un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu înțeleg de ce oamenii acceptă sistemul medical curent

11 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Acesta este un scaun cu rotile folosit pentru transportul bolnavilor la Spitalul Județean din Craiova. Este un scaun de plastic, din acela de terasă ieftină, înfipt în cadrul unui scaun rulant vechi.

Așa se transportă oamenii acolo. Cei care nu pot merge, cei cu picioare rupte șamd.

Din ce-am înțeles în știre, scaunul a fost improvizat cândva de un pacient și a rămas în spital, care l-a folosit în continuare. În cuvintele directorului, “de câțiva ani n-au fost bani pentru a achiziționa scaune noi”.

Și acum mă întreb și eu cât costă un scaun cu rotile? Că un spital de acea mărime cheltuie milioane de euro pe an, chiar nu se găseau bani pentru 2-3 astfel de scaune?

M-am uitat pe eMAG și cel mai ieftin costă 449 lei. 100 de euro cu tot cu TVA. Unul care cică rezistă la 135 kg costă 739 lei cu TVA.

Începe să mă deranjeze faptul că jurnaliștii care au adresat directorului întrebarea au acceptat răspunsul acestuia fără nici o obiecție, fără să-i spună “adică de ani de zile nu ați avut 100 de euro de dat pe un scaun?”.

Lăsând asta la o parte, ce vedeți de fapt în imagine este respectul pe care medicii, asistentele și restul personalului medical îl au pentru pacienți: îi tratează ca pe vite. Ca pe carne de tun, bună să dea șpagă, neimportantă pentru orice alt aspect. Demnitate? Respect pentru oamenii pe care te-ai angajat să-i îngrijești? Preocupare pentru a rezolva niște condiții oribile? Zero!

Și totuși, oamenii se duc în continuare acolo și dau săru’mână la medici, cu umilință în voce, cu teamă în suflet că ar putea fi refuzați. Dau șpagă pentru a fi tratați ca animalele. De ce dau și bani pentru asta? Pentru că “așa se face”. Cum să nu dai ceva la doctor și la asistente? Mă gândesc chiar dacă fiecare pacient nu dă în medie șpagă mai multă decât valoarea unui astfel de scaun.

De ani de zile acesta este sistemul medical românesc. Zilnic poți vedea la televizor astfel de situații absurde, poți vedea pacienți ignorați timp de 16 ore (până la moarte), poți vedea gândaci, chiuvete rupte, țevi ruginite, igrasie și mucegai pe pereți, cadavre abandonate pe culoare, medici deveniți milionari din șpagă. Diverse alte probleme.

Pot înțelege cum s-a ajuns așa. Acesta este rezultatul unor politicieni și manageri incompetenți, nepăsători sau corupți. Dacă oamenii ar fi ales un primar gospodar, acesta probabil ar fi luat chiar el sau ea apă și detergent pentru a spăla de sus până jos un spital. Un medic implicat ar fi tras din prima zi un astfel de semnal de alarmă, n-ar fi stat nepăsător pentru că șpaga oricum vine. Un director ar fi cumpărat imediat o chiuvetă sau un scaun nou, ar fi căutat o sponsorizare sau o donație în lipsa banilor.

Pot înțelege acestea.

Ce mintea mea refuză să înțeleagă este de ce oamenii obișnuiți, pacienții, acceptă toate acestea. De ce nu fac scandal în fiecare zi. De ce nu se prezintă în fața spitalului cu furci și topoare, ca-n vremurile de altădată, cerând să nu mai fie sclavi pe banii și munca lor, cerând… normalitate. Cum poți accepta, în 2020, că așa este sistemul medical și nimic nu se poate schimba, în loc să-l întâmpini cu furie și un cinstit “muma-n cur” de câte ori te lovești de el?

    40 comentarii

  1. Sti ce nu inteleg eu? De ce bucurestenii se cred buricul pamantului? Tu crezi ca la Craiova e ca la Bucuresti unde ai 200 de spitale si ai de unde alege? E uite fix de asta se duc tot acolo, ca n-au unde altundeva. Ia mai intereseazate putin cum e in alta parte decat in Bucuresti, sunt localitati unde ai un singur medic pe o anumita specializare, la cine sa se duca? Da e naspa ce se intampla, e naspa ca oamenii nu se revolta impotriva politicului si a acelui director de spital care toaca milioane de euro pe an si nu gaseste 100 pentru un scaun cu rotile. Sti de ce presa nu prea comenteaza in astfel de cazuri? Pentru ca si acei reporteri au fost sau pot fi la un moment dat pacienti si tot acolo se vor duce si nu vor sa riste.

      (Citează)

  2. pentru că protestul pentru aerul poluat a fost deturnat cu două săptămâni și acum nu mai ține minte nimeni de el.

    https://www.facebook.com/events/567760313776320/

      (Citează)

  3. Încerc să dau eu o explicație scurtă: când ești cu frica în gât că te cureți tu, sau cineva din familie, taci și înghiți. După ce a trecut criza, a trecut și furia și intervine lehamitea. Ce nu înțeleg este cum de oamenii care au avut pe cineva mort în jegurile astea de spitale, atunci când furia și revolta sunt la maximum, nu le dau foc și nu îi omoară pe ticăloși.

      (Citează)

  4. ti-ar fi foarte usor sa intelegi daca te-ai pune in locul omului care ajunge la spital.

    in primul rand, nu exista “oamenii” in sensul de entitate de sine statatoare, exista doar un om, alt om samd

    acest un om, alt om etc ajunge la spital intr-un moment extrem de vulnerabil din viata lui si singura lui prioritate este sa treaca cu bine prin acel moment, oricum ar trece: cu spaga, cu umilire cu orice este necesar ca sa te faci bine.

    iar dupa ce ai scapat, nu-ti mai vine sa faci scandal, pe de o parte pt ca stii ca e inutil, pe de alta parte pt ca stii ca data viitoare tot acolo o sa ajungi, deci ai face bine sa nu te pui rau cu aia care au viata ta in maini.

    e doar psihologie simpla, ca sa nu zic empatie.

    acest gen de probleme se rezolva de catre guvernanti, de catre presa, de catre ong-uri samd – adica institutional, nu pe persoana fizica.

    Uneori, se rezolva si de catre influenceri…. vezi cazul spitalului de pediatrie din Sibiu

    https://www.libertatea.ro/stiri/cosmarul-prin-care-trec-copiii-internati-la-spitalul-de-pediatrie-din-sibiu-povestile-de-groaza-ale-parintilor-1467127

      (Citează)

  5. Salarii mici, de unde bani?

    http://www.scjuc.ro/Interne/Salarii.html

      (Citează)

    • Wow! O asistentă calificată si cu vechime 900$! Un medic primar 2000E! Oare cum pot sta pe salarii alea?

        (Citează)

  6. “Dacă oamenii ar fi ales un primar gospodar, acesta probabil ar fi luat chiar el sau ea apă și detergent pentru a spăla de sus până jos un spital.” sistemul corupt nu produce oameni integrii, gospodari etc
    Cu cat e mai mare sistemul, cu atat scad sansele, de asta la sate emai apare cate un primar care are ralizari iar la oras foarte rar.

      (Citează)

  7. E simplu, pentru ca la stat achizitiile se fac prin licitatie publica eventual prin SEAP. Si acolo pretul nu este 100 de Euro, este 300~1000 de Euro.

    Pentru ca asta e sistemul cretin de achizitii publice, vezi ca pe eMAG e de 3x mai ieftin dar nu ai voie sa iei de acolo.

    Tin minte si acum sticla de spirt cumparata de Academia de Studii Economice cu zeci de lei bune, cam vreo 35 parca, cand la raft in mega image era 17 lei sau poate chiar 7 lei. Scandal, justificari, discutii, dovezi… 35 de lei a ramas.

      (Citează)

  8. Ce mintea mea refuză să înțeleagă este de ce oamenii obișnuiți, pacienții, acceptă toate acestea. De ce nu fac scandal în fiecare zi.

    Tu cand ai facut asta ultima data la un spital ?
    E simplu. Oamenii care isi permit cauta solutii alternative. Merg la privat, plm.
    Aia care nu, cauta portite in sistem. Aia care nu le au nici pe aia, mor si gata. Ca mai mult nu-si permit.

      (Citează)

    • @Catalinx: nu e vorba de raceli sau picioare rupte. Mult noroc sa rezolvi ceva mai serios in privat in Romania.

        (Citează)

    • Aia care nu vor sa se streseze pleaca din tara.
      Daca ai bani, ai control asupra mediului imediat inconjurator. Casa misto, birou misto, masina misto. Cu cat ai mai multi bani, cu atat ai extindere mai mare, dar daca nu esti Bezos tot trebuie sa te misti in zone in care banii tai nu conteaza si in care depinzi de altii. Si problema e ca, daca altii sunt mizerabili, viata ta va fi mizerabila cu bani cu tot.
      Spitalul privat e tot o expresie a acestei idei. Reprezinta un grup de oameni care au bani si vor sa preia controlul asupra acestei bucati din viata. Problema e ca nu sunt prea multi si nu au destui bani sa controleze tot ce tine de sanatate, asa ca in multe situatii sunt obligati sa iasa din Green Zone.

        (Citează)

    • La Marie Curie când am întrebat unde e cabinetul directorului in 10 minute eram cu problemă rezolvată!

        (Citează)

    • @ipo: Pai presupun ca daca ai bani de ceva mai serios la privat, nu te incurca pretul unui bilet de avion, nu?
      Se fac si lucruri mai serioase in privat in Romania. Stenturi, operatii pe cord, chimio si radioterapie…
      Nu am cunostinta sa se faca transplanturi si chirurgie mai complexa, dar aia se rezolva cu bilet de avion.

      @Dan: Foarte bine!

        (Citează)

    • @cataninx: pentru 11 zile de spitalizare cu pneumonie la Medicover am decartat 5025 de europterix. Pentru ceva chiar serios la AKH presupun ca e de la 50K in sus. Biletul de avion devine mizilic.

        (Citează)

    • @Ipo – Medicover ( si banuiesc ca si restul – dar nu pot confirma) au transformat actul medical intr-o afacere. Cred ca doctorii au targete – ca nu-mi explic cum iti recomanda proceduri si investigatii care costa zeci de mii de lei pur si simplu fara o minima investigatie preliminara etc. Mi s-a intampla sa vreau o programare instant ( eram in clinica si mi-a fost recomandata de doctorul la care avusesem programare in prealabil) la o anumita specializare. Mi s-a raspuns cu o intrebare: Sunteti abonat?
      Da – zic.. Aaaa. nu avem… Aham – si daca nu eram aveti nu? Da – dar cu plata…
      No f-ing shit…

      In concluzie – sa te fereasca d-zeu sa te imbolnavesti pe bune ca ori mori ori te usureaza baietii de o gramda de bani… indiferent daca la privat sau la stat.

        (Citează)

  9. Gaelex:
    E simplu, pentru ca la stat achizitiile se fac prin licitatie publica eventual prin SEAP. Si acolo pretul nu este 100 de Euro, este 300~1000 de Euro.

    Pentru ca asta e sistemul cretin de achizitii publice, vezi ca pe eMAG e de 3x mai ieftin dar nu ai voie sa iei de acolo.

    Tin minte si acum sticla de spirt cumparata de Academia de Studii Economice cu zeci de lei bune, cam vreo 35 parca, cand la raft in mega image era 17 lei sau poate chiar 7 lei. Scandal, justificari, discutii, dovezi… 35 de lei a ramas.

    ete pl. vorbesti din carti?

    Ms a luat laptopuri de pe emag acum cateva saptamani.

      (Citează)

    • Nu vorbeste din carti, asa este legea. Dar, daca o stii doar din ce vezi la tv, vorbesti din tv, nu din carti. Vine si emagul la achizitii cand valorile sunt semnificative, altfel nu se deranjeaza (este destul de multa munca pentru depunerea unei oferte in SEAP). Pe SEAP este varianta achizitiei directe din catalog. De ce crezi ca emag si altii nu isi incarca automat toata oferta in acel catalog SEAP? Pentru ca te costa sa postezi produse (si este posibil sa nu le cumpere nimeni) si pentru ca majoritatea celor care intra in SEAP in catalog, au vorbit deja cu furnizorul si le-a postat produsul (sau serviciul) pe care il doresc. Fac achizitia offline si doar o trec prin catalogul SEAP ca sa indeplineasca conditiile legale.
      Pe de alta parte, nu cred ca scaunele respective sunt vandute direct de emag, ci de catre un partener.

        (Citează)

    • Vorbesc din experienta personala, vazut cu ochii mei 2004~2007.

      Daca ai proiect cu sursa din finantare din institutiei de stat unde lucrezi, ceri 3 oferte, pui la dosar, faci proces verbal de selectie si cumperi de unde rezulta in urma analizei comisei.

      Dar in continuare multe achizitii sunt obligatoriu pe sistem de licitatie prin SEAP, cei care participa stiu cat trebuie sa fie spaga, stiu ca isi iau banii in 6 luni, asa ca pretul creste corespunzator.

        (Citează)

    • da lucrez frecvent cu sistemul, aveam nevoie de specificatii si am luat de la ei de model, da se cumpara de la emag, da 4 bucati.

      @Ion PLM, e 10 lei o pozitie in catalog: vezi pe site, suni la furnizor si rogi sa adauge pozitia.

        (Citează)

    • SICAP, se numeste “SICAP” de ceva vreme.

      Altfel, pentru valori mici e doar o metoda de documentare a achizitiilor directe. Daca vrei un pret normal, suni tu la furnizori si discuti cu ei, negociezi ce vrei si ei posteaza in catalog. Nu e mare filozofie.

      Am vazut ca unii mai cauta si dupa cod CPV online, dar dupa aia tot contacteaza furnizorul, sa fie sigur ca e ce trebuie. Nu poti sti niciodata ce se ascunde in spatele unui cod CPV.

        (Citează)

  10. “De ce nu se prezintă în fața spitalului cu furci și topoare, ca-n vremurile de altădată, cerând să nu mai fie sclavi pe banii și munca lor, cerând… normalitate. ”
    si eu ma intreb de ce nu ai facut tu asta…
    ar fi iesit un articol mult mai “tare” / relevant daca ne povesteai despre asta in loc sa ne spui “din carti”.

    “poți vedea pacienți ignorați timp de 16 ore (până la moarte)”
    macar atunci cand “spui in scris” despre chestii.. ar fi util sa te informezi dincolo de ce scrie in titlul digi.
    ignorarea aia a fost de fapt un intreg set de analize.

    “Dacă oamenii ar fi ales un primar gospodar, acesta probabil ar fi luat chiar el sau ea apă și detergent pentru a spăla de sus până jos un spital. ”
    iar esti naiv daca tu crezi ca primarul ala gospodar hiar ajunge sa fie ales.
    primarii / parlamentarii / etc se aleg pe resursele partidului (resurse prea mari pentru un independent si mult prea mari comparat cu salariul de dupa).
    deci alesul respectiv ajunge acolo ca sa isi rasplateasca “investitorii”, iar directorii de spitale sunt pusi de partid, nu de primar.
    cat despre spalat personal pe jos.. in afara de nuti udrea nu cred ca mai face cineva asta.. si nici n-ar fi un exemplu bun de conducere / administrare.

    stiu ca “lead by example” e un slogan la moda, exemplul ala nu se referea la dat cu mopul (la propriu).

      (Citează)

  11. Ce mintea mea refuză să înțeleagă este de ce oamenii obișnuiți, pacienții, acceptă toate acestea. De ce nu fac scandal în fiecare zi. De ce nu se prezintă în fața spitalului cu furci și topoare, ca-n vremurile de altădată, cerând să nu mai fie sclavi pe banii și munca lor, cerând… normalitate. Cum poți accepta, în 2020, că așa este sistemul medical și nimic nu se poate schimba, în loc să-l întâmpini cu furie și un cinstit “muma-n cur” de câte ori te lovești de el?

    „Tu de ce n-o faci? Fă-o tu!”
    ;)

    Offtopic.
    În capitală, dacă vii din provincie (mai ales dacă vii cu mașina), până nu dai bacșiș la badigarzi să poți să stai în parcare până când rezolvi problema pe ziua aia, nu te lasă.

      (Citează)

    • Mai scriu un comentariu, asta e.

      După ce a fost masacrată fata Alexandra Măceșanu, cu procurorii & polițiștii la poartă, au apărut mai multe chestiuni: vecinii lui Dincă, loc de agățat/cerc de proxenetism pentru soldați americani, mafia locală ș.a.

      La un moment dat, se adună lume să protesteze și orașul era activ pe ce se întâmplase. Un reporter, foarte corect, a întrebat lumea pe stradă și pe unii care protestau acolo, după ce a aflat că grozăvii din ăstea se mai întâmplau. „De ce localnicii n-au acționat, n-au ripostat împotriva abuzurilor polițiștilor, autorităților?” – era întrebarea centrală.

      Știi care a fost răspunsul unanim (variabil dar același) de către toți, de ce ei nu s-au luat, nu s-au răsculat față de autorități, de primar, de procurori, de judecători, de cămătari de… așa? Toți au dat același răspuns: „Ne e frică, de ce să ne băgăm noi? Vedem că se întâmplă ăstea, noi ce să facem?”

      Asta e mentalitatea.
      Tu vrei să ardă acoperișuri, să răbufne lumea împotriva, dar toți nu vor să fie arestați și să li se ofere amenda de achitare a daunelor sau timp în pușcărie.

      Asta e mentalitatea… de-asta partidul (sau umbrele partidului) au rămas aceleași după lovitura de stat, de-asta Securitatea n-a pățit nimic, etc.
      Iar tu vrei niște gușteri din Craiova, bolnavi-nebolnavi, să protesteze?

      Ți-o vor reteza de la început: „Fă-o tu.”

        (Citează)

  12. Un scaun se poate lua prin achizitie directa. Procedura in 90% din cazuri este:
    1)sunat la firmele ce comercializează scaune și întrebat dacă lucrează cu SEAP
    2)firma listează produsele pe SEAP de obicei la același preț și se derulează procesul de achiziție

    Poate e un 5-10% în plus față de prețul normal de retail dat fiind că transportul nu se poate plăti separat, trebuie integrat in prețul produselor, banii intra cu întârziere și ajung în cont de Trezorerie de unde trebuie mutați în contul de bancă etc…

    Dacă se vrea, se poate.

      (Citează)

  13. Aha, tot asa, profesorii sa cumpere creta, videoproiectoare si alte alea. Sunt convins ca fiecare dintre noi cumpara cate ceva ce lipseste LA SERVICIU. Cel putin 2 coli A4, atunci cand mai dam un print. Gaelex a explicat situatia. Si, dincolo de SEAP, iti mai trebuie buget alocat si aprobat….

      (Citează)

    • Am profesori care desfășoară diverse proiecte didactice și când au nevoie de materiale fac cerere către director/primarie pentru fonduri, se aproba și fac achiziția.
      Comercializez pe SEAP, tot timpul am discutat direct cu profesorii interesați și ‘doamna contabilă’.

        (Citează)

  14. “Ce mintea mea refuză să înțeleagă este de ce oamenii obișnuiți, pacienții, acceptă toate acestea. De ce nu fac scandal în fiecare zi.” Si rezolvi ce? te ia cu politia de acolo si cam atat. Nu iti convine ? poti sa pleci. Gandeste-te ca un judetean e singurul spital, singura sansa, pentru unii oameni care nu isi permit 350 Ron consultatie la Sanador la prof doc… sau 200 la specialist si apoi un RMN la suprapret sau un set de analize la suprapret. Poate nu isi permit drumurile, sau nu pot fi transportati sau transportabili pe distante lungi. Sunt foarte multe cazuri unde Judeteanul este singura posibilitate de tratament si nu vrei sa fii tu ala care face scandal daca nu ai un spate serios. Asta e realitatea trista.

    1. Fa scandal si vezi daca dupa ce pleci mai trece cineva pe la persoana pe care ai lasat-o acolo sau daca nu cumva o sa uite sa ii dea “tratamentul” in conditiile in care ca si apartinator nu poti sta 24/7 sa verifici tot. Sau poate il trece pe hartie si cam atat.
    2. Medicii stiu si se complac pentru ca banii vin oricum: salariu + beneficii
    3. Asistentele stiu si se complac pentru ca banii vin oricum: salariu + beneficii
    Infirmierele cam duc greul in spital si cam atat.

    Fa o vizita incognito intr-un spital Judetean: Pitesti, Ploiesti ( sunt aproape) stai pe acolo o ora, doua (in Ploiesti parca ora de vizita este 16-17 in cursul saptamanii) si o sa vezi cu ochii tai amploarea dezastrului a mizeriei, a nepasarii si a arogantei fata de pacienti.
    Generatia tanara de doctori si asistente din spitalele judetene este in mare parte la fel de nepasatoare, indolenta si aroganta precum matusalemii astia pe care ii tot blameaza presa.

      (Citează)

  15. Daca ma pune in scaunul ala mă aștept să mă servească si cu o bere.

      (Citează)

  16. Bai Radule … esti pe langa subiect . Ai si tu ideea ta, dar vrei sa se schimbe lucruri si in loc sa vezi miezul problemei , tu te pishi pe singurii ce te-ar putea face bine sau transforma lucrurile in bine .

    Ce vina au medicii aia ca managerii de spital (alesi politic) , pusi de primar , consiliu , minister (vezi Adriana Cotel data afara de la FUNDENI , pus prin dos si f*tuta la fel)

    Deci, te duci sa muncesti , ca un inginer ce esti pe contract cu o firma X care te puna sa implementezi o solutie tehnica (deci nu primesti banii de la X ci de la Y) , si descoperi ca, clientii firmei X unde tu lucrezi pentru implementarea unui proiect, sunt tratati mizerabili de (dau si eu un exemplu tamp) comerciali care le promit marea cu sarea , le fac contracte abuzive la batrani sau le dau credite cu dobanzi camataresti – deci tepe pe linie .

    Ce faci ?

      (Citează)

    • ai avut posibilitatea sa fi tu ”pe subiect”, nu doar sa-l admonestezi deosebit de inteligent pe cel care ridica o problema!
      mai are mircea 5 secunde emisiunea aia la radio?!
      deci, ai ceva de zis ”pe subiect”?!

        (Citează)

  17. aia care trebuiau sa faca scandal, si-au bagat p#@a si au plecat. au ramas fomistii si guristii.

      (Citează)

  18. accepta pentru ca nu au alternativa!
    sunt la mana sistemului monopolist instituit si protejat de stat.
    in acelasi timp, considera ca nu se poate altfel, ca statul ne da noua ….. etc. gratuit.
    arahat, vajnic aparator al monopolului etatist, este semizeu si cel mai vechi demnitar in functie.
    putine lucruri uraste societatea romanesca mai mult decat concurenta!

      (Citează)

  19. a! si ma pipi pe Firea de banii aia, ca trebuie sa imi cumpar purificator de aer de ei. stii cum e aerul in germania? stii? in mijlocul munchen-ului. ?

      (Citează)

  20. ti-ai cumparat ceva prin Spania, Radule?

    spatele ala nu te va ierta, e o chestiune de timp.

    https://www.redaccionmedica.com/secciones/sanidad-hoy/espana-cuenta-con-la-mejor-sanidad-el-mundo-segun-el-foro-economico-mundial-8476

      (Citează)

  21. ”Ce mintea mea refuză să înțeleagă este de ce oamenii obișnuiți, pacienții, acceptă toate acestea. De ce nu fac scandal în fiecare zi.”

    Pentru că ajungi bolnav, la spital, tu sau cineva din familie. Vrei ca oamenii aia să te trateze, nu să ți-i pui în cap și să faci scandal, ca să îți înrăutățești situația. Dacă totul se termină cu bine, te calmezi și speri să nu mai nimerești pe acolo prea curând.
    Și eu gândeam la fel ca tine până când am ajuns la spital.

      (Citează)

  22. Doru Vlad:
    Wow! O asistentă calificată si cu vechime 900$! Un medic primar 2000E! Oare cum pot sta pe salarii alea?

    Poate 4000 cu 1500…treci peste policlinica ..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus