un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vremea asta caldă generează profit sau pierdere?

30 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Mă întreb dacă există pe undeva estimări sau statistici privind pierderile și câștigurile obținute pe seama acestor temperaturi ridicate. Adică sunt sigur că unora le-a crescut business-ul și altora le-a scăzut, dar cui și cu cât?

 

Mi-am dat seama ieri, când am trecut din nou la geaca mai subțire, că în “iarna” aceasta n-am încălțat încă bocancii. Am primit de Crăciun un fular, dar n-am apucat să-l port. N-am avut motiv nici să-mi cumpăr haine groase.

Lime probabil a profitat, că trotinetele lor au putut fi utilizate fără probleme în această perioadă. Dacă pe la început de decembrie începeau ploile și ninsorile, n-ar mai fi fost potrivite. Curierii Uber Eats și Glovo au mers fără probleme cu bicicletele. Mă întreb, totuși, dacă nu cumva pe vreme rea s-ar fi comandat mai multă mâncare la domiciliu.

Cei care asigură deszăpezitul au profitat sau nu? Că pe de o parte primesc oricum bani pentru a fi pregătiți de iarnă, dar pe de altă parte sunt plătiți și la intervenție. Magazinele au vândut stocul de pulovere sau nu? Rafinăriile probabil au produs motorină din aceea potrivită pentru temperaturi foarte joase, dar a cumpărat-o cineva?

Pe de altă parte, în agricultură deja se trag semnale de alarmă după seceta din ultima vreme. ANM spune că au căzut 2,8 litri/mp față de 33,6 litri/mp cât este norma în perioada aceasta. Mâncăm iar pâine congelată din străinătate la vară.

    24 comentarii

  1. Incalzirea globala din perspectiva capitalista

      (Citează)

    • Acum 2 ani, desi nu ninsese deloc in decembrie, seful ANRE anuntase ca va creste pretul energiei pentru ca deja s-au epuizat stocurile de pacura si combustibil, in concluzie teapa, chiar daca nu a fost foarte frig eu am platit la fel de mult ca anul trecut la intretinere desi caloriferele au fost calde doar intr-o saptamana.

        (Citează)

  2. asta e treaba, ca inca sunt afectate pe zone, din in ce in ce mai multe dar inca nu suficient de multe.

    iei painea congelata la vara, asta inseamna ca unii au avut precipitatii (prevad nordul Europei granar de mare calibru in 10-20 de ani) si au facut suficient de mult cat sa trimita si la altii, inclusiv piete cu valute slabe. la un pret bun, ca sa-ti permiti.
    dar daca vine ziua cand nu mai produc suficient cat si pentru piata .ro trimit in .es sau .pt ca aia platesc mai bine si aia e.

    si nu e doar painea, dispar mai multe produse. si nu doar un an, mai multi. ce faci cu musuroaiele de oameni atunci?

      (Citează)

  3. Depinde cum privesti lucrurile. Daca pamantul nu ingheta sau nu are zapada pe el, daunatorii se dezvolta si va fi nevoie de o gramada de substante pentru tratarea daunatorilor… fermierii vor castiga mai putin, distribuitorii mai mult :)

      (Citează)

  4. Pe noi ne ajută vremea bună :). Într-o perioadă ploioasă multe persoane sunt reținute în a-și reloca bunurile din locuință sau firmă.
    Dar avem soluții profesioniste și pentru zile ploioase și zăpadă, so keep calm and stay dry ☔.

      (Citează)

  5. Stai sa vezi cand vinzi tunuri de caldura si freze de zapada. Toata productia se face in China, iar comenzile se plaseaza la fabrica la final de primavara cel tarziu pentru iarna urmatoare, Productia dureaza cateva luni, plus transportul din China pe vapor, iar produsele trebuie sa ajunga in tara prin octombrie – noiembrie cel tarziu ca sa ai ce vinde pe durata iernii. Practic pui comanda pe baza estimarilor tale (din burta ca n-ai de unde sa stii cum o sa fie la iarna), platesti in avans, vin tirurile de marfa, descarci marfa, o depozitezi si astepti sa ninga. Ei bine, anul asta … teapa.

    Pe de alta parte nici nu e suficient de cald sa profite alte industrii, nu poti pune aere conditionate, nu instalezi centrale termice, nu faci turism la Marea Negra etc.

    In schimb am vazut muncitori care lucreaza la exterioarele cladirilor, ceea ce in alti ani nu prea vedeai iarna, sunt oameni pe bicicleta, ba chiar si cativa nebuni cu motociclete.

    Deocamdata eu zic ca iesim pe pierdere, dar in curand ne vom lamuri cu totii ca nu mai avem iernile din 1960 cu munti de zapada (adica inclusiv aia cu Flat Earth). Iar apoi, sa nu fie prea tarziu…

      (Citează)

  6. teoretic, prețul gazelor ar trebui să fi scăzut la minim.

      (Citează)

    • Ai dreptate. Este la minim. Problema este ca aceste gaze au fost cumpărate la preț mare (asa se întâmplă de obicei cu prețul gazului cu livrare în sezonul rece), iar acum nimeni nu consuma. Pierderi masive pentru majoritatea furnizorilor. Și nu numai în România.

        (Citează)

  7. eu mi-am luat si cojoc si parka si nu pot sa le port. cred ca o sa ies cu decapotabila.

      (Citează)

    • eu am prins niste ghete de la zara, 20€ de la 120. le port si cu clabuci intre degete.

      care a prins ma 9714531 pe L de la pull&bear? io am mai gasit doar pe magazinul din China, la naiba..

        (Citează)

  8. Pai e simplu daca privesti lucrurile asa: impartirea bugetului pe tipuri de cheltuieli nu fluctueaza foarte mult, asta inseamna ca ce au pierdut cabanierii au castigat cei cu terase sau therme.

    Probabil exista si un % de pierdere datorita unor imperfectiuni in piata: nu poti capta toate veniturile dintr-un sector in altul daca nu esti pregatit.

    Ma gandesc ca vremea buna a incurajat foarte mult citybreak-urile.

      (Citează)

  9. mumu fructe. am vazut deja muguri prin copacei si sigur vine un inghet tapan prin martie.
    in sud e seceta. probabil o sa vina ploi/zapada dar deja plantele sunt afectate sau chiar sunt moarte bine de tot sau pur si simplu nu au iesit din pamant in ipsa de apa. rezultatele o sa fie mult reduse iar preturile nu, pentru ca ele se raporteaza la indicatori gen bursa din chicago sau paris.
    aaa da, plus ca nu prea mai exista ferme de animale din motiv de pesta sau gripe.
    suntem pe val!

      (Citează)

  10. Mi-am luat niste ghete pentru vanatoare, Salomon Toundra, 960 de lei in plin sezon, dupa ce anul trecut am mers ore intregi prin nameti. Bani aruncati pe fereastra, n-a fost gram de zapada sau ger (ghetele rezista la -40 de grade celsius) si acum sunt cu 300 de lei mai ieftine. Cel putin cu mine a facut cineva profit.

      (Citează)

    • noob :-))
      daca vrei sa iei Salomon, mai intai te uiti ce iti place si, daca pretul nu e redus, astepti 2-3 luni ca sigur va fi,

      targetul este intotdeauna 100 de coco (sigur, pt modelele care au pret senificativ peste 100)

      port Salomon de 15 ani si pot sa spun cu destula siguranta ca poti sa iei cam orice papuc de la ei in jur de 100 de coco.

        (Citează)

  11. nu vad nici o problema.
    pt seceta avem suficienta apa peste tot in tara, nu suntem prin ceva tara bananiera unde nu ai apa mai deloc.
    se numeste irigatie, problem solved.

      (Citează)

  12. Opinia mea e că dacă e vreme rea și fie nu muncești, fie productivitatea ta e foarte scăzută, lucrurile secundare, precum o pereche de ghete sau alte asemenea au impact mai mic asupra economiei decât faptul că nu ești productiv.

      (Citează)

  13. Si insula mare a brailei produce lucerna. Lapte de camiloi o sa bem…

      (Citează)

  14. In constructii se lucreaza la foc continuu. In alti ani vremea alunga muncitorii la interioare, acum se poate face orice. Imobiliare+

      (Citează)

  15. In Bucuresti se mai curata un pic aerul si nu numai.
    Pentru agricultura ce sa spun, viitorul e la sera. Sper sa nu aungem precum in “Nemuritorul”, sub cupola.

      (Citează)

  16. E prea cald ca sa pot purta blana si umblu in geci de fas ca un pleb…Suferinta e nemarginita.

      (Citează)

  17. @Ender, oricum piata din Romania e plina de fructe din Polonia, Italia, Spania, Grecia, Turcia etc.
    Eu mi-m cumparat un pulover cu doar 20 de lei. In contrapartida, ca sa zic asa, mi-am luat si cizme, pe care nu le-am folosit deloc, ca nu a nins in Bucuresti. Nu e o problema, le voi purta iarna viitoare. Acum imi este teama sa nu ne trezim cu viscol sau ger pe la mijlocul lui martie sau chiar mai tarziu.

      (Citează)

  18. Stai ca vine iarna aia groasă prin martie așa.

      (Citează)

  19. Marius Popescu

    31/01/2020 la 4:58 PM

    Va fi un dezastru pt agricultura și în mod special pt pomicultura și vita de vie… Din cauza căldurii vor intra in vegetație mult prea devreme și când vor venii brumele târzii din martie-aprilie le vor trosni mugurii din plin.

    Personal, de ceva ani sunt afectat de acest fenomen

      (Citează)

  20. Daca nu ai incaltat bocancii inseamna ca mergi foarte putin pe jos spre deloc. Mersul din parcare pana in supermaket sau la restaurant nu se pune

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus