un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lumea modernă se înfruntă în hashtag-uri

14 Jul 2020  ·

GÂNDURI  ·

54 comentarii

Un lucru care-mi place la americani este că vor să sancționeze derapajele și de multe ori fac asta prin puterea comunității, prin influenceri și folosind social media ca să dea vestea mai departe. Americanii par să adore să se alăture diverselor cauze.

Îmi vin în minte exemple bune. Niște congressmani au votat o lege nasoală pentru libertatea Internetului și rapid niște oameni au strâns bani și au montat un banner imens cu fețele acelor parlamentari, ce finanțări au avut de la companiile telecom în campanie și mesajul “nu-i mai votați la următoarele alegeri”. Mișto asta, chiar e de admirat.

Și sunt multe altele, de la boicotarea unor companii și până la a unor produse atunci când se calcă pe bec. Se întâmplă și în alte țări, să ne amintim cum a dispărut D&G din China după o campanie în care făceau mișto de stereotipuri despre chinezi.

Cel mai nou scandal este legat de un brand de conserve numit Goya și de data aceasta scandalul arată că pot fi două tabere în orice împrejurare. Ba chiar că, în lumea de acum, dacă X oameni sunt împotriva a ceva, atunci apar imediat și Y oameni care vor fi pro acel ceva, deși poate că anterior nici nu auziseră de respectivul brand. Pur și simplu americanii adoră să ia sau nu partea cuiva. Sau poate că au o viață atât de bună încât astfel de mici scandaluri sunt distracția lor.

Un vicepreședinte al companiei Goya Foods a spus, într-o vizită la Casa Albă, că președintele este extraordinar și cel mai bun lucru pentru americani. Sau ceva așa, nu contează exact citatul, era o pupătură în fund care chiar se ducea în grețos.

Și oamenii s-au supărat pe brandul Goya. Goya face diverse alimente de influență latino, cumpărate în special de populația hispanică din SUA. Aceștia au spus că, dacă Trump acuză destul de des pe cei hispanici de diverse fărădelegi, poate că o companie care trăiește de pe urmă acestei etnii n-ar trebui să-l laude pe Trump cu așa spor.

Mașinăria social media s-a pornit rapid. Oamenii s-au filmat aruncând la gunoi borcanele și conservele Goya pe care le aveau pe acasă. Alții s-au filmat cumpărând branduri concurente. Au fost publicate liste cu produse similare de la companii concurente, cum să-ți faci adobo singur acasă ca să nu mai cumperi la conservă, cum să faci fasole șamd.

Și o zi sau două mai târziu a apărut reacția, că orice acțiune are o reacțiune, după cum a zis chiar Newton cândva. Sub numele Buy-cott, nu boycott, alți oameni au zis că, din contră, ei vor cumpăra Goya de acum încolo pentru că nu este nimic în neregulă cu a spune că președintele țării face o treabă bună. Cineva a strâns fonduri pe un GoFundMe pentru a cumpăra și apoi dona produse Goya către diverse cantine și a strâns câteva zeci de mii de dolari pe care i-a cheltuit pe produse Goya.

Asta este viața acum și astfel se înfruntă lumea în opinii în societatea modernă.

    54 comentarii

  1. Astea inseamna un singur lucru. Nu mai exista liberatate de exprimare. E mai rau ca in comunism.

      (Citează)

  2. “Trump acuză destul de des pe cei hispanici de diverse fărădelegi, ”
    Asta este unul dintre facknews-urile CNN. vezi citatul excat al lui Trump si vei intelege ca spune altceva. Faptul că o minciuna repetata devine adevăr face ca societatea sa fie divizată.
    Grupuri de oameni vad o declaratie dar intelg diferit xeea ce vad. Sau li se spune ce să înțeleagă.

      (Citează)

    • Mai interesant este ca silent majority au cuparat atat de multe produse incat brandul Goya se vinde rationalizat in mai multe magazine. Este criza de Goya.

      Nu este ciudat ca un manager sa fie fortat sa-si ceara scuze pt ca susține presedintele in functie al unei unei tari? Doar un indiciu pentru de cat de agresivi sunt liberalii sustinuti de presă etc.

      Nu este cazul sa compari cu China. Acolo campaniile sunt coordonate sau incurajate de la centru si merg pe ideea că vestul este impotriva lor, si ca chinezii sunt asupriți. Tot ce merge prost in tara este din cauza strainilor, partidul se lupta pt bunastarea lor. Au un tap ispasitor.

        (Citează)

    • Declaratia care a fost f f mediatizata este:
      “When Mexico sends its people, they’re not sending their best.”

        (Citează)

    • Nu, n-a fost aia declarația mediatizată, ci cea cu rapists. Plus bad hombres, zidul de la graniță șamd.

      Nu e nimic discutabil în această privință și nici vreun fake news al cuiva. Istoria declarațiilor lui Trump pe acest subiect este foarte clară.

        (Citează)

  3. N-a fost gretos, asa o interpretezi tu, partinitor.

    Aici declaratia lui, care e si pe video: “We’re all truly blessed at the same time to have a leader like President Trump, who is a builder”

    Declaratia lui vine ca urmare a initiativei Hispanic Prosperity, promulgata de Casa Alba, prin Trump. Initiativa asta isi propune, TOCMAI, sa sustina comunitatea de hispanici, cea mai mare din SUA, prin facilitarea accesului la educatie, locuri de munca si antreprenoriat. Lista completa de beneficii este aici:
    www. whitehouse. gov/presidential-actions/executive-order-white-house-hispanic-prosperity-initiative/

    Omul a spus ca si in 2012 a fost invitat de Obama si a avut la fel, cuvinte de lauda, doar ca atunci era permis sa vorbesti de bine presedintele SUA:

    https:// youtu.be/kovka86cl10

    Goya doneaza constant bani si mancare minoritatilor. Ultima donatie consta in 500 de tone de mancare. Socialistii stiu asta, dar n-au o problema sa boicoteze o afacere care face bine. Singurul criteriu e politic.

    “Aceștia au spus că, dacă Trump acuză destul de des pe cei hispanici de diverse fărădelegi,” – Trump nu acuza nici hispanicii, nici negrii. Acuza imigrantii ILEGALI, care se intampla sa fie majoritatea hispanici.

    Am vrut doar sa aduc aceste precizari.

      (Citează)

    • Tu esti bine intentionat, more power to you, insa din pacate de cele mai multe ori se citeste titlul, hai si primul paragraf, nu si comentariile. Asa ajung fake news.urile la putere. Sa vedem, face Radu update la ce a zis sau lasa asa? stii tu…sa fie controversa :)

        (Citează)

    • I-auzi. De fapt trump era filantrop si un iubitor de straini.
      Si da, un ceo de corporatie n-ar trebui sa fac ode nici gretoase nici negretoase unui sef de stat. In principiu in afara de membrii de partid, unui ef de stat nu ar trebui sa ii faca nimeni ode. Pentru ca din oda in oda ajungi tatuc de natie cand ti se urca sefia la cap. Saracii presedinti, zici ca sunt pusi cu forta acolo si trebuie pupati in “valentinu”

        (Citează)

    • @Boris

      daca seful de la Goya zicea exact aceleasi lucruri despre Obama nimeni n-ar fi comentat.

      dar “n-ai voie sa zici lucruri bune despre Trump, ca asa am hotarat noi.”

        (Citează)

    • @Alex: cum a zis Boris, de fapt Trump este un filantrop și un iubitor de străini, nu?

      Ce face Goya mai exact nu contează, nici cât donează. Articolul meu este despre situația de acum.

      Cei mai în măsură să o judece par fix oamenii cărora li se adresează politicile Casei Albe și produsele Goya. Unii au judecat-o, s-au filmat arătându-și indignarea sau aruncând produsele la gunoi în semn de protest.

      Mie, de aici, recunosc că nu-mi pasă foarte mult despre acele politici și nici despre acele produse.

        (Citează)

    • mac gregor: daca seful de la Goya zicea exact aceleasi lucruri despre Obama nimeni n-ar fi comentat.

      N-ar fi comentat pentru că Obama nu ar fi avut în spate câțiva ani de declarații împotriva hispanicilor. Nu funcția de președinte este atacată, ci raportarea la declarațiile anterioare.

        (Citează)

  4. Puterea asta a “social media” nu aduce nimic bun. Este amuzant pana cand ajungi tu sa fii tinta.

    Gandeste-te cum ar fi sa scoata cineva un articol de al tau de acum 5-10 ani, care nu corespunde cu valorile zilei si sa nu mai lucreze niciun brand cu tine. Sunt cazuri de persoane care si-au pierdut jobul in 2020 pentru un tweet din 2011 (vezi actorul din Flash).

      (Citează)

    • Da, e nasol. De asta cine vrea să fie politician de carieră începe de mic să facă voluntariat, să se ferească de scandaluri șamd.

      Pe de altă parte, recent Trump a demonstrat că nu-i mereu adevărată această putere a social media. În ciuda scandalurilor prin care a trecut, a fost ales președinte și are și în continuare destulă susținere.

        (Citează)

  5. Valentinul:
    Declaratia care a fost f f mediatizata este:
    “When Mexico sends its people, they’re not sending their best.”

    Continuarea:

    “They’re not sending you. They’re not sending you. They’re sending people that have lots of problems, and they’re bringing those problems with us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. And some, I assume, are good people.”

    Implicatia evidenta e ca majoritatea imigrantilor din Mexic sunt criminali si violatori.

      (Citează)

    • Inseamna ca din cei care ajung ilegal in america sunt disproportionat de mut indivizi cu probleme, care aduc droguri, violenta etc. Nu ii face pe toti hispanicii raufacatori, din contra ii disculpa. Ilegalii le strica imaginea. Cauta mai multe despre MS13 alt scandal fabricat.

      Daca un german iti povesteste de bandele de hoti romani foarte probabil sa o sa vii cu un raspun asemanator cu al lui Trump.

        (Citează)

    • Nu, lilmbajul e clar.
      …They-re rapists…Some are good people..
      Inseamna in orice tara vorbitoare de limba engleza si interpretand cuvintele in cea mai favorabila lumina: Majoritatea sunt violatori, cu exceptia catorva care sunt oameni buni.
      Nu ai cum sa interpretezi altfel.

        (Citează)

    • Atunci asta ce inseamna?
      “They’re not sending you. They’re not sending you. They’re sending people that have lots of problems”
      Nu este clar ca vb despre oamenii cu probleme?

      Iti dai seama ca oricine este condamnat in Mexico poate sa scape de pedeapsa trecand ilegal granita? cum afecteaza asta statisticile despre imigrantii ilegal?

        (Citează)

    • Nu.
      “They’re not sending you” poate fi interpretat in doua moduri:
      – “you” sunt oamenii din incapere – daca aia sunt mexicani, e stupid sa zici ca mexicanii sunt violatori fara sa faci disclaimer-ul asta, pe principiul “persoanele de fata sunt excluse”. Trump nu e atat de idiot incat sa intoarca multimea impotriva lui.
      – “you” sunt imigrantii legali. Implicatia evidenta e ca imigranii ilegali sunt, cu cateva exceptii, violatori.

      In cel mai bun caz, Trump spune ca vasta majoritate a imigrantilor ilegali sunt violatori. In cel mai rau caz, spune ca vasta majoritate a imigrantilor sunt violatori. In nici un caz nu spune ca “din cei care ajung ilegal in america sunt disproportionat de mut indivizi cu probleme”.

        (Citează)

    • Imi place ca @Valentin critica faptul ca declaratiile sunt scoase din context, iar ca sa demonstreze acest lucru trunchiaza o declaratie a presedintelui. Ignora intentionat restul comentariului care este foarte agresiv si partinitor.

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Nu, lilmbajul e clar.
      …They-re rapists…Some are good people..
      Inseamna in orice tara vorbitoare de limba engleza si interpretand cuvintele in cea mai favorabila lumina: Majoritatea sunt violatori, cu exceptia catorva care sunt oameni buni.
      Nu ai cum sa interpretezi altfel.

      Avem aceeasi sintaxa, e exact cum spui tu. Majoritatea violatori, dar sunt si cativa de treaba. De 4 ani deja se chinuie toti apostolii lui sa ii interpreteze intr-o lumina favorabila expresiile nefericite.

      Da ala de mai sus care o face pe inteleptul care vede prin minciuni practica acelasi stil manipulare ideologica cu Lügenpresse. Doar ca el e reactionar nu progresit nenorocit.

        (Citează)

    • Giani Mucea: “They’re not sending you” poate fi interpretat in doua moduri:
      – “you” sunt oamenii din incapere – daca aia sunt mexicani, e stupid sa zici ca mexicanii sunt violatori fara sa faci disclaimer-ul asta, pe principiul “persoanele de fata sunt excluse”. Trump nu e atat de idiot incat sa intoarca multimea impotriva lui.
      – “you” sunt imigrantii legali. Implicatia evidenta e ca imigranii ilegali sunt, cu cateva exceptii, violatori.

      Nici măcar. Discursul a fost ținut în New York, undeva pe la Trump Tower parcă, și mă îndoiesc că avea hispanici în audiență. A vorbit la modul generic, “nu trimit oameni ca tine” în sensul de “oameni de treabă”, dar nu referindu-se clar la migrația legală. Probabil arăta cu degetul în mulțime spre diverși oameni.

        (Citează)

  6. Okochea:
    Astea inseamna un singur lucru. Nu mai exista liberatate de exprimare. E mai rau ca in comunism.

    Dap, cu asta am ramas si eu din toata povestea. Acum exista o singura opinie “corecta” pe orice tema legata de polica in SUA.

      (Citează)

    • Ce intelegeti voi prin libertatea de exprimare? Nu vad sa fi fost nimeni impiedicat sa-si spuna parerea.

        (Citează)

    • Da, ce înțelegeți prin asta? Mie mi se pare că tocmai au fost exprimate toate părerile pro și contra posibile acolo. Este definiția libertății de exprimare, nu opusul ei.

      Sau pentru unii libertatea de exprimare înseamnă că poți să zici orice minciună, să înjuri, să bagi ură și rasism și, când ești taxat în vreun mod sau altul pentru ce-ai zis, să spui “păi stai, că doar am libertatea să mă exprim cum vreau”. Ai, dar poți fi și taxat dacă spui prostii.

        (Citează)

  7. Ieri am vazut o postare pe pagina unui medic care indemna la purtarea mastii. Un cont apartinand unei unitati de cazare a lasat un comentariu imbecil, ceva cu “esti un caine daca porti botnita”. Well, ratingul cabanei respective a scazut de la 3.8 la 2.6 de ieri pana azi.

      (Citează)

    • Si este normal asta. Tu folosesti influenta Social Media pentru a-ti promova afacerea. Atunci cand faci ceva impotriva tendintei generale, este normal ca Social Media sa te taxeze.

        (Citează)

    • Foarte bine. Nu m-aș duce acolo pentru că probabil nu fac igienizare cum trebuie, dacă asta e părerea lor.

        (Citează)

  8. Poate ar fi cazul sa precizati si contextul in care CEO-ul Goya Foods a spus acele cuvinte. Asta pentru o informare corecta!

    citat: sursa G4Media.ro:
    “Scandalul a început joia trecută, când Robert Unanue a participat la un eveniment la Casa Albă, unde președintele Trump a semnat Hispanic Prosperity Inițiative (Inițiativa pentru prosperitate hispanică), care a fost descrisă ca un efort pentru îmbunătățirea accesului la oportunitățile educaționale și economice pentru membrii comunității latino.”

      (Citează)

  9. Radu, te rog frumos nu ma insulta, da?!
    Nu ma baga în aceeași oala cu americanii când zici ca LUMEA.

    Lumea nu e egal America, so America nu e lumea.

    Zi America, sa se su.ga singura cu Twitter lor cu tot.

      (Citează)

  10. Cancel culture se numește. E una din cele mai mari m8zerii care se întîmplă în lumea actuală, nu e deloc un lucru pozitiv. Oameni serioși și de valoare și-au pierdut cariere doar pentru că niște cretini vegani au tot felul de impresii și declanșează campanii din-astea pe twitter (o social media stupida, de altfel).

      (Citează)

    • Dacă ți-ai pierdut “cariera” pentru că un vegan a zis o prostie, înseamnă că de fapt nu aveai nici o carieră.

        (Citează)

    • Corect punctat, Cristi. Cata vreme singurul plus valoare adus de cineva pe lume e bazat public, indiferent ca esti artist, sportiv, blogger, etc atunci nu iti mai apartii, ci apartii acelui public. Care public, daca e destul de low level incat sa puna botul la ce zice un vegan idiot, atunci esti pa. Daca nu iti convine asta, fa ceva util pentru societate, nu fi doar un trubadur la mana hashtagurilor

        (Citează)

    • nu, pentru ca gloata nu are minte. Poti sa fii foarte tare in domeniul tau, si gloata sa ceara capul tau.

        (Citează)

    • langa nasul tau acum cativa ani Cartarescu a fost fugarit si scuipat pe strada de o gloata care vroia ca psd sa preia ICR, ca stie domnu Ponta si Dragnea cultura.

        (Citează)

    • nu-mi amintesc sa fii iesit nimica bun din asta.

        (Citează)

    • @mac gregor, gloata care iti cere capul conteaza doar in contextul in care si tu ai folosit aceeasi gloata ca sa ajungi la nivelul la care esti.

        (Citează)

    • Absolut deloc. Gloata iti cere capul fara sa ii intereseze cum ai ajuns la nivelul acela. Nu cred ca vreunul din pensionarii violenti stia cine e Cartarescu. Sunt complet paraleli.

      Au fost incitati de mass-media. Leftistii sunt incitati de social-media SI DE mass-media. Singura diferenta.

        (Citează)

    • De fapt nici nu contează pe ce se bazează sau nu cariera cuiva. Contează că societatea de astăzi răspunde mult mai rapid la tot felul de comentarii sau declarații și deci poți fi lăudat sau taxat pentru ele, după caz.

      E doar ceva de luat în calcul suplimentar atunci când deschizi gura. Din păcate, Internetul este oricum atât de mare încât doar marile vedete sunt în vreun pericol de a fi taxați. În rest, netul e plin de scandaluri, rasism, înjurături, misoginie și alte probleme, că a dat glas tuturor frustraților.

        (Citează)

    • mac gregor:
      langa nasul tau acum cativa ani Cartarescu a fost fugarit si scuipat pe strada de o gloata care vroia ca psd sa preia ICR, ca stie domnu Ponta si Dragnea cultura.

      Asa si ce i s-a distrus cariera lui Cartarescu dupa asta?
      Noi vorbeam de faptul ca diverse persoane publice au pierdut tot in urma unui tweet. Gen cum era baiatul ala mare youtuber de a patit ceva similar, pewPiPi or smth… Astia tre’ sa inteleaga ce ei sunt relevanti doar cata vreme merg cu “gloata”, pentru ca gloata le aduce bani. Pe Cartarescu nu l-au citit nici macar aia de scriu despre el, iar el nu traieste din vizualizari pe youtube, filme, afiliere sau vandut de adsense.

        (Citează)

  11. cretin vegan, hahahaha
    meriti un premiu

    Emil C:
    Cancel culture se numește. E una din cele mai mari m8zerii care se întîmplă în lumea actuală, nu e deloc un lucru pozitiv. Oameni serioși și de valoareși-au pierdut cariere doar pentru că niște cretini vegani au tot felul de impresii și declanșează campanii din-astea pe twitter(o social media stupida, de altfel).

      (Citează)

  12. haștag statz în casă dacă vă pasă

      (Citează)

  13. e exact invers, s-a sarit calul si activistii de stanga sunt principalii vinovati.

    regula este ca certurile politice nu trebuie sa afecteze relatiile de familie, de ex. De aia nu e bine sa se discute prea multa politica la servici, sau sa se faca politica in scoli. De aia nu se tin alegeri din 2 in 2 zile.

    La ora asta americanii sunt mai divizati ca oricand, si efectiv se omoara pe strada in zonele unde activistii au avut cel mai mare succes.

      (Citează)

    • Emil C:
      Cancel culture se numește. E una din cele mai mari m8zerii care se întîmplă în lumea actuală, nu e deloc un lucru pozitiv. Oameni serioși și de valoareși-au pierdut cariere doar pentru că niște cretini vegani au tot felul de impresii și declanșează campanii din-astea pe twitter(o social media stupida, de altfel).

      Cancel culture a inceput pe dreapta pentru cine isi mai aduce aminte: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Chicks

        (Citează)

    • Mie mi se pare misto progresia:

      – aia de dreapta il aleg pe Trump ca sa own the libs si liberal tears.
      – Trump face tot ce poate sa ii enerveze pe liberali; baza lui e fericita.
      – liberalii se enerveaza si fac ce au facut aia de dreapta dintotdeauna, dar fara partea cu doxxing.
      – aia de dreapta sunt nedumeriti ca liberalii s-au enervat.

      Asa e si cu politica in relatiile de familie: xenofobii batrani injura pe liberali la fiecare intalnire de familie si se supara ca liberalii din familie ii injura. Ca e normal sa ii zici lu nepotu ca uraste america, dar te deranjeaza muia pe care ti-o iei inapoi.

        (Citează)

  14. Foarte rau. La noi echivalentul e Tudor Gheorge, care s-a dat pro-Dragnea si pro-PSD. Am incercat cat mai mult sa separ muzica lui TG de parerile lui, stiu ca nu ne face nici un bine sa amestecam ciorbele,

      (Citează)

  15. alxzen: Avem aceeasi sintaxa, e exact cum spui tu. Majoritatea violatori, dar sunt si cativa de treaba. De 4 ani deja se chinuie toti apostolii lui sa ii interpreteze intr-o lumina favorabila expresiile nefericite.

    Da ala de mai sus care o face pe inteleptul care vede prin minciuni practica acelasi stil manipulare ideologica cu Lügenpresse. Doar ca el e reactionar nu progresit nenorocit.

    Partea interesanta stii care e? Daca zicea doar “they’re rapists”, fara alta clarificare, exista un dubiu si se putea interpreta cum zice Valentinul. Ca atunci cand vorbesti normal, nu stai sa iti reglezi sensul cuvintelor la fiecare propozitie. Cand zic “femeile nu stiu sa conduca” ma refer ca distributia Gauss pentru unele caracteristici necesare condusului e putin deviata in sens negativ la femei comparativ cu barbati, ceea ce ar putea duce la un rezultat statistic semnificativ, dar din care nu poti trage o concluzie la nivel de individ. Doar ca e prea mult sa zic toata poezia asta, asa ca spun doar prima parte si clarific daca ma intreaba cineva. Sigur, exista riscul sa fiu considerat misogin daca gigelul cu care vorbesc nu ma intreaba, dar nu o sa invinovatesc media si pe CNN daca se intampla asta.

    Dar daca zic “femeile nu stiu sa conduca cu exceptia catorva”, atunci am depus deja efortul sa aduc lamuriri si e evident care e parerea mea.

      (Citează)

    • În politică chiar cred că e nevoie de clarificare la orice se spune sau de alegerea cu foarte mare atenție a cuvintelor. De asta unii politicieni sunt mai buni ca alții, au talent în a alege în timp real cuvintele potrivite din toate perspectivele.

      Dar da, ar fi fost mai mic scandalul. Oricum, declarația respectivă este din 16 iunie 2015, n-a pierdut alegerile din cauza ei.

        (Citează)

    • Stiu dar, atunci cand judec caracterul sau parerea cuiva, incerc sa ii acord cat mai multe circumstante atenuante si sa il inteleg cat mai bine. Asta il include si pe Trump. Daca consider ca e un gunoi, nu fac asta pentru ca il urasc si ca ascult ce zice fake media. Fac asta pentru ca, oricat de mult as incerca sa vad lucrurile altfel, nu e posibil.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus