un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Command & Conquer și Red Alert vor fi remasterizate și lansate pe 5 iunie

26 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Două jocuri celebre în istoria gamingului vor fi remasterizate cu lansare pe 5 iunie: Command & Conquer original și C&C: Red Alert. Se vând împreună, la pachet, cu 20 de euro pe Steam.

Cei care cunosc jocurile se pot opri aici, că am zis tot ce era important. Pentru un trip down the memory lane sau dacă nu știți despre ce este vorba, citiți în continuare.

Un moment foarte important în istoria jocurilor de strategie în timp real (RTS) a fost în 1992, când Westwood Studios a lansat jocul Dune 2. Bazat pe lumea lui Herbert, jocul a creionat elementele care definesc și astăzi stilul RTS: alegi una dintre taberele disponibile, strângi resurse, îți extinzi baza și construiești unități de luptă tot mai puternice, cu care ataci inamicul și respingi atacurile sale periodice.

Dune 2 era destul de idiot făcut pentru standardele de astăzi, în sensul că nu puteai selecta mai multe unități deodată. Să trimiți un grup de unități la atac însemna să le selectezi pe fiecare în parte, să dai click pe comanda Move și să arăți unde să se ducă. Nici click-dreapta nu cred că era funcțional în Dune 2. L-am jucat, dar nu mi-a plăcut niciodată.

Istoria RTS se ramifică de aici în două direcții importante. Pe de o parte a fost Blizzard, care în 1994 a lansat Warcraft 1 și asta a dus la Warcraft 2, care a fost legendar, și de acolo la Starcraft, care nu mai are nevoie de prezentare. Pe de altă parte, Westwood a lansat în 1995 primul Command & Conquer, cel remasterizat astăzi.

C&C avea aproape toate atributele unui joc modern de strategie, fiind primul în care puteai selecta un număr mare de unități pentru a le da ordine la grămadă. C&C include și o gamă largă de unități, două tabere ușor diferite ca unități (nu ca în Starcraft, dar nici practic identice ca în Dune 2 sau Warcraft) și misiuni variate, plus cinematics filmate cu actori reali.

La lansare a fost foarte apreciat și a devenit foarte popular, urmat apoi de Red Alert. La pachet cu ce făcea Blizzard, a fost perioada de aur a RTS-urilor, interesul pentru acest tip de jocuri ducând și la dezvoltarea Age of Empires (1997), Dark Reign, KKND, Lords of the Realm, Total Annihilation și un titlu pe care l-am jucat mult, Z: Steel Soldiers. Probabil și alte câteva zeci de jocuri pe care nu le mai țin minte.

Primul C&C avea loc în viitorul apropiat, când un meteorit purtând o substanță misterioasă, botezată tiberium, cade pe pământ. Tiberiumul se dovedește foarte util, iar două tabere ajung să se bată pe el în Europa: Global Defense Initiative (GDI), o alianță gen NATO, și Brotherhood of Nod, un fel de organizație teroristă.

Ai un harvester cu care strângi tiberiumul de pe câmp, iar asta îți dă banii necesari să construiești baracă pentru soldați, tănculețe, elicoptere șamd. Na… joc clasic de strategie.

Red Alert a fost urmarea sa din 1996, foarte apreciată pentru că îmbunătățea tot ce era deja apreciat la C&C. Unitățile erau mai variate (tesla coil!), hărțile mai mari, existau mai multe unități aeriene, apărea vapoare și submarine și în general strategia necesita și mai multă gândire, plus mod skirmish mai complex împotriva AI-ului.

Jocul, însă, nu mai avea loc în viitor. Începe cu Einstein care se întoarce în timp și-l omoară pe un tânăr Hitler, dar asta face ca al doilea război mondial să se desfășoare între trupele aliate și Rusia lui Stalin.

Țin minte că jocul venea pe 52 de dischete de 1,44 MB (fără cutscenes). Probabil varianta piratată, că era 1996 și nici nu știu de unde s-ar fi putut cumpăra jocuri în mod legal atunci în România. Și eu aveam doar 11 dischete, așa că un prieten mi-a dat jocul în vreo 6 zile prin acele 11 dischete, momente punctate uneori de erori de citire și bad blocks.

L-am jucat multă vreme. Nu cât Starcraft după aceea, care a venit și într-o vreme de dezvoltare a internet cafe-urilor la noi, dar am jucat și Red Alert cu mare plăcere.

Pe 5 iunie se vor lansa remasterizate. Grafica este refăcută în 4K, interfața este îmbunătățită, componenta de multiplayer este adusă la zi, sunt incluse diverse DLC-uri. Cred că-l voi cumpăra și eu, l-aș mai juca o dată*. Dacă nu l-ați jucat la vremea lui pentru că nu sunteți un dinozaur bătrân ca mine, chiar ar trebui să-l jucați acum!

*Inițial am scris “îl voi juca și voi plânge în amintirea copilăriei de mult trecute”, dar mi-a fost teamă să nu mă ia lumea în serios. Unii nu se prind că-i glumă decât dacă pui un emoticon sau un lol după glumă. Serios vorbind, sper să remasterizeze cineva și două jocuri RTS preferate de-ale mele: Dark Reign și Z.

    19 comentarii

  1. Tare. Mie mi-au placut mult Z (nu Steel Soldiers), Red Alert (nu C&C) si Dune2. Asta pe langa AoE si Warcraft/Starcraft.

    Dar jocurile preferate all-time, pe care sper sa le remasterizeze cum trebuie cineva, sunt UFO Enemy Unknown si Panzer General.

      (Citează)

    • Au încercat ceva cu seria X-COM, mai simplu decât UFO, dar interesant și Panzer Corps, primul e foarte aproape de PG, al doilea încă nu m-a convins.

        (Citează)

    • Am jucat primul X-COM, a fost ok dar destul de diferit de original. Am mai incercat si Xenonauts, care a fost chiar fain. Dar tot originalul e cel mai tare. O sa ma uit si la Panzer Corps, merci.

        (Citează)

  2. Memories :)

      (Citează)

  3. Snua bine, asa sper si eu la o continuare la Unreal Tournament si un remaster la Elder Scrolls Morrowind.

      (Citează)

  4. Mi-au placut ambele. Red Alert parcă acum câteva luni a fost gratuit.

      (Citează)

  5. Una dintre primele crize conjugale am avut-o din cauza Red Alert, ca stateam peste program la job sa ma joc. Tot la job mai jucam Descent, apoi Triburile/Tribal Wars.

      (Citează)

  6. Din gașcă, am fost primul care a gasit bomba atomică in Dune. M-am simțit ca un deschizător de drumuri :-)

      (Citează)

  7. Putem spera ca il vor remasteriza mai frumos decat ce a facut Blizzard cu Starcraft.

    Ca fapt divers, Dune facut de Westwood nu a fost cred de fapt primul joc facut dupa licenta Dune. Primul a fost Dune facut de Cryo, un adventure cu point & click mai curand, ei fiind primi care au luat drepturile.

    Intre timp a aparut filmul, licentele si drepturile de autor se balmajisera grav pentru ca unii facusera dupa carte, altii dupa filmul Dune. Nu mai era clar daca Cryo avea drepturile valabile iar cei care le dadusera licenta uitasera ca exista si jocul Dune de la Cryo.

      (Citează)

    • De bine, de rau, Starcraft 2 a iesit decent. Problema e cu Warcraft 3 Reforged unde chiar si-au bagat picioarele :)

        (Citează)

    • Dune facut de Cryo a fost genial ca art style.

      Aveau posibilitati grafice extrem de reduse, si au facut chestii excelente pentru vremea aia.

        (Citează)

  8. Mie unul îmi place ca se remasterizeaza jocurile bune din trecut deși trendul arata lipsa de viziune actuală a producătorilor

      (Citează)

  9. apărea vapoare și submarine

    Asta-i scris tot in gluma? lol *wink*

      (Citează)

  10. Partea ciudata e ca cei de la ea au făcut codul open-source, ceea ce este suprinzator. Au făcut fericiți modderi

      (Citează)

  11. Inca joc C&C generals zero hour pe game ranger, toata seria red alert, 17 jocuri parca, vreo 6 dolari pe origin.

      (Citează)

  12. Imi starnesti amintiri frumoase.
    Am jucat la greu Warcraft 1 in retea cu un prieten. Faceam reteaua pe cablu de imprimanta pe porturile seriale.
    Eu stateam in Sebastian, el la Gorjului. In vacante plecam cu bicicleta dimineata la 7 la el, luam unitatea si monitorul, le puneam pe fiecare in cate un rucsac mare, verde, de armata si ne intorceam tot pe bicicleta la mine, instalam si calculatorul lui si jucam incontinuu pana pe la 6-7. Apoi il duceam inapoi acasa. Nu lasa calculatorul la mine ca se mai juca si el seara sau noaptea.
    Apoi a urmat Warcraft 2 – iara am bagat la greu si apoi Starcraft.
    Deja la Starcraft aveam retele de cartier, jucam fiecare de acasa de la el, aparuse si mirc, ce vremuri.
    Am si acum cd-ul original Starcraft Broodwar cumparat in 2002.
    Nu mai tin minte mare lucru din scoala si liceu, dar cheaturile black sheep wall si operation cwal nu o sa le uit niciodata. Show me the money nu foloseam, eram corecti.
    Ce vremuri frumoase!

      (Citează)

  13. Eu mi-as dori un remaster/remake la Fallout 2 (hai si 1).
    As fi cel mai fericit :D

      (Citează)

  14. Cred ca cea mai mare greseala e ca nu au facut remaster la Red Alert 2…..

      (Citează)

  15. Cel mai măreț moment al vieții mele de gamer a fost cam am distrus un adversar in proportie de 80% doar cu Tania.
    Locked and loaded! Yeah, baby!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus