un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A ship of sheep

29 Nov 2019  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Incredibil cum o situație destul de uzuală la prima vedere—naufragiul vasului încărcat cu oi în portul Midia—ne poate băga toată țara în probleme după ce se dovedește, din nou, că autoritățile nu au planuri făcute dinainte pentru astfel de situații. În 5 zile, au salvat 254 de oi din 14.000.

Exportul de animale nu-i ceva rar întâlnit în România. Cum zicea cineva la televizor, alte 11 vapoare cu animale vii au plecat în ultimele 5 zile din același port. Dacă autoritățile nu au vreun plan pentru astfel de situații, mă întreb și nu pot decât să sper că au planuri pentru petrolierele și restul vapoarelor cu produse chimice ce vin în portul Midia pentru Rompetrol sau în portul Constanța pentru Oil Terminal.

Am descoperit, într-un moment de introspecție, că îmi pare mai rău să aud că niște urși au murit loviți de mașini pe șosele decât despre faptul că 14.000 de oi au murit pe o navă. Nu pot exact să explic de ce. Probabil motivul principal este legat de faptul că primul animal era sălbatic, trăia în mediul lui și oamenii au intrat peste el, în timp ce despre aceste oi am plecat oricum cu ideea că se îndreptau spre abator.

Am acceptat de mult ideea că noi, oamenii ca specie, sacrificăm zilnic miliarde de animale pentru a le mânca după ce le creștem de la zero în acest scop, dar sunt total împotriva vânătorii de animale sălbatice doar de dragul de a omorî ceva.

Revenind la oile noastre, după ce pornirea unei intervenții a durat 58 de ore, iar în acest moment suntem la 254 oi salvate din 14.000 (adică 1,8%), chiar Uniunea Europeană a început sa facă scandal că nu suntem capabili să exportăm animale vii în condiții decente și că nu suntem pregătiți să intervenim în caz de probleme, așa că România riscă interzicerea acestor exporturi și poate un infringement.

Comisia Europeană ne-a cerut să oprim transportul de animale vii până la finalizarea anchetei, iar luna viitoare va avea loc în Parlamentul European o dezbatere pe acest subiect. Cam dură reacția CE, dar probabil că este o concurență pe piața de vânzări de animale vii și alte țări abia așteaptă să ți-o tragă dacă te văd incapabil; sau poate sunt doar mai iubitori de animale decât mă așteptam, nu că ar mai conta motivul.

Înțeleg chiar că România ar putea fi dată în judecată la o curte internațională pentru că nu monitorizează așa cum trebuie aceste transporturi.

Problema și mai mare pe termen scurt este la Midia. Vaporul acela a eșuat la vreo 200 de metri de mal. Are în acest moment vreo 13.750 de oi moarte la bord, că inclusiv salvatorii spun că nu mai e timp să salveze animalele care stau nemâncate de o săptămână și prinse acolo. Asta-i o bombă ecologică.

Gândiți-vă că acel vapor trebuie cumva tăiat pentru a fi făcut accesibil unor echipe de intervenție, iar apoi niște oameni trebuie să intre în el și să scoată 13.750 de cadavre de oi aflate probabil în descompunere, printre excrementele lor și ce-o mai fi acolo. Este nevoie de barje, macarale, costume de protecție și alte cheltuieli mari. Cadavrele oilor trebuie aduse la mal și incinerate, că altfel totul devine un focar de infecție. Nu le poți lăsa să se scufunde așa în port sau să miroasă de la o poștă.

Totul pentru că nu s-a putut verifica de la început dacă încărcarea navei se face corect, acesta plecând, după spusele martorilor, supraîncărcat și vizibil înclinat pe o parte, dovadă că a ajuns doar la câteva sute de metri de țărm. Statul român plătește intervențiile de mai sus. Mult noroc să recupereze cândva banii de la armator.

Vorba unui medic veterinar într-un interviu: bine că nu era tauri sau vaci sau alte animale mult mai mari, care ar fi fost imposibil de scos fără macarale.

  29 comentarii

 1. Solutia e simpla. Sa scufunde un petrolier in imediata apopiere si sa ii dea scanteie. In felul asta impusca 2 iepuri si 14000 de oi dintr-un foc.

    (Citează)

 2. Numai necazuri în tara asta, ursi morți, acum oi moarte. 😂😂
  Ce animal urmează, asta ar trebui sa fie pariul.

    (Citează)

 3. Bine ca nu era vara. Ai de steaua noastra

    (Citează)

 4. Statul roman poate recupera foarte usor banii de la armatorul respectiv: confiscat navele sale in port. Daca nu are nave in port, interdictie pentru el si alianta din care face parte sa mai intre in port romanesc.

  Comenteaza UE ceva la astfel de actiuni? Pai voi ati vrut sa facem export corect si gigea, i-am dat terzisin astuia care nu poate asigura conditiile cerute de voi.

    (Citează)

 5. Posibila solutie, dusa nava in larg la adancime mare si scufundata.

    (Citează)

  • 1:Nava este incarcata cu mult combustibil.
   2:Apartine unui cetatean arab.
   De fapt statul va cheltui multi bani cu aceasta catastrofa, dupa care cetateanul arab va fi pltit pentru ca i-a fost avariata nava

     (Citează)

 6. Radule, tu cred ca ai uitat in ce tara locuiesti.

    (Citează)

 7. Recent studies that Daryl Cameron and I conducted shed light on why this might happen. We found evidence that as the number of victims goes up, so does the motivation to squelch our feelings of sympathy. In other words, when people see multiple victims, they turn the volume down on their emotions for fear of being overwhelmed.

  De ce nu ai simtit nimic cand 14.000 de oi au murit.
  Exact cum a spus Stalin: Cand un om moare, e o tragedie. Cand 1 milion mor , e doar statistica

    (Citează)

 8. Descompunerea pe cale naturala. In mare.

  Radu, tu ce crezi ca se intampla cu milioanele de pesti/foci/balene care mor pe cale naturala in fiecare luna? Vine cineva si ii scoate din mare?

  Natura se descurca. Nu se descurca cu plasticul, dar restul e in grafic.

    (Citează)

 9. nu scaleaza boss.
  nu mor 13k chestii in mare de dimensiunea unei oi pe o suprafata asa mica.

  aia se numeste dezastru natural.

  mac gregor:
  Descompunerea pe cale naturala. In mare.

  Radu, tu ce crezi ca se intampla cu milioanele de pesti/foci/balene care mor pe cale naturala in fiecare luna? Vine cineva si ii scoate din mare?

  Natura se descurca. Nu se descurca cu plasticul, dar restul e in grafic.

    (Citează)

 10. “Cam dură reacția CE, dar probabil că este o concurență pe piața de vânzări de animale vii și alte țări abia așteaptă să ți-o tragă dacă te văd incapabil”

  Cu porturile oare nu e concurenta? Cat timp reprezentantii nostri in parlamentul european se comporta ca sclavii vom fi mereu pusi la perete. Imaginati-va ca vasul era romanesc…

    (Citează)

  • Nu suntem sclavi la faza asta. Doar prosti.
   Dar hei, suntem asa…de 2000 ani, decebal traian, varza, barza, viezure, manz. A zis cineva, oaie?
   Si prostii trebuie curentatzi din cand in cand ca sa-i tii pe curs drept si luat din mana obiectele cu cate s-ar putea rani.

     (Citează)

 11. Mircea Ghitulescu

  29/11/2019 la 5:26 PM

  E clar, dacă CE va bloca România sa exporte și carne de oaie, se va duce în cap și industria agricola pt furaje. Iar prețul acestora va scădea asa mult încât vom vinde materie prima pe preț de nimic. O sa vedem cum de Paste o sa cumpărăm carne se oaie cu 50% mai mult.
  Deja se prevede recesiune urata pt România.

    (Citează)

 12. Facem o gaură în vapor și băgăm rechini și delfini. Repopulam și Marea Neagră cu ocazia asta.

    (Citează)

 13. Clar astia de la UE isi urmaresc interesul sa falimenteze constanta ca sa aiba si rotterdamul sansa. N-are treaba cu incompetenta noastra. Cand o sa murim si noi ca ursii, oile si restul poate o sa fie bine. A stai, am murit deja la colectiv si nu s-a schimbat nimic.

    (Citează)

 14. Moartea este moarte. Faptul ca miliarde de animale au destinul pecetluit din momentul nasterii, sau moare un urs din cauza faptului ca nu mai are un habitat datorita noua, rezultatul este acelasi. Ne place sa ne consideram civilizati, dar baza ”civilizatiei” noastre se aseaza pe moartea a miliardelor de animale pe care le sacrificam zilnic.

  Sa nu mai vorbim de refugiatii din Orientul mijlociu sau Africa, care daca stau in tara lor sunt ”saracii”, dar daca vin in Europa devin teroristi, musulmani, etc.

  Cred ca putin mai multa empatie pt cei din afara bulei noastre nu ar strica.

    (Citează)

 15. Sa dea mana libera unei hoarde de tigani. O sa creasca brusc oferta de carne de oaie in piete si se rezolva si problema.

    (Citează)

 16. Lasa ca vine frigul si ingheata, o sa fie mai ieftina shorma sau micii.
  Va amintiti de scandalul cu carnea de vita care de fapt era de cal? Nici acum nu au prins vinovatii.

    (Citează)

 17. Bai dar Daea? Nu l-am auzit comentând nimic si era mega fan la oițe…

    (Citează)

 18. Tot ce pot sa spun e ca iar am facut-o de oaie.

    (Citează)

 19. Lasă-le dracului de oi. Gândește-te cum ar reacționa dacă naufragiază vreun vas de croazieră…

    (Citează)

 20. Eu am auzit undeva o discuție și se punea întrebarea de ce nu au fost sacrificate la noi și trimise tranșate acolo. Avem și noi abatoare certificate halal sau kosher.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus