un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Huawei propune să vândă tehnologia 5G proprie unei firme vestice pentru a trece peste blocajul american

13 Sep 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Huawei a făcut zilele trecute o propunere interesantă pentru a câștiga cotă de piață în domeniul 5G: s-a oferit să licențieze tehnologia proprie 5G unei firme “vestice”, în schimbul unei sume de bani.

Asta, spune șeful Huawei, ar trebui să elimine temerile SUA privind securitatea rețelelor telecom proprii în cazul în care ar fi construite pe tehnologie Huawei. Cumpărătorul tehnologiei va putea schimba software-ul inclus pentru a elimina teama de cod ascuns de chinezi pentru spionaj.

Propunerea sună a recunoașterea înfrângerii cu fluturarea steagului alb. Iar posibilitatea de a schimba software-ul echipamentelor sună a recunoaștere că acolo ar putea fi un risc de securitate. Cei de la Huawei sunt însă nevoiți să o facă pentru că miza nu este doar pentru vremurile 5G, ci și pentru viitorul 6G și mai departe. Este foarte ușor să pui o nouă generația de echipamente peste una veche dacă au același producător pentru că este mult mai ușor de asigurat compatibilitatea inversă și fallback-ul spre generațiile anterioare atunci când este nevoie.

Am explicat aici de ce americanii au interzis echipamentele de rețea Huawei din structura rețelelor telecom. Ideea vine după o perioadă lungă de liniște pe frontul echipamentelor de rețea, perioadă în care s-a discutat mai mult despre cealaltă mare problemă a Huawei, cea legată de telefoanele mobile. În practică nu cred că se va întâmpla o astfel de tranzacție din mai multe motive.

În primul rând, operatorii telecom preferă echipamentele Huawei pentru că sunt ieftine față de Nokia, Ericsson, Samsung etc. Nu se știe dacă Huawei face profit din vânzarea lor (mulți zic că nu), dar o companie vestică probabil ar vinde scump o astfel de soluție, așa că avantajul prețului ar dispărea.

Apoi, interdicția Huawei în rețelele telecom americane nu ține doar de riscul de securitate, ci și de dorința de a împiedica China să facă miliarde pe seama țărilor vestice; este un război economic și interdicția Huawei este o armă în acest război. Dacă o companie americană le va plăti mulți bani doar pentru a funcționa ca garant și intermediar al Huawei, it defeats the purpose, cum se zice.

Nu în ultimul rând, schimbarea software-ului nu rezolvă automat problemele de securitate pentru că există troieni hardware. Acesta este un concept foarte mișto și foarte greu de detectat și oprit, dacă se descoperă unul

În cea mai simplă explicație, este vorba de circuite suplimentate plantate pe plăcile electronice alături de circuitele uzuale. Un astfel de chip suplimentar, adică un troian hardware, ar putea face diverse treburi nasoale: să dezactiveze de la distanță totul dacă vine o astfel de comandă, să facă sniffing și să transmită și altora pachetele de date ce trec prin rețeaua telecom șamd. Este hardware, adică acționează direct la nivelul semnalelor ce trec prin el, fără a conta software-ul ce rulează pe circuitele “bune”.

Troienii hardware mi se par un domeniu fascinant al securității digitale. Au fost teoretizați de mult, inclusiv de organizații de renume în domeniul tehnologiei (precum IEEE), dar din câte știu încă nu a fost găsit vreunul.

Un scandal pe tema acesta a avut loc anul trecut, când Bloomberg a publicat un articol despre cum Amazon și Apple au descoperit astfel de microchip-uri cu rol de troieni hardware în serverele lor produse în China. Din câte țin minte, povestea n-a avut un final clar, ambele companii negând că au făcut asta; pe de altă parte, ce să zică și ele?

Acum vreo 5 ani am citit un white paper despre cum astfel de troieni ar putea fi introduși în procesul de plantare al procesoarelor sau diverselor plăci de bază sau dedicate din multe echipamente, ca circuite independente sau chiar modificând design-ul original, în ultimul caz fiind practic imposibil de găsit pentru că vorbim de chestiuni aproape microscopice.

Și chiar dacă șansa de așa ceva este mică, cred că propunerea Huawei nu va fi acceptată de vreo firmă americană, deși s-ar putea să vedem ceva de acest gen prin Europa. În România, unde Iohannis a anunțat că asemnat un memorandum cu Trump în vederea asigurării securității rețelelor de comunicații, dar fără termeni clari. Recent, președintele ANCOM a cerut Guvernului să transpună în lege acel memorandum pentru a putea avansa cu licitația 5G și implementarea tehnologiei respective. Altfel spus, trebuie un soi de “regulament de aplicare” a memorandumului în care să fie clar ce ceri de la furnizorii de soluții 5G, ce condiții trebuie să îndeplinească, ce teste, ce asigurări de securitate șamd.

  6 comentarii

 1. 589589 … nu ăsta era masterul de la award?

    (Citează)

 2. 589589, nu ăsta era masterul de la award?

    (Citează)

 3. Mie mi se pare o gogoasa, o fenta a chinezilor.

  Mai important ar fi de dezvoltat faptul ca domnii chinezi au cea mai buna tehnologie 5G si pe asta nu mai poate spune nimeni ca au furat-o.

    (Citează)

 4. Eu cred că e o manevră, o să licențieze tehnologia către o companie olandeza, care are acționar una din Seychelles, care e deținută de un domn chinez, membru de vazã al al partidului.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus