stricate in sertar pe care nici ei nu le mai vor inapoi.

      (Citează)

    • Nu cred ca e ok sa generalizezi. Ești doar ghinionist. Eu dețin 3 dispozitive (2 versa și 1 inspire) de aproximativ 2 ani și toate merg perfect și primesc update-uri regulate și îmbunătățiri. Spre exemplu, în ultimul update au introdus active zone minutes + alte tweak-uri de health monitoring. Mi se pare un plus sa primești update noi la un ceas lansat acum 3 ani.
      Eu sunt super mulțumită de Fitibit Versa și folosesc la maxim toate serviciile ( inclusiv Fitbit pay).
      Am folosit chiar și serviciul Fitbit Premium (3 luni gratuitate). Are multe Training uri de cardio bine realizate, dar totuși e prea scump acest serviciu.
      Fitbit Sense pare un ceas complet pentru Android, dar voi aștepta oferte mai bune și review-uri real-life.

        (Citează)

    • @Simona deci nu e nici o problemă, e ghinioniste pe banii lui, nu pe banii Google.

        (Citează)

    • Si eu sunt multumita de Versa. Il am de cand a aparut si chiar daca am avut probleme cu el la inceput (mi-au aparut o iritatie si o umflatura exact unde am avut cureaua), le-am trimis poza si mi-au spus sa le trimit ceasul iar ei imi dau banii inapoi.
      In saptamana aia, cat am jonglat cu mailurile, iritatia a disparut, ca am dat cu ceva si n-am mai purtat ceasul, apoi am vazut ca nu mai sunt probleme, asa ca am anulat plangerea, le-am explicat ca a disparut, mi-au raspuns ca daca reapare, sa le trimit ceasul, ca ma vor despagubi. Si cam atat.

      Singurele probleme pe care le-am avut, au fost cand s-a facut o data un software update mare si mi se blocase ceasul, dar am asteptat sa se duca bateria, apoi i-am dat reset din fabrica si si-a revenit. Apoi am avut de vreo cateva ori intr-o saptamana, o problema cu faptul ca ceasul era incarcat si efectiv se stingea. Chiar si in timpul antrenamentelor. La fel, i-am dat resetare din fabrica si si-a revenit.
      Astea sunt probleme uzuale la fitbit, am gasit chiar la ei pe forum, dar pentru mine nu e asa mare bataie de cap, daca e rezolvabil. Avand in vedere ca e prima generatie de Versa, era normal sa aiba probleme pe parcurs.

      Cat despre noile fitbituri, mi-ar placea un Sense. Eu chiar ma folosesc de Versa, asa am aflat cate calorii consum intr-o zi si cat am nevoie sa consum ca sa nu ma ingras, sau sa slabesc. Ma ajuta sa tin evidenta antrenamentelor, m-a ajutat sa fiu mai activa. Per total, e bun.
      Nu-l iau ad literam, dar ca ghid, e ok.

      Momentan nu schimb cu Sense, ca am altceva de cumparat, dar il pun pe wishlist, poate la anul. Oricum Versa al meu, arata ca o chestie ieftina, de plastic, pe langa Sense, desi, cand l-am cumparat prima data, mi se parea super elegant si modern :)))

        (Citează)

  2. stie cineva pe cineva care are Fitbit si il foloseste in mod regulat? (nu intreb cu nicio aroganta, e doar curiozitate)

      (Citează)

    • Eu il folosrsc zilnic de mai bine de 6 ani.
      Acum am un Ionic de aprox 3 ani

        (Citează)

    • Da, eu am Versa si il folosesc zilnic, de aproape 3 ani.

        (Citează)

    • eu folosesc charge 3 de aproape 2 ani iar sotia un versa 2 de vreun an
      suntem multumiti, mie imi place mai mult xiaomi band 4/5 dar am ramas cu charge pt ca are NFC
      sotia e f multumita de versa, l-am ales pt durata bateriei in primul rand – duce 5+ zile spre deosebire de apple/ samsung care tb incarcate mult mai des

        (Citează)

    • Atat eu cat si sotia avem Versa si il foloseam aproape 24/7 inainte de pandemie, de cand cu lucratul de acasa mai putin.

        (Citează)

    • Și eu și prietena mea avem fitbituri de multi ani. Am trecut de la brățări la Fitbit Ionic (eu) și Versa (ea). Purtăm zilnic, sunt foarte bune. Am schimbat doar brățările după 2-3 ani de folosire, pentru că fiind dintr-un soi de plastic-cauciuc, ajung sa se rupă prin unele puncte.
      Foarte mulțumiți, nicio problema cu ele. Al meu e mai vechi dar bateria încă tine cam 4 zile, fata de 5 la început.

        (Citează)

  3. Să inregistrezi ECG cu asa ceva e o gluma sinistra. O masuratoare ECG se face in mod normal pe 5 canale. Ce medic crezi ce dispus sa se prostitueze profesional si să interpreteze inregistrarile din asemenea jucarie in timp de un holter costa tot pe acolo, dar inregistrarie sunt incomparabil mai precise. Iar daca ai fibrilație atrială deja o simti, nu-ti trebuie ”smart watch”.

      (Citează)

    • Tipic românesc – de atitudine zic. Pulsul și ECG măsurate de un ceas sunt utile pentru că sunt multe date și sunt pe intervale mari de timp. Când mergi la un doctor poți fi speriat, stresat sau ambele și nu tot timpul sunt elocvente măsurătorile, în timp ce acel ceas măsoară și când nu ești stresat. Mai nou doctorii se uită la acele măsurători și nu le interpretează direct, ci îi ajută să vadă „the bigger picture” – asta fără să se prostitueze profesional. Funcțiile astea ajută, nu înlocuiesc consultul medical.

      Sunt atâtea cazuri în care aceste ceasuri au salvat literalmente vieți, nu înțeleg de ce trebuie să existe asemenea reacții negative.

        (Citează)

  4. Am FITBIT Ionic , sotia si copilul Versa 1 (roz respectiv blue), ofera fix ce-ti trebuie un asa numit smart watch . Avem cardul pe el , facem plati contactless , dar deficientele hardware / software sunt prezente . Ionic a fost schimbat odata pe garantie , Versa de 3x .

    Nu e un procedeu greu , dar e al naibii de enervant cand dai atatia bani pe un ceas . Nu inteleg insa de ce au scos IONIC din gama , nu toata lumea are apetenta pentru pentru micutul VERSA . Idioti .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus