un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Diferența dintre a te informa și a te panica

11 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

96 comentarii

Am văzut câțiva oameni care-mi spun “păi ce faci nene, acum o săptămână ziceai că nu ești panicat de coronavirus și acum scrii zilnic despre asta? Pai cum vine asta?”.

Explicația mi se pare evident de simplă.

Unii confundă dorința mea de a fi informat cu panica. Nu este panică. Aș spune, chiar, că informarea corectă este metoda cea mai bună de a nu ajunge la panică. În al doilea rând, cum aș putea să nu scriu despre ceea ce va fi cel mai important subiect al anului în România?

În continuare nu văd de ce aș cădea în panică. E un virus. Nu vreau să-l am, nu vreau să-l aibă nimeni, dar în același timp sunt conștient că nu depinde de mine asta, că nu pot controla nimic dincolo de măsuri de bază (iar pe mâini deja mă spălam, plus wfh-ul recomandat chiar ieri) și deci… cum mi-o fi scris.

Viața mea se desfășoară în continuare la fel. Am ieșit ieri în oraș, mâine mă duc la o micuță conferință, vineri îmi pun un pivot în dinte și seara ieșim iar în oraș, sâmbătă am de gând să umblu prin mall și inclusiv în aglomerația de la Farmacia Tei. Matilda se duce în continuare la muncă, deși ar putea alege să stea acasă.

Consider însă foarte important să fiu cât mai bine informat despre acest subiect. Iată un exemplu. Am pus mai devreme un take-off chart care arată numărul de cazuri declarate de câteva țări europene în primele 60 de zile de la prima persoană infectată din fiecare țară.

După cum vedeți mai jos, undeva după 15-20 de zile numărul de infecții raportate are o creștere semnificativă, iar după ziua 25 începe chiar o creștere explozivă.

Primul caz raportat în România a fost în data de 26 februarie. În acest moment suntem în ziua 16 de atunci. Mă aștept, deci, ca în următoarele zile să fie raportate un număr mare de infecții cu Covid-19 în România și în special în București, mai ales că aici primii bolnavi au fost chiar activi până să fie internați.

Când se va întâmpla acest lucru nu voi fi panicat. Nu voi alerga speriat prin casă, temându-mă de Apocalipsă, și nici nu voi da fuga să cumpăr făină. De ce? Pentru că m-am informat și știu că așa evoluează aceste lucruri. Nu-mi place, dar nu mă șochează. Ca să citez din Tolkien, “in sorrow we must go, but not in despair”.

Și poate cândva voi face și provizii, da. Dacă situația devine nasoală și aprovizionarea magazinelor începe să fie problematică, voi cumpăra una-alta. Va fi, însă, o consecință a unor măsuri luate de autorități și a situației curente, nu o consecință a panicii nejustificate. Și nu voi cumpăra oricum făină, că nu plănuiesc să pierd ore în șir făcând pâine.

Sper că acum s-a înțeles diferența sau măcar felul în care gândesc eu. Dacă nu, poate că problema este la partea de înțelegere a textului.


Am mai văzut și oameni bucuroși că mi s-au stricat planurile de a pleca la Florența sau Veneția peste vreo lună. Nu înțeleg nici această reacție. Mie mi-ar părea rău să aud asta despre oricare altă persoană.

Dar na, fiecare după cum gândește și cât de mult îi pasă de capra vecinului. Dacă gândiți așa, poate gândiți-vă un pic și dacă nu vă pierdeți timpul, de fapt, citind un blog scris de cineva căruia vă doriți să-i meargă rău.

    96 comentarii

  1. Probabil reactia ta a fost/este de om ‘superior’, usor arogant, cativa te-au taxat pentru treaba asta si acum pari destul de iritat de situatie.
    N-o lua un nume de rau toti suntem asa din cand in cand.

      (Citează)

  2. Nu poti sa zici ca WFH e o solutie buna si in acelasi timp ca e OK sa mergi in continuare in restaurante.

    E fix acelasi lucru. De fapt, in restaurant esti mai suspus riscurilor.

      (Citează)

    • E un context mai larg. WFH este o soluție bună pentru companii (arată că le pasă de angajați) și pentru oameni, că evită să stea 8 ore alături de niște oameni. În general companiile care au wfh lucrează și cu mulți străini și se plimbă mult angajații.

      Mersul în restaurante mi se pare mai puțin riscant. Timp limitat, ai doar vreo 4 persoane în jur, poți merge unde nu e foarte plin.

        (Citează)

    • Scopul WFH nu e ca sa arate compania ca ii pasa. Scopul este chiar siguranta angajatilor si diminuarea numarului de contacte intre persoane, la birou dar si pe drumul spre birou.

      Dimpotriva, de obicei, in birouri ai control asupra celor care intra deci riscul este mai diminuat. Poti sa ii zici unui angajat sa stea acasa la primul semn de gripa, spre exemplu. In restaurante, mall-uri, magazine, nu ai, deci riscul este mai mare. Riscul de pe drum este acelasi: mult mai mare daca mergi cu transportul in comun si mult mai mic daca folosesti masina personala sau bicicleta/trotineta.

        (Citează)

    • Scopul wfh e ca, în cazul în care apare un pozitiv in echipă, să nu fie necesar să îi carantinezi pe toți și să blochezi activitatea. Restul e subsidiar.

        (Citează)

  3. E incredibil, băi Radule, cum o ții în continuare superior. Dacă tu crezi că cititorii blogului tău sunt niște pârliți invidioși pe cineva că își permite un citybreak, e foarte trist. Cred că pentru majoritatea cititorilor tăi nu e absolut nicio problemă să facă un citibreak. Nu cred că ai cititori cu salariul minim pe economie, care trăiesc de pe o zi pe alta.

    Tu ai ars-o superior și arogant când apăruse focarul în Italia, cum că tu fix acolo plănuiești să mergi. După care ai lăsat-o moale, când ai văzut că treaba întradevăr e de cacao pe acolo. Dar în continuare susții că oamenii sunt invidioși pe tine că ai bani de un citibreak.

    În momentele critice iese la iveală caracterul omului…

    Trist, băi Radule, serios.

      (Citează)

    • Bai, e incredibil cum ganditi! Ce ati vrea, sa mearga acum in Italia, cand aia aproape ca au inchis granitele iar ai nostri te baga automat in carantina daca vii de acolo?
      Voi nu va uitati un pic la motivele pe care le invoca omul si la modul lui de gandire? Incep sa cred intr-adevar ca aveti o mare problema in a intelege text scris.

      Si eu m-as duce in Italia daca as avea bilete luate, accesul in tara ar fi posibil, intr-un cuvant raportul beneficii/riscuri ar fi mare. Personal, sunt convins ca virusul nu ma afecteaza pe mine, in sensul ca am o stare de sanatate buna, o varsta sub 50 de ani si nu ma stiu cu nicio boala cronica. Mai mult, la intoarcere as sta izolat, nu as intra in contact, in special cu batranii si deloc cu parintii mei, macar timp de 2 saptamani. Frica de o viroza ca stai cateva zile cu febra 39 nu o am.
      Voi sunteti speriati si ganditi ca aveti sansa aia de mierlire de 60% si de aici toata panica nejustificata.
      Mindsetul ar trebui sa fie: virusul afecteaza batranii si bolnavii, pe ei trebuie sa ii ferim. Tot ce facem ar trebui facut din perspectiva protejarii lor. Ai parinti acasa, sfatuieste-i sa evite iesitul din casa, sa care dupa ei o sticluta cu gel dezinfectant pe care sa-l foloseasca la iesirea din magazin. Recomanda-le sa nu iasa in parc, in autobuze etc. Iar tu, daca ai calatorit, daca iesi in agloemratii mari, evita intalnirile cu ei. Atat de simplu!

        (Citează)

    • + 1
      plus faza cu “am vreo 200.000 euro in bancă”…sau ceva genul, n-am citit tot, ca am inchis fereastra.

        (Citează)

    • @Octav, dacă unii oameni preferă să nu-și asume riscul de a sta câteva zile cu febră 39, asta nu înseamnă că sunt panicați.

      Dacă pentru tine e mai important să vizitezi un oraș trei zile decât să te ferești de riscuri, „you do you, Octav”.

        (Citează)

    • Giumbix: cum că tu fix acolo plănuiești să mergi.

      Păi dacă fix acolo plănuiam să merg, ce să fac? Să inventez altceva? Am zis ce voiam să fac, nu m-am dat superior.

        (Citează)

    • Tano:
      + 1
      plus faza cu “am vreo 200.000 euro in bancă”…sau ceva genul, n-am citit tot, ca am inchis fereastra.

      te-a ocolit gluma

      O să încep să pun smiley faces după niște mici glume din acestea, că văd că mulți le iau în serios. Poate că în scris este nevoie de mai mulți indicatori că este o glumă, că într-un dialog normal asta se vede și din limbajul corpului și tonalitate.

        (Citează)

    • @nwradu, cum îți cultivi comentatorii, așa îi ai. Pe zoso îl urăsc mult mai mulți, dar la el în comentarii sunt mult mai puțini speciali pentru că el deratizează des pe acolo.
      Nu poți construi un dialog cu atâția toxici care îți poluează blogul.

        (Citează)

    • Giumbix are mare dreptate, o arzi arogant inclusiv in acest articol in care zici ca se bucura unii ca nu iti faci tu citybreakul. Lumea te-a taxat pentru atitudinea din articolul ala. Zici ca tu doar ai scris ca iti cauti in continuare bilete, pt ca asta faceai..păi ok, atunci situația de acum a italiei (si ce va urma) in care oricât ai vrea nu ai putea sa iti faci citybreakul respectiv, demonstrează ce prost gandesti si de ce lipsa de viziune și înțelegere a lucrurilor care se intampla in jurul tau dai dovadă. Asta in timp ce in postul de fata ne explici ce documentat esti tu. Graficul ala nu il stiai cand iti planificaI vacanta din aprilie?
      Si dupa aia bagi tampenia aia de paragraf ca tu oricum iesi in oras. Adică fix ce au facut si italienii. Fără să înțelegi că astfel nu faci decat sa crești sansele de a distribui virusul mai departe (indiferent ca tu poate nici macar nu te imbolnavesti).

        (Citează)

    • Bineînțeles că nu știam graficul, din moment ce ieri l-am pus pe blog.

      Pe 20 februarie, Italia avea raportate 4 cazuri. Nu putea nimeni estima ritmul de răspândire.

      Tu te-ai închis în casă, nu ieși nicăieri?

        (Citează)

    • nwradu:

      Pe 20 februarie, Italia avea raportate 4 cazuri. Nu putea nimeni estima ritmul de răspândire.

      Tu te-ai închis în casă, nu ieși nicăieri?

      Tocmai ca pe 20 erau 4 si pe 26 cand ai publicat tu articolul erau 470 de cazuri. Te las pe tine sa faci graficul in cap.

      Si nu e ca si cum pandemia a inceput din italia si nu stia nimeni nimic despre subiect. Deci sa inteleg ca decizia de a fi informat pe subiectul asta ai luat-o ieri, cand ai publicat pe blog si ai facut graficele? Iar precedentele articole pe tema asta le-ai scris fara sa fi informat.

      Commentul meu nu era despre cat de panicat esti tu, sau cat de frica (nu) iti este de cornavirus.

      Dar tu pe 26 feb ai scris:

      “Ne planificăm, poate pentru aprilie, un city-break la Florența sau Veneția. Atât de panicat sunt!” … daca tu crezi(?) (credeai) ca in aprilie ai putea sa iti faci un citybreak in Italia (nu ca te infectezi, ci ca poti sa intri in tara sau ca mai gasesti ceva deschis) inseamna ca esti total aerian pe subiectul asta. Vezi ca acum o ora premierul Italiei a decis ca se inchide orice activitate de comert in afara de alimentare si farmacii.

      Nu m-am inchis in casa, insa nici nu ies mai mult decat necesar (e.g. malluri, filme, restaurante, etc). si viata mea nu se desfasoara in continuare la fel.
      Cata vreme o sa gandesti asa (repet, fix ca italienii) tu si restul o sa avem soarta Italiei doar ca suprapusa peste sistemul medical romanesc.

        (Citează)

  4. Poti sa iti iei o masina de facut paine si nu pierzi decat 5 minute pana pui ingredientele. Iti recomand eMag, au reduceri mari, zilnic.

      (Citează)

  5. Eu stau cu grija pentru parinti, ca mie imi trece repede la cata vitamina C si D bag in mine.

    Apropo, dobitocul ala patentat de presedinte al asociatei romane de microbiologie (sau cam asa ceva) in interviu la Digi 24 azi dimineata este intrebat ce putem face ca sa ne imbunatatim imunitatea.

    Ce zice cretinul retard? Pai nimic deosebit, mancam sanatos, iesim sa facem miscare in aer liber.

    Pastele ma’tii de imbeciloid, de vitamina C ai auzit? De vitamina D? De zinc ca ajuta la imunitate?

    De asta suntem in rahat si treaba este neagra, ca si intrebati astfel de incompetenti NU DAU INFORMATIILE CORECTE SI COMPLETE.

      (Citează)

    • Pai mancarea sanatoasa contine chestiile alea despre care vorbesti tu. Nenea are dreptate.

        (Citează)

    • Ca nu gasesti mancare sanatoasa, asta e altceva.

        (Citează)

    • Întrebare: de ce bagi vitamina D? Din punct de vedere medical suplimentarea cu vitamina D are niste indicații f stricte legate de metabolismul calciului și al metabolismului osos. Așa că la modul la care tu te adresezi despre un medic, scuza mă dar greșești grav.
      Also, vitamina D nu se poate metaboliza in absența soarelui, astfel că ieșitul afara este esențial pt absorbția vitaminei D.

        (Citează)

    • Aoleu, au disparut fructele si legumele din magazine? Inseamna ca situatia e mai grava decat parea.

        (Citează)

    • De ce nu se patenteaza tratamentul asta pentru COVID-19 format din vit D si C?

        (Citează)

    • Vitamina D are rol important in activitatea sistemului imunitar, nu doar in sistemul osos. Si este incorect, nu e nevoie de soare ca sa se proceseze vitamina D ci de radiatii ultraviolete. Deci activarea ei se poate face si prin sedinte la solar.

      Nu exista supravitaminoza de vitamina D, excesul se stocheaza in grasimea corporala.

      Stiai ca vitamina C are rol important in prevenit osteoporoza? Nu are rol doar in imbunatit prestanta sistemului imunitar. Insa nici asta nu li se spune de obicei celor care au suferit fracturi.

      Daca te referi la fructele si legumele care au gust de carton, e ca si cum nu ar fi. Sunt mult mai sarace in vitamine si minerale, si asta se vede in curtea oricarei institutii de invatamant.

        (Citează)

    • Sper ca folosesti D3 si ai habar ce inseamna hipercalcimia

        (Citează)

    • Am o banuiala ca poti face hipercalcemie doar daca ai prea mult aport de calciu, pe langa un exces de vitamina D si expunere la radiatii ultraviolete ca sa iti proceseze materia prima.

      Poti sa stai linistit ca nu vei face hipercalcemie de la calciul si vitamina D pe care o gasesti in comert la noi. Ar trebui sa mananci pastilele acelea cu lingura.

        (Citează)

    • Gaelex, tu intelegi ca e o mare diferenta intre a baga in tine orice vitamina si a fi efectiv absorbita de corp? Poti sa torni in tine cutii intregi de ceva, ca la fel de bine le si elimini fara sa beneficieze corpul tau cu nimic.
      Sa il consideri un bou pe un medic pentru ca nu iti confirma tie aberatiile din cap, ar trebui sa iti dea putin de gandit. Daca esti capabil de “sportul” asta. Nu pare.

        (Citează)

    • De capitanul Cook ai auzit? Probabil si el avea aberatii in cap cand a bagat citrice in marinarii de pe navele sale, ca sa nu faca scorbut.

      De pelagra ai auzit si cum mureau taranii in Romania ca nu mancau altceva decat porumb, singurul aliment care nu avea vitamina K?

      Altfel, ca sa evidentiem cat de mult bati campii unde am zis de bagat orice vitamina? Am zis foarte specific de ce si pentru ce.

      De asemenea nu cred ca l-am facut doctor pe incompetentul acela, este evident de altfel ca nu merita titlul. Era datoria si obligatia lui sa prezinte informatii complete si la obiect. In conditiile in care nu a facut asta, am tot dreptul garantat de constitutie sa il consider un bou.

        (Citează)

    • Pentru cine nu stie, vitamina D este solubila doar in grasimi. Poti sa bagi si 10000 de unitati pe zi, daca mananci doar proteina si carbohidrati se absoarbe fix 0.

        (Citează)

    • “Daca te referi la fructele si legumele care au gust de carton, e ca si cum nu ar fi. Sunt mult mai sarace in vitamine si minerale, si asta se vede in curtea oricarei institutii de invatamant”

      Ai si date sa sustina afirmatia ca fructele si legumele au semnificativ mai putine vitamine si minerale decat in trecut?

        (Citează)

    • Ai date care sa sustina contrariul? Mie imi este de ajuns sa vad cum toti copiii sunt sau slabi si rahitici sau supraponderali.

        (Citează)

    • N-am, dar pentru ca nu am facut eu afirmatia, nici nu am nevoie. Russell’s teapot and shit.
      Daca tu ai ajuns la concluzia ca fructele nu mai au vitamine deoarece copiii sunt subnutriti sau supraponderali, pleci de la o premisa gresita.

        (Citează)

    • Unde am zis ca fructele nu au vitamine? Oare de ce sunt copiii subnutriti sau supraponderali?

      Efectele observate au niste cauze in spate.

        (Citează)

    • E mai plauzibil ca sunt subnutriti sau supraponderali pentru ca nu consuma fructe ci dulciuri sau junk food, decat ca fructele nu mai au vitamine.

        (Citează)

    • Băi ce descoperire epocală, dieta cu dulciuri și junk food in urma căreia ești slab mort.

      Tu sau ești tâmpit sau ești tâmpit. Burgeri au legume în teorie, cartofii prăjiți sunt legume, shaorma are legume, mâncarea chinezească are legume.

      Nu am zis că fructele și legumele de care uiți nu au vitamine, ci că au mai puține.

      Prin definiția termenelor, subnutritia și supraponderalitatea sunt deficiențe ale aportului de nutrienți – asta include vitaminele și mineralele.

        (Citează)

    • Greseala mea, nu trebuia sa includ subnutritii in discutie. Problema e cu supraponderalii.
      Or avea legume dar au si o gramada de zahar. Cola nu are legume. Ciocolata nu are (prea multe) legume. Aia sunt grasi ca baga prea multe calorii si nu fac sport, nu ca are pastarnacul 15% mai putina vitamina X decat in 1900 toamna.
      Aia subnutriti, din cate am citit, sunt asa pentru ca nu prea consuma fructe si legume. Cu mamaliga, biscuiti si cartofi nu ajungi prea departe.

      Bottom line din punctul meu de vedere: oamenii nu sunt subnutriti sau supraponderali pentru ca legumele au mai putine vitamine decat in trecut ci pentru ca mananca rahaturi. Afirmatia lu nenea ala de la inceputul discutiei e corecta: e suficienta o alimentatie sanatoasa, nu ai nevoie de pastile. Si daca tu bagi in tine doar fibre, fructe, legume si niste carne dar te ingrijorezi ca morcovul are ceva mai putin potasiu (whatever) decat in trecut, mananca o juma de morcov in plus.

        (Citează)

  6. Nu poți să vii și să spui că tu ești o persoană inteligentă, calculată, care se bazează pe date, care ȘTIE cam cât de responsabili sunt concetățenii lui, dar în același timp să spui (sinonim la „bravezi” în situația asta) că o să mergi neapărat în mall în week-end, că acolo e de tine. Asta e doar încrâncenare de a le arăta celor din jur cât de multă dreptate ai tu și ipocrizie. Baftă!

      (Citează)

    • Dar chiar voi face asta! Nu o făceam dacă mi-ar fi teamă, dar nu îmi este (acum, precizez asta în caz că peste 2 săptămâni se schimbă datele și nu voi mai merge).

      Poți să vezi asta ca încrâncenare pentru cât vreau să am dreptate, dacă așa ești setat, sau poți să vezi asta ca pe o afirmație că nu mă tem nejustificat de anumite lucruri. Tu decizi pentru ce vrei să fiu model.

        (Citează)

    • Sau poti sa o vezi ca pe o iresponsabilitate stupida si un egoism exacerbat.

      Inclusiv din commentul asta “nu mi-e frica”, da’ barosane, am inteles, tu esti sanatos si tanar si nu crezi ca patesti ceva in caz de coronavirus, cum iti ziceam in alt comment “sa ducem o viata buna…..macar o data pe luna”.

      Probabil tu esti genul care daca primeste un mail cu phishing/virusi nu il deschide (ca stie ce e) dar il da mai departe la toata lista. Fix asta e atitudinea ta.

        (Citează)

  7. Nu e vorba de a fi panicat sau nu. Oamenii doar scot in evidenta ca ai facut “caterinca” de un subiect care s-a dovedit a fi extrem de grav si asta ti-a afectat mult credibilitatea.

      (Citează)

    • Da, este expresia lipsei de panică. Nu am avut motive să fiu serios, iar felul în care autoritățile române au implementat formulare pe propria răspundere în aeroport în primele zile nu poate fi tratat altfel decât cu umor.

        (Citează)

  8. nu stiu ce sa zic despre mini conferinta aia a ta, ieri era maximum 1000 de persoane, azi e cel mult 99, maine…

      (Citează)

  9. e, aici deja nu mai sunt de acord cu tine.

    nu stiu la ce conferinta planuiesti sa te duci, dar Arafat tocmai a anuntat ca se interzic evenimentele cu peste 100 de participanti.

    ar trebui sa stam cat de mult putem in casa si sa nu iesim decat daca nu avem incotro, adica la munca si la aprovizionare.

    evident, trebuie facute si niste stocuri REZONABILE de alimente si de medicamente, tocmai pentru a limita numarul de vizite la magazine, adica e absurd sa te duci in fiecare zi la magazin sa iei nu stiu ce chestiuta (de exemplu).

    ref la medicamente: trebuie sa ai stoc de antifebrile din astea ca nu vrei sa fii nevoit sa umbli dupa teraflu sau sirop etc fix cand esti bolnav (de ex. de o raceala obisnuita, nu de coronavirus)

      (Citează)

    • De acord, mi se pare normal sa nu intri in panica si sa nu faci stocuri, dar mi se pare stupid sa nu iti schimbi obiceiurile de iesit in societate. Nu zice nimeni sa ratezi evenimente extrem de importante sau sa iti afecteze munca, dar daca intri in sevraj cand ratezi o vizita la mall s-ar putea sa ai alte probleme decat un coronavirus.

        (Citează)

    • @Marean: Ideea era că ies din casă, nu m-am închis aici și nu am refuzat orice de teama virusului.

      @Giani Mucea: mi le schimb oricum, că nu depind doar de mine ieșirile astea. Per total s-au redus și ele. Nu-i însă momentul să le reduc. Peste o săptămână probabil le voi reduce.

        (Citează)

    • pai nu de teama virusului ar trebui sa te inchizi in casa, ci pentru a reduce cat de mult se poate contributia la raspandirea lui, ca dupa cum chiar tu ai scris, exista risc de colaps al sistemului medical

      sincer mi se pare ca e o ruptura logica in discursul tau: “colaps sistem medical” vs “sambata ma duc la mall”.

      daca stai in casa nu inseamna ca esti panicat, inseamna doar ca intelegi ca e cea mai buna masura de a incetini raspandirea virusului.

        (Citează)

    • +1

      Marean:
      pai nu de teama virusului ar trebui sa te inchizi in casa, ci pentru a reduce cat de mult se poate contributia la raspandirea lui, ca dupa cum chiar tu ai scris, exista risc de colaps al sistemului medical

      sincer mi se pare ca e o ruptura logica in discursul tau: “colaps sistem medical” vs “sambata ma duc la mall”.

      daca stai in casa nu inseamna ca esti panicat, inseamna doar ca intelegi ca e cea mai buna masura de a incetini raspandirea virusului.

        (Citează)

  10. Personal, sunt convins ca virusul nu ma afecteaza pe mine, in sensul ca am o stare de sanatate buna, o varsta sub 50 de ani si nu ma stiu cu nicio boala cronica. Mai mult, la intoarcere as sta izolat, nu as intra in contact, in special cu batranii si deloc cu parintii mei, macar timp de 2 saptamani. Frica de o viroza ca stai cateva zile cu febra 39 nu o am.

    Alt viteaz, ia uite-l. Aroganță, lipsă de empatie, egoism. Păi prietene, tu dacă ești tare și nu te îmbonlănvești, ai șanse să transporți virusul și să-l dai la toată lumea, până ajungi tu să te autoizloezi.

    Așa a ajuns și Italia în halul în care este, cu aroganță, pe principiul “lasă frate, că nu e problemă, eu nu pățesc nimic, pe alții dă-i în colo”.

    Suntem o țară de proști. Aa, scuze de viteji am vrut să zic.

      (Citează)

  11. Ibmihai:
    Întrebare: de ce bagi vitamina D? Din punct de vedere medical suplimentarea cu vitamina D are niste indicații f stricte legate de metabolismul calciului și al metabolismului osos. Așa că la modul la care tu te adresezi despre un medic, scuza mă dar greșești grav.
    Also, vitamina D nu se poate metaboliza in absența soarelui, astfel că ieșitul afara este esențial pt absorbția vitaminei D.

    Nu stiu daca ai observat din celelalte comentarii, dar Gaelex nu e foarte inzestrat, saracu, si 90% din timp doar spameaza ineptii. Asa ca nici macar n-ai cu cine sa te certi.

      (Citează)

    • Ce sa fac, cineva trebuie sa poarte mantia aceea de geniu neinteles.

      Te-ai gandit ca esti poate prea prost ca sa intelegi comentariile mele?

      Nu zic ca esti, dar o persoana inteligenta ar fi luat in considerare si aceasta optiune oricat de mici ar fi sansele sa se intample asa.

        (Citează)

    • Tocmai ce ti-au mai explicat vreo 3 oameni ca esti pe langa total, cu vitaminele tale. Dar evident, toti sunt prosti, iar tu esti geniu neinteles. Suferinzii astia de Dunning–Kruger, ca tine, imi provoaca o combinatie de mila cu sila, asa ca ma retrag aici ca deja simt cum imi mor neuronii.

        (Citează)

    • Oamenii nu au explicat nimic, o simpla cautare pe google arata ca eu am informatiile corecte conform studii NHS din UK si NCBI din SUA fara sa mai zic de Wikipedia.

      Au aruncat cu niste pareri si frici nedocumentate marca Olivia Steer. Multi si prosti nu inseamna si corect.

        (Citează)

  12. nwradu: @Marean: Ideea era că ies din casă, nu m-am închis aici și nu am refuzat orice de teama virusului.

    Cred ca virusul e impresionat de curajul tau.

      (Citează)

  13. nwradule, ai dreptate în tot ce zici, mai puțin faptul că nu iei măsuri pt reducerea aglomerației, care e provocată de FIECARE DIN NOI.
    Pt a reduce aglomerația și deci contactele excesive între oameni, ar fi util să ne auto-limităm deplasările și întîlnirile ne-esențiale.

    Așa că, nu mi se pare o idee bună să te “lauzi” pe blog, cum intenționezi să nu faci absolut nimic, ba mai mult să te duci ca și cînd nimic n-ar fi în restaurant, mall, etc.

    În ceea ce mă privește încerc să elimin sau să reduc cît se poate, orice contact ne-esențial, pt că oriunde aș ieși sînt înconjurat de oameni care au potențialul să tușească/strănute asupra mea, să ating obiecte/uși etc atinse de alții, etc.

      (Citează)

    • +1

      Este similar cu vaccinarea. Toata populatia trebuie sa respecte indicatiile pe cat posibil pentru binele tuturor, unii se pot vaccina altii nu, dar aia care se pot trebuie sao faca.

      Da, nici in cazul asta nu poti sta in casa non-stop, dar poti evita pe cat posibil interactiunea cu alti oameni. Mergi la magazin sau intr-un restaurant cand nu ai mancare, nu cu scop recreativ.

        (Citează)

    • +1

      Este similar cu vaccinarea. Toata lumea trebuie sa respecte indicatiile pe cat posibil pentru binele tuturor, unii se pot vaccina altii nu, dar aia care se pot trebuie sa o faca.

      Da, nici in cazul asta nu poti sta in casa non-stop, dar poti evita pe cat posibil interactiunea cu alti oameni. Mergi la magazin sau intr-un restaurant cand nu ai mancare, nu cu scop recreativ.

        (Citează)

  14. Deci o sa te comporți exact cum au făcut italienii in weekend-ul trecut (ieșiri, socializări, aglomerări) .. și după boieria și libertatea exprimată, acum au pus-o ! .. boonn așea dom’ Radu !

      (Citează)

  15. nwradu:

    O să încep să pun smiley faces după niște mici glume din acestea, că văd că mulți le iau în serios. Poate că în scris este nevoie de mai mulți indicatori că este o glumă, că într-un dialog normal asta se vede și din limbajul corpului și tonalitate.

    Te rog, nu pune, așa râd de două ori, o dată la glumă și apoi la comentarii.

      (Citează)

  16. Deci îți cumperi senzori de inundație pentru smart home, că doamne ferește se umflă parchetul, dar refuzi să iei niște măsuri elementare de precauție pentru un virus nasol, pentru că… Frondă?

    Aș spune OK, fă cum crezi, dar mă gândesc la sănătatea altora care pot fi infectați de oameni cu idei din astea.

    Și eu am glumit inițial de panică, glumesc și acum, dar asta nu înseamnă că nu iau masuri de precauție.

      (Citează)

  17. Intre a fi informat si a fi inconstient plimbandu-te in loc sa limitezi expunerea la alte persoane este o diferenta. Iei provizii din timp nu pentru ca speri sa traiesti 1000 ani asa, ci pentru ca nu vei mai gasi sau va trebui sa te imbulzesti cu altii pentru ele. Daca ajungi la infectioase ne faci live blogging pana in ultimul moment? Imi aduci aminte de un individ din China (mai in varsta ce-i drept) care a zis ca lui nu ii pasa, nu se izoleaza si a crapat in final. Sau mai nasol ar fi sa se stinga Matilda sub ochii tai iar tu sa supravietuiesti cu gandul ca poate ar fi avut o sansa in plus daca tu nu gandeai asa.

      (Citează)

  18. As vrea sa rad dar nu cred ca am sa pot, caci ma va afecta si pe mine. Tampenia voastra. A astora panicati complet, cu idei de izolare completa sau de obsedati de stocuri de orice fel. Care tampenie tot impotriva voastra se va intoarce.
    Primul efect: cresc artificial preturile la anumite produse care, culmea, ajung sa nu se mai gaseasca deloc. Specula!
    Apoi, o gramada de business-uri mici vor da faliment daca nu sunt ajutate de catre stat. Si UE, si alte state au promis finantari pentru ele. Totusi, finantarile astea nu vin gratis pentru noi, restul.
    Toti astia care te indeamna sa nu mai circuli deloc si sa nu mai iesi din casa sunt convins ca scriu din varful patului, inconjurati de provizii si fara vreun plan de a iesi din casa in urmatoarele saptamani. In schimb, au pretentia ca atunci cand au nevoie sa iasa ei din casa, sa nu se intalneasca cu nimeni, totul sa fie pustiu.

    Alternativa: toata precautia ar trebui sa fie directionata in jurul protectiei batranilor si bolnavilor. Nu zice nimeni ca daca circuli si te uiti la un pensionar de la 10m i-ai si dat virusul. Dar nu te pune nimeni sa-l imbratisezi, sa-l pupi. Tine-i pe cat posibil in casa. Spala-i mai des. Da-le vitamine. Daca te stii umblat, evita contactul cu ei.
    Respecta regulile de igiena in spatii aglomerate, nu du mana la gura, dezinfecteaza-te pe maini des, pastreaza distanta fata de altii.
    Toata panica asta imprastiata omnidirectional si irational nu ajuta decat la crearea unui haos si la stapanirea cu costuri mult mai mari a virusului, decat daca ne-am pastral luciditatea.
    Da, in final si cu zeci de carantine si izolari totale vom scapa de el. Dar cu ce costuri? Oare nu ajuta mai mult mentinerea unui echilibru in tot ceea ce facem?

      (Citează)

    • Da, totul are un cost.

      Hai sa punem in balanta costurile: mortalitate 5% sau 2%+cresterea preturilor la paine+taieri de salarii. Ce alegi?

        (Citează)

    • Ce pari a nu intelege nici tu nici Radu e ca nimeni nu zice sa ne izolam complet sau sa facem munti de stocuri.
      Idea e de a nu merge in mall pentru ca iti asumi niste riscuri suplimentare inutile (si nu doar petru tine ci pentru intreaa societate).
      NIMENI nu va invinovateste ca nu va panicati. In toate comentariile de mai sus NIMENI nu zice ca e bine sa ne panicam. Voi tot batman, batman, cu acceasi placa (Argumentum ad absurdum).

      Discutia este despre a nu merge in focare si de a nu iesi in mall din bravura si alte gesturi de genul asta,

        (Citează)

    • De fapt e mai nasol decat mortalitate 5%. Si nu e vorba doar de oameni in varsta si bolnavi.
      Daca sistemul medical e suprasolicitat, toata lumea e afectata. Devine din ce in ce mai dificil sa rezolvi orice problema. Medicii fac din ce in ce mai multe greseli. Ajung sa moara oameni din chestii stupide, pentru ca dom’ doctor nu a mai inchis ochii de 3 zile.
      Apoi statul trebuie sa intervina sa rezolve problema in regim de urgenta, nu planificat cum se incearca acum desi nu ii convine lui Octav. Adica trebuie sa incerce sa creasca temporar capacitatea sistemului, aruncand cu bani in el, asta daca se poate. Ca un spital poti sa construiesti in cateva zile, dar un doctor nu poti sa instruiesti.
      Si daca situatia evolueaza cum ar fi normal in absenta masurilor, tot la panica se ajunge si tot la cadere economica, doar ca mai mare. Pentru ca lui Octav nu ii convine sa iasa mai rar la bere azi, o sa ajunga sa fie inchis in casa fara bere peste 2 saptamani.

        (Citează)

  19. Dar ia pune tu in balanta: mortalitate 5%, 2%+cresterea preturilor la paine+taieri de salarii sau 2% fara cresterea preturilor la paine si fara taieri de salarii. Ce alegi?

      (Citează)

    • Aleg mortalitate 0%. Dar vorbeam de chestii posibile.

        (Citează)

    • Octav, acel 2% este in conditiiin care exista asistenta medicala si se iau masuride izolare/ distantare sociala.

      Daca virusul ar fi lasat de capul lui, nu ar fi 2%. De altfel in Italia in acest moment este 6% tocmai pt ca lucrurile sunt scapate de sub control.

      Pt mine e incredibil cat de putin intelegem despre ce e vorba.

      Nu mai vorbesc de posibilitate de mutatie si de faptul ca nimeni nu stie ce se intampla daca mai iei inca o data virusul dupa ce faci boala (daca e mortalitate 100% la a doua infectare?

        (Citează)

  20. Bai Radu, in general cand toata lumea iti spune ca este beat, te cam duci si te culci.
    Daca si nashu_mare zice ca nu e bine sa fii excesiv de curajos, cam asculta-l pe el daca noi astialalti “e prosti care se bucura ca tu nu ai mers in city-break”

      (Citează)

  21. 1. Mi se pare totala iresponsabila atitudinea unora care se incapataneaza sa spuna ca nu le este frica de Covid19, in conditiile in care in Spania in ultimele 3 zile au fost mai mult de 1.000 de cazuri.

    2. In plina epidemie te lauzi ca mergi la conferinta si apoi la restaurant, exact atitudinea asta duce la raspandirea virusului, timp de 2 saptamani ar trebui sa reducem iesirile inutile.

    3. O persoana poate infecta alte persoane in primele 5 zile de la contactarea virusului chiar daca simptomele apar dupa 2 saptamani, cu 35.000 de italieni veniti in ultimele 2 saptamani dintr-o zona care acum este in carantina cred ca cea mai evidenta decizie este autoizolarea fiecaruia timp de 2 saptamani, reduci iesirile la minim.

    4. Nu cred ca mori daca nu mergi la restaurant 2 saptamani, virusul rezista pe o suprafata pana la 9 zile, poate a tusit un italian in restaurant si apoi a pus mana pe spatarul scaunului sau pe clanța restaurantului, de ce sa te risti inutil?

    5. Terminati cu prostiile ca am mai putin de 50 de ani si nu ma tem, ieri 9 persoane in jurul varstei de 30 de ani au fost depistate cu Covid19, in Italia primul pacient avea 38 de ani si a stat 3 săptămâni in Terapie Intensiva pentru ca nu putea respira singur, chiar vreti sa stati o luna într-un spital romanesc?

    6. Virusul a început sa apară si printre ITsti, este clar ca la ING vor mai fi cazuri, la fel si cei care mâncau la aceeași cantina sau foloseau același lift.

    7. Daca nu va ganditi la voi ganditi-va la parintii si bunicii care ar fi cei mai afectati in cazul unei epidemii nationale, in Italia sunt 600 de morti plus alte 870 de cazuri grave, vor trece de 1.000 de decedați in 2 săptămâni.

    8. Epidemia asta nu se va termina cât timp exista unii mai cu moț care sa nu respecte regulile de igiena si de autoizolare.

      (Citează)

  22. Breaking news, coronavirusul se apropie de locul meu de munca. :-))

    Tocmai am aflat ca .. stiti voi … cineva care a avut contact cu cineva care cu altcineva care are coronavirus. Adica eu sunt la 4 oameni distanta de virus confirmat.

    Presupun ca e mai bine sa faci boala mai devreme decat mai tarziu, ca inca nu e sistemul medical in colaps.

    Ar trebui ca Radu sa dea un premiu ceva pt primul comentator care are virusul :-))

      (Citează)

    • Problema este ca nu faci anticorpi daca te imbolnavesti, in china au fost cazuri cu persoane care s-au imbolnavit iar dupa ce s-au vindecat, de obicei a 2-a este cu complicatii.
      Mai cititi si voi site-uri WHO, CDC sau link-urile de pe Reddit.

        (Citează)

    • Da, asa cred multi, ca il iei numai o data. Fals. Plus ca nu ai nicio garantie ca organismul tau nu o sa faca urat la el, e doar o statistica. Plus ca…Romania. Asa ca ar trebui sa fiti maxim de precauti, nu sa bravati.

        (Citează)

  23. varucu:
    Pentru cine nu stie, vitamina D este solubila doar in grasimi. Poti sa bagi si 10000 de unitati pe zi, daca mananci doar proteina si carbohidrati se absoarbe fix 0.


    Oops!

      (Citează)

  24. “Everything we do before a pandemic will seem alarmist. Everything we do after will seem inadequate” -M. Leavitt

      (Citează)

  25. Eu cred ca ar trebui sa te panichezi. Nu la propriu, la figurat. Sa mai renunti la iesit in public, la dus la servici, etc. Asta e reactia logica, ca nu e atentat terorist, e o molima. Acum e momentul critic, ala in care spitalele se umplu pana la refuz si mori ca prostul pe hol. Dupa o luna cand treaba se stabilizeaza, doctorii invata ce au de facut, se suplimenteaza paturile prin spitale, unii au deja imunitate, poti sa revii la viata normala.

      (Citează)

  26. Boris:
    Giumbix are mare dreptate, o arzi arogant inclusiv in acest articol in care zici ca se bucura unii ca nu iti faci tu citybreakul. Lumea te-a taxat pentru atitudinea din articolul ala. Zici ca tu doar ai scris ca iti cauti in continuare bilete, pt ca asta faceai..păi ok, atunci situația de acum a italiei (si ce va urma) in care oricât ai vrea nu ai putea sa iti faci citybreakul respectiv, demonstrează ce prost gandesti si de ce lipsa de viziune și înțelegere a lucrurilor care se intampla in jurul tau dai dovadă. Asta in timp ce in postul de fata ne explici ce documentat esti tu. Graficul ala nu il stiai cand iti planificaI vacanta din aprilie?
    Si dupa aia bagi tampenia aia de paragraf ca tu oricum iesi in oras. Adică fix ce au facut si italienii. Fără să înțelegi că astfel nu faci decat sa crești sansele de a distribui virusul mai departe (indiferent ca tu poate nici macar nu te imbolnavesti).

    -1

      (Citează)

  27. Giumbix:
    E incredibil, băi Radule, cum o ții în continuare superior. Dacă tu crezi că cititorii blogului tău sunt niște pârliți invidioși pe cineva că își permite un citybreak, e foarte trist. Cred că pentru majoritatea cititorilor tăi nu e absolut nicio problemă să facă un citibreak. Nu cred că ai cititori cu salariul minim pe economie, care trăiesc de pe o zi pe alta.

    Tu ai ars-o superior și arogant când apăruse focarul în Italia, cum că tu fix acolo plănuiești să mergi. După care ai lăsat-o moale, când ai văzut că treaba întradevăr e de cacao pe acolo. Dar în continuare susții că oamenii sunt invidioși pe tine că ai bani de un citibreak.

    În momentele critice iese la iveală caracterul omului…

    Trist, băi Radule, serios.

    -1

      (Citează)

  28. Vezi ca nu merge de city break nici in state, ca tocmai a suspendat trump transportul intre us si eu, dar stai linistit, mergi la “mol”, doar viata isi continua cursul normal.

      (Citează)

  29. Boșilor a reinceput dileala prin magazine. In auchan la ora 2 (cand de obicei batea vantu) era fuleanu de umani care decartau la carucioare tot ce se putea.
    Acu intr-adevar daca vrei sa ai o sansa mai mare sa te rateze virusache e de preferat sa stai mai mult prin casa. Sa intri cat mai putin in contact cu alti umani. Te limitezi doar la iesiri obligatorii. Si nici atunci nu ai garantia ca esti safe. Dar sa te duci intentionat in locuri cu oameni multi daca nu e musai, e oleaca dileala. Mai ales ca astia nu stiu mare lucru despre virus. In italia conform stirilor oficiale ii beleste p-aia batrani. In china conform acelorasi stiri a belit si tineri destui. Ai nostri se balbaie cu gratie. Si cand nu esti convins cam care-i treaba exact mai bine te feresti cat poti.
    Scapa cine poate.

      (Citează)

  30. Esti facut albie de porci la Zoso, cu articole de genul asta o sa ii infuriezi pe multi. STAI ACASA!!

      (Citează)

  31. Giani Mucea:
    N-am, dar pentru ca nu am facut eu afirmatia, nici nu am nevoie. Russell’s teapot and shit.
    Daca tu ai ajuns la concluzia ca fructele nu mai au vitamine deoarece copiii sunt subnutriti sau supraponderali, pleci de la o premisa gresita.

    Uite aici deșteptul pliii
    E doar primul rezultat din cautarea google, dar nu e ca si cum nu ai putea sa observi asta irl https://www.google.com/url?q=https://www.reddit.com/r/Multicopter/comments/1ud0be/can_you_school_me_on_prop_wash/&sa=U&ved=2ahUKEwiT6KClr5PoAhWSzKQKHSv3BDkQFjACegQIDRAB&usg=AOvVaw2dzmdshWcnS00SI9FKJWUX

      (Citează)

  32. Giani Mucea:
    Cred ca esti retardat. Alta explicatie nu am.

    Vorbești cu oglinda ?

      (Citează)

    • Bai baiatule, esti obositor de prost. Atat de prost incat refuz sa imi mai pierd vremea cu tine. Mi-am luat teapa de cateva ori dar cred ca ajunge.

        (Citează)

  33. Giani Mucea:
    Bai baiatule, esti obositor de prost. Atat de prost incat refuz sa imi mai pierd vremea cu tine. Mi-am luat teapa de cateva ori dar cred ca ajunge.

    Poti sa il sugi puțin atunci. Linkul ala arata ca esti un prost care habar nu are de viata lui. Daca nu ai fost in stare sa constati pe pielea ta ca valoarea nutritiva a alimentelor a scăzut ori esti drogat non stop ori esti, dupa cum bănuiesc eu, imbecil.

      (Citează)

  34. Acum pentru radu, ia poate te ajuta si graficul asta
    “How canceled events and self-quarantines save lives, in one chart”

    https://www.vox.com/2020/3/10/21171481/coronavirus-us-cases-quarantine-cancellation?utm_source=pocket-newtab

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus