un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Backspace și retry

16 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

Un articol în care povesteam despre care este situația în trei magazine din București (de mobilă și bricolaje, pentru posteritate) s-a transformat într-o discuție prea complexă de purtat în text pe ecran. L-am scos, că nu ducea la nimic bun nici pentru voi și nici pentru mine. Sunt mai potrivite acum discuțiile care unesc oamenii, nu cele care îi dezbină sau le fac nervi. Nu vreau să contribui la stresul nimănui.

Vreau să zic doar următoarele: dacă auziți că cineva face ceva ce vouă nu vă convine, nu-i transferați toată indignarea voastră de parcă ar fi responsabil pentru întreaga criză. Nu de alta, dar poate și-a luat toate măsurile necesare de precauție (and then some) și poate a avut diverse motive bune în spate. Poate că “doar ce-i necesar” este un termen subiectiv.

Într-un fel mă bucur că mulți oameni au așteptări mari de la mine. Îmi pare rău că i-am dezamăgit pe unii dintre aceștia, desigur, chiar regret asta. Dar m-ați făcut să mă simt de parcă totul ar fi pe un făgaș bun în țară și problema cea mai importantă a zilei a fost că m-am dus eu la un magazin, deși m-am dus tocmai pentru ca ulterior să mă pot izola și mai bine în casă. Nu cred că aceasta este situația.

Sigur că nu intrasem în detalii, dar îmi luasem toate măsurile necesare pentru a nu contribui cu nimic la criza curentă și am făcut toate acestea într-un moment de risc minim. Aș fi nebun să nu fac asta și nebun sigur nu sunt! (zise orice nebun din lumea asta, știu :).

N-am o problemă când mi se spune că am greșit. Uneori îmi este doar imposibil să explic raționamentul meu într-un text scurt și concis. Alteori chiar greșesc. Un lucru pe care însă îl voi face mereu este să fiu onest cu ce-am făcut, bun sau rău. N-aș fi eu, n-aș putea mima viața fericită “de Instagram” despre care scriam chiar zilele trecute, cea lipsită de gânduri mai adânci, fie ele bune sau rele.

În acest caz, sper doar că toată lumea a înțeles și nivelul greșelii, mai ales raportat la problemele mult mai mari ale acestei crize (precum situația spitalelor insuficient dotate, cozi ce nu pot fi evitate de alți oameni, faptul că vom cădea într-o criză economică șamd), și nu mi se sparg mie toate oalele în cap deoarece capul meu este la îndemână.

OK, dacă majoritatea spune că am greșit, atunci am greșit. Cum spun mai sus, îmi pare rău dacă v-am și dezamăgit prin asta. Nu am în schimb decât pretenția unui feedback echilibrat.

    44 comentarii

  1. Internetul e locul unde toată lumea știe mai bine ce ar trebui să facă ceilalți!

      (Citează)

    • Cu singura diferență ca la mine nu se uita nimeni când vorbesc, la Radu se uita mulți. Și sunt încurajati de unele comportamente care le confirma și lor pornirile. Este omenesc.
      Apreciez curajul de a-ți asuma rolul de “influencer” atât cu cele bune cât și cu cele care nu iti convin și de a șterge postul. Este momentul în care societatea are nevoie de exemple. Bune.

        (Citează)

  2. Hai că nu-i bai! Să ne arăți și nouă ce iese acolo la tine, cu amenajarea. Eu te citesc cu aceeași plăcere, asta până ne iau ăștia curentul și ne aruncă într-un nou ev mediu. Sau, în cazul României, cu 30 de ani în urmă…

      (Citează)

  3. Eu chiar eram curios de renovarea in sine, nu de vizita la magain.

      (Citează)

  4. Dacă era blogul meu aș fi oprit comentariile la post-ul respectiv. Atât. Mi se pare trist că l-ai șters și-mi aduc aminte de ce-a zis H Ford: If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

      (Citează)

    • Nu e in regula ca l-a scos. Trebuie sa-ti asumi opiniile, faptele, nu cedezi la primele comentarii mai aspre (care nici macar nu erau atat de dure). A facut si Radu o “corecta politic”, cum se poarta pe afara: cum se irita cativa, cum trebuie linistiti cu orice pret.

        (Citează)

  5. Și eu sînt curios de renovare. BAFTĂ !

      (Citează)

  6. Păcat de cum ai reacționat in ultimele zile. Și mai păcat că ai ales sa blochezi comunitatea. Eu nu am vorbit niciodată urat, chiar daca te-am criticat. Păcat.

      (Citează)

    • Daca Radu blocheaza comunitatea, atunci sa vezi ce-i pe celelalte bloguri ale tarii…

        (Citează)

    • E mai bine asa.
      “Necesar” inseamna munca / farmacie / supermarket / medic.

      In weekend planificasem sa mergem la decathlon sa luam adidasi pt copii dar dupa 3 minute de discutii am ajuns la concluzia ca nu e necesar. Nu merita riscul.

        (Citează)

    • Marean:
      “Necesar” inseamna munca / farmacie / supermarket / medic.

      Pentru tine… Pentru altii “necesar” a insemnat sa cumpere 40 de kg de faina, 10 de hartie igienica si 5 baxuri de ulei. Pentru mine e necesar sa ma duc la Dedeman sa imi iau o priza sau la mall pt un tricou. In schimb nu ma duc la munca, pot sa rezolv totul de acasa. Tu de ce mergi la munca? Vrei sa ne omori pe toti?

        (Citează)

    • Să înțeleg ca nu-ai spus niciodată lui Cetin că mâncarea portugheza nu e mâncare indiană?

        (Citează)

  7. Te-a pus dracu să vorbești de topoare acum, la vremuri de restriște… Românului atit îi trebuie, o scînteie, ca s-i aprindă neuronul…

      (Citează)

  8. Damn, ai fost așa rapid că Google nu a reușit să salveze și comentariile în cache… 😁

      (Citează)

  9. am auzit ca balconul ti-l renoveaza dorian

      (Citează)

  10. Daca pui (P) din când în când la articole( atunci cand trebuie), eu te iert pentru toată suferința pe care mi-ai provocat-o in ultima săptămână.

      (Citează)

  11. Dacă era cu balconul as fi fost foarte interesat. Sunt cam in același situație ca tine și sunt sigur ca mai sunt mulți cu terase comuniste. Pune articolul și dezactivează comentariile.

      (Citează)

  12. pai sondajul a fost pe un esantion relevant daca ai dedus ca majoritatea nu e de acord cu tine?
    eu cred ca au comentat in special cei impotriva.. pentru ca aia pentru erau ocupati cu bormasinile, nu aveau timp de tastatura (no joke, la mine in bloc e plin de bocanituri si bormasini de o sapt deja).

    altfel, nu cunosc detaliile ca sa am o parere daca a fost bine sau rau ce ai facut.

      (Citează)

  13. Oamenii au fost indignati doar ca ai scris aici chestiile alea… Pe modelul esti formator de opinie si trebuie sa scrii ce trebuie.

    Oamenii nu prea tin cont ca si tu, zoso, arhi sunteti oameni si aveti opiniile voastre subiective, greselile voastre, luati anumite decizii asa cum vreti voi si asteapta sa scrieti “ce trebuie”…si va taxeaza imediat

    Eu consider ca cititorii voștri au oleacă mai mult creier ca ai altora si stiu sa citeasca printre randuri si sa decida ce e mai bine in situatii din astea… Nu trebuie sa le dati voi mura in gura cu liniuța…

      (Citează)

  14. Eu ajung in tara pe 25. Nu vin dintr-o zonă cu probleme, in africa încă nu e panică. Nu văd cu ce as greși daca in loc sa stau 2 săpt in casa m-as urca in fiecare dimineata in masina si as merge pe un câmp cu câinii sa stau la aer si sa ma joc. Nu e nimeni acolo decât eu. Port manusi si masca. Cu ce gresesc ?

      (Citează)

  15. Stai linstit, Radule, o sa te citesc in continuare. Keep up the good work si sa ne revenim rapid, sa trecem peste cu bine!

      (Citează)

  16. Sigur că nu intrasem în detalii, dar îmi luasem toate măsurile necesare pentru a nu contribui cu nimic la criza curentă și am făcut toate acestea într-un moment de risc minim. Aș fi nebun să nu fac asta și nebun sigur nu sunt! (zise orice nebun din lumea asta, știu :).

    Zice Radu in timp ce in urma cu cateva zile era mandru ca merge la conferinta, sotia lui face naveta la munca in loc sa stea acasa chiar daca putea, planifica relaxarea la un shoping mic de weekend.
    Pana la urma esti constient ca ai gresit si ca om si ca blogger sau ai lasat-o moarta si faci in continuare ce iti trece prin cap ?

      (Citează)

    • Ai probleme cu citirea in limba romana?

      Si a doua, ba, ati innnebunit? Vreti sa ajungem ca in America, cu linsaje online pentru un cuvant gresit?

      Daca vreti ca toata lumea sa repete aceeasi poezie si sa nu auzi nimic diferit, continua.

      Daca preferi sa auzi de la oameni reali, pretul e ca uneori oamenii reali gresesc. Si o sa mai greseasca. Si asta e.

      Numai papagalii si politicienii care citesc de pe prompter nu gresesc.

        (Citează)

    • Foarte bine ca a ieșit din casa. Decât sa o iei razna in casa mai bine te îmbolnăvești de covid19. Depinde de fiecare cum suporta izolarea. Un om care nu sta in casa decât sa doarmă și uneori nici atunci va suporta f greu izolarea. Inclusiv pușcăriași la început au parte de tratament special și consiliere psihologică. Dacă tu stai doar in casa și nu socializezi logic ca nu ai probleme.

        (Citează)

  17. Ti-am zis si dincolo, sunt curios daca faci singur renovarile sau platesti pe altcineva. Ca varianta a doua mi se pare chiar riscanta.

    Offtopic, seriale misto pentru carantina: Hunters si The Outsider.

      (Citează)

  18. nu-i baga in seama Radu, lume rea si invidioasa. apropo, s-a anuntat ceva de BF? vine mai repede anul asta? stii tu…poate nu mai apuca toti…
    anyway, eu ma duc la Dedeman sa iau un ciocan de 10 kile, o sa incerc sa mai aplatizez curba.

      (Citează)

  19. Nu e gresit ca ai mers in magazine. Nepotrivit e ca ai spus public. Din zecile de mii de oameni care te citesc, si o mica parte daca influentezi cum ca virusul nu e asa o mare problema, rezultatele pot fi destul de nasoale.

    Cu cat se termina mai repede nebunia asta, cu atat mai repede ne intoarcem la munca si, cine stie, poate la o viata cat mai apropiata de cea dinainte de pandemie.

    In fine, hai sa lasam supararile si pune osul la munca cu articole din alea super documentate.

    Am glumit cu pauza de citit 😊

      (Citează)

  20. Adrian: Pentru tine… Pentru altii “necesar” a insemnat sa cumpere 40 de kg de faina, 10 de hartie igienica si 5 baxuri de ulei. Pentru mine e necesar sa ma duc la Dedeman sa imi iau o priza sau la mall pt un tricou. In schimb nu ma duc la munca, pot sa rezolv totul de acasa. Tu de ce mergi la munca? Vrei sa ne omori pe toti?

    Pentru ca “niste genii” ca tine sa aiba ce manca, curent, gaz, etc.

      (Citează)

  21. Eu chiar am intrat acum sa termin de citit articolul, ca-mi place tot ce tine de deco si imi place cum ati amenajat casa. Si eu m-am apucat de acelasi lucru, din lipsa de ocupatie. I was too late. Poate vei face un update la un moment dat cu rezultatul.

      (Citează)

  22. Eu simt nevoia sa tramit un mesaj de incurajare. Am gresit de atatea ori si voi mai gresi (evident, nevasta nu va fi de acord cu o parte sau tot ceea ce declar :-) ). Deci pot sa inteleg foarte bine pe cel care greseste si mai si recunoaste. Tine sus munca buna, cum se zice la Poiana Mare :-)

      (Citează)

  23. Ma bucur ca esti optimist si curajos ,nu este nimic gresit , mai bine zic eu,decat sa vezi rafturi goale ,oameni cu măsti fugind si de ei insusi ,încordați la maxim sau epuizati psihic ,uitându-se la tine cu teama ,caci asta vad eu in drum spre munca până la decizia finala de a lucra de acasa .Aceasta priveliste imi dă fiori reci . Bafta tuturor si sanatate

      (Citează)

  24. Oamenii deștepți ar trebui să își asume și prostiile pe care le spun.

      (Citează)

  25. Nu am mai comentat nimic. Nu vad cu ce ar fi schimbat situația. Doar i-am spus soției care e linia intai protejandu-se cu mască de tifon și alcool albastru să stea acasă. E suficient că sunt eu plecat și expus. Macar o fac pentru familia mea. Dar ea e trimisă la război fără armă și cel mai trist pe cei pentru care are toate șansele să devină victimă îi cam doare în cur! Cu riscul să fie dată afară măcar stă lângă copil, iar un om cu experiența ei va fi căutat după.
    Dacă tu ca formator de opinie și om cu ceva carte și bun simț consideri că e ok ce faci ce pretenții să mai de la ăia la muncă cu ziua din Italia! Nu văd pentru ce ar mai merita efortul dacă renovatul unui apartament nu mai necesită amânare când se declară stare de urgență!
    Da ai înțeles că ai greșit si ți-ai cerut scuze. Dar repet asta nu schimbă nimic!

      (Citează)

    • Zi-i bah să-și pună cuptorul pe role, să facă pe plac la toți academicienii în tastatura de fb, dar pe rând….
      S-au găsit babele să se apuce de certat omul că nu se baga la 2 metri sub pământ…
      Și celor care insistă să îl și urecheze că a cerut scuze…dar nu stătea în genunchi…. meritați …nu bice…doar dorsali pe pomeți…
      Scuze, dar parcă a dat strechea în principalii lu’pește…

        (Citează)

    • @Doru, ce stii tu? a gasit el un mester bun…asa ceva nu risti sa pierzi.

        (Citează)

  26. Eu n-am comentat la primul articol, si nici acum n-o sa comentez, foarte, on topic, dar chiar ma gandeam cand a inceput treaba cu izolarea: “Vai de curul meu, sa vezi cand or incepe toti sa dea cu bormasini si ciocane in pereti, acum ca sunt nevoiti sa stea acasa!”. Sper sa nu cobesc, dar pana acum a fost normal, adica doar ciocanele zilnice in perete intre 2 si 3 si ocazional plimbatul de utilaje industriale pe gresie. Poate ca incertitudinea financiara ii face pe oameni sa nu mai investeasca in… ce drac investesc romanii astia ca sa bormasineze si sa bocane de 2 ori pe saptamana, ca n-am aflat niciodata.

      (Citează)

  27. george:
    Cum sa vii pe 25 daca Europa isi inchide granitele? Vezi declaratia lui Macron.

    Țările sunt obligate să asigure tranzitul persoanelor care se întorc în țara de rezidență si romania este obligată să accepte romanii care vor sa intre in tara. Cred ca citesti degeaba pe net. In plus vin dintr-un loc fără probleme.

      (Citează)

    • Sunt niste baieti blocati in Polonia de cateva zile.
      Ii doare pe aia la basca de romanii plecati la plimbare si care vor sa se intoarca; unde e lege, nu-i tocmeala. Si e pentru toata lumea

        (Citează)

  28. Eu nu am citit articolul din motive subiective. Asa se intampla cand divaghezi de la lucrurile la care te pricepi, tehnologie si gadgeturi. Nu mai citesc demult articolele de pe siteul tau despre politica, administratii publice, mediu inconjurator si altele. Am ajuns pe siteul tau pentru articolele tehnice pe care le apreciez. Si asa as vrea sa ramana. Imi dau seama ca nu am nici un drept sa-ti spun ce sa scrii si cum sa scrii, motiv pentru care aleg eu ce sa citesc si ce sa nu citesc.
    Spor!

      (Citează)

  29. CatalinR:
    Sunt niste baieti blocati in Polonia de cateva zile.
    Ii doare pe aia la basca de romanii plecati la plimbare si care vor sa se intoarca; unde e lege, nu-i tocmeala. Si e pentru toata lumea

    Cu avionul este altfel decat cu masina…

      (Citează)

  30. Nu am citit articolul cu renovatul, nu ma pasionează. Asa ca nu știu ce ai greșit, ipotetic sau real.

    Dar îmi aduce aminte ca nu este ok ca IKEA sa se mențină deschis, magazine și restaurante, în această perioadă era mai bine să ia o pauză singuri.

    Cum și Kaufland se putea lăsa promovarea cu Smiley cel autoizolat. Ca minim de marketing inteligent se puteau abține de la promovare cu el de specialități asiatice acum 2 săptămâni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus