un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Baldur’s Gate 3 pare a fi un RPG ca pe vremuri

30 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

N-am jucat niciodată Baldur’s Gate 1 sau 2, dar aveam prieteni care erau fani hardcore. Știau toate quest-urile secundare, toate personajele, jucaseră în toate modurile posibile de bine și rău șamd. Îmi închipui că mulți dintre voi le-ați jucat la vremea lor.

Știu ce sunt jocurile. Două RPG-uri monumentale, aș putea spune, construite pe arhitectura Dungeons & Dragons, cu o lume imensă, deschisă, cu multe clase și skilluri pentru jucători șamd. Baldur’s Gate 1 a fost lansat în 1998 și, împreună cu Fallout (1997), probabil au contribuit la relansarea genului RPG, care scăzuse în popularitate comparativ cu vremurile Ultima și altele.

Baldur’s Gate 2 a apărut în 2000, Fallout 2 cam tot pe atunci, apoi alte RPG-uri importante au fost Morrowind, Oblivion și Skyrim din seria Elder Scrolls, iar elemente RPG au fost introduse în multe alte jocuri precum Mass Effect sau Knights of the Old Republic și le vedem și astăzi în cele curente.

20 de ani mai târziu, se lucrează la Baldur’s Gate 3. Nu se știe când va fi lansat, dar un clip cu peste o oră de gameplay arată un joc complex, cu toate elementele specifice unui RPG în lupte, dialoguri și landscape. Vine și cu o introducere destul de violentă în care un elefănțel ciudat aproape că distruge un oraș înainte de a fi oprit de dragoni, implantează niște paraziți în personajele principale și în general este destul de rău.

Mi-a plăcut ce-am văzut acolo. Nu știu dacă însă mai pot găsi timpul pentru un joc atât de mare și, de altfel, cred că aceasta este principala slăbiciune a RPG-urilor astăzi. Resursele hardware tot mai mari și studiourile tot mai mari înseamnă jocuri foarte complexe, în care pierzi zeci de ore doar pentru povestea principală.

    8 comentarii

  1. nicio stirea a zilei? only games?

      (Citează)

  2. Ala nu e un elefantel, e nava unui mind flayer illithid si habar nu aveam ca au asa ceva in dotare aceste personaje negative.

    Daca primul BG a avut o intriga foarte captivanta, al doilea a fost cam apa de ploaie ca sa nu zic dezamagire cand am aflat cine era dusmanul principal.

    Cel mai mult mi-a placut sa o combin pe Jaheira, dintre toate optiunile romantice.

      (Citează)

  3. BG2 a fost de departe cel mai complex joc pe care l-am jucat, optiunile absolut incredibile, si accent totusi pe poveste si nu pe efecte sau batai. Era sa pierd o sesiune prin anul 4 din cauza lui. Absolut superb.
    Spre rusinea mea n-am jucat BG1, am descoperit mai tarziu genul si apoi n-am avut rabdare si timp sa experimentez. Poate il gasesc pe GOG la pensie.

      (Citează)

    • Daca va mai exista GOG la pensie :)

      Au si variantele Enhanced Edition si mi se pare ca tocmai au avut summer sale si ei.

      Dar e inca la oferta pe STEAM.

        (Citează)

  4. N-am auzit de jocul asta pana acum, spre rusinea mea. Cand am citit “Baldur”, mi s-a dus gandul la Baldur din God of War :)))
    Intrebare: Zici ca e RPG gen Elder’s Scrolls. Asta inseamna ca il pot juca offline, in singleplayer? Detest jocurile multiplayer, nu am timp si nici chef de asa ceva, de-aia nici nu ma apropii de LOL sau WOW, desi mi-ar placea.
    Intrebarea mea poate e nitel idioata, dar n-am apucat sa vad nici clipul (doar l-am “rasfoit” putin si mi s-a parut interesant) si nici sa caut detalii.

      (Citează)

    • Jupaneasa:
      N-am auzit de jocul asta pana acum, spre rusinea mea. Cand am citit “Baldur”, mi s-a dus gandul la Baldur din God of War :)))
      Intrebare: Zici ca e RPG gen Elder’s Scrolls. Asta inseamna ca il pot juca offline, in singleplayer? Detest jocurile multiplayer, nu am timp si nici chef de asa ceva, de-aia nici nu ma apropii de LOL sau WOW, desi mi-ar placea.
      Intrebarea mea poate e nitel idioata, dar n-am apucat sa vad nici clipul (doar l-am “rasfoit” putin si mi s-a parut interesant) si nici sa caut detalii.

      da, poti juca single player. Si are si o grafica mai prietenoasa dp meu dv in sensul ca e 3rd person de undeva de sus. La varsta mea e mai putin obositoare:)

        (Citează)

  5. Jocul este practic un Divinity Original Sin 2.5….adaptat pentru D&D.

    Nu sunt un mare fan al stilului de joc din seria Divinity dar sa vedem cum va fi.

      (Citează)

  6. Fa-ti un bine si joaca-te Divinity: Original Sin 2

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus