un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oamenii chiar își fac provizii de alimente

2 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Am fost duminică în Auchan-ul din Th Pallady.

Nu credeam zvonurile privind golirea rafturilor de făină, mălai, zahăr și restul. Mai bine zis, credeam că au fost golite unele rafturi din unele magazine și presa s-a dus imediat să le filmeze.

Culmea este că și cele din Pallady erau goale. Adică în mijlocul magazinului era un palet mare cu mălai și altul cu zahăr, ceea ce n-am văzut niciodată pentru că de obicei pe centru se fac promoții la produse ceva mai scumpe. Magazinele nu se îmbogățesc vânzând mai multe pungi de 1,65 lei/bucata decât de obicei. Cred că le-au pus acolo pentru că sunt produse căutate.

Pe la unele rafturi, însă, lipseau multe produse. Mai mult de jumătate dintre conservele cu pește erau terminate. Mazărea la borcan sau conservă lipsea de tot. Rămăseseră doar etichetele din vreo 3-4 mărci.

Ce să zic… panica face multe dintr-o mulțime de oameni. Încep să fiu îngrijorat de ce-ar putea face în cazuri unor evenimente mai rele, în caz de cutremur, de zvon că pică băncile, de război șamd.

    36 comentarii

  1. Marius Popescu

    02/03/2020 la 5:35 PM

    Hmmm.. Sunt primul care comentează chestia asta deci sunt orele 17 trecute )))

    Cred că restul au cedat și sunt la aprovizionare 😏

      (Citează)

  2. Scarcity approach. Daca exista studii care ne spun ca raioanele sunt organizate astfel incat sa treci prin fata tuturor nevoilor de baza (paine, fructe, etc), sunt sigur ca s-au gandit si la asta

      (Citează)

  3. Mda, a inceput sa apara si pe aici. O sa iau un dezinfectant mai serios si pastile de purificat apa, just in case. Bere am destula.

      (Citează)

  4. In acelasi timp, Auchan Pallady nu este unul din cele mai aprovizionate magazine, mai ales intr-o duminica :)
    De foarte multe ori, duminica seara, sunt paleti intregi de produse care se vor aseza pe rafturi peste seara, pentru a fi pregatit magazinul luni dimineata.

    We’ll survive! :)

      (Citează)

  5. Știi dezinfectant la sticlă mică, pentru avion (până acum).
    La Aldi, Lidl etc… pauză!
    Mers la farmacie, 14,99€! De regulă e 1-2€ funcție de marcă.
    Întrebat? Răspuns – astea sunt prețurile cu care le putem cumpăra. Adaosul farmaciei e ăla…aveau textul învățat!
    In Dublin încă se găsește făină 😉

      (Citează)

  6. Manipularea e in floare. M-am uitat la câteva știri și realitatea din magazine era alta. La ProTv dădeau un filmuleț luat de pe Facebook de la cineva cu o coada maricica cu oameni care aveau majoritatea alimente cantități mari … din Metro. In rest pe unde am fost la câteva zile după știrile alarmiste marfa era, dar mai putine sortimente de paste, faina, zahăr … in general oameni de vârsta a treia cumpărau faina mai multă. PS: la pateuri erau rafturile pline doar 60%

      (Citează)

  7. Hope for the best, prepare for the worst.

      (Citează)

  8. Probabil doar in Romania esti considerat panicat daca iti faci un stoc de cateva conserve, sticle de ulei, un bax de orez, unul de malai etc. Mai bine sa ne inghesuim la cozi imense daca creste nr de cazuri de virus. Asta ar fi solutia desteapta.

      (Citează)

    • Bax de orez? Ce sunt eu, asiatic, sa mănânc la fiecare masa orez, si un kg imi ajunge o buna bucată de timp. Eu sunt macaronar 😂 am mereu acasă 5-6 conserve de roșii si pasata, nu se stie niciodată cand ai nevoie de niste roșii.
      Vineri am fost la lidl si era ok, era marfă la raft, lipseau doar cateva produse, nimic grav, gen nu mai era edam dar erau restul sortimentelor dar asta e ceva destul de obișnuit. Iar azi seara am fost la Carrefour unde nu am observat sa lipsească ceva. Sunt sigur ca si la auchan ul ala azi erau pline rafturile.

        (Citează)

    • Nu, in Romania esti considerat chiabur daca iti faci stocul ala, ca nu stai la 3 camere 60mp. Ai debarale, boss? Unde tii tu proviziile alea, boierule?

      Cei mai multi oameni din orasele astea unde s-au golit magazinele nu prea au unde sa tina provizii. Ca nu l-am auzit pe tata ca ar duce consatenii mei lipsa de ceva, sau ca-s magazinele goale. Posibil sa nu gasesti dezinfectant din ala de maini, dar nu gaseai nici inainte ca nu cumpara nimeni (sic!), dar mancare cred ca e cata era si inainte, ca oricum baza la toti e porcul din garnita si borcanele cu conserve facute vara. Hai succes sa poti tine stocuri din astea la oras in apartament.

      DE AIA locuiesti acolo, ca sa te bazezi pe faptul ca nu ai nevoie de stocuri, maxim un buffer mic de cateva zile, 2 – 3, pentru alea nu ai nevoie sa deserti tot magazinul in debara. Cand se impute treaba, ii dai drumul la taranoaia. Daca ai unde. Daca nu, faci ce face toata lumea si aia e.
      Oricum nu mi-as face probleme de mancare, cred ca se poate aduce mai multa mancare in Romania de cati bani au romulanii s-o cumpere asa de hoarding. Li se termina cașoleții înainte sa epuizeze lantul de provizionare.
      Daaca ar fi o treaba pe bune, ar fi alta discutie.

        (Citează)

    • Omg! Chiar trebuie sa discut cu toti saracii aici? Poate se ia ca virusu, doamne fereste. Auzi, cica 60 mp e lux. Auzi…debarale. ca si cum ai intreba daca am piscina si helipad. Incredibil.

        (Citează)

  9. Am fost la mega image, rafturile erau pline de orice.

      (Citează)

  10. Eu nu inteleg nebunia sa cumperi apa la bax si conserve.

    Apa – volum mare, greu de carat, se consuma repede, usor disponibila, usor de filtrat si sterilizat. Mai bine iei filtre si capsule.

    Conserve iar nu inteleg. Consevele tin si cativa ani, iti trebuie ceva care sa acopere o perioada de eventuala penurie Ulei (ok), un sac de cartofi, un saculet de ceapa. Hai si chestii care sigur vor suferi de incetinirea cometului: eu as lua lamai.

    Da ce plm faci cu conserve de macrou? Slanina iti sta in gat?

    Inteleg sa faca producatorii stocuri de subansamble, da populatia de conserve/ malai si apa nu prea.

      (Citează)

  11. For the record, eu m-am dus acolo după o orhidee.

      (Citează)

  12. o să ne ajute statul :)

      (Citează)

  13. Suntem o nație de retarzi, dubioși si prăjiți.

      (Citează)

    • Fac ce vor cu banii lor. Iar tu nu ai spus nimic.

        (Citează)

    • Cauta #stockpiling pe Twitter. Nu e vorba de natia noastra – sunt oameni care s-au informat si isi iau masuri de siguranta. Si unii dintre ei destul de smart – ori poate oamenii din San Francisco sunt mai panicati de felul lor, nu stiu. :)

      Nu o faci neaparat pentru ca intra toata lumea in carantina, ci pentru ca nu vei vrea sa cumperi la preturi mai mari, cu potentiali virusati in jurul tau, cu produse atinse de potentiali virusati, din stocul ramas din cauza ca au cumparat ceilalti inaintea ta. Ideea e ca supply chain-ul va fi afectat de diverse restrictii in diverse tari.

      Pune-ti problema asta: daca va fi ca in 1918? Daca vor fi in orasul tau 30.000 de oameni care s-au infectat? Daca se va adeveri faptul ca 40%-70% din populatia lumii va lua virusul in urmatorul an? Preferi sa primesti puncte pe internet, sau sa ai ceva in casa pe care sa pui mana cand cere ala micu’?

      Te aprovizionezi acum, consumi la vara cand se linisteste treaba. Si apoi te aprovizionezi inainte de noul val (si in 1918 a venit in 3 valuri, iar in valul 2 TOTI cei infectati au murit).

      Noi cumparam de vreo doua saptamani putin mai mult si ce e in plus punem in garaj pentru zilele negre care probabil vor veni. Altfel pot oricand dona alimentele daca nu le putem consuma / invita prietenii la pranz.

        (Citează)

  14. Deci de aia cumperi tu atâtea sticle de whisky, ca să ai cu ce să te speli pe mâini.

      (Citează)

  15. Auchan nu este neapărat un barometru. Fiind mult mai ieftin decât celelalte hypermarketuri are frecvent fluctuații de stocuri. Am remarcat asta deja acum 2 ani. În prima fază am crezut că e obișnuita sincopă după sărbători, dar la ei a devenit ceva generalizat la modul în care ai branduri, produse, sortimente sau gramaje care dispar săptămâni întregi de pe rafturile lor în vreme ce la Mega le găsești normal. Unele reapar, altele nu. Mai ales pe zona de produse alimentare.

      (Citează)

  16. Zilele astea, la radiourile de prin canda se transimte periodic un mesaj. Textul este si pe siteul guvernului Canadei. Este vorba de o informare referitoare la provizii si pregatiri. Da, chiar guvernul roaga cetatenii sa isi faca provizii, dar fara panica. Insa sa-si faca! Pentru 6-12 luni. Si sunt sfatuiti sa vorbeasca si cu prietenii si familia sa faca la fel.
    Daca la noi s-ar da public un astfel de mesaj populatia ar deveni mai… dinamica.

      (Citează)

  17. Ok, hai sa zic si eu.

    Ieri am fost la cumparaturi la mine in Berlin. La Kaufland. Nu sa fac provizii, ci pentru ca am fost plecati in weekend si nu am reusit sa facem cumparaturile saptamanale.

    Am facut poze cu rafturile goale de ulei, faina, conserve, hartie igienica. Hartie igienica mai era 1 (un) pachet. Si ala cu levantica.

    Dezinfectant? Nu se mai gaseste de o luna. Acum o luna am vrut sa cumpar de la farmacie de-ala care omoara si virusurile, a ras farmacista de mine. Mi-a zis ca nu au si nici sperante ca le va livra curand nu au. Intre timp nu se mai gaseste nici spray de-ala pentru dezinfectat suprafete, nici in magazine, nici online.

    Se gasesc in continuare prostii de-alea gen gel antibacterian, ca au aflat intre timp destui oameni ca alea nu au efect asupra virusurilor. Dar nici de-alea nu mai sunt prea multe pe rafturi, semn ca nu a aflat toata lumea.

    Avand in vedere ca probabil sunt deja zeci de oameni infectati care zburda prin oras (primul diagnosticat in Berlin a avut simptome doua saptamani inainte sa ajunga la doctor!), nu mi se pare chiar asa de exagerat. Cand te imbolnavesti poti sa stai naibii in casa si sa iti mananci conservele, nu trebuie sa te duci la lidl si sa tusesti pe la cozi…

      (Citează)

  18. pe mine ma distreaza cum si tu, Radule, precum si alti blogger-i faimosi :-) ajungeti la concluzia ca desi nu sunt motive obiective de ingrijorare, totusi insasi panica e cea care creeaza probleme.

    serios, zici ca traiti in alta dimensiune, e ridicol.

    pai evident ca cele mai mari probleme sunt create de comportamentul de turma… de aia se si zice ca daca e sa te panichezi, atunci e foarte important sa fii primul care o face.

    Revenind la subiect, pe mine ma confuzeaza faina si zaharul, adica nu inteleg ce isi inchipuie oamenii astia ca o sa faca cu faina si cu zahar. Oare macar drojdie au?! :-))

    Iar cu apa, la fel, sunt confuz – ce se asteapta lumea mai precis, sa se opreasca cumva apa? Pai in cazul asta nu ai ce provizii sa faci, nu poti stoca atat apa cata e nevoie pentru 2 persoane timp de 30 de zile, ca ai tras o cacare si s-au dus 10 litri.

    Nu inteleg pentru ce anume se pregatesc oamenii astia, ca daca vrei sa poti trai 1 luna in izolare fara apa curenta, atunci ai nevoie de alte treburi decat stocuri de faina si zahar.

    Pe de alta parte, stocarea de medicamente are sens, ca nu se stie ce o sa mai exporte China.

      (Citează)

  19. nwradu:
    Nu poți comanda cu livrare la domiciliu în Berlin?

    Acum se poate. In conditiile unei epidemii, nu m-as baza pe livrarile la domiciliu. Si curierii sunt tot oameni, culmea, si se pot imbolnavi.

    Plus ca totusi livrarile la domiciliu sunt pentru o nisa a populatiei, nu sunt facute sa deserveasca foarte multi oameni (din nou, ma refer la eventualitatea unei epidemii serioase). Pur si simplu nu dispun de logistica necesara. In Berlin comandatul acasa de la supermarket e o chestie inca relativ noua si pe care o folosesc putini oameni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus