un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

3 funcții avansate în routerele de tip mesh (also, concurs)

25 Mar 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

168 comentarii

Update: am închis concursul. Câștigător este Baltha Zerus, îl voi contacta eu pentru a obține o adresă de livrare. Mulțumesc tuturor pentru participare!


Acum câteva săptămâni am fost invitat de cei de la TP-Link România să particip la un episod dintr-un fel de podcast pe care-l fac ei periodic despre rețelistică, sisteme mesh, standarde wifi șamd. Și întrucât eu mă pricep un pic la rețelistică, am discutat acolo chestiuni avansate precum Seamless Roaming, Self Healing și Adaptive Path.

Episodul este mai jos. Dacă răspundeți în comentarii la întrebarea “care este principala utilitate a funcției Seamless Roaming?”, puteți câștiga un sistem mesh TP-Link Deco M4 (2-pack, în jur de 450 de lei la eMAG, Altex, PC Garage, evoMAG) pe care vi-l voi trimite ulterior prin curier. Comentați cu un email valid ca să vă pot contacta ulterior.

Să explic un pic despre ce-i vorba în aceste trei funcții ce devin posibile cu rețele wireless de tip mesh.

SEAMLESS ROAMING

Mie mi se pare, de fapt, baza sistemelor mesh. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

Nu-i ceva musai pentru un apartament de 2 camere, dar nu vă închipuiți că aveți nevoie de un palat pentru a beneficia de o astfel de funcție. O casă de 100 mp și cu o curte de încă atât sunt mai bine acoperite de o rețea mesh decât de un singur router puternic sau un router + un repetor.

Tranziția laptopului sau a telefonului de pe un dispozitiv mesh pe altul se face fără întreruperi, că așa sunt gândite. Treaba asta poate că nu pare importantă în browsing, unde o deconectare de o secundă pentru tranziția în sistemele clasice se repară rapid cu un refresh de pagină.

Acum, însă, oamenii vor ca jocul lor online să nu se întrerupă atunci când merg din casă în curte fără să ridice ochii din telefon și vor ca WebEx-ul să nu pice doar pentru că au început un call într-o cameră și trebuie să-l continue în alta.

Router clasic și repetor:

Mesh cu seamless roaming:

Și nu-i vorba, desigur, doar de deplasări, ci și de acoperire uniformă cu semnal astfel încât să poți juca Fortnite online de pe telefon în condiții bune indiferent că este în jacuzzi-ul de pe acoperiș, în bucătărie sau întins în șezlong în capătul curții.

SELF HEALING

Funcția aceasta este posibilă în rețele mesh complexe, cu mai multe  unități. Pe scurt, se referă la faptul că, dacă un nod trece offline, rețeaua se adaptează, se remodelează singură pentru a suplini lipsa acestuia și pentru a oferi în continuare acces la Internet.

Cu alte cuvinte, dacă scoți din priză o unitate Deco, celelalte vor încerca automat să compenseze. Poate că își cresc puterea semnalului sau folosesc o funcție de beamforming pentru a oferi acoperire pe o anumită direcție.

ADAPTIVE PATH

O altă funcție utilă în rețele mesh mai mari. Se referă la rutarea traficului de date pe calea optimă pentru o conexiune foarte bună.

Ideea este următoarea: poate că copilul tău a venit cu 3 prieteni și stau toți pe net folosind nodul mesh din sufragerie, supraîncărcând procesorul și capacitatea benzii respective. Ție, în altă cameră, îți merge mai greu netul pentru că nodul tău era conectat la nodul din sufragerie și apare un bottleneck acolo.

Cu Adaptive Path, nodul tău zice “stai așa, că reconfigurăm traseul, trimit pachetele tale de date către nodul din dormitor, care stă degeaba, iar de acolo ajung la conexiunea casei”. Te-a scăpat de ambuteiaj. Sau poate retransmite datele pe o altă bandă, menținând o încărcare echilibrată între ele.

Adaptive Path merge în rețele complexe pentru că fiecare nod are nevoie de o rută alternativă prin care să redirecționeze traficul. Dacă ai un sistem clasic cu 2-3 mesh-uri puse “în linie” într-un apartament stil vagon, nu are cum să-și arate avantajele.

Tehnologiile acestea sunt incluse în majoritatea routerelor whole-home de la TP-Link. În specificațiile lui Deco M4 sunt trecute, de exemplu, Auto Path Selection și Self Healing, iar Seamless Roaming este valabil pentru orice astfel de soluție. Dacă vreți să vă uitați pe una mișto, au listat pe site Deco X60, care-i primul lor mesh router cu Wi-Fi 6 / 802.11ax.

    168 comentarii

  1. Avantajul seamless routing-ului este ca pentru utilizatorul unei retele wi-fi din casa (alcatuita din mesh-uri) nu se simte trecerea (deconectarea/conectarea) de la ce mai apropiat router (AP).

      (Citează)

  2. Cirstea Ionuț Daniel

    25/03/2020 la 11:19 AM

    Utilitatea seamleas roaming este ca ai net in toata casa fara intreruperi

      (Citează)

    • Eu as enumera avantajul major fata de range extender-ele cascadate etc pastrarea in cadrul ID ale aceleiasi retele a unor imprimante, device-uri, chiar TV acum cu acoperire 4K buna si in mansarda..

      Nu mai zic de un FTP ip local cu presa straina, sa poti usor citi pe tablete sau smartphone cu ecran mare..
      Fara Seamless Roaming era o bataie de cap..

        (Citează)

  3. Ma bag si eu. Pentru o retea compusa dintr-un router si mai mute repeatere, aceasta functie permite comutarea conexiunii dispozitivului wifi de pe un punct de acces pe un altul din reteaua creata, fara a se pierde conexiunea.

    Desi locuiesc intr-un apartament mic, acesta este construit pe 2 niveluri, astfel ca in casa am un router la un nivel si un repeater la un alt nivel (pe o conexiune de 2.4 GHz nu ar fi necesar, daca vrei wifi ac 5 GHz, atunci puterea semnalului scade vizibil la o distanta chiar mica, mai ales obstructionat de pereti). Observ de fiecare data cind fac trecerea (pe mobil), desi le-am pus acelasi SSID, daca am o aplicatie deschisa, aceasta pierde conexiunea si dureaza o perioada extrem de lunga de timp pina cind reincepe sa-si traga datele, chiar daca pe icon-ul telefonului acest lucru nu este evident. De multe ori, este mai fezabil sa inchizi efectiv aplicatia si sa o redeschizi (probabil are de-a face si cu modul in care fiecare aplicatie gestioneaza aceasta cadere de net, desi wifi-ul pica pentru doar o fractiune de secunda).

    In fine, mai sus am descris experienta mea pe un sistem clasic (router+repeater). :)

      (Citează)

  4. Nu pica “semnalul “😂 .Mai technic spus nu simti trecrea de pe o retea pe alta adica SSID.

    Fix de o retea de asta am eu nevoie.Casa mare dl

      (Citează)

    • Routerul nu creaza mai multe SSID-uri, ai doar unul singur oricate routere Deco ai avea in retea, trecerea se face de la un router la altul.

        (Citează)

    • Principala utilitate este ca nu te deconectezi niciodata de la rețea indiferent in ce loc al casei te afli datorită dispozitivelor din rețea care pot comuta rapid intre nodurile care compun sistemul mesh WIFi

        (Citează)

  5. Avantajul seamless routing-ului este reprezentata de tranziția laptopului sau a telefonului de pe un dispozitiv mesh pe altul fără întreruperi,

      (Citează)

  6. Tehnologia Seamless Roaming iti permite sa nu simti cand te conectezi de la un nod la altul plimbandu-te prin toata casa.

      (Citează)

  7. Seamless Roaming faciliteaza trecerea de la un dispozitiv la altul, in cadrul retelei mesh, fara pierderea conexiunii.

      (Citează)

  8. Asigura conectivitatea la WiFi fara a scadea semnalul

      (Citează)

  9. Mihnea Cristian Marin

    25/03/2020 la 11:32 AM

    Seamless Roaming, asa cum da de inteles si numele, permite tranzitarea unei arii deservita de o retea de routere mesh, fara intreruperi de la conexiune. Functia a fost conceputa pentru o comutare rapida a clientilor intre punctele de acces.

      (Citează)

  10. Tehnologia Seamless Roaming iti permite sa nu simti cand te conectezi de la un nod la altul plimbandu-te prin toata casa.
    Dar poate pentru mine nu ar fi o problema, dar cand minunatul roborock se plimba prin casa si iese din aria de acoperire a wifi-ului routerului ar fi minunat sa se conecteze la reteaua mesh fara sa il doara capul.

      (Citează)

  11. E ca să nu se mai deconecteze VPN-ul când te muți dintr-o cameră în alta. :)

      (Citează)

  12. Principalul avantaj este faptul ca te poti plimba prin casa fara intreruperea conexiunii la net.

      (Citează)

  13. Seamless Roaming te ajuta sa te plimbi prin toata casa si curtea fara sa se intrerupa conectivitatea. Fix de un sistem de acest gen as avea nevoie acum in izolare si as putea sa fiu in sedinta sa iau laptopu si sa merg jos pana la bucatarie/beci sa-mi iau ceva de rontanit! :D

      (Citează)

  14. Este intradevar foarte buna facilitatea seamleas roaming. De obicei cobor de la etaj
    la parter vorbind cu cineva pe Whatsapp, Skype. Acum sunt foarte bucuros ca nu se mai opreste convorbirea, trecerea se face fara nicio intrerupere.
    Routerul este foarte bun, ce lasa de dorit este partea de soft.
    Este foarte simplista aplicatia, de exemplu nu poti selecta WIFI channel ul care este mai liber, si partea enervanta este ca nu functioneaza concomitent ambele retele, cea de 2.4 si cea de 5Ghz asa incat sa poti conecta dispozitivele compatibile la reteaua compatibila. Daca alegi 5Ghz celelalte dispozitive care merg pe 2.4 raman pe afara.
    Am gasit o alternativa. Am activat reteaua guest pe 5Ghz si la ea ma conectez cu telefon, laptop, TV, restul raman pe cea de 2.4.

      (Citează)

    • Marius,
      Eu folosesc Ubiquity UniFy AC Mesh, pe 2,4&5 GHz.
      Nici nu știi când treci de pe 2,4 pe 5 (și invers), dacă ”unifici” rețelele (Controller-ul UniFy face asta cu o bifă)!
      Nu-i un ansamblu ieftin; controller-ul soft e gratuit; cel hard…
      Eu am controller soft (încă; n-am apucat să-l pun pe cel harware- UniFi Controller Cloud Key, upgradat de la Edge) și UniFi Security Gateway + 4 buc UniFy AC Mesh.
      Merge de nu știu de el!!!

        (Citează)

  15. Ai semnal puternic în toată casa.

      (Citează)

  16. Avantajul Seamless Roaming e ca nu ramai fara semnal la trecerile in retea de pe un un echipament pe altu ( de pe extender pe Router si invers) . Cumva, principiul e similar cu ce avem acum la Mobil pe conexiunile cu Operatorii 3g/4g etc.

      (Citează)

  17. Nu exista întreruperi de conectivitate

      (Citează)

  18. Mircea cel vechi

    25/03/2020 la 11:47 AM

    Asigura conectivitatea la reteaua wireless fara a pierde semnalul.

      (Citează)

  19. Seamless roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

    Eu am Deco P9. La mine se numește fast roaming în setări. Problema cu aceasta este că deconectează dispozitivele mai vechi. Este menționat atunci când îl activezi. Mi-a deconectat un TV Sony și unul Samsung din 2017-2018. Nu știam de ce nu reușesc să le conectez la wifi când alte dispozitive funcționează…aparent e de la fast roaming, care face anumite dispozitive inutilizabile pe wifi mesh…good to know. In rest sunt foarte multumit de sistem. Am viteza de 4 ori mai mare pe wifi in zone indepartate, fata de atunci cand foloseam un range extender.

      (Citează)

    • Silviu:

      Mi-a deconectat un TV Sony și unul Samsung din 2017-2018. Nu știam de ce nu reușesc să le conectez la wifi când alte dispozitive funcționează…aparent e de la fast roaming, care face anumite dispozitive inutilizabile pe wifi mesh…good to know.In rest sunt foarte multumit de sistem. Am viteza de 4 ori mai mare pe wifi in zone indepartate,fata de atunci cand foloseam un range extender.

      Pot să te întreb dacă te muți des cu televizoarele din raza unui device, în a altuia?
      :)

      Nu prea ai dreptate; fast roaming face ultra rapidă autentificarea pe device-uri diferite (noduri).
      Nefuncționarea se datorează neînțelegerii dintre TVuri și APuri. Vorbesc limbi diferite (sau… standarde, dacă vrei să le spui așa).

      TVurile probabil nu știu 802.11r și este posibil să nu reușească să se conecteze la rețeaua Wi-Fi Deco sau să se deconecteze de la rețeaua Wi-Fi a Deco după activarea funcției Fast Roaming.

      Producătorul spune că dacă au o probleme cu conexiuna merită să vezi dacă dezactivarea Fast Roaming-ul îți rezolvă problema. Cum ți-a rezolvat-o…
      La revederile mele!!! :)

        (Citează)

    • Din articolul acesta eu înțeleg că fast roaming e același lucru cu seamless roaming https://community.tp-link.com/en/home/stories/detail/960
      Nu înțeleg la te referi exact când spui că nu am dreptate. Activarea fast roaming face imposibilă conectarea unor dispozitive vechi ce nu știu acel standard 802.11r

      Ce spui tu e corect, privind principiul de funcționare. Eu doar zic că e bine de știut pentru cine se bucură că va putea activa funcția aceasta, că va trebui să dezactiveze de fiecare dată fast roaming dacă are nevoie să conecteze un TV mai vechi la wifi. Eu am dezactivat-o de tot să nu mai am probleme, că mai sunt și alte persoane not tech savy prin casă.
      Problema s-a discutat și pe forum https://community.tp-link.com/us/home/forum/topic/111432

        (Citează)

    • Sorin Lupascu

      25/03/2020 la 4:53 PM

      Silviu,
      Ai fast roaming dezactivat și n-ai probleme la trecerea de pe un device/nod pe altul, nu-i așa?
      Asta înseamnă că ele lucrază-n mesh (treci de pe semnalul unui nod pe al altuia) fără întreruperi, dezincronizări, lag etc, adică ai seamless roaming cu fast rooming dezactivat… Asta dacă n-ai autentificare WPA2-PSK, WPA2-Enterprise (criptare mai complicată înseamnă mai lentă)
      În fapt seamless e o caracteristică a tehnologiei mesh dar fast roaming e unul din modurile prin care se relizează.

      ”The Mesh Technology option is the switch for 802.11k/v. With this feature enabled, the client can seamlessly switch to the Deco node that provides the fastest speed as you move around”

      Citește aici: https://www.tp-link.com/ae/support/faq/2097/

      Dar… sigur ne va lămuri Radu (gazda) și/sau sponsorul, nu-i așa?

        (Citează)

    • Da, se face trecerea fără deconectare cu fast roaming dezactivat….acum am înțeles. Mersi!

        (Citează)

  20. avantajul seamless roaming?

    Te plimbi prin casa de nebun uitandu-te la netflix, jucandu-te dota, facand videochat fara sa iti pese de eventuale intreruperi.

    Iesi pe balcon sa fumezi o tigara? Nu-ti ingheata video-ul.

    Ai un VoIP call si te duci din dormitor in curte sa alergi cainele? No interuptions.

      (Citează)

  21. Poti merge dintr-o camera in alta fara sa se intrerupa semnalul wireless al telefonului.

      (Citează)

  22. Cel mai mare avantaj mi se pare faptul ca nu apar intreruperi in conectivitate.

      (Citează)

  23. Cu “Seamless roaming” te poti deplasa prin cass fara sa ai pierderi / intreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  24. Marian Damaschin

    25/03/2020 la 11:53 AM

    Seamless Roaming te ajuta sa te plimbi prin toata casa si curtea fara sa se intrerupa conectivitatea. Semnal bun si stabil indiferent de locatia in casa, lipsit de interferente si deconectari.

      (Citează)

  25. Seamless roaming se refera la faptul ca iti poti utiliza aplicatiile fara intreruperi vizibile în timp ce te deplasezi in toata zona de acoperire a semnalului.

    Iar va avea Radu record de postari

      (Citează)

  26. Clientul se conecteaza de la un nod la altul in mod transparent, fara intreruperi de conexiune cu internetul.

      (Citează)

  27. Seamless roaming te ajuta sa treci dintr-o camera in alta si probabil implicit de pe un nod pe altul al retelei fara ca sa-ti fie inrerupta conexiunea si tot ce implica cea: DCHP lease nou, intreruperi de conectivitate.

    Avantajul unor routere Mesh fata de traditionalele range extendere e ca routerele mesh te muta automat fara sa-ti dai seama. Pe un range exnter doar dupa deconectare deviceul se reconecteaza automat la reteaua cu semnalul cel mai puternic. Astfel, pe Mesh stai mereu pe routerul cu semnalul cel mai bun pe cand pe range extendere ramani agatat pe nodul la care ai fost legat initial indiferent ca are sau nu cea mai buna calitate a semnalului. Reconectarea survine doar cand semnalul dispare.

    Deci da, Mesh are un mare avantaj.

      (Citează)

  28. Functionalitatea seamless roaming este da a nu avea parte de pierderi de conectivitate atunci cand treci de pe un AP pe altul.

    Side note: Sa inteleg ca la un range extender classic (chiar daca pui acelasi nume la AP) pica conexiunea cand trece de pe un AP pe celalalt? Doar intreb, n-am avut inca prin casa.

      (Citează)

  29. Seamless Roaming – te poti plimba intr-o locatie cu suprafata mare, acoperite de dispozitive wifi setate cu aceasta facilitate, fara sa pierzi conexiunea (catre internet, de ex), cu semnal optim.

      (Citează)

    • Seamless roaming = nu te mai deconectezi la trecerea catre alt ap din aceasi retea wifi.
      Asta se intampla mie des cand ma trimite nevasta in alta camera sa continui sesiunea de gaming… deh… autoizolare cu ocazia carantinei nu suna atat de rau cand am timp sa ma si joc.

        (Citează)

  30. Seamless Roaming iti permite sa nu simti cand te conectezi de la un nod la altul. Simple and efficient

      (Citează)

  31. Utilitatea seamleas roaming este de a avea internet in casă fără întreruperi de conectivitate indiferent pe unde a-i merge.

      (Citează)

  32. Avantajul este ca elimina intreruperile de conexiune. Pentru un utilizator casnic nu stiu cat de revolutionara este aceasta functie ( spre exemplu daca esti intr-un apel pe skipe, telefonul va comuta automat pe date mobile atunci cand ramane fara wi-fi), in schimb in mediul office ai nevoie mai ales atunci cand esti conectat prin VPN.

    La mine spre exemplu, daca am o intrerupere pe conexiune, trebuie sa reintroduc codul primit prin SMS, iar toate aplicatile se inchid si trebuie sa le repornesc. In acest caz da, este necesara functia de Seamless Roaming.

      (Citează)

  33. Răspunsul ar fi că asigură cea mai bună viteză în spațiul acoperit, fără pauze/nesincronizări la trecerea de la conexiunea la un dispozitiv la altul, în funcție de puterea semnalului, nu (neapărat) de distanța fașă de dispozitiv.

    Eu folosesc Ubiquity Unify AC Mesh, pe 2,4&5. E aparent puțin mai dificil de implementat și setat (necesită sistem centralizat software sau hardware), dar dă rezultate extraordinare.

      (Citează)

  34. Seamless Roaming permite utilizarea fara intreruperi a retelei chiar daca pozitia echipamentului se schimba in zona acoperita.

      (Citează)

  35. Stau într-o casă cu 2 etaje mansardă. Am un router la parter și unul la mansardă. Când urc de la parter la mansardă, trebuie sa reconectez telefonul la alt router. La etaj 1, sunt locuri in care e mai buna conexiunea cu unul dintre routere și locuri unde e mai ok cu celălalt.

    Un sistem Seamless Roaming, din cate înțeleg, mi-ar rezolva această problemă și mi-ar permite să am conexiune constantă indiferent unde mă aflu în casă.

    Așa ca hai, randomule, pick me!! :)

      (Citează)

    • Grajdan Marius iulian

      25/03/2020 la 1:39 PM

      Pune routerele in conexiune lan-lan …dezactiveze dhcp pe routerul secundar și îl pui în aceeași clasă de ip cu routerul principal …. Redenumesti benzile de 2.4 și 5ghz cu același nume, aceeași securizare și unul din canale independente 1-6 sau 11 sa nu interfereze, activezi beamforming pe amândouă…folosești mac bind pentru al doilea /treilea router in routerul principal și ai o rețea mesh cu un singur ssid 2-3 routere în aceeași retea…contează foarte mult poziționarea routerelor care la meshuri se adaptează în funcție de distanța dintre ele șingure. Succes.

        (Citează)

  36. te plimbi prin casa fara sa pierzi semnalul. e bun pentru case mai mari

      (Citează)

  37. Seamless Roaming = Wi-Fi That Follows You, Rapid, Stabil, Oriunde.

      (Citează)

  38. Principala utilitate a funcției Seamless Roaming este ca ofera tranzitii inteligente automate intre dispozitivele mesh pentru ca utilizatorul sa nu aiba intreruperi sau deconectari de la reteaua mesh.

      (Citează)

  39. Eu n-am vazut din prima ca este vorba despre un concurs si am crezut ca toti comentatorii trolleaza ceva din articol / video iar eu nu gasesc poanta.

    Wfh functionez mai greu dimineata spre deosebire de zilele cand ma trezeam in drumul spre birou injurand toate obstacolele din trafic.

    Probabil ca daca as fi un device cu WIFI Seamless Roaming m-ar ajuta sa nu mai am intreruperi sesizabile in reteaua neuronala si sa inteleg ca este vorba despre un concurs.

      (Citează)

  40. principala utilitate a funcției Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate, adica nu mai trebuie tu sa cauti semnalul, te cauta el pe tine :)

      (Citează)

  41. Principala utilitate este ca asigura conectivitatea la WiFi fara a scadea semnalul, nu ai parte de intreruperi cand te deplasezi dintr-o zona in alta.

      (Citează)

  42. Ciprian Harabagiu

    25/03/2020 la 12:31 PM

    Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  43. Asigura conectivitatea la reteaua fara a fii deconectat cand treci de la acoperierea de semnal al unui aparat la altul.

      (Citează)

  44. Prin seamless roaming poti trece de la un dispozitiv mesh la altul fara o pierdere sesizabila de conexiune atunci cand te deplasezi prin casa. Cel puțin in teorie. (am răspuns aiurea mai sus, n-am fost atent pe ce buton am apasat.)

      (Citează)

  45. Lazy copy paste :).
    Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  46. AP care folosesc acelasi SSID, utilizeaza IP-uri din acelasi segment de retea si acelasi VLAN, permintand pastrarea automata a conectivitatii wireless in diferite zone.

      (Citează)

  47. Sunt multe case in care un astfel de sistem ar fi util. Pacat ca sunt obtinute prin jaf, coruptie si spaga asa ca pe proprietari nu-i intereseaza de seamless roaming si adaptive path.

      (Citează)

  48. Principala utilitate a funcției Seamless Roaming este că îți permite să rămâi conectat la rețea în permanență, poți să te plimbi prin casă și nu simți când te conectezi de la un nod la altul (nu se pierde conexiunea).

      (Citează)

  49. Principala utilitate a seamless roaming este posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  50. Asigura conectivitatea la reteaua wireless fara a pierde semnalul in diferite parti ale casei.

      (Citează)

  51. Acoperire fara intreruperi cand te muti de la un aparat la celalalt.

    Folosesc acum router + range extender clasic si este ok numai cand stai pe loc, ba uneori echipamentele se incapataneaza sa ramana legate de un aparat mai indepartat, deci ping mai mare si viteza mai mica.

      (Citează)

  52. Seamless Roaming se referă la faptul ca utilizatorul nu va sesiza comutarea intre retelele de wi-fi si nu va avea intreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  53. Seamless roaming: functia care iti permite tranzitia deviceului conectat wireless de la un nod/AP/router la altul fara a pierde conexiunea.

      (Citează)

  54. Principala utilitate a funcției Seamless Roaming este de a asigura conectivitatea la reteaua wireless fara a pierde semnalul, mai exact nu exista întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  55. Avantajul seamless routing-ului este reprezentata de tranziția laptopului sau a telefonului de pe un dispozitiv mesh pe altul fără întreruperi,

      (Citează)

  56. Utilitatea Seamless Roaming este ca nu te mai deconectezi, deci nu sesizeri intreruperi la trecerea de pe un router pe altul.
    Avantajos la casele mari :)

      (Citează)

  57. Cu Seamless Roaming te poți mișca în voie din cameră în cameră fără să pierzi conexiunea internet, device-ul tău conectându-se automat la sursa cea mai puternică de semnal.

      (Citează)

  58. Seamless roming permite dispozitivelor conectate la o retea de tip mesh, sa faca trecere la diferite noduri din retea fara intreruperea conectivitatii. Functie foarte importanta pentru aplicatii sensibile la delay sau intreruperea conectivitatii, gen VoIP.

      (Citează)

  59. Faci tranzitia de pe un nod al mesh-ului pe altul fara sa te deconectezi de la retea/internet.
    Foarte interesante de fapt si restul de functii de la TP-Link si de apreciat ca au adus aceste tehnologii si la consumatorul casnic. Toate astea le gaseai pana nu demult la solutii wireless mult mai scumpe, din zona enterprise, cu controller wireless dedicat.

      (Citează)

  60. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  61. Folosești un singur SSID pentru toată rețeaua, iar device-urile se vor conecta în mod automat fie la router, fie la range extender (în funcție de care oferă semnalul mai puternic), fără a se pierde conexiunea și fără a fi nevoie de intervenția manuală a utilizatorului.

      (Citează)

  62. Semnal bun în întreaga casă, poți să te plimbi prin casă fără să se întrerupă sistemul wireless.

      (Citează)

  63. Utilitatea seamleas roaming este ca ai net in toata casa fara intreruperi.

      (Citează)

  64. Principalul avantaj al seamless roaming e ca trecerea conexiunii de la un nod in altul se face fara intrerupere

      (Citează)

  65. Seamless Roaming oferă conexiune la internet fără întreruperi, atunci când te deplasezi cu un dispozitiv conectat prin casă/curte.

      (Citează)

  66. Avantajul este acoperirea retelei pe o suprafata mai mare fara intreruperi

      (Citează)

  67. Seamless Roaming: nu ai intreruperi de conectivitate chiar daca te deplasezi in diferite parti ale casei

      (Citează)

  68. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate

      (Citează)

  69. Seamless Roaming inseamna ca nu pierzi deloc semnalul cand te plimbi prin casa

      (Citează)

  70. Utilitatea functiei ‘Seamless roaming’ e ca permite schimbarea conexiunii unui client de la un nod al retelei la altul, in functie de semnalul oferit de nod, fara a avea intreruperi sesizabile.

    Din cate am citit, se obtine in majoritatea cazurilor prin ‘scurtarea’ unor protocoale atunci cand un device sesizeaza ca semnalul este din ce in ce mai slab. In mod normal, dispozitivul scaneaza reteaua si cere detalii despre access-pointuri, iar pentru a face posibila tranzitia sunt facute niste optimizari in acele protocoale.

    Short-story: nu se intrerupe vreun live-streaming atunci cand te muti dintr-o zona in alta a casei (sau cel putin nu sesizezi ca se intrerupe).

      (Citează)

  71. Utilitatea functiei Seamless Roaming as dori sa o incerc intai, apoi pot spune daca pierd semnal prin casa sau nu.

      (Citează)

  72. Prin Seamless Roaming se evita deconectarea device-ului atunci cand schimba celulele.

      (Citează)

  73. Seamleas roaming este util pentruca ai net in toata casa fara intreruperi

      (Citează)

  74. Curpan Adrian

    25/03/2020 la 2:37 PM

    Se obține o acoperire/acoperire suplimentara Wi-Fi fără întreruperi pentru întreaga casă – eliminând zonele cu semnal slab.

      (Citează)

  75. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate

      (Citează)

  76. Avantajul este ca practic iti “centralizezi” routere-le, astfel încât nu mai ești nevoit să te conectezi la un altul când te îndepărtezi și semnalul nu mai este suficient de puternic iar Seamless Roaming face acest lucru insesizabil.

    Un alt mare avantaj este că nu mai stai să memorezi parole (Dacă le ai diferite) și nici să te conectezi manual atunci când părăsești o încăpere și semnalul a picat.

    În prezent am un TP-LINK ARCHER C7 + ASUS BLUE CAVE (Ambele, luate la recomandarea ta. Thx, Radu). Unul în dormitor, celalalt în sufragerie, deși ambele au semnal decent în celalalt colț al casei, prefer să mă conectez la cel din încăpere și să am semnal maxim.

      (Citează)

  77. Avand un ssid comun pentru toate acces-point urile din sistem, nu sunt intreruperi de conectivitate atunci cand treci de pe un acces point pe altul, nefiind nevoie de reautentificare(caz in care se intrerupe conexiunea).

    Eu am incercat sa fac asta cu doua routere tp link, am reusit, dar daca plecam din dormitor in sufragerie, ramaneam conectat la reteaua din dormitor care avea semnal mai slab dar suficient cat sa ma tina conectat desi APul din sufragerie avea semnal mai bun.

      (Citează)

  78. Opaaaa

    Articol de mocangeala si, ca prin minune, nici un gigel sa te injure ca de ce te duci la hornbach si de ce ademenesti romanii cinstiti cu purificatoare de aer satanice.

    Pai ce facem gigeilor, mergem pe burta cand se dau sarmale?

      (Citează)

    • unde mai pui ca daca Radu a luat virusul (de ex din hornbach :-))), atunci il va primi si castigatorul odata cu router-ul
      :-))

        (Citează)

    • Nu, îl trimite direct TP-Link, dar să dezinfectați pachetul :P

        (Citează)

    • A fost și ditamai campania Vodafone despre covid zilele trecute pe majoritatea blogurilor (eu am zis pas acum) și nu s-a mai supărat nimeni. Nu că ar fi asta o problemă, în fond și eu trăiesc din campanii pe blog. Trebuie să te seteze cineva în mood-ul de a înjura, că de la sine nu prea vine.

        (Citează)

  79. Cu seamless roaming nu ai pierderi de semnal prin casa :)

      (Citează)

  80. Este vorba despre semnal neîntrerupt în întreaga casă.

      (Citează)

  81. ciugureanu giorgian

    25/03/2020 la 3:25 PM

    Seamless router =net fără întreruperi în toată casa oriunde te ai plasa

      (Citează)

  82. Foarte pe scurt — onectivitate fără întreruperi dacă te plimbi prin casă.

      (Citează)

  83. semnal neintrerupt la tranzitia intre AP-uri, clientul nu observa downtime-uri.

      (Citează)

  84. Semnal fără întreruperi #partikip

      (Citează)

  85. Modelul acesta de wi-fi cu techonologie mesh cu seamless roaming, este ceva avantajos pentru oamenii care nu au wi-fi-ul asa bun. Un exemplu ar fi cand stai la casa si ai pe fiecare etaj cate un router.

      (Citează)

  86. Principala funcție : semnal neîntrerupt între APuri, deci fără lag de reconectare.

      (Citează)

  87. Conectivitate neîntreruptă.

      (Citează)

  88. Principala utilitate a Seamless Roaming este aceea că te poți plimba liniștit de colo-colo prin casă fără să ai pierderi de semnal și/sau viteză pe device-ul conectat la Mesh Wi-Fi.

      (Citează)

  89. Tehnologia Seamless Roaming iti permite sa nu simti cand treci de la un nod la altul in tot spatiul acoperit

      (Citează)

  90. te poti muta cu laptop ul intr-o alta zona a casei fara pierdere de conectivitate

      (Citează)

  91. Ai avantajul sa te misti prin casa fara sa iti fie frica ca pica semnalul.

      (Citează)

  92. Principala utilitate a funcției seamless roaming e că te poți deplasa prin spațiul acoperit de semnal și nu pierzi conexiunea. E util în timpul apelurilor pe whatsup sau pe skype când sună cineva la interfon, dacă nu bate fix routerul pe care îl până la intrare.

      (Citează)

  93. Seamless Roaming e useless când stai la bloc iar la casă ai nevoie de el poate doar dacă ai o curte de cateva sute de metri pătrați și vrei să te joci la umbra copacilor. Altfel orice router rezonabil acoperă cu brio zona, fără ”noduri”.

      (Citează)

  94. Cu “Seamless roaming” te poti deplasa prin casa si curte fara sa ai pierderi / intreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  95. Mergi oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

    Te-am citat :)

      (Citează)

  96. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  97. Utilitate Seamless Roaming: posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate (conectarea laptopului sau a telefonului de pe un dispozitiv mesh pe altul fără întreruperi).

      (Citează)

  98. Mihai Oprisiu

    25/03/2020 la 4:54 PM

    Seamless Roaming este un acces point, aceeasi retea de la mai multe dispozitive

      (Citează)

  99. Seamless Roaming oferă posibilitatea de a merge oriunde prin casă și curte sau între etaje, de exemplu, fără întreruperi de conectivitate între dispozitivele tale și rețeaua ta WiFi

      (Citează)

  100. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  101. posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate

      (Citează)

  102. Seamless Roaming :
    – conexiune rapidă, sigură și constanta
    – elimină zonele fără Wi-Fi

      (Citează)

  103. Posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  104. Te poti plimba prin casa fara intreruperea conexiunii la net.

      (Citează)

  105. Seamless Roaming functioneaza ca un fel de roaming la telefon, treci dintr-o retea in alta fara sa cauti reteaua in zoa in care este si sa o schimbi la trecerea in alta zona.

      (Citează)

  106. Limitarea sau eliminarea cat mai mult posibil a intreruperilor cauzate de lipsa de semnal sau semnal scazut.

      (Citează)

  107. Acoperirea WiFi extinsă eficient

      (Citează)

  108. Seamles Roaming este util pentru a evita intreruperile cand te misti prin casa si treci de la un AP la altul.

    Ma tenteaza sa-mi cumpar ai eu un set, acum ma chinui cu router + repetor (doar pe 2.5)

      (Citează)

  109. Ovidiu Grigorescu

    25/03/2020 la 8:00 PM

    Seamless Roaming asigură conexiuni fără întreruperi atunci când terminalele migrează între AP-uri

      (Citează)

  110. Tehnologia Seamless Roaming iti permite sa nu simti cand te conectezi de la un nod la altul plimbandu-te prin toata casa.

      (Citează)

  111. Principala utilitate a functiei Seamless Roaming este conectarea clientului wifi de pe un AP pe altul fara intrerupere de conexiune in timpul miscarii in zona de acoperire.

    GL 4 all.

      (Citează)

  112. Principala utilitate a Seamless Roaming este posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate, tranziția laptopului sau a telefonului de pe un dispozitiv mesh pe altul facandu-se fără întreruperi.

      (Citează)

  113. Viorel Cristea

    25/03/2020 la 8:42 PM

    Nu exista intreruperi de conectivitate

      (Citează)

  114. Seamless Roaming îți asigură posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate … simplu, o chestie așteptată de mult timp

      (Citează)

  115. Seamless routing – avantajul este ca ai net in toata casa fara intreruperi . Pe vremea asta poate trebuia sa trec demult la mesh , ca mult dispozitive si zgomotul de la vecini in apartament + niste pereti grosi in 4 camere iti ofera o conectivitate nu foarte seamless :)))

      (Citează)

  116. Seamless roaming=conectivitate fara intreruperi in raza de acoperire a dispozitivelor mesh,la trecerea dintr-o zona in alta.

      (Citează)

  117. Scurt si la obiect, nu mai ai grija micilor momente (dar importante) in care netul se deconecteaza. Zilele trecute am inceput sa ma documentez despre routere ca sa iau unul pe care sa ma pot baza si asa am dat peste review-urile tale. no ass kissing

      (Citează)

  118. Seamless routing – avantajul este ca nu ai intreruperi cand te plimbi prin casa tranzitia se face de la un dispozitiv mesh la altul fara intreruperi/

      (Citează)

  119. Scapi de buffering in timp ce te plimbi in casa.

      (Citează)

  120. Beneficiul e ca nu îți cade netul când faci trecerea de pe un device pe altul (de pe router pe extender).
    Am fost zgârcit acum o luna când mi-am luat un extender și mai pățesc sa îmi rămână conectat la device-ul mai indepartat, chiar dacă am semnal mai bun dea celalalt… Asa ca mi-ar prinde bine sa îl schimb 😁😁

      (Citează)

  121. Principala utilitatea a funcționalități “Seamless Roaming” este aceea că iți permite să păstrezi o conexiune constanta atunci când te deplasezi dintr-o încăpere în alta, fiind astfel o soluție mult mai intuitivă și mai convenabilă decât soluțiile tradiționale: router + extender.

      (Citează)

  122. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  123. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.
    Am 3 routere TP-Link (1 master, 2 in mod AP legate prin cablu de master) pt ca tintesc wifi 5GHz (2.4GHz e foarte incarcata de vecinii din bloc): SSID identic, schimbare doar a canalului in functie de locatie. Cand ma plimb prin casa cu video-call activ simt deconectarea de ~5-7secunde, tranzitia nu e lina. Chiar as vrea sa vad daca face fata tehnologia noua.

      (Citează)

  124. Principala utilitate a functiei Seamless Roaming este ca dispozitivele se conecteaza automat la fiecare unitate (component retea mesh) in timp ce te plimbi prin casa, fara sa pierzi conexiunea.

      (Citează)

  125. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  126. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  127. Principala calitate a seamless roaming este conectivitatea permanenta in toata casa.

      (Citează)

  128. Am trait zilele astea pe viu absenta seamless roamingului in 2 situatii (3 camere, router pozitionat foarte prost + repeater):
    1. mutat frecvent prin casa cu laptopul, in cautare de colțuri linistite. Pica VPN-ul cateva secunde, apoi trebuia sa astepti reconectarea (si am folosit in trecut si VPN-uri care picau de tot in astfel de situatii). Daca esti intr-un call, tot asa cateva secunde nu mai auzi/vezi sau auzi întrerupt. Uneori poti sa treci peste sau sa rogi interlocutorul sa repete, alte ori e un call in grup mai mare si poti sa pierzi șirul

    2. Roborock-ul nu pare sa fie capabil sa faca singur switch-ul pe repeater, asa ca ajunge in camera “din fund” si pierde semnalul. In general nu e o problema, continua aspirarea si actualizeaza harta cand revine, dar ieri am patit sa sara pur si simplu o jumatate de camera, in zona fara semnal.

      (Citează)

    • A, si am mai patit uneori si:
      3. Vii cu telefonul din zona de repeater si ramane agățat pe conexiunea de acolo. Refuza sa se conecteze la chromecast, care e pe router. Am rezolvat fortand reconect area telefonului. Aici ma gandesc ca totusi fac eu ceva gresit, ar trebui sa mearga si de pe repeater.

        (Citează)

  129. Seamless roaming = fara intreruperi de conectivitate intre zone.

      (Citează)

  130. Te poti plimba prin casa fara intreruperea conexiunii la internet, visul oricarui om.

      (Citează)

  131. Asigura conectivitate pe o suprafață mai mare a locuinței, permițând conectarea în mod transparent la cel mai optim nod

      (Citează)

  132. Avantajul la Seamless roaming este ca dispozitivul care e conectat la retea va face trecerea intre AP-ul cu semnal mai puternic fara deconectare pentru ca ID-ul retelei este acelasi. Probabil exista o pierdere a 1-2 packet dar retransmitul corecteaza asta si utilizatorul nu simte problema.

      (Citează)

  133. Principalul avantaj e ca nu se intrerupe conexiune cand cobori de la etaj la parter in viloaca.

      (Citează)

  134. Ce pot sa spun din propria experienta, in acest moment folosind router + repeater, functia “Seamless Roaming” cred ca isi gaseste utilitatea in primul rand in cazul apelurilor. In timpul acestora fie ai tendinta sa te misti, fie esti nevoit sa faci acest lucru. Chiar daca am un apartament fara prea multi metri patrati, este imposibil sa am semnal “seamless” in toate zonele.

      (Citează)

  135. Nu trebuia sa ai viloi sa apreciezi seamless roaming.
    Eu am apartament cu trei camere de pe vagon. Un AP intr-un capat, al doilea in celalalt.
    Fara seamless roaming laptopul care pleaca din sufragerie in dormitorul din capat ramane “agatat” la AP-ul pe care se conectase initial; desi are langa el un alt AP, cu acelasi nume si cu semnal maxim tine cu dintii de acea o liniuta de semnal pe care o prinde la AP-ul pe care il stie.

    Seamless roaming = ajuta mult cand ai mai multe AP-uri iar device-urile se plimba printre AP-uri.

      (Citează)

  136. Marius Adrian

    26/03/2020 la 5:22 PM

    Utilitatea unui sistem de tip mesh sta in faptul ca dispozitivul nu va pierde conexiunea de internet atunci cand face swich-ul intre punctele din mesh. Acest lucru poate fi foarte deranjat in cazul jocurilor online, call-uri voip sau a streaming-ului fara caching.

      (Citează)

  137. Seamless roaming – pe măsură ce te deplasezi prin zona de acoperire a rețelei, dispozitivele din rețea pot comuta rapid între nodurile care compun sistemul mesh WiFi,, fără a simți că te-ai deconectat vreodată de la rețea.

      (Citează)

  138. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  139. Asigura o conectivitate fara intreruperi, adica puteti trece din cameră în cameră iar tehnologia sa intuitivă, comuta automat dispozitivul la cel mai puternic semnal Wi-Fi.

      (Citează)

  140. wow, particip la un concurs :) – dar chiar mi-ar prinde super bine un sistem mesh zilele astea când observ cu wifi-ul la biroul WHM e mai slab ca în dining unde e clasa de homeschooling al copiiilor. e magic când stăm împreună dar parcă uneori aș vrea să pot sta pe zoom fără întreruperi de la biroul meu. Seamless roaming nu mi-ar rezolva neapărat problema cu viteza (dar sistemul mesh da) dar m-ar ajuta să nu mi se mai întrerupă conexiunea când mă mut rapid (în timpul unui videocall de exemplu) dintr-un loc în altul.

      (Citează)

  141. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  142. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate

      (Citează)

  143. Funcția Seamless Roaming îți permite să rămâi conectat la rețea în permanență, poți să te plimbi prin casă fără întreruperi de conectivitate, nu simți când te conectezi de la un AP la altul (nu se pierde conexiunea).

      (Citează)

  144. Principala utilitate a functiei seamless roaming este ca atunci cand te muti dintr-o camera in alta dispare perioada de tranzitie a device-ului pentru a se conecta la un nou router, asa cum functioneaza sistemele clasice.

      (Citează)

  145. Funcția ” Seamless Roaming” se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.
    Eu ii vad utilitatea la țară unde am doua case și routerul este fixat într-una din case. În cealaltă casa nu am semnal decât în hol. Am luat un repeater de la Xiaomi, dar care nu a rezolvat problema.

      (Citează)

  146. Posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  147. Seamless Roaming se referă la posibilitatea de a merge oriunde prin casă fără întreruperi de conectivitate.

      (Citează)

  148. Cristian Leon

    27/03/2020 la 5:03 PM

    Well, Seamless Roaming iti permite sa te plimbi relaxat in jurul router-ului in timp ce faci streaming de exemplu fara a suferi cateva secunde datorita acelui “lost connection” message sau sa ai parte de connectivity drops cand schimba Access Point-ul.

    Pe scurt, Seamless connection :-)

      (Citează)

  149. Tantar Gheorghe

    29/03/2020 la 10:57 AM

    Functia principala a Seamless Roaming iti permite sa ramai conectat la retea in permanenta ,poti sa mergi oriunde prin casa fara intreruperi de conectivitate

      (Citează)

  150. Mergi dintr-o camera in alta fara sa se intrerupa semnalul WIRELESS.

      (Citează)

  151. Eu văd SEAMLESS ROAMING așa:

    Am nevoie de conexiune 5GHz ca să pot transfera rapid datele, iar un sistem mesh oferă această posibilitate și atunci când mergi din bucătărie în dormitor sau în living sau în camera copiilor să nu ai întreruperi sau change de bandă pe 2.4GHz.

    Încă de la primele tale articole cu Mesh routers, am descoperit Ubiquiti AmpliFi HD care este tot un sistem mesh, însă dublu ca preț față de TP-Link. Stabilitate, conexiune instantă, management din iPhone sau web, easy setup și arată și bine :)

      (Citează)

  152. Am închis concursul. Câștigător este Baltha Zerus, îl voi contacta eu pentru a obține o adresă de livrare. Mulțumesc tuturor pentru participare!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus