un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony depășește Nikon și devine numărul 2 în camere foto digitale

3 Dec 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Uitați o treabă interesantă la nivelul de top al camerelor foto: Sony a devenit numărul doi la vânzări de camere digitale, trimițând Nikon pe locul 3 și după Canon, care rămâne pe locul 1.

Statistica se referă la toate vânzările de camere, adică mirrorless-uri și point-and-shoot, indiferent de nivelul lor de preț, adică de la “săpuniere” și până la RX100 Mark 7 (pe care în fiecare zi vreau să-l cumpăr și în fiecare zi mă răzgândesc).

Este remarcabil însă faptul că Sony a depășit Nikon deși prima companie nu produce și DSLR-uri, dar a doua da. Sony este pe cai mari.

De fapt, încă din mai 2019 Sony a depășit Nikon pe segmentul cu lentile interschimbabile, adică mirrorless-urile de la Sony se vindeau mai bine decât mirrorless-urile și DSLR-urile de la Nikon. Ba chiar, tot în luna trecută, Nikon a refăcut estimările de afaceri pentru întreg anul și a anunțat vânzări mai mici și trecerea de la profit la pierdere pentru divizia lor de imagistică, cea care include camerele foto și partea de binocluri, lunete și alte echipamente similare. Nikon are și alte divizii, precum cea de echipamente medicale sau de verificări și testare industrială.

Analiștii spun că greșeala Nikon a fost că au investit târziu în mirrorless-uri performante și și mai târziu în mirrorless-uri full-frame, lăsând Sony să dezvolte câteva generații în această gamă și să devină foarte greu de ajuns din urmă. Găsiți o analiză aici.

În marketshare la finalul anului fiscal 2018, Sony are în total o cotă de piață de 24% pe camere foto, din care 29% pe cele cu obiectiv integrat, numărul 1 mondial, și 23% pe obiective interschimbabile, locul 2 mondial. Pe full-frame au o cotă de piață de 38%.

În practică, Sony a depășit încă din 2018 și pe Canon pe segmentul de camere foto full-frame, iar dacă vor continua în același ritm, s-ar putea să-i depășească pe toate planurile. Lupta aceasta este mai grea, Canon s-a adaptat mult mai bine la tendințele curente, dar vedem ce-o fi.

sursa: Petapixel, Sonyalpharumours.

    10 comentarii

  1. nu merita RX100 Mark 7, ia-l pe Mk6, eu l-am cumparat acum cateva zile la 900 de Eur (cel mai ieftin pret gasit pina acum fara sa trec prin diversi vanzatori dubiosi care-l aduc din HK sau Japonia).

    calitatea e f buna, la inaltimea lui Mk3, pe care-l folosesc de aproape 4 ani. zoom-ul de 24-200 e gold la Mk6, desi parca dupa 100mm pierzi putin din sharpness-ul bestial al obiectivului cu care ma obisnuisempe Mk3.

    si vezi ca poti sa pui app-uri pe el, eu am unul de timelapse, f misto.

      (Citează)

  2. PS: Sony produce de ani buni DSLR-uri (desi nu stiu daca o mai face acum), de aia au papat acum ceva timp pe Minolta.

      (Citează)

  3. La astea se mai adaugă și politica de prețuri, cel puțin în România: Nikon este mai scump decât Germania, spre exemplu unde am achizționat Z6 în pachet complet și am ieșit pe plus cu minim 200Euro față de Yellow Store sau Emag/ F64.

    Cei de la Sony au discounturi mai mari și alte programe de cashback ce pot influența decizia unui cumpărător final.

      (Citează)

  4. Fiecare brand are fanii lui. Pe de o parte Nikon are culorile alea vibrante pe care nu le are nimeni, dar s-au miscat greu pe mirrorless si au mizat pe faptul ca lumea are obiective multe. Sony are eye focus-ul ala pe care inca nu a reusit nimeni sa-l egaleze desi au intrat pe piata cu un mic (sau mare) handicap la capitolul lentile. La finalul zilei iti faci treaba cu oricare din ele. Eu cred ca e o chestie de preferinte.

      (Citează)

    • În fotografie piața se referă la profesioniști, că ăia rulează mult echipament, fanii sunt printre amatori. Cei ce au avut nevoie de multe obiective au preferat în general Canon pentru că sunt ceva mai ieftine decât Nikkor, așa a fost tot timpul.

      Sony a perfecționat focusul la ultimele camere, iar la video încă e sub Canon. Nici n-are rost să intrăm în detalii tehnice, uită-te la fotojurnalism sau la fotografia de sport și spune-mi câte body-uri Sony vezi. Nu la nunți sau la inaugurarea vreunui trotuar, la evenimente internaționale. Doar faptul că în locul a 2-3 baterii ar fi trebuit să cari 10-15 sau că aparatele și obiectivele nu erau etanșe la intemperii le elimină din schemă. Dar 10 iutubări furioși sunt mai ușor de crezut decât oamenii care fac fotografie. E drept, există multe mentalități învechite și în fotografie, dar nu e nici ce se urlă pe YT.

        (Citează)

  5. Radu, există un motiv pentru care nu se publică comentariile de pe această adresă de mail?

      (Citează)

  6. Eu la Olympus am gasit cele mai frumoase culori, Nikon sau Canon mi s-au parut pe langa realitate.

    Nikon a “reusit” performanta asta muncind vreo 10 ani in aceasta directie, ignorand piata si clientii care cereau mirrorless-uri.

      (Citează)

  7. Nu e așa simplu. Sony face senzori pentru Nikon și au putut să-și dezvolte camere cu o bună calitate a imaginii, dar le lipsește încă fiabilitatea și durabilitatea pe care Canon și Nikon au perfecționat-o în decursul timpului. Așa că au creat un mare zgomot și i-au atras de partea lor pe cei entuziasmați de electronică în general, pentru că camerele lor au avut tot timpul multe funcții. Nu sunt camere rele, dar încă nu au profesioniștii pe care i-au Canon și Nikon în timp.

    Cei de la Canon au declarat relativ recent (în apropierea lansării noului 1D) că încă nu pun accent pe mirrorless pentru că marea majoriatea a profesioniștilor cărora le vând camere preferă vizorul optic – lucru prezentat pe YT ca fiind doar o idee învechită. Dacă Canon a reușit să mulțumească destui cu calitatea filmărilor la DSLR-uri, Nikon i-a pierdut mai ales pe acei hybrid shooters care au migrat repede la Canon sau Sony și mai nou Fuji, cel puțin până au scos și ei gama Z, dar pentru care încă nu au obiective. Încă ceva legat de Canon, majoritatea care au trecut pe Sony au mers pe obiective Canon, iar pentru unii e ușor să se întoarcă iar dacă apare un corp care să-i mulțumească.

    Toți sunt în pierdere, financiar vorbind.

      (Citează)

    • Senzorul tip fagure de la Nikon inca ramine de neegalat. E vorba de semnalul primar, nu de prelucrarile de soft pe care le fac ceilalti (prin extrapolare)..

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus